گفتگو با ابوذر نوغانی به بخش دوم و پایانی خود رسیده است. مربی ایرانی شاغل در اروپا در این بخش از گفتگو درخصوص اتفاقات عجیب و غیر حرفهای اردوی تیم ملی پیش از جام جهانی با حضور دراگان اسکوچیچ خبر داد.
به گزارش طرفداری، ابوذر نوغانی در بخش دوم و پایانی گفتگویش با سامان خدائی، از اتفاقات اردوی قطر در زمان سرمربی گری دراگان اسکوچیچ گفت. از او پرسیدیم با توجه به تجربه حضورش در فوتبال بریتانیا آیا از او مشاوره گرفته شد که پاسخش خیر بود. همچنین ابوذر نوغانی در رابطه با لیگ برتر ایران و سرمربی گری امیر قلعه نویی در تیم ملی صحبت کرد که شنیدنش خالی از لطف نیست. بررسی عملکرد کی روش در جام جهانی دیگر بخش مهم این گفتگو بود.
در مقطع دوم چطور، در جام جهانی ۲۰۲۲ اسکوچیچ برکنار شد و آنجا باز معتقد بودید در حال حاضر بهترین گزینه است. دلیل شما برای این انتخاب چه بود؟
متاسفانه تصمیمات ما کوتاه مدت هستند. زمانی که کی روش آمد سه ماه تا جام جهانی فاصله داشتیم. شما وقتی یک مربی جدید می آوری زمان میبرد که او با فرهنگ و فوتبال یک کشور آشنا شود. کارلوس کی روش بخاطر اینکه در ایران با تیم ملی کار کرده بود و بازیکنان را میشناخت بهترین مربی برای آن مقطع بود. شما اگر یکسال قبل میخواستید مربی را تغییر دهید گزینه های بهتری داشتید اما برای این مقطع کوتاه خوب بود. شما حتی اگر مورینیو و زیدان را میاوردید درصد موفقیت آنها نسبت به کسیکه قبلا کار کرده و موفق بوده کمتر میشد.
بدون تعارف نظرتان درباره عملکرد کی روش در جام جهانی ۲۰۲۲ چه بود؟
فکر میکنم نمی توانیم عملکرد و نتایج او را فوتبالی قضاوت کنیم. فکر میکنم فوتبال خوبی را بازی کردیم و نباید صرفا برای نتیجه بگوییم که تیم ملی و کی روش موفق نبودند. مسائل غیر فوتبالی هم دخیل بوده است و بنظرم بهتر است قضاوت فوتبالی نکنیم.
یعنی اگر آن مسائل غیر فوتبالی نبود کی روش میتوانست موفق شد؟
فکر میکنم بله. بنظرم خیلی راحت ۸۰ درصد این مسائل غیر فوتبالی تاثیر گذار بودند. کسی که در محیط فوتبالی کار کند میداند که حاشیه های تیم حالا هرچه باشد مثل کرونا، روی نتایج تیم تاثیر میگذارد.
ایران در جام جهانی با ولز و انگلیس هم گروه بود، با توجه به شناخت شما از این دو تیم، فدراسیون از شما کمک خواست؟
قبل از کی روش در مصاحبه که با فدراسیون داشتم، حتی این پیشنهاد هم دادم و گفتم اگر برای اطلاعات بازی ولز نیاز به کمک بود من میتوانم کمک کنم. من نزدیک به ۱۵ سال است که ولز را کامل میشناسم. تیم های پایه و بزرگسالان آنها را میشناسم با با آنها رفیق هستم. حتی مدیر فنی فدراسیون ولز هم از دوستان من است. ولی فکر کنم دوستان نیازی به کمک من نداشتند. یک جورایی بی تفاوت بودند. داستان کی روش متفاوت است. او خودش در انگلیس کار کرده و دستیار پرتغالی ایشان از دوستان من هستند. به ولز آمدند و باهم به ورزشگاه رفتیم و بازی های دوستانه ولز را دیدیم. از من درباره تیم ولز و نقاط ضعف این تیم پرسیدند و من هرچه که میدانستم به ایشان ارائه دادم. صحبتی که باهم داشتیم مشاوره گرفتند و گفتند نظرتان درباره تیم ملی ولز چیست. قبل از دوران کی روش هیچ ارتباطی بامن برقرار نشد.
نتیجه صحبت ها و مشاوره هایی که دادید را در بازی ایران و ولز مشاهده کردید؟
بله، ولی اطلاعاتی که من دادم نه. آن چیزی که باید انجام میشد را انجام دادند و دست روی نقاط ضعف ولز گذاشتند و استفاده هم بردند. و بازی خوبی مقابل ولز انجام دادیم.
تیم ملی در کمپ قطر اردو زد که مدیر آن تیم کیهیل بود. تیم کیهیل هم سالها سابقه حضور در فوتبال بریتانیا را داشته است. منطقی بود که با وجود هم گروه بودن انگلیس و ولز، تیم ملی در آنجا اردو بزند؟
تیم کیهیل بازیکن تیم ملی استرالیا بوده که بازنشسته شده است. در اورتون بعنوان بازیکن بازی کرده است. تیم کیهیل دوران مربیگری را در ولز سپری کرده و مدرکش را هم گرفته است. قبلش اشاره کردم مدیر فنی تیم ملی ولز که از دوستان بنده هستند با تیم کیهیل هم رفاقت دارند. تیم کیهیل مدیر اکادمی اسپایر است و تیم ملی آن زمان بنابر دلایل مختلف برای تمرین به اسپایر رفتند. در آن زمان من به شخصه شوکه شدم که برای تمرین به آنجا رفتند. حتی خبر آن کار شد که تیم کیهیل به دیدار تیم ملی رفته و تمرینات تیم ملی را دیده است. من این مسئله را هم به دوستان گفتم اما انگار مسئله مهمی نبوده است.
با توجه به رفاقتی که تیم کیهیل دارد، پس تیم ملی رسما در کمپ رقیب اردو زده است.
دنیای الان دنیای ارتباطات است. من اگر مربی تیم ملی باشم، سعی میکنم از ارتباطاتم استفاده کنم و اطلاعات از جاهای مختلف دریافت کنم. فقط بحث آنالیز کردن نیست که شما یک آنالیزور داشته باشید و بازی ها را به صورت ویدیو ببینید و آنالیز کنید. شما سعی می کنید با ارتباطاتی که از کشور های دیگر چه بازیکن و چه مربی دارید اطلاعاتی از آن تیم بدست بیاورید. حتی اطلاعات بازیکن آن تیم، مثلا دروازبان تیم ملی انگلیس نقاط قوت و ضعف آن چیست. شما ممکن است در ویدیو آنالیز کنید، اما فرض کنید یک مربی قبلا با آن دروازبان کار کرده است. من سعی میکنم از آن مربی آمار نقاط قوت و ضعف او را بگیرم. این به ما کمک می کند. حالا سوالی که شما کردید که زیر نظر تیم کیهیل تمرین کردند این درست است یا نه، بنظرم جوابش مشخص است.
شما در آن زمان اطلاع دادید که تیم کیهیل آن ارتباطات را با تیم ملی ولز دارد؟
من حتی در مصاحبه ای که داشتم اشاره کردم. چون این خبر روز قبل مصاحبه آمد و به آن اشاره کردم.
چه لزومی بود که به قطر بروند؟
از لحاظ امکانات که بحث فرق میکند ولی از نظر شرایط آب و هوایی شرایط درستی نبود و بازیکنان همه ناراضی بودند. دلیل اینکه رفتند بنظرم تصمیم گیرنده ها باید توضیح دهند.
شاید ویزای قطر میخواستند (با خنده).
دلیلش میتواند ویزا باشد یا ارزان و مجانی بودن! در آن مقطع بصورت اردوی مجانی بوده است.
اردوی مجانی در قطر به قیمت لو رفتن همه تاکتیکها و برنامههای تیم ملی. نظر شما در خصوص کادرفنی تیم ملی چیست؟
بحث داخلی و خارجی مطرح نیست. باید ببینیم در آن مقطعی که تصمیم میگیریم کدام یک بهترین گزینه است. به نظرم امیر قلعه نویی تجربه لازم را دارد. قلعه نویی میتواند به خوبی بازیکنان را مدیریت کند. نکته مهم این است که کادرفنی خوبی داشته باشد تا بتواند نتایج خوبی بگیرد.
فدراسیون میخواهد برای امیر قلعه نویی دستیار خارجی بیاورد. به نظر شما از کدام کشور دستیار بیاوریم، بهتر است؟
به نظر من پرتغال. افراد پرتغالی زیادی در ایران کار کردهاند. پرتغالیها به خوبی با فرهنگ یک کشور وقف پیدا می کنند. مربیان کشورهای دیگر نمیتوانند با امکانات پایین کار کنند اما مربیان پرتغالی اکثرا در سن کم به کشورهای آسیایی و آفریقایی میروند و با کمبود امکانات آشنا هستند. اگر تاریخ را بررسی کنیم، متوجه میشویم مربیان پرتغالی زیادی در این چند سال موفق بودهاند.
پس لازم است این دستیار فوتبال آسیا را بشناسد و سابقه حضور در آسیا را داشته باشد.
اگر از فوتبال ایران و آسیا شناخت داشته باشد بسیار بهتر است. به نظرم حتما باید تجربه بین المللی داشته باشد؛ یعنی هم تجربه در کشورهای مختلف و هم تجربه بین المللی در سطح تیمهای ملی. شما یک مربی خارجی میآورید که سابقه کار در لیگ را دارد و بین المللی کار نکرده است، آن مربی به نوبه خود کمک می کند اما اگر تجربه کار در تیمهای ملی را داشته باشد خیلی بهتر است.
در فوتبال ایران خیلیها معتقد هستند به جای آوردن مربی خارجی از افرادی باید استفاده کرد که در اروپا تحصیل کردهاند. آیا پیش آمده کسی از تجربههای شما استفاده کند؟
آخرین باری که ایران بودم به جمعی دعوت شدم که سه مربی بادانش و با شخصیت از فوتبال ایران در آن حضور داشتند. صحبتهای زیادی انجام شد اما تبادل اطلاعات؟ اصلا. جالب این است زمانی که من به ایران آمدم تازه یک هفته بود کلاس مربیگری مورینیو تمام شده بود، هیچکس از من سوال نپرسید از آن کلاس چه چیزهایی یاد گرفتی و اصلا مورینیو چه گفت. هر روز مصاحبه میشود که مربیان ایرانی دسترسی به کلاسهای مربیگری اروپا را ندارند اما باز هم وقتی کسی میرود و این کلاسها را پشت سر میگذارد از او کمک نمیخواهند.
پس از تجربهای هم که وجود داشته استفاده نشده است. لیگ ایران را دنبال میکنید؟
بله.
این فصل را چطور دیدید؟
لیگ ایران به علت برگزاری جام جهانی توقف داشت. اگر خلاصه بخواهم بگویم، در لیگ ایران خلاقیت نمی بینید. فکر می کنم بهترین جمله یا کلمه برای توصیف لیگ ایران نبود خلاقیت است. سه مربی خارجی در لیگ ایران آمدهاند. به عنوان مثال استراماچونی نیز تاثیر زیادی در فوتبال ایران گذاشت، تاثیر این سه مربی خارجی را هم در باشگاههای خود و همچنین تیمهای دیگر مشاهده میکنید.
چرا تعداد گل در لیگ ایران کم است؟
تعداد اندک گل دلایل مختلفی دارد. یکی از دلایل نحوه بازی تیمها است. وقتی تیمها به صورت تدافعی بازی میکنند و هدف آنها کسب یک امتیاز است، شما نباید انتظار تعداد گل بالا داشته باشید. تاکتیک تیمها نیز موثر است و در تعداد پایین گل تاثیر دارد.
نام استراماچونی آمد؛ بعد آمدن او بسیاری از تیمها در فوتبال ما به سراغ دفاع سه نفره رفتند. چقدر تاکتیک تیمهای ایرانی به دفاع سه نفره مدرن شباهت دارد؟
یک مشکل کلی در فوتبال ایران وجود دارد؛ یک مربی خارجی به فوتبال ایران می آید و با یک تاکتیک جدید موفق می شود. پس از او همه مربیان می خواهند از تاکتیک آن مربی خارجی استفاده کنند. شما گفتید دفاع سه نفره، دلیل نمیشود وقتی یک تیم با دفاع سه نفره موفق میشود باقی تیمها از آن تاکتیک کپی برداری کنند. حالا چه دفاع سه نفره چه دفاع چهار نفره، شما باید بازیکنانی داشته باشید که بتوانند در این سیستم بازی کنند. وقتی 2-5-3 بازی می کنید، پیستونهای کناری باید بتوانند در این سیستم بازی کنند. نمی توانید از همان مهرهای که در سیستم 2-4-4 استفاده کردهاید و توانایی هایی متفاوتی دارد در سیستم 2-4-4 هم از او استفاده کنید. در ایران اول سیستم می چینند بعد از بازیکن در آن پست ها استفاده می کنند که خب این رویه جواب نمی دهد.
در گذشته باشگاه ها به دنبال بازیکنان تاکتیکی می رفتند اما حالا به دنبال بازیکن جنگنده با فیزیک بدنی مناسب هستند. این موضوع خطرناک نیست؟ فوتبال از استعداد خالی نمی شود؟
بله آسیب می زند. خلاقیت یعنی همه این موضوعات. شما باید به شکلی خلاق باشید که تاکتیک و فیزیک را با یکدیگر درگیر کنی. باید موضوعات مختلف برای طراحی تمرین و مسابقه با تیم حریف در نظر گرفته شود. یک تیم فقط به بحث فیزیک اهمیت می دهد و بازیکن تکنیکی در این تیم گم می شود و برعکس هم نادرست است. یعنی تکنیک هم نباید فدای فیزیک شود.
بی تعارف فقط درگیر شعار و نمایش هستیم. چند سال از فوتبال اروپا عقب هستیم؟
چند سال را که بهتر است نگوییم. من ایرانی هستم و به عنوان یک ایرانی دوست دارم فوتبال ایران پیشرفت کند ولی نمی توانیم خودمان را گول بزنیم، باید قبول کنیم از فوتبال روز دنیا عقب هستیم. اگر با مربیان خارجی که از فوتبال ایران رفته اند صحبت کنید حرف من را تایید می کنند. فوتبال ایران از فوتبال اروپا عقب است و نیاز داریم به سطح بالاتری برسیم.
مربیانی داریم که ادعا می کنند مطالعه دارند و با فوتبال روز اروپا آشنا هستند. حالا بماند برخی از آنها حتی انگلیسی هم بلد نیستند. با خواندن کتاب و جزوه می شود به علم فوتبال روز دنیا رسید؟
برای اینکه با فوتبال روز دنیا آشنا شوید باید کتاب بخوانید و مطالعه داشته باشید، مصاحبه های مربیان اروپایی را گوش کنید. من مصاحبه مربیان را همیشه گوش می دهم. آنها در خصوص تجربه خودشان صحبت می کنند. این می تواند به صورت یک پادکست، مصاحبه تصویری یا کتاب باشد. وقتی زمان خود را به این کار اختصاص می دهید یعنی دارید با فوتبال روز دنیا آشنا می شوید. گذراندن دوره های مربیگری نیز مهم است. باید به تمرین تیم های مختلف بروید و با آنها آشنا شوید. مثلا من سر تمرین تیم موناکو، منچستریونایتد، پاریس سن ژرمن رفته ام. رفتن به سر تمرین تیم های مختلف بسیار مهم است. باید ابتدا به زبان انگلیسی مسلط باشید چون اگر به این زبان مسلط نباشید نمی توانید با فوتبال اروپا آشنا شوید.
به نظر شما مربی خارجی بهتر است یا مدرس خارجی؟
تصمیمات در فوتبال ایران اکثرا کوتاه مدت است پس برای یک مقطع کوتاه مربی خارجی بهتر است. برای طولانی مدت و پرورش دادن قطعا مدرس خارجی بهتر است. جای اینکه فدراسیون برای همه رده های ملی مربی خارجی بیاورد، به نظر من بهتر است یک مدیرفنی خارجی بیاوریم. تعریف مدیرفنی مشخص است. در فوتبال روز دنیا تعریف مدیرفنی مشخص است و همه باشگاه ها دارند. مدیرفنی فلسفه باشگاه را تعیین می کند. مدیرفنی ولز هم کار آکادمیک کرده و هم تجربی. هر دو کار را انجام داده است. این مدیرفنی می آید تمرین های تیم های پایه را هم زیر نظر می گیرد. انتخاب سرمربی نیز زیر نظر مدیرفنی است نه فدراسیون. روی حساب رفاقت و بحث های سیاسی انتخاب نمی کنند. من پیشنهاد مدیرفنی یکی از تیم های ملی در آفریقا را داشتم اما بنا به شرایطی قبول نکردم. اگر من می خواستم به آن کشور بروم باید برای انتخاب سرمربی های تیم های ملی آن کشور مصاحبه برگزار می کردم، چون کسی را نمی شناسم که بخواهم پارتی بازی انجام بدهم. در ایران هم باید مدیرفنی خارجی بیاورند. در ایران به یک مدیرفنی خارجی نیاز داریم که حداقل 5 سال در فوتبال ایران بماند. او باید برای تیم های ایران فلسفه تعیین کند. حتی برای باشگاه ها هم می توانیم اینکار را انجام دهیم. هم به تیم بزرگسالان کمک می کند و هم به آکادمی. اگر این اتفاق رخ بدهد دیگر مربی یا منیجر بازیکن نمی آورد و این مسئولیت به عهده مدیرفنی است.
به عنوان آخرین بخش گفتگو؛ بازی های ملوان را دنبال می کنید؟
بله. چه در زمانی که ایران بودم و چه در زمانی که خارج بودم.
استادیوم رفتید در آن مدت؟
به عنوان مثال امروز ملوان بازی دارد و من در تهران هستم و نمی توانم بازی ملوان را ببینم.
قبل از اینکه به انگلیس بروید چطور؟
آن زمان بله. از 5 سالگی به استادیوم رفتم.
الان هم اسم استادیوم سیروس قایقران شده است.
این حس خیلی خوبی برای طرفداران ملوان است و چه اسمی بهتر از سیروس قایقران.
می توانید به ملوان کمک کنید؟
به عنوان یک انزلیچی بله. من در انزلی بزرگ شدم.
من دیگر سوالی ندارم. اگر صحبت دیگری دارید، این شما و این دوربین رسانه طرفداری.
تمام صحبت ها شد و ممنون. به نظرم همه همیشه دنبال علاقه خود بروند و هیچ وقت دیر نیست. توصیه من به مربیان این است که به زبان انگلیسی مسلط شوند تا راحت تر بتوانند به مسائل روز دنیا آشنا شوند.
مچکرم از ابوذر نوغانی. ممنون از مخاطبین رسانه طرفداری که تا این لحظه همراه ما بودند. تا برنامه دیگر خدا نگهدار.
پایان
همچنین ببینید: