سال 1401 برای بدمینتون با ناکامی مطلق همراه بود و برای اسکواش، جنجال و حاشیه فراوان داشت.
به گزارش طرفداری، روز ۲۳ شهریور سال 1401، رییس فدراسیون بدمینتون بعد از پایان دوران ریاست، حکم سرپرستی گرفت و در سمت خود ابقا شد. اول شهریور هم مجمع فوقالعاده فدراسیون بدمینتون برگزار شد و محمدرضا پوریا به عنوان رییس این فدراسیون تا انتخابات کمیته ملی المپیک در جایگاه خود باقی ماند.
هنوز حدود یک ماه از دوران ریاست او مانده بود که وزارت ورزش و جوانان تصمیم گرفت تا زمان برگزاری انتخابات فدراسیون، برای پوریا حکم سرپرستی صادر کند. او سوم مرداد ۱۳۹۷ در مجمع انتخاباتی برای سومین دوره پیاپی به عنوان رییس فدراسیون بدمینتون انتخاب و ریاستش تمدید شد تا بتواند در مجمع انتخاباتی کمیته ملی المپیک شرکت کند.
پوریا ریاست این فدراسیون را در سه دوره اخیر بر عهده داشته اما انتقادهای فراوانی به عملکرد او وارد بوده؛ با این حال او که خود را باسابقهترین رییس فدراسیون ایران و واجد شرایط میداند، تصمیم گرفته چهارمین خیز را هم برای تصدی پست ریاست بردارد.
البته طبق آییننامه چگونگی انتخاب روسای فدراسیونهای ورزشی که سال ۱۳۹۳ از سوی وزیر وقت ورزش و جوانان برای اجرا به معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای این وزارتخانه ابلاغ شده، مدت ریاست فدراسیون برای هر شخص حداکثر سه دوره چهار ساله است. همان زمان تبصرهای اعلام شد که به مدیرانی مانند پوریا اجازه میداد یک دوره دیگر برای ریاست فدراسیون اقدام کنند؛ افرادی که قبل از تصویب این آییننامه مسئولیت ریاست فدراسیونی را به عهده داشتهاند در صورت انتخاب می توانند حداکثر چهار دوره ریاست فدراسیون را به عهده بگیرند.
محمدرضا پوریا که مدعی حضور 40 ساله در ورزش است، اعتقاد دارد مشکلی برای حضور در انتخابات پیش روی او نیست و میتواند نامزد شود. فدراسیون بدمینتون 6 ماه است با سرپرست اداره میشود. ثبت نام از کاندیداها انجام و احراز صلاحیت آنها نیز مشخص شده اما هنوز تاریخ برگزاری مجمع انتخاباتی این فدراسیون مشخص نیست. پیشتر دبیر فدراسیون بدمینتون اعلام کرده بود برگزاری مجمع انتخاباتی بعد از مسابقات فجرکاپ و در اسفند سال ۱۴۰۱ به تصویب اعضای هیات رییسه رسیده است. این مسابقات اوایل بهمن سال گذشته انجام شد اما با این وجود خبری از برگزاری جلسه هیات رییسه نبود و تاریخ برگزاری مجمع انتخاباتی نیز اعلام نشد.
عملکرد ناامیدکننده و ادعای توسعه قهرمانی!
ثبت نام از کاندیداهای این فدراسیون اردیبهشت سال 1401 و قبل از اتمام دوره ریاست محمدرضا پوریا انجام شد و چهار کاندیدای این پست تایید صلاحیت شدند. محمدرضا پوریا، محمد فرجی، علی موذن و شهرام آهنجان چهار کاندیدای تایید صلاحیت شده ریاست این فدراسیون هستند. جالب اینجاست که پوریان دوران ناکامی خود را موفق میداند!
سیویکمین دوره مسابقات بدمینتون فجرکاپ در تهران برگزار شد و نمایندگان ایران عملکرد بسیار ضعیفی به نمایش گذاشتند. در بخش دو نفره مردان ۱۳ تیم از ایران حضور داشتند که هفت تیم در دور اول شکست خوردند. سایر تیمهای ایرانی نیز در دور دوم از جدول مسابقات کنار رفتند. باید توجه داشت در این رقابتها بدمینتونبازان شاخص دنیا حضور نداشتند و ملیپوشان ایران در تقابل با حریفان درجه چندم از کسب حتی یک مدال برنز بازماندند.
در بخش زنان هم بدمینتونبازان دست خالی ماندند. با این وجود رییس فدراسیون از توسعه قهرمانیها صحبت کرد. پوریا یکی از رویکردهای فدراسیون بدمینتون را برای سال 1402 را حضور در مسابقات بینالمللی مختلف عنوان و تاکید کرد در حال حاضر ایران در سه منطقه غرب آسیا، آسیای میانه و جنوب غربی آسیا، قهرمان رشته بدمینتون است و بنا دارند قهرمانیهای خود را توسعه دهند! این در حالی است که اگر تعداد سهمیههای ایران نیز افزایش پیدا کند، با توجه به عملکرد فدراسیون، حضور احتمالی در مسابقات بینالمللی فرقی با غیبت نخواهد داشت.
مسابقات فجرکاپ از 11 بهمن 1401 در سالن افراسیابی مجموعه شیرودی آغاز شد و نزدیک به 220 شرکت کننده داخلی و خارجی از 26 کشور دنیا در این دوره از رقابتها حضور داشتند. در پایان مسابقات کشورهای اندونزی، مالزی و هندوستان بیشترین مدال را کسب کردند و برزیل و فیلیپین و ویتنام هم موفق به کسب مدال شدند؛ در حالی که دست بدمینتونبازان ایران از سکوهای سهگانه و جایزه دلاری خالی ماند.
رییسی که رد صلاحیت شد و مجمع را لغو کرد
یکی از جنجالیترین انتخابات فدراسیونهای ورزشی در سال 1401 متعلق به اسکواش بود. مجمع عمومی انتخاباتی فدراسیون اسکواش روز 14 آذر 1401 با حضور ۴۹ نفر از مجموع ۵۴ اعضای مجمع در سالن استاد فارسی محل آکادمی ملی المپیک و پارالمپیک برگزار شد. سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان به همراه سید مناف هاشمی دبیر کل کمیته ملی المپیک و محسن خمارلو سرپرست فدراسیون اسکواش در این مجمع با رقابت دو کاندیدا برای تصدی کرسی ریاست حضور داشتند.
پیشتر صلاحیت امیر عزیزی پور، بابک فقیر و پیروز هاشمی ارس از سوی نهادهای نظارتی احراز شده بود اما دقایقی پس از آغاز مجمع انتخاباتی نام عزیزی پور از روی تخته سفید پاک شد. دبیر مجمع این خبر را اعلام کرد که واکنش او را به همراه داشت. دبیر مجمع مدعی شد تاییدیه عزیزی پور نیامده است. برخی اعضای مجمع نیز اعلام کردند دیگر نیازی به آنها نیست. تعدادی از اعضا علیرغم خواهشهای عزیزیپور، مجمع را ترک کردند. حد نصاب برای برگزای مجمع ۳۶ نفر بود که اعضای حاضر پس از ترک مجمع از سوی ۱۶ نفر به ۳۸ نفر کاهش یافت. در ادامه چهار نفر دیگر نیز مجمع را ترک کردند و تعداد حاضران به 34 نفر رسید؛ بدین ترتیب مجمع انتخاباتی فدراسیون اسکواش از رسمیت افتاد و انتخابات لغو شد. جالب اینجاست که سرپرست فدراسیون اسکواش اعلام کرد از حراست وزارت ورزش تماس گرفتند و گفتند عزیزیپور حق شرکت در انتخابات را ندارد.
لغو انتخابات خشم و ناراحتی پولادگر را به دنبال داشت اما به ناچار تاریخ جدیدی تعیین و مجمع بعدی 12 دی 1401 برگزار شد. امیر عزیزی پور، بابک فقیر، پیروز هاشمی ارس و محمد آران؛ چهار کاندیدایی بودند که در این انتخابات حضور داشتند. از ۵۴ نفر اعضای مجمع فدراسیون، ۵۰ نفر در مجمع حضور داشتند و مجمع شکل رسمی به خود گرفت. بابک فقیر در نهایت به نفع امیر عزیزی پور از انتخابات کنار رفت.
از مجموع ۵۰ رای ماخوذه، محمد آران با کسب ۱۱ رای، امیر عزیزی پور با کسب ۲۴ رای و پیروز هاشمیارس نیز با کسب ۱۴ رای به کار خود پایان دادند. یک رای سفید هم به صندوق انداخته شد. با این نتیجه امیر عزیزی پور و پیروز هاشمی ارس به دور دوم راه یافتند. پس از شمارش آرای دور دوم انتخابات فدراسیون اسکواش، امیر عزیزی پور با کسب ۳۴ تعداد رای از مجموع آرای ماخوذه به کرسی ریاست فدراسیون دست یافت. پیروز هاشمی ارس نیز با کسب ۱۶ رای شکست خورد.
امیر عزیزی پور که در انتخابات دو هفته قبل فدراسیون، ناگهان با یک تماس از حضور در انتخابات منع و مجمع با خروج اعضا منحل شد، با تاخیر توانست به عنوان رییس چهار سال آینده این فدراسیون از مجمع رای اعتماد بگیرد. پیروز هاشمی ارس کاندیدای منتسب به وزارت ورزش نیز که در مجمع قبلی برای اعضای مجمع خط و نشان کشیده بود، ناکام ماند! وزیر ورزش در صدور حکم عزیزی پور تعلل زیادی داشت، تا جایی که گفته میشد راضی به انجام این کار نیست اما سرانجام پس از گذشت بیش از یک ماه، عزیزی پور حکم ریاست خود را از سوی وزیر ورزش و جوانان دریافت کرد.
نایب قهرمانی پدل در جهان
شهریور 1401 رقابتهای پدل مقدماتی قهرمانی جهان بین نمایندگان قارههای آسیا، آفریقا و اقیانوسیه به میزبانی مصر برگزار شد. پدلیستهای ایران در نمایشی مقتدرانه با شکست تیم استرالیا راهی فینال این رقابتها شدند. در فینال این دوره از مسابقات، ارسلان محمدی و آریا روغنی ملیپوشان کشورمان در دیدار با مصر، بازی را با نتیجه 6 بر 3 واگذار کردند و نایب قهرمان رقابتهای مقدماتی قهرمانی جهان شدند؛ این در حالی بود که بازی خوب پدلیستهای ایران باعث شد تیمهای استرالیا، ژاپن و تایلند به تمجید از تیم ایران بپردازند.
تیم ملی پدل زنان ایران نیز در جایگاه پنجم جدول مقدماتی قهرمانی جهان قرار گرفت. در این مسابقات، تیم ملی پدل زنان ایران که نخستین اعزام برونمرزی خود را تجربه میکرد، در جمع پنج تیم برتر جهان قرار گرفت. ایران در آخرین دیدار خود در این رقابتها موفق شد تایلند را شکست بدهد. نمایندگان قارههای آسیا، آفریقا و اقیانوسیه در جدول مقدماتی رقابتهای قهرمانی جهان حاضر بودند و قهرمان راهی جدول اصلی مسابقات قهرمانی جهان شد.