سال 1401 برای دو رشته هاکی و اسکیت؛ ساختارشکنی، مدال جام جهانی و دلخوری داشت.
به گزارش طرفداری، مهمترین اتفاق مرتبط با رشته اسکیت در سال 1401، ساختارشکنی نیلوفر مردانی بود. اسکیتباز ملیپوش ایران که سابقه حضور در بازیهای آسیایی و رقابتهای قهرمانی جهان را دارد، در مسابقات آزاد استانبول شرکت کرد. عکسها و تصاویری از این اسکیتباز 28 ساله هنگام رفتن روی سکو منتشر شد که بدون حجاب بود و لباسی مشکی به نام «ایران» بر تن داشت؛ اتفاق و حاشیههایی شبیه به آنچه برای الناز رکابی به وقوع پیوست. در ادامه وزارت ورزش و جوانان به این اقدام واکنش نشان داد.
وزارت ورزش اعلام کرد نیلوفر مردانی بدون اخذ مجوز لازم از شورای برون مرزی در مسابقات اسکیت ترکیه شرکت کرده است. مردانی هم با انتشار ویدیویی ضمن عذرخواهی از مردم ایران اعلام کرد طبق قوانین باید کلاه خود را برمیداشته و در این حین متوجه افتادن اسکارف ورزشی خود نشده است.
ناکامی در کسب سهمیه المپیک پاریس
آرین استحمامی تنها نماینده اسکیت برد ایران هفتم بهمن 1401 به مدت یک هفته برای شرکت در رقابتهای انتخابی کسب سهمیه المپیک 2024 پاریس همراه یک مربی و سرپرست عازم شارجه امارات شد. او در پایان با کسب ۱۱۲ امتیاز بین ۱۹۰ شرکت کننده از کسب سهمیه بازماند.
کنگره جهانی سالیانه فدراسیون جهانی اسکیت نیز هشتم آبان 1401 برگزار شد و رییس، نایب رییس، دبیرکل، مدیر تیمهای ملی و مسئول روابط بینالملل فدراسیون اسکیت در این نشست به صورت آنلاین حضور داشتند.
روزهای ابتدایی بهمن نیز مجید هنرجو، سرپرستان انجمنهای اسکیت هنری، اسکیت برد و اسکیت رولر فری استایل (اگرسیو) را منصوب کرد. حمیدرضا ریاحی سرپرست کمیته اسکیت رولر فری استایل (اگرسیو)، حمیدرضا بخارائی کاشی سرپرست انجمن اسکیت برد و مهدی مجیدی سرپرست انجمن اسکیت هنری شدند.
همچنین آخرین جلسه هیات رییسه فدراسیون اسکیت در سال 1401 روز ۱۶ اسفند به ریاست مجید هنرجو رییس فدراسیون و با حضور اعضای هیات رییسه برگزار شد. جمعبندی فعالیتهای انجام شده در سال 1401 و ارائه برنامههای سال 1402 از جمله موضوعات این جلسه بود.
جداسازی چهار رشته از اسکیت و الحاق به اسکی
۱۲ رشته از جمله اسکیت نمایشی، سرعت، آلپاین، اینلاین هاکی، فری استایل، رول بال، هاکی روی یخ، اسکیت برد و رولر فری استایل تحت پوشش این فدراسیون بودند اما آذر سال 1401 وزارت ورزش و جوانان تصمیم گرفت چهار رشته را از فدراسیون اسکی جدا کند؛ بدین ترتیب هاکی روی یخ، اسکیت روی یخ سرعت، اسکیت روی یخ تعقیبی و اسکیت نمایشی (پاتیناژ) به فدراسیون اسکی و ورزشهای زمستانی واگذار شدند. جالب اینجاست که سه رشته نام «اسکیت» در خود دارند اما از آنجایی که «ورزشهای زمستانی» به فدراسیون اسکی اضافه شده، ویژگی مشترک «یخ» وزارتخانه را مجاب کرده آنها را از «اسکیت» منفک کند.
نکته قابل توجه دیگر اینکه رشته «هاکی» برای خود فدراسیونی مجزا دارد اما هاکی روی یخ زیرمجموعه اسکیت بوده و حالا نیز تحت نظر فدراسیون اسکی و ورزشهای زمستانی فعالیت میکند! باید دید سال 1402 برای اسکیت ایران چه اتفاقات منفی و مثبتی رقم خواهد خورد.
هاکیبازان روی سکوی آسیا و جهان
24 مرداد سال 1401 تیم ملی هاکی مردان ایران در دیدار فینال مسابقات هاکی داخل سالن آسیا به مصاف مالزی رفت. دو تیم در وقت قانونی به تساوی چهار بر چهار رسیدند. در ادامه و در ضربات پنالتی (شوت اوت) تیم ملی کشورمان با نتیجه دو بر یک نتیجه را به مالزی واگذار کرد و در جایگاه دوم قرار گرفت. در پایان مسابقات امیرمهدی میرزاخانی با به ثمر رساندن ۱۳ گل عنوان آقای گلی مسابقات را از آن خود کرد. تیم های اول و دوم مسابقات سهمیه حضور در مسابقات جام جهانی آفریقای جنوبی را کسب کردند.
تیم ملی هاکی سالنی زنان کشورمان نیز با پیروزی مقابل چین تایپه مقام پنجم مسابقات را به دست آورد.
مردان هاکی ایران در مسابقات جام جهانی نیز توانستند روی سکو بروند. تیم ملی هاکی ایران با برتری مقابل آمریکا، برای دومین دوره پیاپی به مقام سوم رقابتهای جام جهانی دست یافت. دیدار ردهبندی رقابتهای جام جهانی هاکی داخل سالن 2023، روز 22 بهمن 1401 به میزبانی شهر پرتوریا در آفریقای جنوبی برگزار شد و تیمهای ایران و آمریکا به مصاف هم رفتند.
در پایان تیم ملی کشورمان پس از تساوی چهار بر چهار موفق شد حریف خود را در ضربات پنالتی سه بر دو مغلوب کند و به مقام سوم دست یابد. در وقتهای عادی این بازی رضا نوروززاده دو بار و امیرمهدی میرزاخانی و محمد کریمی هر کدام یک بار برای تیم ایران موفق به گلزنی شدند. این نتیجه در حالی رقم خورد که ایران در مرحله گروهی نیز موفق شده بود آمریکا را هشت بر سه شکست دهد.
البته ملیپوشان هاکی ایران به شدت از بیمهریها و بیتوجهیها گلایه داشتند؛ تا جایی که رضا نوروززاده ملیپوش هاکی ایران که با 16 گل زده بعد از بازیکن اتریش بهترین گلزن مسابقات جام جهانی شد، تصمیم به خداحافظی گرفت. او در 33 سالگی شغلی ندارد و تبعیضها نیز سبب شده تمایلی به ادامه فعالیت حرفهای نداشته باشد. او در گفتوگویی با طعنه به فوتبالیستها گفت:
تیم ملی فوتبال یمن را میبرد و پاداش می گیرد. ورزش ما فقط شده فوتبال و والیبال!
انتخابات و ابقای رییس
انتخابات فدراسیون هاکی برای احراز پست ریاست فدراسیون روز ۱۴ اسفند 1401 در سالن فارسی آکادمی ملی المپیک برگزار شد. البته استعلام نهایی کاندیداها از سوی نهادهای نظارتی وزارت ورزش و جوانان تا روز برگزاری انتخابات اعلام نشد. بهرام قدیمی، هادی شیرزاد، کامران کتال، حسن اباذری، حمیدرضا بخارائی کاشی و رحمت الله محمدی ۶ کاندیدای احراز پست ریاست فدراسیون هاکی بودند. از سوی کمیسیون تطبیق مدیریتی و تجدید نظر وزارت ورزش و جوانان تنها صلاحیت بهرام قدیمی، حسن اباذری و حمیدرضا بخارائی کاشی برای شرکت در انتخابات به تایید رسید.
یک هفته قبل از برگزاری انتخابات، دعوتنامه حضور در مجمع برای اعضا ارسال شد ولی هیچ اشارهای به اسامی نامزدهای ریاست هاکی نشد. در نهایت انتخابات به ریاست سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان برگزار شد. از مجموع ۵۶ رای ماخوذه، بهرام قدیمی با کسب ۵۰ رای برای چهار سال دیگر رییس فدراسیون هاکی ماند. حسن اباذری با چهار رای و حمیدرضا بخارائی کاشی نیز با دو رای به کار خود در انتخابات پایان دادند.
بهرام قدیمی یکی از 10 رییس جدید فدراسیونی بود که سید حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان در واپسین روزهای سال 1401 حکم ریاست او را امضا کرد. باید دید رشتهای که به زعم رییس فدراسیون، بودجهای چهار میلیارد تومانی مقابل هزینه چهار میلیون دلاری آمریکاییها برای استعدادیابی دارد، چه سرنوشتی در سال 1402 خواهد داشت.