1401 سالی درخشان برای هندبال ایران در تمامی سطوح بود.
به گزارش طرفداری، اگر هندبال موفقترین رشته ورزشی ایران در سال 1401 نباشد، بدون تردید یکی از درخشانترین عملکردها را میان 54 فدراسیون ورزشی داشته است. مهمترین اتفاق هندبال ایران را باید تاریخسازی در مسابقات قهرمانی جهان دانست. شاگردان وسلین وویوویچ سرمربی مونتهنگرویی در این رقابتها به میزبانی لهستان و سوئد موفق شدند نخستین برد تاریخ هندبال ایران را رقم بزنند. ملی پوشان کشورمان در یک بازی فراموش نشدنی با سوپرسیوهای محمد سیاوشی دروازه بان تیم ملی، کامبک زده و شیلی را در ثانیه های پایانی با نتیجه ۲۵ بر ۲۴ شکست دادند.
از آنجایی که از هر گروه چهار تیمی، سه تیم به مرحله بعد صعود می کرد ایران موفق شد برای اولین بار به مرحله نهایی مسابقات قهرمانی جهان راه پیدا کند. شاگردان وویوویچ پنج دیدار بعدی خود برابر مونته نگرو، اسپانیا، اسلوونی، فرانسه و لهستان را با شکست پشت سر گذاشتند اما عملکرد قابل دفاعی ارائه کردند.
درخشش نسلهای آینده هندبال
تیم هندبال نوجوانان ایران در رقابتهای قهرمانی آسیا به میزبانی منامه بحرین فینالیست شد. این تیم در دیدار نهایی با نتیجه 26 بر 22 مقابل کره جنوبی تن به شکست داد و عنوان نایب قهرمانی قاره کهن را به دست آورد. هندبالیستهای نوجوان ایران پیشتر با صعود به مرحله نیمه نهایی، سهمیه مسابقات قهرمانی جهان را کسب کرده بودند. ضمن اینکه صابر حیدری و امیرمحمد پورقاسمی در تیم منتخب نهمین دوره مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا قرار گرفتند.
هفدهمین دوره مسابقات هندبال جوانان قهرمانی آسیا هم از ۲۴ تیر تا ۲ مرداد به میزبانی بحرین برگزار شد. در این مسابقات هشت تیم حضور داشتند که در پایان ژاپن، بحرین و کویت در ردههای اول تا سوم قرار گرفتند. ایران نیز بعد از عربستان و کره جنوبی ایستاد و مقام ششم را کسب کرد.
در نخستین روزهای سال 1401، تیم هندبال نوجوانان دختر ایران با پیروزی مقابل سوریه، عنوان قهرمانی مسابقات هندبال نوجوانان دختر آسیا را از آن خود کرد. هندبالیستهای نوجوان دختر کشورمان پیشتر موفق شده بودند سهمیه مسابقات جهانی را هم کسب کنند. این تیم با کسب چهار پیروزی پیاپی عنوان قهرمانی این مسابقات را از آن خود کرد و اولین قهرمانی هندبال ایران در رده مردان و زنان را به دست آورد.
تیم ملی هندبال زنان ایران هم در پایان مسابقات قهرمانی آسیا در رده چهارم ایستاد. ایران در دیدار ردهبندی به مصاف تیم ملی چین رفت. شاگردان غلامعلی اکبرآبادی در این دیدار با نتیجه ۲۴ بر ۳۹ مقابل چین شکست خوردند و در رده چهارم مسابقات قرار گرفتند. ایران با صعود به مرحله نیمه نهایی، برای اولین بار در تاریخ سهمیه حضور در مسابقات قهرمانی جهان را به دست آورده بود.
بیست و پنجمین دوره مسابقات هندبال قهرمانی زنان جهان هم از ۱۰ تا ۲۸ آذر به میزبانی چهار شهر اسپانیا برگزار شد. در این رویداد فدراسیون جهانی با هدف توسعه هندبال در جهان، تعداد تیمها را برای اولین بار از ۲۴ به ۳۲ افزایش داد. بدین ترتیب از قاره آسیا پنج تیم جواز حضور در مسابقات را به دست آوردند و ایران نیز با کسب رتبه چهارم مسابقات هندبال قهرمانی آسیا برای نخستین بار جواز حضور در این رویداد را از آن خود کرد. ایران با قبول ۶ شکست و کسب یک نتیجه از پیش برنده ۱۰ بر یک برابر چین در اولین رتبه بندی جهانی خود جایگاه سی و یکم را به دست آورد.
مربی غیرمسلمان رفت!
البته مربی تیم ملی هندبال زنان نیز مانند مردان، خارجی بود اما حاشیههایی عمر حضور او در ایران را کوتاه کرد. فدراسیون هندبال ایران ۱۶ تیرماه 1401 خبر از توافق با مونتسرات پوچه دیاز برای هدایت تیم ملی هندبال زنان داد. قرار شد سرمربی نامدار اسپانیایی هدایت زنان هندبالیست ایران در بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی و رقابتهای قهرمانی آسیا را بر عهده بگیرد اما اختلاف نظر میان او و مدیر فنی تیم سبب شد عمر این همکاری خیلی زود به پایان برسد.
زنان هندبالیست برای اولین بار طعم تمرین زیر نظر مربی خارجی را چشیدند. «پوچه دیاز» با کارنامهای درخشان و رزومهای پربار به ایران آمد. قرار شد او تیم متمول سپاهان را نیز زیر نظر گرفته و برای حضور پرقدرت در لیگ برتر و جام باشگاههای آسیا آماده کند اما اظهار نظر دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان باعث شد او بار سفر بسته و ایران را ترک کند.
حجت الاسلام احمد عبداللهی به انتخاب این مربی اسپانیایی برای تیم هندبال زنان واکنش نشان داد و در توئیتر نوشت:
گماشتن مربی غیر مسلمان بالای سر دختران مسلمان خلاف نص قرآن کریم است. مگر مربی داخلی نداریم که از مربی خارجی استفاده میشود؟ هر چه زودتر فولاد مبارکه این بساط را جمع کند و دستگاههای نظارتی به این قراردادها هم ورود کنند.
البته زمزمههایی مبنی بر جدایی وسلین وویوویچ هم شنیده میشد اما در نهایت این مربی در ایران ماندنی شد تا برنامههای خود را در تیم ملی اجرایی کند. جوانگرایی و نمایش خوب مقابل غولهای هندبال جهان باعث شد تقریبا تمامی اهالی هندبال از حضور او روی نیمکت تیم ملی اظهار رضایت کنند.
ابقای پاکدل روی صندلی ریاست فدراسیون
همچنین روز 10 اسفند 1401 انتخابات فدراسیون هندبال برگزار شد. برای تصدی کرسی ریاست فدراسیون هندبال سه کاندیدا بهنامهای مسعود الماسی، علیرضا پاکدل و علیرضا موسویان تایید صلاحیت شدند که موسویان از حضور در انتخابات انصراف داد. نیکپناه هم پیشتر به نفع پاکدل کناره گیری کرده بود.
در پایان از مجموع ۶۱ رای، علیرضا پاکدل با کسب ۵۹ تعداد رای و اکثریت مطلق آرا به مدت چهار سال دیگر بهعنوان رئیس فدراسیون هندبال از سوی اعضای مجمع انتخاب شد. مسعود الماسی نیز با کسب دو رای به کار خود پایان داد.
لیگ برتر هندبال نیز در هر دو بخش مردان و زنان به صورت منظم برگزار شد اما هر دو لیگ در سال 1401 به پایان نرسیدند. هفته دهم لیگ زنان و هفته چهاردهم لیگ مردان از فروردین 1402 پیگیری می شوند.
فدراسیون هندبال روی تیم ملی ساحلی نیز سرمایهگذاری کرد. ملی پوشان فروردین سال 1401 قهرمان آسیا شدند اما اسفندماه با تیمی جوان راهی مسابقات شده و به عنوان سوم دست یافتند.
مردان و زنان، دختران و پسران، نوجوانان و جوانان، سالنیبازان و ساحلیبازان در سال 1401 خوش درخشیدند؛ تا جایی که هندبالیستها در دو بخش زنان و مردان و سه رده سنی (مجموع 6 تیم) جهانی شدند.