مبارزه، چه آزاد و چه با قانون، بدون شک قدیمی ترین شکل رقابتی است که بشر تا به حال در آن شرکت داشته است. در برخی مواقع، این یک ابزار ضروری برای بقا بوده (کشتن یا کشته شدن) و همین نکتهای است که آن را دارای اهمیت کرده است. بنابراین سینما نیز روی این موضوع کنجکاوی جذابی داشته که منجر به تولید فیلم های رزمی شده است. زیرژانر فیلم های رزمی برخی از خاصترین و بهترین فیلمهای تاریخ را به ما ارائه کرده است. گاهی اوقات شما فقط میخواهید بنشینید، استراحت کنید و مبارزات رنگارنگ را پشت سر هم تماشا کنید، اما چیزی که یک فیلم رزمی عالی را میسازد، نبردهایی است که با یک داستان عالی ترکیب شدهاند. فیلم های لیست بهترین فیلم های تاریخ رزمی جهان هستند.
من تاریخ سینما را برای شما جستجو کردم، و تعدادی از بهترین «فیلمهای هنرهای رزمی جهان» را پیدا کردم که برخی از آنها در جرگه بهترین فیلم های اکشن آسیایی نیز قرار میگیرد. این آثار که یک داستان خوب (گاهی حتی عالی) را با برخی از بهترین مبارزههایی که تا به حال روی صفحه نمایش بزرگ دیده شدهاند ترکیب میکنند. بدون مقدمه، در اینجا بهترین فیلم های رزمی تاریخ (به ترتیب خاصی مرتب نشدهاند) آورده شده است.
(( Kickboxer))
بدون شک اگر به عنوان یک مخاطب عاشق سینمای رزمی به فیلم های اکشن علاقه داشته باشید در آن صورت نام ژان کلود ون دام یا همان فرانکی معروف، برایتان یک نام آشناست که در فهرست بهترین فیلم های رزمی جهان باید اثری از او باشد. او یکی از مهمترین ستارههای هالیوودی در سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ بود و در برخی از مهمترین فیلم های رزمی این دوره نقش اصلی را بر عهده داشت. او بهعنوان یک هنرمند رزمیکار همیشه مطرح بود و استعدادهای بازیگری هم بر تواناییهای او میافزود. اما ژان کلود ون دام فتوژنیک ترین ستاره سینمای اکشن است و «کیکبوکسور» بهترین فیلم او از منظر هنرهای رزمی ناب است. هیچ فیلمی بهتر از این اثر ظرافت و تواناییهای «عضلات بروکسل» را در اوج بدنی خیره کنندهاش نشان نمیدهد. این فیلم یک شیرینی فوقالعاده جذاب از دهه 1980 میلادی با موسیقی متن ویژه آن دوران سینما است که با نمایش یک ملودرام با چاشنی هنرهای رزمی دل هر مخاطبی را به خود جذب میکند. در ظاهر این اثر یک هالیوود خالص است، اما «کیکبوکسور» اولین فیلمی بود که بوکس اصیل تایلندی را برای تماشاگران آمریکایی و اساس سینمای غیر از شرق آسیا معرفی کرد.
_________________________________________________________
(( Kung Fu Panda))
ژانر فیلم رزمی یا کونگفویی همیشه محدودیتهای فیزیکی بدن انسان را نادیده گرفته است، چه از طریق آموزش فوق تخصصی و چه از طریق سیمهای ویژهای که به آنها متصل میشود. بنابراین، تعجب آور است که تا سال 2008 طول کشید تا این ژانر وارد حوزه اصلی انیمیشن شود؛ جایی که به معنای واقعی کلمه هر چیزی ممکن است و این اثر از معدود انیمیشنهایی است که در فهرست بهترین فیلم های رزمی جهان ما قرار دارد. اما پاندای کونگفوکار روی شخصیت پو متمرکز است، یک پاندای عاشق کونگ فو و کوفته که به طور تصادفی برنده یک تورنمنت هنرهای رزمی میشود و بنابراین تبدیل به مدافع پیشگویی شده در دره صلح در برابر یک پلنگ شیطانی میشود.
اگر تماشای یک پاندا با صدای جک بلک که با گفتن اسکادوش یا فن انگشت موشی حریف را نابود میکند، احساس خوبی در درون شما ایجاد نمیکند، باید زمان کمتری را در اینترنت صرف کنید.
_________________________________________________________
(( Kill Bill))
کوئنتین تارانتینو قسمت اول و دوم «بیل را بکش» را یک داستان واحد میداند، بنابراین ما هر دو فیلم را به عنوان یک اثر مستقل چهار ساعته حساب میکنیم. نامه عاشقانه کوئنتین تارانتینو به سینمای اکشن رزمی ترکیبی بسیار پویا و متفاوت است؛ اما چرا؟ چون داستان و شمایل کار از حماسههای کونگفو گرفته تا وسترنهای اسپاگتی تا فیلم های هیجانانگیز اروپایی را شامل میشود. همانند دیگر فیلمهای تارانتینو، Kill Bill اشارههای بسیار زیادی به فرهنگ عامه و نکات پنهانی فراوانی دارد که در دیدنهای مجدد، متوجه آنها میشوید. اکشن این فیلم نیز بیشتر از اکشن فیلمهای دیگر این کارگردان است.
بسیاری از فهرست های معتبر، حماسه دو قسمتی کوئنتین تارانتینو «بیل را بکش» را به عنوان بهترین فیلم کونگفویی تمام دوران معرفی میکنند. در واقع «بیل را بکش» درکی از ژانر هنرهای رزمی را ارائه میدهد که فقط یک سینماگر واقعی میتواند چنین اثری تولید کند. داستان فیلم یک عروس (اوما تورمن) را در برابر شرکای سابقش در جنایت و معشوق سابقش بیل قرار میدهد. تارانتینو قبل از فیلمبرداری، صراحتاً قصد داشت به جمع کارگردانان بزرگ اکشن بپیوندد و موفق شد. این فیلم او حس یک «بیمووی» را دارد که به واسطه تارانتینو به بهترین شکل ممکن تولید شده است. بنابراین، دیدن آن حاوی یک حس کاملاً شگفت انگیز است.
_________________________________________________________
(( Bloodsport))
به نظر خیلی از طرفداران بهترین فیلم اکشن رزمی ژان کلود اثر کلاسیک او یعنی رینگ خونین است که صحنههای مبارزه زیرزمینی تا صحنههای اکشن معمولی را دربرمی گیرد. همچنین این فیلم باعث شد که او از یک بازیگر مکمل به یک ستاره نقشهای اصلی تبدیل شود. علاوه بر صحنههای اکشن شخصیت داستان، دیالوگها و بازی احساسی او استعداد بازیگری ژان کلود را نشان میدهد. رینگ خونین مدتهاست که فیلم هنرهای رزمی مورد علاقه خیلی از فیلمبازهای قدیمی است. شاید «کیک بوکسور» فیلم بهتری از ژان کلود ون دام است، اما «رینگ خونین» اثری است که تماشاگران جهان برای اولین بار چشمشان به بزرگترین مبارز اروپایی تاریخ سینما روشن شد. جالب است بدانید با این اثر بود که نام فرانکی برای این بازیگر بر زبان ما ایرانیان جای گرفت.
_________________________________________________________
((The Matrix))
بدون شک ماتریکس رتبه بسیار بالایی در آثار رزمی دارد و در لیست بهترین فیلم های رزمی جهان باید قرار بگیرد؛ اما چرا؟ چون واچوفسکیها با الهامات خود از ژانر علمی تخیلی، انیمه، سایبرپانک، سینمای اکشن هنگ کنگ، دین، فلسفه و اسطوره شناسی سعی کردند تا در آن زمان یک اثر سینمایی رزمی واقعاً منحصر به فرد را با فیلم خود تجربه کنند. جالب است بدانید ماتریکس توانست سبک «Wire fu» را در هالیوود به اوج خود برساند. زیبایی شناسی سکانسهای رزمی این فیلم سالها است که بر این ژانر حکومت میکند. برای مثال صحنههای پیچیده مبارزه تن به تن در «ماتریکس» چکیده سینمای رزمی ناب هنگ کنگ است.
_________________________________________________________
((Police Story))
برای درک این که شخص جکی چان در ژانر فیلمهای رزمی چه کرده است، باید به دوران کمدی صامت هارولد لوید و باستر کیتون و البته آن بدلکاریهای ویژه این بازیگران افسانهای برگردید تا معادل جکی چان مبارز را در دوران اوج خود در سینمای رزمی هنگ کنگ بیابید. جکی چان از آن دست بازیگرانی است که زندگی و دست و پا خود را در معرض خطر قرار میدهد تا به تصویری که میخواهد برسد. نهایت این جنون کارهای خاص جکی چان در داستان پلیس است.
بدون شک هر مخاطب تارهکاری که میخواهد درباره فیلمشناسی جکی چان چیزی یاد بگیرد، باید از این فیلم سینمایی هیجانی شروع کند. داستان پلیس نشان میدهد که چرا جکی چان یک افسانه در این ژانر است.
_________________________________________________________
(( Ong-Bak: Muay Thai Warrior))
ستاره رزمی کار دیگر از شرق آسیا؛ تونی جا یکی از آن ورزشکاران با استعداد در هنرهای رزمی است که پله به پله به سوی موفقیت قدم برداشته است و جای پای خودش را در بهترین فیلم های رزمی جهان محکم کرده است. در این بین فیلم Ong Bak در واقع نقطه آغازی بر درخشش تونی جا در سینمای رزمی جهان بود. او پس از این فیلم در آثاری چون «جوجیتسو»، «مانستر هانتر»، «سریع و خشن ۷» و «تهدید سهگانه» ایفای نقش نمود. این فیلم سینمایی اکشن رزمی که شامل چند دنباله هم میشود، شما را به یک روستا در تایلند میبرد؛ جایی که یک مجسمه باستانی بودا دزدیده میشود.
فیلمنامه Ong Bak رویکردی ساده و خالی از پیچیدگی دارد اما تونی جا به خوبی از پس صحنههای اکشن برمیآید و نشان میدهد چرا پس از این فیلم راهی سینمای بینالمللی شد.
_________________________________________________________
((John Wick))
این روزها جان ویک یکی از قوی ترین فرنچایزهای سینمایی اکشن رزمی است. اما بخشی از این اعتبار بازمیگردد به شخص کیانو ریوز و کارگردان چاد استاهلسکی که در تمام مراحل تولید اولین قسمت از این فرنچایز پیشرو بودهاند. در واقع کارگردان چاد استاهلسکی و کیانو ریوز راهی را پیدا کردهاند که با رعایت فرمول اثبات شده این مجموعه فیلم، فرنچایز را تازه نگه دارند. با هر دنباله جدید ما شاهد یک طرح و انگیزههای به اندازه کافی ساده برای مبارزه و تزریق هیجان بودهایم. هر چند فیلمسازان دیگر نیز به طور مداوم با مجموعههای بلندپروازانهتر تلاش میکنند جهان قاتلان زیرزمینی را گسترش دهند، اما هنوز عالیجناب جاناتان ویک چیز دیگری است.