گفتگو با فرشاد فلاحت زاده به بخش دوم رسید.
به گزارش طرفداری، فرشاد فلاحت زاده میهمان رسانه طرفداری بود و وضعیت تدافعی تیم ها را بررسی کرد. بخش اول صحبت با فرشاد فلاحت زاده به صورت کلی بود ولی در بخش دوم به شکل جزیی تری به شرایط تدافعی تیم ها پرداختیم.
فرشاد فلاحت زاده معتقد بود یحیی گل محمدی موفق شده با آرامش سازمان دفاعی خوبی را برای پرسپولیس شکل بدهد در حالی که ریکاردو ساپینتو با داد و فریادهای خود، آرامش تیم را بهم می ریزد.
بخش دوم گفتگو با فرشاد فلاحت زاده را حتما تماشا کنید...
به بخش دوم گفتگو با فرشاد فلاحت زاده خوش آمدید. در این بخش عملکرد دفاعی تیم ها را باهم بررسی می کنیم. به نظر شما عملکرد دفاعی پرسپولیس چگونه بود؟
پرسپولیس همیشه خوب بازی کرده و یحیی گل محمدی مربی باهوشی است. او رده های ملی را طی کرده و با مربیان بزرگی کار کرده و می داند در چه جایگاهی قرار دارد. با وجود مهره هایی که در اختیار داشته عملکرد خوبی از خود نشان داده است. مخصوصا با وجود پورعلی گنجی که در چند دوره جام جهانی در تیم ملی حضور داشته است. همه این مسائل باعث شده تیم خوبی را روانه میدان کند. از طرفی هم بازیکن ملی پوش بیشتری نسبت به تیم های دیگر داشته است. ترابی، امیری، پورعلی گنجی و بیرانوند بازیکنان تیم ملی در پرسپولیس بودند که آمادگی داشتند و برای تیم ملی در جام جهانی به میدان رفتند.
بهترین بازیکن پرسپولیس در فاز دفاعی و مهم ترین شاخص پرسپولیس در فاز دفاعی را بگویید.
معمولا اسم نمی برم اما پورعلی گنجی را به عنوان دفاع وسط قبولش دارم. شاخصه او این است که میل هجومی دارد، این یکی از خصوصیاتی است که یحیی گل محمدی دارد. شاخصه دیگر هم این است که چند بازیکن چندین سال است که دارند باهم بازی می کنند و این باعث می شود زمان کمتری را برای هماهنگی این بازیکنان در تمرینات از دست بدهد و بیشتر زمان خود را روی بازیکنان ورودی جدید بگذارد. در اکثر بازی ها یحیی گل محمدی آرامش کنار زمین را دارد و زیاد سرو صدا نمی کند. شما تیم استقلال را از آن طرف ببینید. ریکاردو ساپینتو آن نگرانی و اضطراب درون خود را وارد زمین می کند. بعضی بازیکنان می توانند آن را هضم کنند، اما بعضی دیگر این فشاری که از بیرون وارد زمین می شود باعث عمل معکوس آن هاست و به بازیکنان کمکی نمی کند و این نقطه ضعف استقلال در نیم فصل اول بود. امیدوارم در ادامه این مشکل را رفع کنند. زیرا اکثر بازیکنان استقلال جوان هستند و آن فشاری که از بیرون زمین وارد می شود، باعث می شود که نتوانند تمام توان خود را به نمایش بگذارند.
عملکرد خط دفاعی استقلال و عناصر تاثیر گذار این تیم در فاز دفاعی را نام ببرید.
سیلوا خوب کار کرده، اما سرعت لازم را ندارد. او باهوش است و بازیخوانی بالایی دارد اما استقلال بعد از جام جهانی یک افتی داشته است. شاید فشار بازیکنان باعث این افت شده اند. حسینی در حد حسینی جام جهانی ظاهر نشده است. حضور فتح الله زاده و مشکلات مالی که داشته باعث رفتن این تیم در حاشیه شده است. فکر می کنم ریکاردو ساپینتو باعث شده این مسائل حاشیه ای را وارد تیم کرده است. در تیم پرسپولیس آرامش هست، اما در استقلال خیر! و این موضوع باعث شده بازیکنان تمرکز لازم را در بازی نداشته باشند و عملکردشان افت کند.
تیم بعدی سپاهان است که در خط دفاعی خرج بالایی داشته است. به نظر شما با وجود این هزینه ها عملکرد خوبی داشته است؟
به نظر من در مجموع سپاهان موفق نبوده، با وجود اینکه مربی خارجی خود را آورده باید نتیجه بهتری کسب می کردند. در فاز دفاعی و تیمی بد کار نکردند. نسبت به تعداد گل دریافتی عملکرد بدی نداشتند. اما سپاهان همیشه جزو مدعیان بالای جدول بوده و تیم پر طرفداری است. نسبت به هزینه ای که انجام داده انتظارات بیشتری از آنها می رفت. سپاهان با نوید کیا هم همین نتایج را کسب کرده بود. دوست دارم مربی جوانمان پیشرفت کند. اگر یکسال به نوید کیا فرصت می دادند اتفاقی نمی افتاد. در انتها به جای چهارم، پنجم می شدند. فکر نمی کنم تفاوت زیادی داشت. وقتی مربی با این همه هزینه می آورند، انتظار عملکرد بهتری می رود.
ساپینتو ترکیب خط دفاعی استقلال را زیاد دست می زند و از بازیکنان مختلفی در دفاع استفاده می کند. آیا اینکار به استقلال ضربه زده؟
هر تیمی که در هر بازی تغییرات زیادی داشته باشد نشان دهنده ضعف مربی است. بازیکن اگر در طول هفته خوب کار کند، باید مطمئن باشد که بازی می کند. این جابه جایی ها باعث کم شدن روحیه بازیکنان می شود. همین باعث شد نفرات کمی از استقلال به تیم ملی دعوت شوند. مربی آینده تیم ملی هرکسی باشد به نظرمن باید جوانگرایی کند. حداقل ۵ بازیکن جابه جایی دارد. بازیکن مناسب در لیگ داریم و همه تشنه بازی در جام جهانی هستند. و وقتی در زمین بازی نباشید مربی تیم ملی شما را نمی بیند. حالا چرا کی روش کنعانی زادگان را بازی نمی دهد برای من جایه تعجب است که بازیکنی به این توانمندی بازی نمی کند در صورتی که بازیکنان دیگر خط دفاعی پر اشتباه ظاهر شدند. امیدوارم دلیل بازی ندادن به او مساله فنی باشد.
در این بخش می خواهیم درباره تیم های لیگ برتری صحبت کنیم. حالا در بخش سوم مفصل تر درباره مسائل تیم ملی صحبت می کنیم. راجع به گل گهر که فوتبال هجومی بازی می کند، عملکرد خط دفاعی آنها به چه صورت بوده؟
امیر قلعه نویی همیشه بازیکنانی را در نظر می گرفت که از نظر قدی توانمند بودند. در هرجایی که حضور داشتند بیشتر با سیستم ۳۵۲ کار کرده است. با همین سیستم باهم قهرمان آسیا شدیم. سیستم بسیار خوبی هست، اما اگر نفرات این سیستم را داشته باشید. امیر قلعه نویی چون خودش با این سیستم بازی کرده و قهرمان شده است از آن بهره می برد. او از نظر آماری پر افتخار ترین مربی ایران است. او بازیکنانی را بیشتر انتخاب می کند که از نظر قدی بلند قامت باشند و دفاع های ایشان هم سر زن و سخت کوش هستند. طرز تفکر ایشان هم این است که دفاع تیمی را از جلوی دروازه حریف ببندد. به وسیله ارسال مستقیم توپ را نزدیک به دروازه حریف می رساندند و از همانجا کار پرسینگ را انجام می دهند که به گل دست پیدا کنند و از اشتباه مدافعین حریف استفاده کنند. اینها تفکرات امیر قلعه نویی است که تا به حال موفق هم بوده است چون در تیم هایی مربیگری می کند که از ابتدا دست خودش بوده و نفراتی را که مدنظرش است را هرساله با خود به آنجا می برد.
تیم بعدی فولاد خوزستان با جواد نکونام است. او کنار کی روش حضور داشته و از دنباله روهای کارلوس کی روش شناخته می شود. فولاد خوزستان از دفاعی ترین تیم های لیگ است. به نظر شما از نظر دفاعی عملکرد آنها قابل قبول بوده است یا نه؟
نکونام یکی از باهوش ترین مربیان ماست. زیرا هم جوان است و هم تجربه دارد. چندین سال در خارج از کشور بازی کرده و کاپیتان اوساسونا بوده است. من با او ارتباط خانوادگی دارم و به اون نزدیک هستم. به نظر من یکی از گزینه های ایده آل برای تیم ملی است چون بازیکن تدافعی و توپ گیری بوده است. شاید شما خاطرتان نباشد در ۱۹ سالگی که در پاس بازی می کرد، می خواستیم پاس بدهیم به بازیکن خودمان او دو متر آن طرف تر بود اما با این حال باز پای او می رسید و توپ را می گرفت. خیلی بازیخوانی بالایی دارد. الان همان تفکرات را به تیم اضافه کرده و همین باعث می شود تیم روحیه بگیرد. توپ گیری تیم فولاد نسبت به بقیه تیم ها بسیار زیاد است. و همین امر باعث می شود فولادی ها وقتی توپ را از دست می دهند زیر ۲ ثانیه توپ را پس بگیرند. به نظرمن عملکرد فولاد موفقیت آمیز بوده است.
راجع به مس رفسنجان در بخش اول گفتگو صحبت کردیم. آنها یک آمار فوق العاده را ثبت کردند و فقط ۴ گل خوردند. به نظر شما تاثیر حامد لک در تعداد گل های دریافتی مس رفسنجان چقدر بوده است؟
در سایپا با حامد لک کار کرده ام. او فیزیک مناسبی برای دروازبانی دارد و شجاع و دلیر است. یکی از خصلت های دروازبانی نترس بودن، خروج مناسب و صحبت و هماهنگی با خط دفاعی است که همگی این ها را حامد لک دارد. نسبت به دیگر دروازبان ها پنالتی گیر خوبی هم هست.
برسیم به تراکتور که بین تیم های مدعی بدترین آمار را از نظر دفاعی داشته است. به نظر شما در نیم فصل دوم تراکتور باید یکسری مهره برای بهتر کردن عملکرد دفاعی جذب کند یا روی دفاع تیمی کار کند؟
فکر می کنم مهم ترین مساله تراکتور مدیریت است. یکسال آنجا بودم و یک خورده با زنوزی کار کردن سخت است. یک مربی وقتی به آنجا می رود هیچوقت حاشیه امن ندارد. وقتی با تراکتور قرارداد می بندید امکان دارد فردا نباشید. ما از فیروز کریمی هم یاد کنیم که مربی سخت گیری است و یکسال با او در گسترش فولاد بودیم؛ توانستیم با او کار کنیم و نتایج خوبی هم به دست آوردیم ولی مدیریت را عوض کردند. به نظر من مشکل اصلی آنها این است که یک مربی باید حاشیه امن و اختیار تام داشته باشد. باید به مربی بگویید که شما تحت هر شرایطی طی این مدت اینجا هستید و طبق این نقطه ضعف هایش را برطرف می کند. هوشنگ نصیر زاده الان آمده که توانمند هستند. تراکتور بازیکن زیاد دارد ولی نتوانسته اند از آنها استفاده کنند. عملکرد نسبتا ضعیفی را در لیگ بدست آورده است. تراکتور تیم پرطرفدار و بزرگی است. مردم عاشق این تیم هستند و انتظار دارند جزو سه تیم برتر باشند. مهره های خوبی دارند اما عملکرد خوبی نداشتند. یک خورده هم بدشانس هستند و گل هایی که دریافت کردند اتفاقی بوده است. مربی وقتی تمرکز لازم را نداشته باشد نمی تواند تفکرات را در زمین پیاده کند.
ما یک سری مربی در لیگ خودمان مثل شما داریم. مربیانی که مدافع بوده اند مثل یحیی گل محمدی، مجتبی حسینی و پاکو خمز. با توجه به مدافع بودن این مربی ها، تفکر آنها چه تاثیری روی عملکرد تیم در فاز دفاعی می گذارد؟
قرار نیست وقتی یک مدافع مربی می شود تیمش را تدافعی ببندد یا وقتی یک مهاجم مربی می شود تیمش را هجومی به زمین بفرستد. بستگی به نوع عملکرد بازیکن ها دارد. اینکه بازیکنان در بخش هجومی و تدافعی چه کیفیتی دارند. من تیم خودم را هجومی انتخاب می کردم. می دانستم فشاری که به دفاع می آید خیلی زیاد است اما مهاجم فشار کمتری را تحمل می کند. شما مدافع باشید یک اشتباه کنید مقصر می شوید. ما این فشار را در زمان خودمان تجربه کردیم. در زمان ما بیشتر مهاجم ها لژیونر می شدند نه مدافعین. ما می خواهیم فشار را از روی دفاع برداریم پس باید میل هجومی داشته باشیم. بعضی دفاع ها کند و ضعیف هستند، باید روی آنها فشار بیاوریم. پرسینگ انجام بدهیم و پشت فضای آنها توپ ارسال کنیم.
می خواستم به همین موضوع اشاره کنم. شما مدافع بودید اما تیم های شما هجومی بازی می کردند. این به تفکر شما بر می گردد یا بازیکنانی که داشتید؟
هر دو موضوع مهم است و به شکلی یکسان تاثیرگذار هستند. یک مهره ای داریم توپگیر است مثل جواد نکونام. یک مهره داریم که پای چپ ضعیف دارد. من دفاع راست بودم اما سمت چپ بازی می کردم. می توانستم با پای چپ هم تغییر بازی بدهم. فرمایش شما درست است. هر دو موضوع اهمیت دارد. هم دیدگاه ما گلزنی باشد، هم دیدگاه ما این باشد وقتی دفاع من ضعیف است تیم را جلوتر ببرم. امروز روز دفاع من نیست و نفرات خوبی ندارم. پس توپ را از دروازه خودم دور می کنم، به میانه های میدان و زمین حریف می برم که اگر اتفاقی هم افتاد ۷۰ متر از دروازه بان ما دور باشد.
به قعر جدول برسیم. آمار می گوید تیم های سقوط می کنند که زیاد گل می خورند. به نظرتان امسال هم این اتفاق رخ می دهد؟ نفت مسجد سلیمان مرز های گل های خورده را جابجا کرده است البته دست آنها درد نکند حداقل آمار گل های زده بیشتر می شود و دست کم می گوییم تعداد گل های رد و بدل شده زیاد است.
معمولا همیشه اینطور بوده است. تیم هایی که بیشتر گل خورده اند و کمتر گل زده اند در به دست آوردن امتیاز ضعیف بوده اند. متاسفانه تیم هایی مثل نفت مسجد سلیمان و فکر می کنم ملوان شرایط مناسبی ندارند اما این بخشی از فوتبال است. تیم ها تلاش می کنند و از لیگ ۱ به لیگ برتر می آیند، بعضی از تیم ها توانایی ماندن در این سطح را دارند اما برخی تیم ها خیر. به قول شما گل های زیادی رد و بدل شده و تماشاگران خوشحال شده اند ولی معمولا تیم هایی که گل های زیادی دریافت کردند به لیگ پایین تر سقوط کردند.
یک مورد عجیب در لیگ داریم به نام نساجی. تیمی که در میانه جدول است اما ۲۰ گل خورده و ۸ گل از استقلال و پرسپولیس دریافت کرده است.
حمید مطهری خیلی خوب صحبت می کند و می گوید ما قهرمان می شویم و فلان کار را می کنیم اما می بینیم از پرسپولیس ۵ گل می خورد. می گویند مشکوک است. من قضاوت نمی کنم اما من هم چند بازی از نساجی دیدم و به نظرم مشکوک بود. بعد می رود و یقه تیمی را می گیرد که شما پیش بینی نمی کنید. نساجی با ثبات نیست. مطهری چند سال کنار یحیی در پرسپولیس کار کرده است. شرایط تیم ها را می داند و نساجی تیم پر طرفداری است. با هزینه های سنگین نساجی به بالا آمده است. باید بتوانند امتیاز ها را کسب کنند و سهمیه بگیرند. کاری به جام حذفی و موفقیت آنها در سال گذشته ندارم اما فکر می کنم تفکرات حمید مطهری و نحوه صحبت او باید تغییر کند. او بعضی از مربی ها را حقیر و کوچک می کند. دید او از بالا به پایین است. یک زمانی می بینیم امیر قلعه نویی این کار را می کند، کسی که چندین و چند قهرمانی دارد اما حمید مطهری به عنوان کسی که اولین سالی است سرمربیگری می کند طرز صحبت کردن مناسبی ندارد و این موضوع باعث ایجاد تنش می شود. مربیان با یکدیگر ارتباط دارند و دوست هستند. این طرز صحبت را نمی پسندم. به او توصیه می کنم برای مربیان دیگر احترام قائل شود. نساجی تیم خوبی است و خاطرات خوبی از این تیم داریم. امیدوارم در لیگ ماندنی باشند و نتایج خوبی کسب کنند.
مشکل فوتبال ما کمبود مدافعان سرعتی است. شما در سیستم ۲-۵-۳ و ۲-۴-۴ بازی کرده اید. راهکار شما برای رفع این مشکل چیست؟
به نظر من باید یک کمیته استعدادیابی خوبی داشته باشیم. از مدافعانی که فوتبال را کنار گذاشته اند در باشگاه ها استفاده کنیم، از تجربه پیشکسوتان در تیم ها بهره ببریم. شما یک بازیکن مثل مجید نامجو مطلق در لیگ ایران پیدا نمی کنی اما الان او تیم ندارد. چه ایرادی دارد در استقلال حضور داشته باشد و کمک کند؟ یک هافبک وسط مثل مهدی فنونی زاده، یک دفاع وسط مثل رضا حسن زاده و... باشگاه ها باید از این افراد به صورت اختصاصی استفاده کنند. به مارادونا گفتند دلیل موفقیت تو چه چیزی بوده است؟ گفت تمرین، تمرین، تمرین. یعنی تمرین زیاد باعث می شود بازیکن یاد بگیرد کجا از سرعتش استفاده کند، چه زمانی تکل بزند و آفساید را چگونه پوشش دهد. وقتی یک مربی خارجی می آید یک سری افراد فقط می خواهند کنار تیم باشند اما باید از کسانی استفاده کرد که زحمت کشیده اند. کسانی که در سطح بالای فوتبال ایران کار کرده اند و حتی لژیونر بوده اند. باید از سرمربی تیم ملی خودمان استفاده کنند یا حتی یک مدرس بیاورند و او کلاس های توجیهی، عملی بگذارد. برای هر پست یک مربی بیاورند و هر کدام از آنها ۵۰ شاگرد داشته باشند. بسیاری از مربیان حاضرند این کار را انجام دهند اما پول های ما در فوتبال جای دیگری سرمایه گذاری می شود.
به عنوان سوال آخر؛ کدام مدافع در این فصل توجه شما را جلب کرده است؟
پورعلی گنجی و پورقاز. هر دو عملکرد خوبی داشته اند. پورقاز سرعت خوبی دارد و پورعلی گنجی فیزیک بدنی مناسب.
پایان بخش دوم
بخش سوم ساعت 19 تقدیم شما می شود...
بیشتر ببینید:
کالبد شکافی فاز تدافعی تیم ها با ملی پوش اسبق؛ الگوی بهترین دفاع لیگ، کی روش است