رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی درباره ثبت آیین پهلوانی و زورخانهای به نام آذربایجان، توضیح جدیدی داد.
به گزارش طرفداری، ثبت آیین پهلوانی و زورخانهای در یونسکو توسط جمهوری آذربایجان هنوز هم برای بسیاری از مردم ایران قابل پذیرش نیست. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) آذرماه سال جاری از ثبت «فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای» به نام جمهوری آذربایجان در فهرست میراث ناملموس بشری خبر داد.
در ادامه مقامات وزارت ورزش و جوانان و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این باره اظهار نظر کردند. همچنین مدیران فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی به این اتفاق واکنش نشان دادند. محور مشترک صحبتهای آنها رویه متداول در یونسکو برای ثبت میراث ناملموس توسط کشورهای مختلف و نبود انحصار برای کشوری خاص بود.
حالا رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی در این باره صحبت و تاکید کرده از طریق وزارت امور خارجه برای جلوگیری از ثبت این میراث به نام آذربایجان تلاش میکند.
مهرعلی باران چشمه درباره ثبت پرونده فرهنگ پهلوانی، بازیهای سنتی زورخانهای، ورزش و کشتی به نام کشور جمهوری آذربایجان در سازمان جهانی یونسکو، اظهار داشت:
سال ۹۱ آیین ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی به نام ایران ثبت یونسکو شده است و سند آن در دفتر ما قرار دارد اما در سال جاری کشور آذربایجان عنوان فرهنگ پهلوانی و جوانمردی را ثبت کرد در حالی که ما از قبل به متولیان امر که وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بود اعلام کردیم اما آقایان گفتند جای نگرانی نیست ولی متاسفانه این کار انجام شد.
وی افزود:
طی یک نامه سرگشاده به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و نیز وزارت ورزش و جوانان و یونسکو اعلام کردیم که این اتفاق باید پیگیری شود و مانع از آن شد.
رییس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی با اشاره به اینکه آذربایجان فاقد حتی یک زورخانه است، گفت:
آذربایجان یک مرشد و یک مربی و داور دارد که آن را نیز ما تربیت کردیم. وسایل آنها هم اهدایی از سوی ایران است. این تجهیزات از سوی فدراسیون بینالمللی چند سال پیش به آنها اهدا شد و هویتی در این بخش ندارند. از این بابت متاسف هستیم که یونسکو بدون بررسی چنین اقدامی انجام داده است، در حالی که ما در کشور خود بیش از ۹۰۰ زورخانه داریم و دورهها و مسابقات را برگزار میکنیم.
باران چشمه با تاکید بر اینکه به دنبال آن هستیم سند فرهنگ پهلوانی، بازیهای سنتی زورخانهای، ورزش و کشتی به نام کشور آذربایجان در سازمان جهانی یونسکو ثبت نشود، تصریح کرد:
در تلاش هستیم با همکاری وزارت ورزش و وزارت امور خارجه مسئله را پیگیری کنیم تا چنین اتفاقی رخ ندهد.
وی در پایان گفت:
تاکنون پاسخی از سوی یونسکو اعلام نشده و وزارت ورزش نیز نامه بلندبالایی به نماینده یونسکو در ایران ارائه کرده است. حدود ۲ ماه فرصت داریم. پیگیر هستیم و امیدواریم به نتیجه دلخواه برسیم.