مطمئنا با خواندن عنوان یادداشت کمی جبهه خواهید گرفت، اما در ابتدای کار میگویم بیشتر مطالب این پست برای اولین بار منتشر میشوند.
اختصاصی طرفداری| لیورپول مربی خوش فکری دارد فردی که فرصت این را پیدا کرد تا فلسفه خود را طی چند سال به این تیم اضافه کند ولی چند هفته ای با نتایجی که رقم خورد تحلیلگران ورزشی دوران او را با فصل آخر دورتموندش مقایسه کردند، اما بقول ونگر پیدا کردن مشکل لیورپول سخت است در قالب این پست نگاهی به مشکلات خواهیم انداخت.
آمار فلسفه مدرن
لیورپول چند سالی است که سبک خاص آلمانی را با زیبایی خاصی به نمایش میگذارد بطوری که منابع معتبر فوتبالی لیورپول کلوپ را مشابه ترین تیم به بایرن مونیخ هانسی فلیک متصور شدند؛ اما داستان دقیقا از فلسفه گگن پرسینگ شروع میشود و این فلسفه نیازمند ابزار های خاصی است و اگر از لیگ برتر انگلیس صحبت به میان بیاید کار کمی دشوار نیز می شود. مطمئناً دیدار منچسترسیتی و لیورپول را با تحلیل بازی مدرن دنبال کرده اید. اینجا به آنالیز آن نمی پردازیم بلکه برخی نکته های کلیدی را فقط یادآور خواهیم شد.
تصویر بالا تنها از یک بازی است، اما کاملا در ادامه فصل نیز لیورپول از آن اصول پیروی می کرد. اولین اصل مربوط به سه تفنگ دار ایجاد شده در سمت راست است و همکاری هندرسون، آرنولد و صلاح حریف را ناچار به تسلیم شدند می کرد از این منطقه به عنوان مرجع هجومی لیورپول نیز یاد می شد (شما می توانید به XG سه بازیکن و پاس های عبوری آنها توجه کنید.)
دومین اصل که چندان هم غریبه نیستید به رهبری خط دفاعی توسط فن دایک مربوط می شود درست جایی که او با سرعت ویرانگر خود می تواند هم مهاجمان حریف را ناکام بگذارد و هم با قدرت رهبری خود تله آفساید را بعنوان اولین بازیکن برای مهاجم حریف پهن کند (البته ماتیپ بعنوان بازی ساز جلوتر بازی می کند و فضای پشتی سه تفنگدار کنترل میکند). سومین اصل به سمت چپ لیورپول بر میگردد درست جایی که ژوتا و سادیو مانه نزدیک بهم و کمی عقب تر بازی می کنند، اما در عقب ایستادن آنها نیز نقشه ای وجود دارد که مربی آلمانی از آن بسیار بهره برد.
نقطه کلیدی اصل سوم به وجود پرسینگ قابل توجه لیورپول در میدان حریف برمیگردد گویی این نقطه با همکاری ژوتا و سادیو جان تازه ای را برای افزایش شدت پرسینگ به لیورپول می بخشد، اما تنها این دونفر نیستند که خارق العاده ظاهر می شوند بلکه برای سیستم گگن پرسینگ هافبک های پست هشت لیورپول و همچنین مدافع کناری آنها نیز باید تمام توان خود را بکار بگیرند.
مطمئناً بسیاری از افراد انتقاد خواهند کرد که تنها با یک دیدار نمی شود به کل فصل قبل پی برد، اما آمار منتشر شده از STATS BOBMS از کل فصل مهر تاییدی بر دو اصل ذکر شده خواهد زد.
تصویر بالا آمار ارائه شده از تیم های پنج لیگ معتبر اروپایی است که در آن نگاه ویژه ای به شیوه پرسینگ و همچنین شدت پرسینگ تیم های فوتبال شده است و همانطور که مشاهده می کنید. لیورپول در فصل 2021/2022 اولین نام را با اختلاف فاحشی به خود اختصاص داده است چرا که تنها تیمی که توانسته بیشترین میزان پرس را در محوطه یک سوم دفاعیه حریف اعمال کند (مستطیل سبز رنگ شکل 3).
وقتی صحبت از باز کردن بلوک مستحکم دفاعی حریف میشود هیچ پارامتری بهتر از OBV نمیتواند کانون داغ حمله و برنامه های تیم های جزیره را به شما نمایش دهد.دقیقا در تصویر بالا به سمت راست زمین لیورپول نگاه کنید ناحیه ای قرمز را مشاهده می کنید که کلوپ با سه تفنگ دار خود فصل قبل از این ناحیه بیشتر برنامه های هجومی خود را اجرا می کرد.
- یک اصل بجا مانده در قسمت بعدی مطلب مهر تایید خواهد خورد.
ابزارهای گران بها
فلسفه خاص پرسینگ بازیکنان قدرتمندی می خواهد افرادی که بتوانند در لیگ برتر انگلیس و به خصوص در اهداف فوری لیورپول این تیم را یاری کنند، اما برای درک این موضوع ابتدا به ویژگی برخی از نفرات هجومی این تیم که جز ستون های اصلی شده اند میاندازیم.
فرمینو بازیکن محبوب مربی آلمانی
با اینکه او یکی از بازیکنانی است که قبل از کلوپ به لیورپول آمده بود ، با ورود آقای معمولی چهره ای تازه ای در این تیم گرفت مطمئنا بازیکنی که از هوفهانیم آلمان می آید و می داند گگن پرسینگ چیست تاثیر به شدت خارقالعاده ای روی تیم خواهد گذاشت.
ابتدا به قدرت پرسینگ او توجه کنید ؛ در سال 2017/2018 بهتر از او در لیورپول وجود نداشت عجیب نیست مهاجم برزیلی اکنون گاهی درخشش هایی از خود نشان می دهد چرا که تحمل چنین فشاری در طی چند فصل بازی بسیار سخت است.
کلوپ این را فهمیده بود و بار دیگر قصد جذب یک بازیکن مطابق با فلسفه های خود از لایپزیش را داشت بله درست حدس زده اید او تیمو ورنری بود که لیورپول در جذب او برای جانشینی فرمینو ناکام ماند و همین تصویر بالا امار فرمینو را در فصل 2019/2020 نشان می دهد او از نظر دفاعی در طی 26 بازی 577 بار اقدام به پرس کرده است و جالب اینجاست بطور میانگین در هر نود دقیقه حدودا او 3.2 بار زیر 5 ثانیه پرسینگ موفقی را بنام خود در این فصل ثبت کرد.
سادیو مانه کلید بزرگ کلوپ
کلید بزرگ لیورپول کسی نیست جز سادیو مانه فردی که بعنوان آچار فرانسه در خط آتش لیورپول هم گلزنی می کند هم در دفاع بسیار نقش پر رنگی از خود بجای می گذارد نحوه خرید او نیز روشن است استعدادی که توسط رالف کشف شده مطمئناً باید بداند پرسینگی که کلوپ در سر دارد چگونه است، اما آقای معمولی در طی فصولی که گذشت از سادیو مانه یک مهاجم نوک یک وینگر و حتی یک مهاجم سایه نیز ساخت.
تصاویر بالا آمار سادیو مانه در فصلی است که منچسترسیتی تنها با یک امتیاز بیشتر از لیورپول توانست قهرمان لیگ برتر جزیره شود ، اما سوال دقیقا اینجاست اگر سادیو مانه با 22 گل و 563 بار پرسینگ در 26 مسابقه حضور نداشت آیا لیورپول موفق به انجام اینکار می شد ؟سخت می توان گفت بله، زیرا کلید بزرگ لیورپول بطور میانگین در هر مسابقه 4.45 بار زیر پنج ثانیه پرسینگ موفقی را برای این تیم به ارمغان میآورد.( Pressure Regings)
- در اینجا راجب این پارامتر بیشتر مطالعه کنید
مربی خوش فکر آلمانی در سالیان اخیر می داند برای سیستم پیچیده خود که نیاز به کاور شادو و کاور پرس های به موقع است فوروارد های مناسبی را باید جذب کند و برای همین از ژوتایی که در ولورهمپتون تست شده تا افسانه ای بنام دیاز که تا حدود بسیاری با سبک پرسینگ (HIGH PRESSURE) این تیم بخاطر طارمی آشنایی دارید لیورپول را آماده جنگ کرد ، اما همه ی این ها اکنون با خروج سادیو مانه بنظر می رسد دیگر درخشش گذشته را ندارد آیا حقیقت این است؟
خروج سادیو مانه
کلوپ به دنبال یک جوان سازی دیگر برای حمله می گشت چرا که کمبودی با توجه به فصل پر فشاری که سپری کرده بودند مطمئنا حس می کرد، اما از بین فرمینو و مانه دومی را با داروین نونیز تعویض کرد و مشکلی که بوجود آمده است بنظر بزرگ تر از چیزی است که انتظار می رفت.
تصویر بالا مربوط به دیدار اورتون و لیورپول در این فصل است. به جایگیری بازیکنان وقتی نگاه میکنید فاصله زیادی را در مرکز می یابید؛ دقیقا پارامتری که بعنوان اصل برای لیورپول از آن یاد میشد اکنون کاملا بهم خورده میبینید در قسمت بعدی بیشتر به امور دفاعی لیورپول خواهیم پرداخت ولی تغییر فلسفه کلوپ با عدم جانشین مطمئن جای سادیو مانه کمی کار را برای این لیورپول پیچیده کرده است ؛ مهاجمی که در عدم گلزنی صلاح بار هجومی تیم را به دوش می کشید اکنون از تیم خارج شده و جانشین او از تیمی آمده است که بیشتر سبکی دفاعی با ضد حمله های خطرناک را به نمایش می گذارد.
تحلیلگر ارشد داده های لیورپول ذکر میکند اختلاف فاحشی میان قدرت دفاعی ( Pressure regings و pressure) این بازیکن اروگوئه ای با سادیو وجود دارد البته شباهت های نیز وجود دارد، اما برای تیمی که از نیمه حریف پرسینگ را دنبال میکند مطمئنا بازیکن شوت زنی مانند مانه در یک لحظه نتیجه را میتوانست تغییر دهد در حالیکه داروین کمتر داخل محوطه در لیگ پرتغال صاحب توپ می شود.
منبع: STATS Bombs, OPTA, Breaking the line