کلاف پیچیده وی ای آر خیال باز شدن ندارد. در حالی که عقل و منطق حکم می کند پیمانکار وی ای آر (چه داخلی و چه خارجی) از طریق فراخوان و برگزاری مزایده به شکل قانونی انتخاب و معرفی شود، حالا خبر می رسد وزارت ورزش و صدا و سیما بر سر تجهیزات سیستم کمک داور ویدیویی در فوتبال به توافق رسیده اند. یک نفر هم نیست بپرسد وزارت ورزش و صدا و سیما چه ربطی به فدراسیون فوتبال دارند؟
به گزارش طرفداری، خداداد افشاریان در یک مصاحبه تلویزیونی از توافق وزارت ورزش و صداوسیما با یک شرکت جهت راه اندازی سیستم VAR در کشور خبر داد، خبر جدیدی که می تواند فوتبال ایران را یک قدم به سیستم VAR و تحقق فوتبال شفاف و جوانمردانه نزدیک تر کند.
ولی با توجه به چالش های مهم و اساسی از جمله پایین بودن کیفیت پخش زنده مسابقات فوتبال، نبود پرداخت منصفانه حق پخش، نبود پاسخگویی و رفتار زورگویانه صدا و سیما نسبت به باشگاه های فوتبال و همچنین نبود شفافیت در اعلام گزارش درآمد های حاصل شده این سازمان از محل تبلیغات تلویزیونی پخش زنده مسابقات فوتبال، به نظر می رسد این همکاری در صورت انجام نگرفتن توافق های لازم و محکم با صدا و سیما و یا شرکت های زیرمجموعه این سازمان، ممکن است باعث بروز مشکلات و اختلاف های بعدی باشگاه ها با این سازمان شده و تهدید جدیدی را نسبت به همکاری باشگاه ها با این سازمان غیر پاسخگو ایجاد کند.
بنابراین به نظر می رسد جلب همکاری باشگاه های فوتبال جهت ایجاد همکاری جدید با سازمان صدا و سیما در زمان فعلی که اختلاف طرفین به اوج رسیده و دوربین های سازمان صدا و سیما به سختی راه به زمین مسابقه یا کنفرانس خبری پیدا می کنند، کار دشواری بوده و همچنان اجرای این پروژه را با تاخیر مواجه کند.
ظرفیت های اقتصادی و تبلیغاتی VAR، یک حق پخش جدید
تاکنون برخی از لیگ های معتبر از جمله سری آ ایتالیا، لیگ فوتبال استرالیا و برزیل، موفق به به بهره برداری اقتصادی از ظرفیت های تبلیغاتی VAR (از جمله محوطه بازبینی تصاویر از سوی داور مسابقه و همچنین درج تبلیغ در تصاویر بازپخش سیستم VAR و...) شده اند.
ظرفیت هایی که اگر مستقیما در دسترس صدا و سیما قرار گیرد، سرنوشت بهتری از وضعیت پرداخت حق پخش پیدا نخواهد کرد.
کیفیت پخش و انتقال تصاویر
در حالی که تمام شبکه های آماتور تلویزیونی خارجی، پخش تصاویر خود را به صورت HD و یا بالاتر انجام می دهند، سازمان صدا و سیما و پیمانکاران استانی مربوطه، پخش تصاویر را با کیفیت بسیار پایین (SD) و آزار دهنده انجام داده و باعث کلافه شدن بینندگان پرشمار و میلیونی مسابقات فوتبال می شود. بنابراین این سازمان باید قبل از اجرای پروژه سیستم کمک داور ویدیویی، نسبت به ارتقا سطح کیفی پخش زنده مسابقات اقدام کند.
سیستم VAR به جای حق پخش؟
ممکن است تجهیزات VAR و خدمات تخصصی آن در شرایط انحصاری و غیر رقابتی، با قیمت بسیار بالا به باشگاه ها فروخته شده و یا با مطالبات باشگاه ها از محل حق پخش تهاتر شود و یا ظرفیت های تبلیغاتی جدید این سیستم مستقیما از سوی صدا و سیما فروخته شده و گزارش شفافی به باشگاه ها ارایه نشود. بنابراین بهتر است در ابتدا موضوع حق پخش و هزینه های VAR با این سازمان توافق شود.
محدودیت های قانونی
طبق قوانین بورد بین المللی فوتبال (IFAB)، اجرای سیستم VAR و همچنین بهره برداری از دوربین های مربوطه باید مستقل از زیر ساخت پخش همگانی (broadcast) و از سوی شرکت های دارای گواهی مورد تایید FIFA اجرا و پیاده سازی شود.
تلاش های سازمان صدا و سیما جهت ادامه تسلط و نفوذ بر ورزش فوتبال
با توجه به پیگیری ها و مصاحبه های انجام شده، در حال حاضر سازمان صدا و سیما و شرکت های زیر مجموعه به صورت فعال پیگیر اجرای انحصاری و غیر رقابتی پروژه VAR در کشور بوده و با توجه به برخی از اخبار و گزارش ها، این سازمان در معرفی شرکت مورد تایید FIFA به وزارت ورزش نیز نقش موثری را انجام داده است.
نخبه ها را سرکار گذاشتند، فراخوان را هم دور می زنند!
وی ای آر باید در ایران و با نخبه های ایرانی ساخته شود. این اعتقاد رسانه طرفداری است و قدمی از این مسیر عقب نشینی نمی کنیم. در همین کشورمان کم نیستند جوانان نخبه که در صورت اعتماد مسئولان می توانند ایران را کنار کشورهای صاحب تکنولوژی کمک داور ویدیویی قرار بدهند. فدراسیون فوتبال می تواند در کوتاه مدت که فرصتی برای ساخت و ثبت این تکنولوژی در ایران نیست، از طریق برگزاری فراخوان، شرکتی که کیفیت فنی بالاتر، شرایط مالی بهتر و خدمات ارزان تری دارد را به عنوان پیمانکار برای تجهیز ورزشگاه ها به سیستم کمک داور ویدیویی انتخاب کند ولی در دراز مدت راه و روش فدراسیون باید حمایت از جوانان نخبه ایران برای ساخت این تکنولوژی باشد. نمی دانیم چرا همان ها که سال هاست جوانان نخبه را سرکار گذاشته اند، حالا هم می خواهند فراخوان را دور بزنند. پشت پرده چخبر است، فقط خدا می داند!