به نام خدا
این عبارتی که در تیتر می بینید یکی از نقل قول های مشهور محمدعلی کلی بزرگترین مشت زن تاریخ می باشد. در این نوشته به زندگی نامه او می پردازیم و امیدوارم که لذت ببرید.
تولد و دنیای حرفه ای
محمد علی کلی در سال ۱۳۲۱ در شهر لوییویل و در ایلات کنتاکی متولد شد. کلی از ۱۲ سالگی مشت زنی را آغاز کرد. او ۱۰ سال بعد در سن ۲۲ سالگی توانست قهرمان بوکس جهان شود. وی همچنین سه بار هم قهرمان سنگین وزن جهان شد. محمدعلی کلی در بازی های المپیک هم درخشید و توانست در المپیک ۱۹۶۰ رم مدال طلای سنگین وزن را کسب کند. ضمن اینکه نتایج دور از انتظار و خیرهکننده او در مسابقات، و روحیه خستگی ناپذیرش موجب شده بود تا لقب مشت زن لویی ویل را از آن خود کند. سالهای ۱۹۶۶ و ۱۹۶۷ برای وی سالهای پر مشغلهای بودند. چرا که او مجبور شد هفت بار از عنوان قهرمانیاش دفاع کند. هیچیک از قهرمانان سابق دنیا در طول یکسال این کار را در چنین دفعاتی انجام ندادهاند. کلی در مکارس سال ۱۹۶۶ میلادی در برابر یکی از سرسخت ترین حریفانش یعنی جرج چوالو پیروز شود. چوالو پیش از این در رده حرفه ای خود هرگز شکست نخورده بود. در تاریخ ۳۰ اکتبر سال ۱۹۷۴ طی یک رخداد تاریخی با عنوان غرش در جنگل محمدعلی کلی در هشت راند و در حضور ۶۰ هزار تماشاگر توانست جرج فومن قهرمان بدون شکست سنگین وزن را شکست دهد. پس از آن مسابقه فومن کلی را کینگ خطاب کرد. او پس از کلی افتخار و دستاورد بالاخره در تاریخ ۲۷ ژوئن سال ۱۹۷۹ اعلام بازنشستگی کرد. وی دوران حرفهایاش را با کسب ۵۶ برد (۳۷ ناکاوت) و ۵ باخت به پایان برد.
گرویدن به اسلام و تغییر نام
کاسیوس کلی در سال ۱۳۴۱ شمسی پس از آشنایی با الیجا محمد رهبر پیشین جنبش امت اسلام در آمریکا پس از تغییر نامش به محمدعلی کلی به دین اسلام روی آورد. محمد علی پس از گرویدن به اسلام در فعالیتهای سیاسی نیز نقش داشت. کلی همیشه پافشاری میکرد که تغییر نامش به محمدعلی یکی از مهم ترین اتفاقات زندگی اش بوده است. او در سال ۱۹۶۶ از حضور در ارتش آمریکا برای جنگ ویتنام سرباز زد و گفت هرگز بر روی هموطنان ویتنامی خود آتش نمی گشاید که همین مسئله باعث شد افزون بر محرومیت ۵ ساله از مسابقات بوکس عناوین قهرمانی اش از او سلب شود. وی در ژانویه سال ۲۰۱۵ در ۷۳ سالگی به اظهارات ضد اسلامی دونالد ترامپ واکنش نشان داد و گفت ا به عنوان مسلمان باید مقابل این آدمها که میخواهند از اسلام برای رسیدن به هدفهای مقطعی خودشان استفاده کنند بایستیم. این آدمها، خیلیها را از راه شناخت اسلام منحرف کردهاند. مسلمانهای واقعی میدانند یا باید بدانند اسلام علیه هیچکس نیست.
سفر به ایران
کلی در سال ۱۳۷۲ به ایران دعوت شد و با برخی از مقامات و ورزشکاران دیدار داشت. او پس از حضور یافتن در نماز جمعه تهران به مشهد سفر کرد. وی همچنین یک مسابقه نمایشی در ورزشگاه شیرودی با علی اصغر کاظمی که از قهرمانان بوکس ایران بود داشت. محمد علی به عنوان چهرهای سرشناس و جهانی و البته مسلمان چند سال پیش نیز در نامهای خطاب به مقامات ایران از آنها خواست تا به آزادی دو خبرنگار واشینگتن پست که بازداشت شده بودند، کمک کنند. کلی همچنین در سفری به عراق به زیارت آرامگاه امام حسین علیه السلام رفت.
ابتلا به بیماری و وفات
او در سال ۱۳۶۱ شمسی به بیماری پارکینسون مبتلا شد. متاسفانه این بیماری باعث شد تا رزش و کرختی، جای چابکی و زیرکی ورزشی وی را از وی بگیرد. محمد علی در سال ۱۹۹۶ در حالی که علایم بیماری پارکینسون در او مشهود بود افتخار روشن کردن مشعل المپیک آتلانتا را در جورجیای آمریکا پیدا کرد. سپس در تاریخ ۲۳ مه سال ۲۰۱۶ به علت بروز مشکلات تنفسی راهی بیمارستان شد. سرانجام محمدعلی کلی که به تعبیر برخی از رسانه ها و کارشناس ها بزرگترین و بهترین ورزشکار قرن بیستم میلادی بود در تاریخ سوم ژوئن سال ۲۰۱۶ پس از ۳۲ سال تحمل بیماری پارکینسون در ست ۷۴ سالگی در در بیمارستان اسکاتسدیل آریزونا درگذشت. وفات او واکنش های بسیاری را در پی داشت.
مدال افتخار و فرزندان
کاخ سفید در سال ۲۰۰۵ بالاترین مدال افتخار را به او اهدا کرد. در این سال دو نشان عالی دولت آمریکا را که به شهروندان غیرنظامی اعطا میشود به پاس «خدمات مثالزدنیاش» به محمد علی اهداشد. کلی ۹ فرزند دارد. لیلا، مریم، جمیله، راشده، حنا، میا، خلیله و محمد علی جونیور، اسدامین نام های فرزندان او هستند.
کاری از اتحادیه تاج کبیر
به قلم پدرام استقلالی✍