با نام ایزد پاک
این سرزمین همیشه پر از اندیشمند ها و فرزانگان سراینده ها و بزرگمردان بوده است اما شرمسارانه در ایران امروزی خیلی ها بر این اندیشه هستند که ایران پیش از ورود اسلام دانشمند و فرزانه بزرگی نداشته است اما این باور اشتباه است این دیدگاه که ایران باستان اندیشمندی نداشته است شگفت آور است حتی اندیشمندان پس از اسلام هم از اندیشمندان ایران باستان با عنوان الگو یاد کردند به راستی تمام دانشمندان و فرزانگان و بزرگمردان این سرزمین از آغاز تاریخ تا حال ارجمند هستند...
بزگمهر بختگان
اندیشمند و وزیر خسرو انوشیروان و نماد خردمندی و کاردانی در دوره پس از اسلام است – دوره ساسانیان
او توانایی تعبیر کردن خواب را داشت او تمام خواب های انوشیروان را درست تعبیر میکرد به همین دلیل انوشیروان او را با عنوان وزیر ارشد خود برگزید انوشیروان هنگامی که دید در هندچیزی به نام شطرنج درست شده است بزرگمهر را برگزید تا بازی بسازد که به شطرنج برتری داشته باشد بزگمهر بازی تخت نرد را ساخت که در آن دوران برای پیروزی در این بازی باید قواعد ستاره شناسی را به خوبی میدانستید بازی تخت نرد دلیلی بر این شد که هندی ها و رومی ها به قدرت ایران حسادت کنند. بزگمهر ستاره شناسی و پزشکی را به خوبی بلد بود. بزگمهر توانایی پیشگویی آینده نزدیک را داشت و به گفته خودش با کمک گرفتن از اهورا مزدا ذین کار را انجام می داد. پس از انوشیروان تمام حاکمین ساسانی امویه عباسی و... همگان از روش بزگمهر برای آوردن حق میان دو قوم خاندان بهره میبردند و موفق هم بودند. بزگمهر در شاهنامه ام حضور دارد...
آذربادمَهرَاسپندان
فرازمند (حکیم)، اندیشمند، ادیب و از تأثیرگذاترین افراد در ادبیات پس از اسلام است که در دوره ساسانیان زندگی می کرده است ...
آذرباد مَهرَاسپندان (آتورپات مَهرَسپندان، آتورپات مارسپندان، آتورپات امهرسپنت) موبدِ موبدانِ شمان شاپور دوم ساسانی بود.
از وی چندین نوشتار به جای مانده است. وی در نوشتارهایش درباره نیک اندیشی و دوری از گناه اندرزهایی دارد و همچنین درباره کارهای ویژه روزهای ماه پیشنهادهایی دارد که میتوان گفت نزدیکی با بهداشت و روانشناسی امروزین دارد.
اندرز های آذر باد از قدیمی ترین اندرزنامه های دنیا هست اگر سخنان او را بخوانید و با سخنان دانشمندان پس از اسلام مقایسه کنید متوجه خواهید شد دانشمندان ایران باستان الگو و مرجعی بودند برای دانشمندان پس از اسلام.
گفته شده است آذرباد برای جلب اعتماد مردم حاضر شد که ۹ من روی گداخته، بر سینه او بریزند. و این کار انجام شد و به او رنجی نرسید.
برزویه
بزرگ ترین پزشکان ایران در دوره زرین روزگار ساسانی که جایگاه پیشوای پزشکان را در آن دوران داشته است.
بُرزویه در کنار پزشکی کارهای ارزندهای مانند ترجمه انجام داده است. «کلیله و دمنه» از برجسته ترین ترجمه هایش است که نشانگر دانش بالای وی و آگاهی او از دیگر زبان ها می باشد.
در باب برزویه طبیب کتاب کلیه و دمنه که به ظاهر نگاشته بزرگمهر حکیم از زبان برزویه است با اشاره به دوران کودکی برزویه شروع میشود که پس از آموزش مقدماتی، علم پزشکی را میآموزد و از این راه به اموال بسیار دست مییابد. او در انتخاب شیوه زندگی بین انتخاب چهار چیز دچار تردید میشود:
لذت، پول، شهرت و یا ثواب اخروی. این فرزانه ایرانی پس از چالشهای فکری بسیار، در نهایت، راه آخرت و زهد را بر میگزیند و برای کسب رضایت حق به معالجه بیماران میپردازد ولی پس از مدتی، دردهای روحی مردم را مهمتر میبیند و به همین سبب دست از طبابت کشیده به تفحص و پژوهش در ادیان میپردازد. نتیجه تحقیق او حاکی از خودخواهی ارباب مذاهب برای محکوم کردن دیگران و تأیید خود است. برزویه میفهمد که از این راه نمیتواند به حقیقت برسد، بنابراین قدر مشترک همه ادیان یعنی خودداری از رذایل اخلاقی و اقدام به اعمال صالح را بر میگزیند و اموری چون توکل به حق، رعایت تقوی، رضایت به خواست خداوند و امید به او را سرلوحه اعمال خود قرار میدهد و در شرح و بیان آن از تشبیههای تمثیل و پندهای حکیمانه برای نشان دادن بیارزشی دنیا و اعتبار آخرت استفاده فراوان میکند او الگوی فرزانه ای بزرگ مانند ملاصدرا بوده است و خود ملاصدرا به این اشاره کرده است.
دانیال نبی
او مردی از قوم بنی اسرائیل بود که در بابل به اسارت گرفته شده بود بابلی ها تصمیم گرفتند دانیال رو جلوی سه شیر گرسنه بی اندازدند تا مرگ دردناکی رو تجربه کنه اما دانیال آن سه شیر رو رام کرد پس از این هم کوروش آمد بابل را گرفت و مردم بنی اسرائیل رو آزاد کرد کوروش زمانی که دانایی دانیال و دید اون رو به عنوان یکی از مشاورانش برگزید او کتاب خودش رو داره که خیلی چیز های جالب و قابل توجهی توش گفته از پس از مرگ آخر دنیا موجودات افسانه ای منجی... اما یکی از چیز های بسیار جالب کتاب او پیشگویی های اون هست اون خیلی واضح آمدن بهاالله رو پیشبینی کرده اون رو فردی دروغگو خوانده ظهور هیتلر و حمله رومی ها جدا شدن ایران و افغانستان امروزی از دیگر پیشگویی هاش هستن آرامگاه زیبای او در شهر شوش هست
( آرامگاه دانیال نبی در شوش)
مانی
مانی نبی فیلسوف پزشک شاعر نگارگر بود او جز پیامبران الهی بود که یکتاپرستی رو تبلیغ میکرد پدر مادر اون از بزرگان اشکانی بودند آیین مانوی مانند دیگر ادیان الهی درباره یک خدای یگانه بود و مردم رو به داشتن خصوصیات اخلاقی و وطن پرستی تشویق میکرد در آن دوران دین خودش رو تا هند و چین گسترش داد شاپور یکم اون رو به عنوان دوست و برادر خودش میدونست دین مانی از دین زرتشت مسیحیت یهودیت بودایی الهام گرفته بود.
هوشتانه
هوشتانه یا اوستَن، یک کیمیاگر و فرزانه (فیلسوف) ایرانی در زمان هخامنشیان بود. نام دیگر هوشتانه، هیوسایتانه به یونانی و هیوستانیوس به زبان مقدونی است.
او که یکی از کیمیاگران دودمان مغان زرتشت بهشمار میرفت، که در جریان لشکرکشی خشایارشاه به یونان او را همراهی کرد و در آنجا به آموزش کیمیاگری و جادوگری پرداخت.آموزشگاه آموزشی او چنان مورد استقبال قرار گرفت که به گفته پلینی، بسیاری از فرزانگان (فیلسوفان) یونان همچون فیثاغورث، امپدکلس، دموکریت، و افلاطون برای خواندن آن به خارج سفر کردند، و سپس برای آموزش آن بازگشتند
وی همچنین در یونان، آموزگاری دموکریت (نوآور انگاره اتم) را داشت. وی را نخستین نویسنده در جادوگری یاد می کنند و همواره او را یکی از پایه ای ترین مراجع کیمیاگری می دانند و یادواره های بسیاری به او نسبت داده میشدهاست. مردم باستان کاوش سنگ جادو را از او میدانستند.
سنگ جادو، سنگی که دارنده آن میتوانست با بهرهوری از آن، فلزها را به زَر (طلا) تبدیل کند و با دستیابی به انوشگی زندگی دراز داشته باشد.
( از او با عنوان نخَتین جادوگر جهان هم یاد شده)
آرتاخه (آرتاخایس)
آگاه به مهندسی سازه (از مدیران آبراهه آتوس) – دوره هخامنشیان.
آرتاخه یا آرتاخایس مهندس ایرانی زمان هخامنشیان و از سازندگان کانال سوئز، کانال خشایارشاه و کانال آتوس بود. وی زمانی پس از پایان کارش، درگذشت.
( تصویری از آرتاخه موجود نیست)
باربد
باربُد موسیقی دان بزرگ و از افراد تاثیرگذار در دانش موسیقی دنیا است که در زمان ساسانیان زندگی کرده است. باربد برای هر روزی از روزهای هفته نواهایی ساخته بود که این نواهای هفتگانه به نام طرق الملوکیه مشهور است. همچنین آهنگهایی برای هر سی روز ماه که به نام سی لحن باربدی نامدار است. و هم ۳۶۰ لحن به تعداد روزهای سال نوای ویژه ساخته بودهاست.
نکیسا
موسیقی دان دوران ساسانی در دربار خسرو و پرویز بود او مهارت زیادی داشت نوشته شده یکبار که ترانه ای خونده به اندازه ای زیبا بوده که کسانی که گوش میدادند بیهوش شدند دیگران جامه های خودشون رو دریدند نکیسا با باربد همکاری کرده است
( تصویری از او موجود نیست)
مهرنرسی یا مهرنرسه
وزیر یزدگرد یکم و بهرام گور او مردم رو به دین داری تشویق میکرد و و همیشه در کوشش بود تا از جنگ جلوگیری کنه او با مذاکره بارومی ها دلیلی بر رخ ندادن یک جنگ بزگ شد او 112 هزار اصله درخت در ایران زمین کاشت تا این سر زمین و آباد کنه و چندین پل بین رودخانه ها ساخت تا برای مردم رفاه بیاره
( کتیبه مهرنرسی)
ثرتیه
ثرتیه نخستین پزشک جهان بود که مردم را درمان میکرد او فرزانه هم بود در شاهنامه و اوستا از او به نیکی یاد شده
( تصویری موجود نیست)
ویونگهان
او پدر ممشید در شاهنانه بود یک فرزاته بود او نخستین کسی بود که آشنا به فشردن گیاه هوم شد
( تصویری موجود نیست)
جاماسپ
جاماسپ فرزانه( فیلسوف) در شاهنامه که در دربار گشتاسب بود
جهن برزین
از او در اوستا و شاهنامه با عنوان قدیس سازنده فرزانه یاد شده
( تصویری موجود نیست)
سپاسگزارم که خوندید
روان همه بزرگان ایران زمین شاد
|