طرفداری| برای مقایسهی اسکوربورد لیگهای مختلف ابتدا باید معیارهای یکسانی انتخاب کرد.
معیارهای یک اسکوربورد خوب
قبل از مقایسه، بهتر است استانداردهای یک اسکوربورد خوب را مشخص کنیم. این عناصر شامل موارد زیر میشوند:
1. خوانایی – اطلاعات باید به سرعت و به وضوح قابل خواندن باشند.
2. جذابیت بصری – طراحی باید مدرن، زیبا و سازگار با هویت بصری لیگ باشد.
3. اطلاعات کامل – اسکوربورد باید تمام اطلاعات مهم (نام تیمها، رنگ لباس هر تیم، زمان بازی، نتیجه، اطلاعات آماری و ...) را ارائه دهد.
4. انسجام گرافیکی – رنگها، فونتها و چیدمان باید هماهنگ و منظم باشند.
مقایسه گرافیک اسکوربورد لیگ ایران با لیگهای اروپایی
۱. لیگ برتر انگلیس
اسکوربورد لیگ برتر انگلیس
لیگ برتر انگلیس همیشه در طراحی گرافیکهای تلویزیونی پیشرو بوده است. پس زمینهی اسکوربورد این لیگ از منطبق با رنگ لباسهای تیمها است. اطلاعات شامل نام تیمها، آرم باشگاهها، نتیجه، زمان بازی و اطلاعات آماری و تکمیلی نمایش داده میشود. نکتهی تحسین برانگیز در مورد لیگ انگلیس این است که در عین ارائهی اطلاعات کامل، شلوغ به نظر نمیرسد؛ انتقادی که بعضی نسبت به لالیگا دارند.
لیگ برتر در این فصل با معرفی انیمیشنهای گاه به گاه، اسکوربورد خودش را به جزئی از جذابیت بازی تبدیل کرده است. انیمیشنی که منطبق بر هویت هر تیم است؛ مثلا نشان دادن آرم توپ جنگی هنگام گلزنی آرسنال و تصویر خوشحالی بازیکن زنندهی گل به همراه ملیتش سطح اسکوربورد این لیگ را از سایرین متمایز کرده است.
امتیاز: ۱۰/۹
۲. لالیگا
اسکوربورد لالیگا
اسکوربورد لالیگا طراحی مدرنی دارد و رنگبندی آن متناسب با لیگ است. مزیت بزرگ این اسکوربورد، نمایش جزئیات بیشتر مانند سیستم VAR است. شاید بتوان گفت لالیگا برای جبران فاصلهاش با لیگ برتر انگلیس در ارائهی نمایش گرافیکی هنگام بازی سنگ تمام میگذارد.
امتیاز: ۸.۵/۱۰
۳. سریآ ایتالیا
اسکوربورد سری آ
اسکوربورد این لیگ منظم و خوانا است. رنگبندی متناسب با طراحی رسمی لیگ بوده و فونتها واضح و شفاف هستند. خلاقیت این لیگ در نشان دادن تعداد تعویضها میتواند برای بینندهی تلویزیونی جذاب باشد.
امتیاز: ۸/۱۰
۴. بوندسلیگا
اسکوربورد بوندس لیگا
بوندسلیگا از نظر طراحی گرافیکی همیشه یکی از مدرنترین لیگها بوده، اما اسکوربورد آن از نظر بصری چندان جذاب نیست. این اسکوربورد مینیمالیستی است و در ارائه اطلاعاتی مانند زمان بازی، نتیجه و تعویضها به خوبی عمل میکند. با این حال، جذابیت بصری آن نسبت به لیگ برتر یا لالیگا کمتر است و به نظر میرسد فضای زیادی اشغال میکند.
امتیاز: 6/۱۰
۵. لیگ ۱ فرانسه
اسکوربورد لیگ 1 فرانسه| بالا سمت چپ تصویر
لیگ ۱ در سالهای اخیر گرافیک تلویزیونی خود را بهبود بخشیده است. اسکوربورد این لیگ، مانند بوندسلیگا، ساده است اما اطلاعات کاملی از جریان بازی ارائه میدهد و از نظر زیبایی بصری کم نمیآورد؛ هر چند چینش آن به لالیگا شباهت دارد. ایراد بزرگ اسکوربورد لیگ فرانسه این است که هنگام نمایش اطلاعات آماری تقریبا یک سوم صفحه اشغال میشود.
امتیاز: ۷.۵/۱۰
لیگ برتر ایران
اسکوربورد لیگ برتر خلیج فارس | گوشهی بالا سمت راست
گرافیک اسکوربورد لیگ ایران در مقایسه با لیگهای برتر اروپا بسیار سادهتر است. این گرافیک از پسزمینهای مستطیلی استفاده میکند که تنها شامل نام تیمها، رنگ پیراهن، نتیجه و زمان مسابقه است. خلاقیت خاصی برای نمایش اطلاعات اضافه مانند کارتهای زرد و قرمز یا تعداد تعویضها استفاده نشده است.
مشکلات اصلی:
طراحی ساده و قدیمی - عدم نمایش آرم باشگاهها - فقدان اطلاعات اضافی مانند تعداد تعویضها و کارتهای زرد و قرمز- عدم استفاده از انیمیشن برای افزودن جذابیت
امتیاز: ۴/۱۰
چگونه میتوان گرافیک اسکوربورد لیگ ایران را بهبود بخشید؟
۱. افزودن آرم باشگاهها - نمایش آرم باشگاهها باعث میشود اسکوربورد از نظر بصری جذابتر شود و طرفداران راحتتر بتوانند تیمها را تشخیص دهند. مسلما این کار در امر برندسازی به باشگاههای فوتبال ایران کمک میکند و باشگاهها را ترغیب به طراحی لوگوهای جذاب میکند.
۲. استفاده از انیمیشن - با توجه به کاهش محبوبیت فوتبال نسبت به بازیهای ویدیویی و شبکههای اجتماعی، استفاده از انیمیشن میتواند توجه نسل جوان را جلب و تمرکز آنها را هنگام 90 دقیقه فوتبال، در دنیایی که ویدیوهای کوتاه 15 ثانیهای وایرال میشوند، حفظ کند.
۳. اضافه کردن جزئیات بیشتر - نمایش اطلاعاتی مانند کارتهای زرد و قرمز، تعداد تعویضها و نام بازیکنانی که گل زدهاند، تجربه بینندگان را ارتقا میدهد.
۴. بهبود طراحی بصری- فونتها و رنگبندی اسکوربورد باید مدرنتر شود تا همخوانی بیشتری با استانداردهای جهانی داشته باشد. خواندن متن سفید بر زمینهی تیره، به خصوص در صفحههای کوچک، دشوار است.
5. استفاده از مخففها- شاید به نظر شما هم رسیده باشد که طول اسکوربورد لیگ ایران طولانی است. دلیل این امر استفاده از نام کامل باشگاههاست در حالیکه در لاتین نام تیمها به صورت مخفف نوشته میشود (لیورپول به صورت LIV). با اینکه این شیوه به دلیل نوشتار فارسی چندان رایج نیست اما هیچ وقت برای جریان سازی و شروع یک حرکت جدید دیر نیست. همچنین، میتوان به جای نام باشگاه از لوگو استفاده کرد و فقط گاهی نام کامل باشگاه را به نمایش درآورد.
6. هویت لیگ- در 5 لیگ معتبر اروپایی، طراحی اسکوربورد همسو با نشان لیگ است. این مورد در لیگ ما دیده نمیشود.
از آنجا که طراحی اسکوربورد نیاز به تجهیزات پیشرفته یا بودجهی کلان ندارد و این بار تحریمها هم نمیتوانند بهانهی کمکاری باشند، امید است مسئولان پخش بازیهای فوتبال آن را سر و سامان دهند.
به نظر شما جذابترین اسکوربورد متعلق به کدام لیگ است؟