پل آدرین موریس دیراک 8 اوت 1902 در بریستول انگلستان به دنیا آمد. فیزیکدان و ریاضیدان بریتانیایی و از پایه ریزان مکانیک کوانتومی بود و در سال 1933 برنده جایزه نوبل شد.
دیراک با پدر خود رابطه عاطفی کم و در همه عمر از او نفرت داشت. او در عوض به آلبرت اینشتین، احترام پدرانه زیادی میگذاشت. به گفته همسرش، وی تنها یک بار در زندگی خود گریست، و آن زمانی بود که خبر مرگ آلبرت اینشتین را دریافت کرد!
در تصویر بالا از کنفرانس سولوی سال ۱۹۲۷ دیراک درست پشت شانه راست این قهرمان خود دیده میشود. دیراک به حدی به این تصویر افتخار میکرد که از دانشگاه بریستول درخواست کرد آن را قاب کرده و به دیوار دانشگاه بیاویزند.دیراک فقط یکبار در بزرگسالی گریست و آن زمانی بود که خبر مرگ آلبرت انیشتین را دریافت کرد!
دیراک پس از فارغالتحصیلی در مهندسی برق از دانشگاه بریستول در ۱۹ سالگی دنبال کار میگشت. او درخواست عضویت در دانشگاه کمبریج کرد، که پذیرفته شد. او در سال ۱۹۲۶ از دانشگاه کمبریج، دکترا گرفت و پس از چندی، استاد ریاضی آن دانشگاه شد و کُرسی ریاضیات لوکاسی معروف را تا بازنشستگی در سال ۱۹۶۹ نگه داشت. او پس از بازنشستگی به آمریکا رفت و در سال ۱۹۶۱، استاد برجسته تحقیقات فیزیک در دانشگاه ایالتی فلوریدا شد و ۱۴ سال را، تا پایان زندگی، آنجا سپری کرد.
او در سال ۱۹۲۶ یک فرمولبندی عمومی از مکانیک کوانتومی پیش نهاد که در هر دو نظریههای مکانیک ماتریسی هایزنبرگ و مکانیک موجی شرودینگر در حالتهای خاص صادق بود. یکی دیگر از حالتهای خاص این فرمولبندی عمومی، مکانیک کلاسیک بود.
در ۱۹۲۸ دیراک، معادله دیراک را، که به نام او نامیده شده، از قاعده پائولی به دست آورد. این معادله که بر خلاف معادله شرودینگر نظریه نسبیت خاص را نادیده نمیگیرد، برای توجیه تابع موجی الکترونها در حالت نسبی در نظر گرفته میشود. این معادله از این رو، اثر زیمن را در نظریهاش توضیح میدهد. دیراک برای همین، پوزیترون را پیشبینی کرد و نشان داد که اسپین یک اثر نسبیتی است. این ذره برای نخستین بار در سال ۱۹۳۲ مشاهده شد.
از این گذشته تابع دلتای دیراک و نمایش برا-کت (bra-ket) حالتها در فضای هیلبرت نیز به دیراک برمیگردد.
سال ۱۹۳۳ دیراک به همراه شرودینگر جایزه نوبل فیزیک را برای معرفی یک مدل اتمی جدید به دست آورد.
۱۹۵۲ نیز، دیراک صاحب مدال ماکس پلانک شد. از این گذشته به افتخار این دانشمند بزرگ، مدال دیراک برای تلاشهای علمی دیگر دانشمندان، در نظر گرفته شدهاست.
در 19 آوریل 1985 جلسه ی یادبودی در دانشگاه کمبریج برگـزار شد کـه در ایـن نشست، مقالات ارایـه شـده در ادای احترام به پل دیراک منتشر شد. همچنین در نوامبر 1995 از پلاک بزرگـداشت پـل دیـراک در کلیسـای وستمینستر پرده برداری شد.
"...من در مدرسه آموخته بودم که هرگز جمله ای را بدون دانستن پایان آن شروع نکنم." پل دیراک
" امیدوارم که از خوندن این پست لذت برده باشید "