در دولت های مرحوم هاشمی و خاتمی اتفاقات متعددی در بخش خصوصی سازی رخ داد، حرف های اولیه در این زمینه مطرح شد و تحولاتی در دیدگاه ها شکل گرفت.
به گزارش طرفداری، بررسی آماری عملکرد سازمان خصوصیسازی ایران نشان میدهد اولین تجربه خصوصیسازی در ایران از اوایل دهه 70 و در دولت مرحوم هاشمیرفسنجانی اتفاق افتاده است. طی سالهای 70 تا 75 دولت هاشمیرفسنجانی حدود 332 میلیارد تومان از سهام شرکتهای دولتی را واگذار کرده که نکته قابلتامل همه این واگذاریها، واگذاری مذاکرهای است که عملا اموال دولتی را به بهای توافقشده بین نماینده دولت و خریدار موردنظر (افراد صاحب نفوذ و سازمانها) واگذار شده است.
در این واگذاریهای مذاکرهای علاوهبر ارزشگذاری بسیار پایین شرکتهای دولتی، بهدلیل کمتوجهی به اهلیت خریدار و بیتوجهی به وضعیت محیط کسبوکار شرکتهای واگذارشده با ورشکستگی، تعطیلی یا تعدیل کارگران روبهرو شدند.
در سالهای 67 تا 69 اداره پرسپولیس موقتا در اختیار سازمان بود و نفراتی مثل کاظم رحیمی اداره امور را از راه دور زیر نظر داشتند و پروین و دوستانش تیم را اداره می کردند اما سازمان رسما از سال 69 به بعد به طور جدی به انتصابات پرداخت.
بزرگترین تغییرات ایجاد شده در این مقطع زمانی استقرار دولت هاشمی رفسنجانی بود، او در تابستان 1368 دولت را از میرحسین موسوی تحویل گرفت، به جای احمد درگاهی در راس سازمان تربیت بدنی دکتر حسن غفوری فرد رئیس سازمان ورزش شد، او دوست داشت امور پرسپولیس تحت نظارت سازمان تربیت بدنی خیلی زود سامان بگیرد.
مرحوم عباس انصاری فرد اولین مدیر انتصابی سازمان بود او در خرداد ماه 1369 مدیر عامل پرسپولیس شد در حالی که در این مقطع تنها 34 سال داشت. انصاری فرد در سال ۱۳۷۰ برای هویت بخشی و ثبت این باشگاه اقدام به تأسیس مؤسسه ای به نام پرسپولیس كرد. با این حال مسئولان فوتبال و سازمان ورزش اصرار داشتند که پرسپولیس باید همچنان به نام پرسپولیس در میادین حضور داشته باشد، به همین دلیل بار دیگر موسسه ای ثبت شد و این بار تغییراتی صورت گرفت. امیرعابدینی مدیرسابق باشگاه پرسپولیس هم اشاره می كند كه روی همین اصل در27 بهمن ماه ۱۳۷۰ مؤسسه پیروزی (پرسپولیس) تأسیس و ثبت می شود.
در راستای این اقدام، ابتدا در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۷۰ شرکتی با نام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس سهامی خاص به ثبت رسید.
سهامداران این موسسه عباس انصاریفرد ۵۰٫۵٪، اسماعیل وفایی ۴۹٪ و مهدی منتظرموعود ۰٫۵٪ بودند.
چنان چه اشاره کردیم، نام پرسپولیس مورد پذیرش واقع نشد و دوباره موسسه ای دیگر متولد شد.
در ۲۷ بهمن، امتیاز باشگاه به جای شرکت پرسپولیس، به مؤسسه فرهنگی ورزشی پیروزی( پرسپولیس) انتقال یافت. (عباس انصاری فرد و مهدی منتظر الموعود هر کدام 50 درصد صاحب سهم بودند)
از 27 بهمن ماه سال 1370 موسسه پیروزی( پرسپولیس) صاحب و مالک سهام باشگاه پرسپولیس بود و عباس انصاری فرد نماینده سازمان در باشگاه به شمار می رفت تا این که در دولت دوم هاشمی در سال 1372 تغییراتی صورت گرفت و این بار قرار شد وزارت معادن و فلزات اداره پرسپولیس را بر عهده بگیرد، در این تغییر محمل، نقش اول را امیر عابدینی داشت که قائم مقام وزیر وقت معادن و فلزات یعنی حسین محلوجی بود، او قبل از آن استاندار خراسان هم بود و با توجه به سابقه ای که در فوتبال ایران و باشگاه های پرسپولیس و پیکان دات مالکیت پرسپولیس را به وزیر فوتبالدوستش پیشنهاد داد، در آذرماه سال 72 این انتقال رسما صورت گرفت و در شکل تازه مدیریت، سازمان ورزش سهام باشگاه پیروزی( پرسپولیس را 70 درصد به حسین محلوجی، 20 درصد به امیر عابدینی و 5 درصد به عباس انصاری فرد داد)، در این زمان دکتر غفوری فرد جای خود را در راس سازمان تربیت بدنی به یکی از برجسته ترین افراد آینده کارگزاران سازندگی یعنی همپیمان های رئیس دولت داد، مصطفی هاشمی طبا
وزارت معادن وفلزات 4 سال پرسپولیس را به بهترین شکل اداره کرد، جذب ستارگان بسیاری مثل علی دایی، عابدزاده، مجید نامجو مطلق، کریم باقری، مهرداد میناوند، مهدی مهدوی کیا، یحیی گل محمدی، افشین پیروانی و... در این زمان صورت گرفت و پرسپولیس بعد از سالها، در این دوران 2 بار قهرمان مسابقات لیگ شد و استخوانبندی تیم ملی هم در اختیار مجموعه پرسپولیس تهران بود.
بررسی آماری عملکرد سازمان خصوصیسازی ایران نشان میدهد در دوره هشتساله دولت خاتمی درمجموع دوهزار و 515 میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی خصوصیسازی شدهاند. در این دوره اگرچه برخلاف دولت هاشمی واگذاریهای مذاکرهای متوقف شد اما خصوصی سازی در ایران همچنان در مرحله آزمون و خطا بود.
در سال 1376 دولت اصلاحات برنده انتخابات شد، محمد خاتمی 53 ساله در حالی رئیس جمهور شد که کارگزاران سازندگی از هم پیمانان عمده جبهه اصلاحات بودند و به همین دلیل افرادی برجسته مثل حسن حبیبی در پست معاونت رئیس جمهور و مصطفی هاشمی در سمت رئیس سازمان تربیت بدنی ابقا شدند، یکی از تغییرات عمده در ساختار دولت، ادغام 2 وزارت خانه معادن و فلزات و وزارت خانه صنایع سنگین در قالب وزارتخانه ای واحد به نام صنایع و معادن بود.
وزارتخانه تازه مسئولیت اداره باشگاه پرسپولیس را بر نتافته و مسئولیت اداره پرسپولیس بر دوش سهامداران گذشته افتاد، در این مقطع زمانی پرسپولیس از مسیر فروش بازیکنانش به تیم های متمول اروپایی و حوزه خلیج فارس ارتزاق کرد اما هر چه عمر دولت اول خاتمی به پایان نزدیک می شد کفگیر مدیرعامل و رئیس هیات مدیره یعنی عابدینی و محلوجی به کف دیگ نزدیک تر می شد تا جایی که در سال 1379 مسئولان باشگاه برای تامین هزینه های آن پروتکل همکاری ویژه ای رابا حوزه هنری سازمان تبلیغات به مدیریت حجه الاسلام زم امضا کردند، مدیری که قصد داشت از هر نخ سیگار، یک درصد برای ورزش هزینه کند، زم قصد داشت هزینه مالیات دخانیات را در زمانی که این موسسه زیر نظر حوزه هنری سازمان تبلیغات بود، به باشگاه پرسپولیس اختصاص دهد، اما در اواخر همین سال، مجمع باشگاه پرسپولیس که توسط سازمان تربیت بدنی اعلام شده بود امیر عابدینی را برکنار و عباس انصاری فرد را مدیر عامل تازه اعلام کرد، درگیری های مدیریتی بین حوزه هنری سازمان تبلیغات که برای پرسپولیس هزینه کرده و حالا سر مدیریتش بی کلاه مانده بود و سهامداران سال 1372 و افراد مجمع که منصوب سازمان ورزش بودند و .. پیش آمد، مدت کوتاهی بعد، سازمان تربیت بدنی اعلام کرد که تیم پرسپولیس مال ماست و می خواهیم مالکیتش را پس بگیریم، به همین علت علی پروین در سال 1380 همه کاره پرسپولیس معرفی شد، در همان زمان علی میرزایی هم توسط مجمع قبلی مدیرعامل شد، پرسپولیس همزمان 2 مدیر یعنی علی پروین و علی میرزایی را داشت، عباس انصاری فرد، امیر عابدینی، حسین محلوجی، محمد علی زم، علی میرزایی، علی پروین و... هر کدام طرفی از درگیری سهام و مدیریت شدند و در نهایت کار به دادگاه و شکایت رسید و
اما دادگاه در تاریخ ۲۲ اسفند ۱۳۸۰ رأی به مالکیت سازمان تربیت بدنی داد، این رای در خرداد ماه 1381 و در دولت دوم خاتمی به علت حساسیت های موجود دیرتر اعلام شد، سازمان تربیت بدنی در خرداد ماه سال 81 هیات مدیره تازه را معرفی کرد و سرانجام دادگاه تجدیدنظر نیز در تاریخ ۸ تیر ۱۳۸۳ این رأی را تأیید کرد.
در سال 1383 حمید پورمحمدی گل سفیدی که از سوی سازمان تربیت بدنی در دوران مهر علیزاده رئیس هیات مدیره باشگاه پرسپولیس و همزمان معاونت بیمه و بانک و شرکت های دولتی وزارت دارایی بود، فعالیت های زیادی برای روند خصوصی سازی 2 باشگاه پرسپولیس و استقلال انجام داد اما عمر دولت خاتمی مستعجل بود و در سال 1384 دولت احمدی نژاد با مدیریت محمد علی آبادی در سازمان تربیت بدنی کارش را آغازید.