دامپزشکی
دامپزشکی شاخهای از پزشکی است که به شناخت، پیشگیری، تشخیص و درمان آسیبها و بیماریهای حیوانات با تمرکز ویژه بر بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان میپردازد. همچنین نظارت بر مراحل تولید و تضمین سلامت محصولات با منشأ حیوانی مورد استفادهٔ انسان (منجمله محصولات لبنی، گوشتی، پوششی و…)، دامپروری، رفاه حیوانات از جمله امور مرتبط با دامپزشکی است.با پیشرفت های تکنولوژی این رشته پیشرفت های چشمگیری داشته.در حالی که در زمان قدیم بیشتر دامپزشک ها به درمان حیوانات دامداری ها و کشاورزان می پرداختند اما اکنون به دلیل علاقه مردم به حیوانات خانگی و نگهداری آن ها و نیاز مبرم این حیوانات به واکسن ها و.... این رشته تبدیل به یک رشته لاکچری شده.
دندانپزشکی
دندانپزشکی از رشتههای پزشکی مرتبط با سلامت دهان و دندان است. دندانپزشک به تشخیص و درمان بیماریهای دهان و دندان میپردازد و از همین رو عنوان دهانپزشکی نیز ذکر شده است.دندانپزشکی یک علم تخصصی است که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح، زیبایی و ادا کردن کلمات تامین میکند. همچنین به یاری این علم میتوان بسیاری از بیماریها را در مراحل اولیه شناخت و از پیشرفت آن جلوگیری نمود. بعضی از دندانپزشکان پس از فارغالتحصیلی درصدد گرفتن تخصص برمیآیند. دورههای تخصصی بهطور میانگین سه سال طول میکشد و هر دندانپزشک پس از طی این دوره که به دستیاری موسوم است، تبدیل به یک دندانپزشک متخصص در همان تخصص میشود. برخی رشتههای تخصصی مانند جراحی دهان، فک و صورت زمانی بیش از سه سال برای اخذ تخصص میبرد. اُرتوُدنسی، آندودُنسی (ریشهدرمانی)، پریودُنسی (لثهدرمانی)، آسیبشناسی دهان و فک و صورت، دهانپزشکی (تخصص بیماریهای دهان و فک و صورت)، جراحی دهان و فک و صورت، رادیولوژی دهان و فک و صورت، پروتزدرمانی، دندانپزشکی ترمیمی و دندانپزشکی کودکان تخصصهای دندانپزشکی موجود در ایران اند و بسیار پولساز هستند
داروسازی
داروسازی، صنعتی است که در زمینه دارو درمانی برای مداوای یک بیمار به عنوان متداولترین شیوه در دنیا با بیماران و مردم مرتبط میگردد. یک داروساز در داروخانه باید بر روی همهٔ نسخههای پزشکان نظارت کند و تأیید کند که نسخه برای بیمار از نظر سن، وزن، تداخلات و تناسب با بیماری مناسب است و با مهر و امضا تأییدیه خود را ثبت کند و در صورت ایراد با پزشک تماس بگیرد یا مسئولیت آن را نپذیرد و از پذیرش آن امتناع کند. داروساز در صورت ناموفق بودن رژیم دارو درمان باید دلایل عدم موفقیت را بررسی کند. این رشته در ایران و بسیاری از کشورهای جهان در مقطع دکترای حرفهای ارائه میشود. داروسازی حرفهای در زمینه سلامت است که علوم بهداشت را با علم شیمی پیوند میدهد.[۱] رشته داروسازی، رشتهای در ارتباط با علوم پزشکی است که در رابطه با تولید و ساخت دارو، بررسی وضعیت دارو در بدن انسان و موجودات زنده و میزان تأثیر دارو در سلامت جامعه و کم کردن بحرانهای بیماریزا نقش ایفا میکند.
فیزیوتراپی
فیزیوتِراپی یا فیزیک درمانی شیوهای از درمان بیماریها و اختلالات عصبی-ماهیچهای-اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روشها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده میشود. فیزیوتراپی حیطهای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماریها، درمان، توانبخشی، بالا بردن سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد است.این رشته در ورزش های سنگین نیز بسیار مهم و مفید است
پرستاری
پرستار فردی که در زمینه اصول علمی و مهارتهای حرفهای مراقبت، درمان و آموزش بیماران تحصیل کرده و در آن مهارت داشته باشد.
هرچند در گذشته به تمام مراقبین بیماران و ناتوانان پرستار میگفتند ولی امروزه پرستار فردی است که دارای تحصیلات دانشگاهی در این زمینه است. در ایران پرستارانی در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای پرستاری وجود دارند. رشتههای جدیدی در مقطع کارشناسی ارشد با مبنای پرستار وظیفهمدار راهاندازی شدهاست، همچنین آموزش مداوم پرستاران با همکاری سازمان نظام پرستاری در کل ایران عملیاتی شدهاست.
پرستار نمیتواند مرکز درمانی مستقلی داشته باشد بلکه در مراکز درمانی تأسیس شده مانند بیمارستان، درمانگاه یا مطب عضوی از تیم درمانی است. در ایران سازمان نظام پرستاری به عنوان سازمان صنفی پرستاران میباشد. پرستاران میتوانند مؤسس مراکز مشاوره وارائه خدمات پرستاری در منزل باشند.
براساس استانداردها، میبایست تعداد پرستاران سه برابر تعداد پزشکان یا دو برابر تعداد تختهای بیمارستانی باشد یا در ازای هر هزار نفر جمعیت، سه پرستار وجود داشته باشد.همچنین استانداردهای جهانی نشان میدهد در بخش داخلی و جراحی، هر ۴ تا ۶ بیمار باید یک پرستار داشته باشند (که در ایران، هر ۱۲ بیمار یک پرستار دارند)
در دوران کرونا نیز پرستاری بسیار دیده شد
رشته های تخصص
پس از گذراندن دوره پزشکی عمومی، یکی از گزینه هایی که پزشکان در ایران پیش رو دارند، ادامه تحصیل در یکی از رشته های تخصصی می باشد. از آنجا که انتخاب رشته تخصصی آینده کاری و حتی زندگی هر پزشک را می سازد، این تصمیم جز چالش برانگیزترین انتخاب های پزشکان در زندگی است.
دانشجویان پزشکی در طول دوره عمومی با بیشتر رشته های تخصصی در قالب بخش های خود آشنا می شوند، اما برخی رشته ها در این میان کمتر معرفی می گردند. از این رو گاهی انتخاب رشته تخصصی برای پزشکان امری دشوار است. اگرچه فرآیند انتخاب رشته در سال های اول پزشکی آغاز می شود، اما در این میان مسائل مختلفی می تواند بر آن تاثیر بگذارد، مخصوصا در ایران که انتخاب رشته بر اساس نمره یک امتحان جامع صورت می گیرد
|