برخی میگویند کیلیان ام باپه بهترین بازیکن نسل خودش است اما ارلینگ هالند هم در این زمینه حرفهایی برای گفتن دارد. فارغ از اینکه انتخاب شما کدام بازیکن است، هر دو را میتوان از یکدیگر جدانشدنی دانست. مثل رونالدو و مسی که بر نسل خودشان سلطه داشتند، انتظار میرود در دهه بعدی، هالند و ام باپه فوقستارههای دهه بعدی باشند.
طرفداری | اسماعیل طاری، تحلیلگر داده و پژوهشگر تاکتیکهای فوتبال از وب سایت StatsBomb به شکل تخصصی و علمی، از طریق کاربرد دادهها به مقایسه ارلینگ هالند و کیلیان ام باپه پرداخته است؛ کسانی که تصورات دنبالکنندگان فوتبال از اوج عملکرد و سن نقطه اوج یک فوتبالیست را به شکلی چشمگیر تغییر دادهاند. آمار و دادهها نشان میدهد هالند و ام باپه به راحتی میتوانند برای سالها دو سوپراستار بیرقیب جهان فوتبال باشند و همه را به راحتی پشت سر خواهند گذاشت. از ابتدای فصل گذشته لیگ قهرمانان اروپا، مجموع گلهای مسی و رونالدو 15 بوده اما این در حالی است که هالند و ام باپه مجموعا 28 گل به ثبت رساندهاند. رادارهای زیر عملکرد این ستارههای فرانسوی و نروژی را نشان میدهد.
رادار بالا، عملکرد بازیکنان از حیث پارامترهای کلیدی در هر پست را بررسی میکند. رادار ارلینگ هالند به عنوان بازیکنی در پست مهاجم نوک بررسی شده است. دامنه قرمز رنگ عملکرد فوقالعاده او را نشان میدهد چرا که دامنه آبی رنگ، میانگین عملکرد بازیکنان لیگ آلمان است. در زمینه xG او کاملا بالاتر از میانگین لیگ ظاهر شده و عدد بالای xG شوتهای او، کیفیت بالای شوتهایش را نشان میدهد. در واقع هالند در زمینه شوتزنی خیلی هوشمند کار میکند و قابلیت شگفتانگیزی در راستای تصمیمگیری برای زدن شوتهای درست دارد.
اینها دقیقا به چه معناست؟ ارلینگ هالند در مقایسه با سایر مهاجمان پنج لیگ معتبر اروپا، در زمینه شوتزنی از 98%آنها بهتر کار کرده است. نرخ تبدیل شوت او به گل، از 97% مهاجمان اروپا بهتر است و کیفیت شوتهایش نیز جزو 4% برتر اروپاست. در زمینه ارسال پاس گل، هالند جزو 7% برتر مهاجمان اروپا به حساب میآید و از نظر حفظ کلی توپ و لمس توپ در محوطه جریمه نیز هالند توانسته کلاس جهانی باشد و عملکردی بالاتر از میانگین سایر مهاجمان اروپا به ثبت رسانده است. به سراغ ام باپه میرویم تا ببینیم او توانسته چه آماری ثبت کند.
رادار ام باپه به عنوان هافبک تهاجمی در نظر گرفته شده است. البته او اغلب به عنوان مهاجم نوک نیز بازی میکند اما معمولا به سمت چپ متمایل میشود. از این رو بهتر است ام باپه را با هافبکهای تهاجمی قیاس کرد. در رادار زیر میتوانیم ببینیم ام باپه در خیلی از پارامترها بهتر از میانگین ظاهر شده است. xG یا همان امید گل ام باپه، شوتها و کیفیت شوتهای او بسیار عالی بوده است.
آمار و ارقام ام باپه در مقایسه با سایر هافبکهای تهاجمی پنج لیگ معتبر اروپا نشان میدهد که او در زمینه شوت به دروازه از 99% آنها بهتر کار کرده است. ستاره فرانسوی پاری سن ژرمن از حیث نرخ تبدیل شوت به گل از 91% هافبکهای تهاجمی بهتر کار کرده و در زمینه کیفیت شوتها، جزو 3% برتر اروپاست. از نظر دریبلزنی او میان 8% برتر اروپا جای میگیرد و وقتی که به لمس توپ در محوطه جریمه میرسیم، متوجه میشویم او از 99% بازیکنان تهاجمی اروپا بهتر است. میتوانیم بگوییم هر دو بازیکن کلاس جهانی هستند چون از نظر غریزی و مهارتی، سطح بسیار بالایی دارند. این یعنی آنها میدانند قرار گیری در چه موقعیتهایی ارزشمند است و همیشه به دنبال قرار گیری در چنین موقعیتهایی هستند. آمار، کیفیت بالای آنها را نشان میدهد.
|
کیلیان ام باپه در پاری سن ژرمن |
ارلینگ هالند در بروسیا دورتموند |
تعداد بازی |
185 |
69 |
تعداد گل |
138 |
70 |
تعداد پاس گل |
69 |
19 |
گرچه ارلینگ هالند و کیلیان ام باپه دو بازیکن کاملا متفاوت هستند اما هنوز نقاط مشترک زیادی دارند. هالند بازیکنی است که محوطه جریمه، خانه اصلی اوست و ترجیح میدهد بیشتر به سمت چپ متمایل میشود. در نقشه شوتزنی زیر میتوانیم ببینیم هالند اکثر شوتهایش را از سمت چپ زده است و مثلثها، نشاندهنده پاسهای عمقی هستند؛ پاسهایی که خط دفاعی حریف را به دو تکه تقسیم میکند. از این رو هالند میتواند پشت خطوط بدود، با سرعت بالا در موقعیت قرار گیرد و شوت بزند.
همین مسئله در قبال ام باپه هم صادق است؛ بازیکنی که فقط به عنوان یک هافبک تهاجمی بازی نمیکند و بعضی اوقات مهاجم نوک است. او در جایگیری بسیار خوب کار میکند و مثل هالند بیشتر دوست دارد به سمت چپ محوطه جریمه متمایل شود.
نقشه شوتهای هر بازیکن نشان میدهد آنها پاسهای عمقی زیادی دریافت میکنند و گل میزنند. اگر نقشه شوتهای هر دو بازیکن را یکسانسازی کنیم، متوجه میشویم این نقاطی است که هر دو بازیکن دوست دارند از آن جا شوت بزنند.
دویدنهای ام باپه و هالند به سوی محوطه جریمه اغلب اوقات مرگبار است به خصوص اینکه آنها سرعتی باورنکردنی دارند و این برایشان مزیت است. کیلیان ام باپه با میانگین سرعت 38 کیلومتر بر ساعت، سریعترین فوتبالیست دنیاست. ارلینگ هالند نیز با میانگین سرعت 36 کیلومتر بر ساعت، نهمین بازیکن پرسرعت دنیا به شمار میرود. هالند با قد 192 سانتیمتری خود، یک بازیکن بلند قامت است و با این حال بازهم سرعتش با ام باپه قابل مقایسه است. قد بلند او باعث میشود سرعت بالایش باورنکردنی به نظر برسد و چنین مهاجمی میتواند برای تیم دارندهاش یک نعمت و برای بقیه تیمها یک تهدید وحشتناک باشد.
سرعت فوقالعاده ام باپه و هالند
تیری آنری، مهاجم اسبق تیم ملی فرانسه در خصوص ام باپه و هالند گفته:
آنها مهاجمانی قاتل هستند و همیشه میخواهند گل بزنند. نگاه آنها به مدافع طوری است که شما نمیتوانید مرا مهار کنید و منتظر سانتر هستم تا گل بزنم. گاهی اوقات میبینم که هافبک توپ را به چنین مهاجمی نمیرساند و او شاکی میشود چرا که میخواهد در هر حمله گل بزند و مردی باشد که پیروزی تیمش را تضمین کند.
به علاوه تمام این آمارها و ویژگیهای قابل مقایسه، تفاوتهایی هم میان هالند و ام باپه وجود دارد؛ اول با کیلیان شروع میکنیم. نقشه زیر، حمل توپهای ام باپه را نشان میدهد. با دیدن نقشه زیر میتوان دریافت ام باپه خیلی روی حرکت از جناح چپ متمرکز است و برای ورود به محوطه جریمه به داخل میزند.
در نقشه زیر میتوانیم ببینیم بسیاری از شوتهای ام باپه خارج از محوطه جریمه بودهاند و معمولا شوتهای خارج محوطه جریمه کمتر تبدیل به گل میشوند اما ام باپه اعتماد به نفس زیادی دارد و شانسش را امتحان میکند.
از سوی دیگر هالند بازیکنی است که مدام در محوطه جریمه جایگیری میکند و در واقع محوطه جریمه خانه اوست. هالند کسی است که چنین موقعیتهایی را برای قرارگیری در آن دنبال میکند. وقتی او با سرعت عالیاش دویدن را شروع میکند، ترس در دل مدافعان میافتد. توالیهای حرکتی هالند نشان میدهد او اغلب اوقات با جایگیری در محوطه جریمه، مترصد موقعیت گلزنی است.
اوون هارگریوز، هافبک اسبق تیم ملی انگلیس و کارشناس تلویزیونی درباره ارلینگ هالند و کیلیان ام باپه گفته:
بخواهیم صادق باشیم، هالند و ام باپه قرار نیست مسی و رونالدوی بعدی باشند اما این دو نفر آماده جانشینی آنها هستند. آنها آماده پیشرفت هستند و میدانید، آنها عطش دارند. آنها برای موفقیت عطش دارند و این چیزی است که آنها را نسبت به بقیه متمایز میکند. به این ترتیب انتظار میرود هالند و ام باپه جانشینان بعدی رونالدو و مسی باشند.
دادههای زیر، عملکرد دفاعی این دو بازیکن را نشان میدهد. دادههای هالند سمت چپ و دادههای ام باپه سمت راست است. البته که هر دوی آنها بیشتر مقابل دروازه حریف دفاع میکنند اما مشخصا مهاجم نروژی دورتموند نسبت به ام باپه بیشتر عقب میآید.
خب ببینیم کدام بازیکن نقش رهبری پررنگتری دارد؟ انتخاب اسماعیل طاری، ارلینگ هالند است چرا که او را یک مرد قوی و مسلط در زمین میبیند که بازی را هدایت میکند اما وینگری مثل ام باپه کسی است که نقش رهبری کمتری دارد اما بازی را زیباتر میکند. بارها دیدهاید که هالند در زمین، همتیمیهایش را به جلو میراند و مشخصا چنین بازیکنی مشخصههای یک رهبر را دارد. جو کول، هافبک اسبق چلسی و انگلیس که این روزها به عنوان مفسر تلویزیونی فعالیت میکند، در خصوص مقایسه این دو گفته:
ام باپه بازیکنی چند پسته است اما اگر بخواهم خودم را یک سرمربی در نظر بگیرم، فکر میکنم بهتر است تیم را پیرامون هالند بنا کنم. دیدن پیشرفت او فوقالعاده است.
اگر هالند را با مهاجمان کلاس جهانی چون کریم بنزما، هری کین، روملو لوکاکو و آنتوان گریزمان مقایسه کنیم، میبینیم که دادهها نشان میدهند هالند در زمینه مشارکت در گلزنی، ارزش xG، ارزش xG شوتها و نرخ تبدیل شوت به گل از آنها برتر است. باید همچنین به خاطر داشته باشیم هالند فقط 21 سال دارد و تازه اول راه است و بازیکنانی که از آنها نام برده شد، در اوج فوتبالشان هستند و یا اوجشان را به تازگی پشت سر گذاشتهاند. این یعنی هالند باورنکردنی بوده است.
از طرف دیگر اگر کیلیان ام باپه را با بازیکنانی چون توماس مولر، محمد صلاح و رحیم استرلینگ مقایسه کنیم، متوجه میشویم او هم در سطح دیگری است. البته بازیکنی مثل صلاح در حال حاضر بهترین بازیکن لیگ برتر است، استرلینگ وینگری عالی است و توماس مولر یک بازیکن فوق العاده در بوندسلیگا است و همیشه سطح بالایی داشته اما او 32 ساله است.
یک سوال جالب؛ آیا دادههای فوتبال واقعی را میتوان به دنیای مجازی مثل بازی فیفا 22 وارد کرد؟ طاری معتقد است فیفا یک بازی فوق العاده است اما باید واقعبینانهتر قضاوت کرد چرا که بازی فیفا برای آنالیز یک تیم معیار مناسبی نیست. ام باپه با ریتینگ 91 در فیفا 22 بهترین بازیکن بازی است و اما ارلینگ هالند ریتینگ 88 خود را چندان بد نمیداند. در خصوص انتخاب یک نفر از میان هالند و ام باپه، طاری مهاجم نروژی را انتخاب میکند و دلیل او چشمنواز بازی کردن، تسلط و قدرت رهبری اوست. هالند را میتوان یک هیولا تلقی کرد.