با نگاهی کوتاه به تاریخ میتوان متوجه شد که تیم های آسیایی هیچ گاه عملکرد خوبی در جام جهانی نداشته اند. در واقع اگر اقیانوسیه که حتی یک سهمیه مستقیم هم در جام جهانی ندارد را حساب نکنیم، قاره کهن دارای بدترین کنفدارسیون در جام جهانی بوده و اختلاف سطح واضحی میان آسیا و دیگر قاره ها وجود دارد.
با این وجود استثنائاتی همواره وجود داشته اشت. در جام جهانی گذشته که در روسیه برگزار شد، ژاپن به عنوان تنها نماینده آسیا در دور حذفی عملکرد قابل تقدیری از خود بر جای گذاشت و تا آستانه حذف بلژیک قدرتمند و صعود به 8 تیم برتر پیش رفت که در نهایت بی تجربگی کار دست آنها داد و از مسابقات کنار رفتند. در جام جهانی 1966 کره شمالی به عنوان اولین تیم شگفتی ساز تاریخ جام جهانی شناخته شد و با عملکرد فوق العاده اش مقابل ایتالیا و پرتغال قدرتمند آن زمان لقب طوفان زرد آسیا را دریافت کرد. عربستان در جام جهانی 1994 از گروهش صعود کرد و ژاپن نیز در دور حذفی جام های جهانی 2002 و 2010 حضور داشت. اما بهترین و البته جنجال برانگیزترین عملکرد یک تیم آسیایی به سال 2002 برمیگردد. سالی که اتفاقا دو کشور آسیایی از تیم های حاضر در جام جهانی میزبانی میکردند.
جام جهانی 2002 از 31 می تا 9 ژوئن در دو کشور کره و ژاپن برگزار شد. از آنجایی که هر دو کشور به واسطه میزبانی سهمیه حضور در رقابتها را کسب کرده بودند، فقط 2 تیم میتوانستند از طریق رقابت های انتخابی جام جهانی در آسیا به این رقابت ها راه پیدا کنند که همین موضوع باعث عدم راهیابی تیم ملی کشورمان به خاور دور شد. عملکرد میزبان های آسیایی در این جام قابل قبول بود. ژاپن از گروه خود صعود کرده و در دور یک هشتم مغلوب ترکیه شگفتی ساز شد. دومین تیم میزبان کره جنوبی بود که جنجال اصلی جام را با عملکردش رقم زد.
کره جنوبی در یک نگاه
نمایی زیبا از شهر سئول پایتخت کره جنوبی
همه ما کره جنوبی را به عنوان کشوری پیشرفته و جهان اولی میشناسیم که فرسنگ ها از همسایه شمالی خود فاصله گرفته و تفاوت آنها همچون تفاوت بهشت و جهنم است. پایتخت کره جنوبی شهر سئول بوده که از پیشرفته ترین شهرهای جهان است. جمعیت کره جنوبی حدود 51 میلیون نفر است. واحد پول این کشور وون می باشد.
پیشرفته بودن جنوبی ها در فوتبال هم نمود پیدا کرده و آنها یکی از قدرت های برتر آسیا در مستطیل سبز هستند. هر چند که تا زمان انتشار این مطلب از آخرین قهرمانی کره ای ها در جام ملت های آسیا نزدیک به 62 سال میگذرد و در این زمینه حتی از ایران خودمان(46 سال) بدتر هستند!
با این وجود آنها در میان تیم های آسیایی از نظر تعداد حضور در جام جهانی رکورد دار بوده و از سال 1986 به طور مرتب در تمامی دوره ها حاضر بوده اند. اولین حضور آنها در جام جهانی نیز به 1954 سوییس برمیگردد تا تعداد حضور آنها در بزرگترین رویداد فوتبالی جهان به عدد 10 برسد( به زودی با صعود به جام جهانی 2022 قطر این تعداد به عدد 11 نیز خواهد رسید)
کره جنوبی دارای بازیکن های معروف و نامداری در گذشته و زمان حال بوده است. سرشناس ترین چهره حال حاضر فوتبال این کشور سون هیونگ مین، وینگر تیم فوتبال تاتنهام هاتسپر است. آنها در گذشته نیز بازیکن هایی همچون پارک جی سونگ، کی سونگ یونگ، بوم کئون چا و... را در فوتبال خود داشتند.
سون هیونگ مین
اکثر فوتبال دوستان ایرانی کره را به خاطر بازی های مهم و خاطره انگیزی که میان دو کشور انجام شده است به یاد دارند. کره جنوبی یکی از رقبای سنتی ایران به شمار می آید و تا لحظه انتشار پست در رقابت های مختلف و بازی های دوستانه جمیعا 32 بار مقابل یوزپلنگ های آسیایی قرار گرفته که حاصل آن 9 پیروزی برای کره، 13 پیروزی برای ایران و 10 تساوی بوده است.
جام جهانی 2002
کره جنوبی یکی از میزبانان جام جهانی 2002 بود و به همین دلیل توانست بدون شرکت در بازی های انتخابی جواز حضور در رقابت ها را به دست آورد. در تصویر زیر لیست نهایی جنوبی ها در جام جهانی 2002 با مربیگری گاس هیدینگ معروف را مشاهد نمایید.
مرحله گروهی
کره جنوبی در گروه D رقابت ها با تیم های لهستان، آمریکا و پرتغال هم گروه شد. کره ای ها در اولین بازی خود لهستان را با نتیجه 2-0 شکست دادند و در دومین بازی خود مقابل آمریکا با تساوی 1-1 متوقف شدند. در نهایت در سومین بازی خود با تک گل دقیقه 70 پارک جی سونگ پرتغال را شکست دادند تا لوییس فیگو و یارانش به طرزی ناباورانه در دور گروهی از جام جهانی خداحافظی کنند.
صدرنشینی کره جنوبی در مرحله گروهی
دور حذفی و اشتباهات عجیب داوری
اخراج فرانچسکو توتی در بازی کره جنوبی - ایتالیا در مرحله یک هشتم نهایی
کره جنوبی در مرحله یک هشتم نهایی به مصاف یکی از مدعیان قهرمانی یعنی ایتالیا رفت. در حالت عادی انتظار میرفت که آتزوری علی رغم امتیاز میزبانی کره آنها را شکست داده و به دور بعد صعود کند، اما داور آن مسابقه بایرون مورنو اکوادوری در آن تقابل حماسه رقم زد. او در همان ابتدای بازی یک پنالتی اشتباه به نفع کره گرفت که جان لوییجی بوفون آن را مهار کرد. در دقیقه 18 مسابقه کریستین ویری دروازه جنوبی ها را باز کرد تا آتزروی جلو بیفتد. بازی ادامه پیدا میکند و بازیکنان کره جنوبی حمله میکنند ولی ناکام میمانند. در ادامه تکل خشن بازیکن کره جنوبی روی زامبروتا که موجب مصدومیت او میشود حتی با کارت زرد داور رو به رو نمیشود و زامبروتا جای خود را به دلیویو میدهد. در ادامه مسابقه ویری در موقعیت تک به تک توپ را به بیرون میزند. توتی سه بازیکن کره جنوبی را دریبل میکند ولی بازیکن دیگر کره جنوبی راهش را سد میکند و در کمال تعجب داور پنالتی اعلام نمیکند. تراپاتونی سرمربی ایتالیا از عصبانیت بالا و پایین میپرد و دائما فریاد میزند. دقیقه هشتاد و هشتم مسابقه سانتر از سمت راست روی دروازه ایتالیا و اشتباه مرگبار پانوچی دروازه ایتالیا باز میشود و بازی به وقت اضافه میرود. بار دیگر در وقتهای اضافه روی توتی خطای پنالتی رخ میدهد ولی مونرو به جای خطا شبیهسازی توتی را اعلام میکند و کارت زرد دوم برای توتی و پایان کار برای او در دقیقه صد و سه بازی. در ادامه توماسی با دروازهبان تک به تک میشود و او را جا میگذارد و توپ را به گل تبدیل میکند اما کمک داور پیش از آن صحنه را به طور شگفتانگیزی آفساید اعلام میکند و باز هم فریادهای بازیکنان ایتالیا بر سر داور مونرو تکرار میشود و آب سرد در دقیقه صد و هفده بر سر ایتالیا ریخته میشود این بار سانتر از جناح چپ ایتالیا و ضربه سر آن جونگ هان بالاتر از پائولو مالدینی کار ایتالیا را به پایان میرساند. این گل به قیمت اخراج او از تیم پروجا تمام شد.اشتباهات داوری این مسابقه به حدی بود که جیووانی تراپاتونی، سرمربی تیم ایتالیا مسئولان فیفا را متهم کرد که به داوران بازی دستور داده اند که باید کره جنوبی به مراحل بعدی صعود نماید. گفتنی است که داور جنجالی آن مسابقه بعد ها به جرم حمل مواد مخدر به زندان افتاد.
کره جنوبی در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف اسپانیا رفت. گل اول اسپانیا به دلیل خطای بازیکنان لاروخا مردود شد درحالیکه کسی در شلوغی محوطه جریمه، علت این تصمیم جمال قندور داور مصری مسابقه را متوجه نشد و گل دوم که شاهکار داوری تاریخ جام جهانی بود. ضربه سر فرناندو مورینتس و گلی که مردود شد چون داور اعلام کرد خواکین، توپ را از بیرون زمین سانتر کرده است. کره جنوبی در ضربات پنالتی، اسپانیا را شکست داد و به جمع 4 تیم پایانی جام جهانی رسید.
گل دوم اسپانیا که به بهانه بیرون رفتن این توپ از خط مردود اعلام شد!
کره جنوبی به نیمه نهایی رسید. جایگاهی که به طور قطع لیاقتش را نداشت. حریف آنها در این مرحله آلمان بود. طرفداران ایتالیا و اسپانیا طی یک اقدام بی سابقه حمایت خود را از مانشافت اعلام کردند. ژرمن ها طی یک بازی عادی با تک گل دقیقه 75 میشاییل بالاک مانع از صعود کره جنوبی به فینال شدند. کره در مرحله رده بندی نیز با نتیجه 3-2 به ترکیه باخت تا پس از برزیل قهرمان، آلمان و ترکیه در جایگاه چهارم قرار بگیرد. جایگاهی که آنرا به شدت بایرون مورنو و جمال قندور مدیون هستند!
حرف آخر
متاسفانه بهترین عملکرد یک تیم آسیایی در جام جهانی همراه با فساد، رسوایی و اشتباهات ناباورانه داوری بود. کره جنوبی بعد از آن جام جهانی فقط یک بار در سال 2010 توانست رنگ دور حذفی را ببیند که آنجا هم با نتیجه 2 بر 1 مغلوب اروگوئه شد تا ثابت شود آنها بدون آن اشتباهات بحث برانگیز داوری همان تیمی هستند که 10 سال در حسرت حتی یک برد برابر رقیب سنتی شان به سر می برد. ما نمی دانیم که اشتباهات بحث بر انگیز داوری در آن جام جهانی عمدی بوده یا سهوی و خبر نداریم که دست های پشت پرده در آن اتفاقات نقش داشتند یا خیر، مهم این است که نتیجه در تاریخ ثبت شده و کره ای ها از آن به عنوان نسل طلایی خود در فوتبال یاد می کنند. چیزی که در نظر بقیه فوتبال دوستان یک فساد و رسوایی تاریخی بود که هیچگاه فراموش نخواهد شد.