بیش از 60 سال از بسته شدن آخرین "باغ وحش انسانی" در بروکسل بلژیک میگذرد اما همچنان آثار و تفکرات نژادپرستی در ذهن بسیاری از مردم جهان وجود دارد.
خبرگزاری فرانسه نوشت: "موزه سلطنتی آفریقای مرکزی" واقع در "ترووران" بلژیک با استناد به اسناد و مطالعات خود به موضوع "باغ وحشهای انسانی" در دوران اروپای استعماری پرداخته و از نژادپرستی این دوران میگوید.
محققان این موزه با برگزاری یک نمایشگاه و ارائه اسناد در باره "باغ وحشهای انسانی" در اروپای استعماری و مطالعات خود میگویند، که این دهکدهها عوامل و نشانگرهای قدرتمندی برای ایجاد و تقویت کلیشههای نژادپرستانه بودهاند.
در اواخر قرن 19 و اوایل قرن بیستم دهکدههای بازسازی شده آفریقایی در سراسر اروپا برای سرگرم کردن مردم و ستایش برتری فرهنگ مفروض امپراتوریهای استعماری ایجاد شد.
براساس اسناد این موزه، "لئوپولد دوم" پادشاه بلژیک در 1897، سازه هایی را مانند "روستاهای کنگو" در اراضی سلطنتی خود در اطراف بروکسل بازسازی کرد.
در آن زمان "کنگو" تحت استعمار بلژیک بود. امروزه کنگو را با نام جمهوری دموکراتیک کنگو میشناسیم.
لئوپولد دوم در آن سال ها 267 مرد و زن کنگویی را به زور به بروکسل آورد و در نمایشگاه جهانی این شهر در معرض نمایش قرار داد. او کنگوییها را وادار کرد تا برای سرگرمی دیگران در برابر سازههای بازسازی شده بنشیند. 7 نفر از این افراد براساس بیماری یا سرمای شدید در این نمایشگاه جان باختند.
اینک "موزه سلطنتی آفریقای مرکزی" واقع در "ترووران" بلژیک با ارائه 500 سند نشان میدهد که مردم بومیِ تحتِ سلطه قدرت های مختلف استعماری چه رنجهایی را متحمل شدند و چگونه مورد اذیت و آزار قرار گرفته اند.
برگزار کنندگان این نمایشگاه میگویند که این نمایشهای قومیتی برای "بدوی نشان دادن دیگران"، "ایجاد «وحشیگری»" و "تقویت برتری سفیدپوستان" طراحی شده است.
در آن زمان تکنیک اندازه گیری جمجمه نیز برای حمایت از نظریههای "نژادهای پست" مورد استفاده گرفت.
ریشه های نمایش عجیب
ماهیت چنین نمایشهایی از "سنتهای عجیب" در سیرکهای قدیمی نشأت میگیرد.
در آن زمان افراد غول پیکر، بسیار کوتاه قامت، زنان ریش دار یا افرادی با نقصهای ظاهری از سوی صاحبان سیرک به نمایش درمیآمدند.
در اروپا "باغ وحشهای انسانی" از دهه 1880 و پس از فتوحات جدید استعماری به اوج محبوبیت خود رسیدند. دکورهای عجیب وارداتی از آفریقا به اروپا کنجکاوی مردم را برای بازدید از دهکدههای واقعی آفریقا افزایش میداد.
متصدیان این نمایشگاه میگویند که حدود یک و نیم میلیارد نفر بین قرن 16 تا سال 1960 فریب "صنعت نمایش انسان" را خوردند و در نمایشگاههای اینچنینی به انسانهای دیگر خیره شدند.