تیم فوتبال منچستریونایتد روز یکشنبه در دربی انگلستان با نتیجه 5-0 شکست خورد تا روز های تیره و تار این تیم ادامه داشته باشد. اوله گونار سولسشر بیش از پیش زیر فشارها قرار دارد و به نظر می آید که برکنار شدن او قطعی است مگر حضور یک معجزه در سبک مربی گری او! به شدت به سبک بازی متفاوت، عجیب و مبتدی او برابر قرمزهای آنفیلد اعتراض شده است. نگاهی داریم به اشتباهات فاجعه بار و بچگانه تیم زیر نظر او:
تحلیل ترکیب تیم
طبق معمول داوید دخیا درون دروازه ایستاده است و زوج هری مگوایر و لیندلوف در نبود رافائل واران، منطقی ترین گزینه بود و سمت راست و چپ خط دفاع هم به آرون ون بیساکا و لوک شاو سپرده شد که بهترین های تیم در این پست هستند. خط هافبک اما فقط برونو فرناندز را به عنوان هافبک خلاق داشت و اوله گونار سولسشر برای استحکام خط دفاع از زوج اسکات مک تومینای به عنوان هافبک قدرتی و فرد به عنوان هافبک سرعتی استفاده کرد تا مکمل هم باشند و بتوانند به نوعی نقش یک هافبک دفاعی را بازی کنند! سمت راست را نیز به میسون گرینوود داد و سمت چپ را به مارکوس رشفورد داد و مهاجم نوک نیز کریستیانو رونالدو بود. این ترکیب به طور کلی ترکیب خوبی است اما ترکیبی نبود که 5 تا گل بخورد!
شماتیک ترکیب منچستریونایتد برابر لیورپول
سبک بازی منچستریونایتد در این مسابقه به چه شکل بود؟
اوله گونار سولسشر اغلب برابر تیم های بزرگ، سعی دارد اول از همه به دفاع بپردازد و پس از آن به ضدحملات چشم بدوزد! اگر تیم گل بخورد، تیم را به حالت "All out attack" تغییر دهد اما این مسابقه به یکباره ترجیح داد دفاع تیم را بازبگذارد و حمله کند و از سبک پرسینگ سنگین و از خط حمله استفاده کند! به گفته کارشناسان جاگیری بازیکنان منچستریونایتد به شدت بچگانه بود و اصلا کسی نمی توانست باور کند که این سبک بازی تیم منچستریونایتد است! آنقدر فضای بین دو بازیکن زیاد بود که کمتر پاس های درست و موقعیت خطرناک از تیم منچستریونایتد دیدیم! پیش از رسیدن توپ به صلاح در صحنه گل اول می بینیم که چقدر راحت با یک پاس مستقیم، دفاع منچستریونایتد و پرس آن ها از هم می شکند! مقصر اصلی این گل بیشتر از همه میسون گرینوود بود که با پرسینگ نکردن، هم موقعیت خوب را از یونایتد گرفت و باعث بازیسازی از عقب شد
جایگیری عجیب بازیکنان منچستریونایتد پیش گلزنی نبی کیتا
در صحنه بالا هیچ کدام از بازیکنان منچستریونایتد، بازیکنان لیورپول را پیش از رسیدن توپ به آن ها تحت فشار قرار نمی دهند و همین مسئله باعث می شود که آن ها به راحتی پاس کاری کنند! بازیکنان منچستریونایتد همانند کودکان مدرسه ای، صرفا دنبال توپ می دویدند و برنامه ای برای پیش گیری و عدم نزدیک شدن بازیکنان حریف به محوطه خودی نداشتند!
در صحنه پایین برونو فرناندز به تنهایی به خط دفاع لیورپول که راس بازیسازی این تیم است، فشار می آورد اما هیچ کسی به او اضافه نمی شود! او عصبانی می شود و از بازیکنان می خواهد که به او ملحق شوند.
اعتراض برونو فرناندز به بی نظمی هم تیمی هایش
یا در صحنه پایین که 3 دقیقه پس از صحنه بالا اتفاق می افتد که کریستیانو رونالدو به دنبال پرس و دچار اشتباه کردن مدافع و دروازه بان است اما او به تنهایی نمی تواند تیم حریف را پرس کند!
تلاش بی فایده CR7 در پرسینگ
گری نویل که همه جوره حامی او است هم به اشتباهات فاجعه بار سرمربی نروژی اعتراف کرد و گفت:
سولسشر اکثرا متکی بر سیستم دفاع منسجم و ضدحمله است! دقیقا همانند نیمه اول بازی با لسترسیتی که تنها یک اشتباه باعث باز شدن دروازه آن ها شد ولی او به یکباره در نیمه دوم سیستم تهاجمی به تیم القا کرد! او حتی یک جلسه هم تمرین نکرده است که بخواهد این سیستم را ارائه دهد. شما باید مدت ها تمرین کنید تا بتوانید عملکرد خوبی در این سیستم داشته باشید و نمی توانید تنها در 5 روز سیستم خود را به سرعت تغییر دهید!
گریم سونس سرمربی سابق لیورپول و کاپیتان دهه 80 لیورپول در این باره گفت:
من اگر هوادار منچستریونایتد بودم، قطعا نگران می شدم! یا اگر لیورپول این شکلی بازی می کرد! آن ها باید یک هفته بدون توپ تمرین کنند تا بتوانند جاگیری خوبی بدون توپ داشته باشند و چنین پرسی را بتوانند انجام دهند! آن ها دلخواهی پرس می کردند! هر موقعی که دلشان بخواهد به سراغ توپ می روند و هر موقع که این کار را نمی کنند! پرس هیچ وقت به ثمر نمی رسد مگر اینکه همه در آن شریک باشند و یک اشتباه باعث می شود زحمات همه بازیکنان در پرس از بین برود.
لازم به ذکر است که بازیکنان، به گفته رسانه ها پس از اینکه از سولسشر می شنوند که باید پرسینگ سنگین را برابر حریف سنتی انجام دهند به شدت متعجب و معترض می شوند!
جالب ترین نکته این است که بی نظم ترین پست تیم یعنی، خط هافبک بیشترین پرس را برای تیم اوله گونار سولسشر داشته است و پرسینگ این تیم ۵.۷ درصد بهتر شده است در خط هافبک اما خط دفاع ۶.۱ درصد کمتر شده است که یکی از اصلی ترین دلایل به هم ریختگی خط دفاع همین مسئله است که هافبک دفاعی ثابتی برای جمع کردن خط دفاعی حضور ندارد و یکی از مدافعان باید جای آنان را پر کنند و میانه زمین نیز خالی می ماند! به نوعی به جای اینکه هافبکی برای استحکام خط دفاع پراشتباه و متزلزل حضور داشته باشد، یکی از همان مدافعان پراشتباه باید جای هافبک دفاعی را برای خالی نشدن خط هافبک پر کند که این وظیفه تا پیش از مصدومیت، برای رافائل واران بود!
آمار پرسینگ تیم اوله گونار سولسشر در این فصل (سایت اتلتیک)
آیا بازیکنی از منچستریونایتد مقصر این شکست سنگین است؟
اگر بخواهیم عملکرد داخل زمین را در نظر بگیریم بله اما بهتر است کمی به نکات بیرون از زمین بپردازیم. هری مگوایر و لوک شاو عملکرد فاجعه باری برابر لیورپول داشتند ولی آن ها چرا در تیم ملی انگلیس دچار اشتباه نمی شوند؟ هری مگوایر که بهترین مدافع جام جهانی 2018 و یورو 2020 شد و لوک شاو هم بعد از اسپیناتزولا که درخشان بود، بهترین فولبک یورو شد و گلزن تیمش در فینال یورو بود؟ چرا فرد در منچستریونایتد مورد نقد کارشناسان قرار می گیرد اما در برزیل در کنار فایبینو، فیکس خط هافبک سلسائو است؟ اینجا است که بازی گرفتن مربی مشخص می شود! در لسترسیتی نیز مگوایر چنین اشتباه هایی را نداشت! نکته ای که باید به آن اشاره کرد وظایفی است که سرمربی به بازیکن می دهد. همانطور که همه می دانند، هری مگوایر از سرعت به شدت پایینی برخوردار است اما بازیخوانی او باعث شده است این سرعت کم به چشم نیاید و او قابلیت تکل زنی بالایی ندارد. پس چه دلیلی دارد که اوله گونار سولسشر از او می خواهد که به جلو بیاید و جلوتر بازی کند؟ بهترین نمونه برای اثبات این موضوع، هت تریک محمد صلاح و گل پنجم لیورپول است. مدافعان منچستریونایتد بالا آمده اند و خط هافبک لیورپول فرار سریع صلاح را می بینند و با یک پاس او را صاحب توپ می کنند ولی مگوایر به دلیل سرعت پایین خود، نمی تواند در دور کردن توپ موفق شود!
کند بودن مگوایر که منجر به تک به تک شدن صلاح و هت تریک او شد
یا حتی کارهای دفاعی لوک شاو! او چرا در تیم ملی انگلیس در کارهای دفاعی موثر بود ولی هر 5 گل بازی برابر لیورپول از سمت او بود؟
چرا اوله گونار سولسشر چنین سبکی را برای این مسابقه سخت انتخاب کرد؟
همه در تعجب هستند که چرا وقتی اغلب این سبک ضدحمله در برابر یورگن کلوپ جواب می داد، او چنین قمار بزرگی کرد! رسانه ها و کارشناسان مدعی هستند که او به نوعی می خواست که ضدتاکتیک بزند و به نوعی همانند پپ گواردیولا که تا حد زیادی هم حمله می کرد و هم به مهاجمان قرمزهای مرسی ساید اجازه حرکت بیش از حد نمی داد، عمل کند ولی تمرین های کم و تاکتیک های اوله گونار سولسشر باعث شد تا یک فاجعه رقم بخورد و خیلی ها به او هجوم آوردند و مدعی هستند که اگر او همانند فصل 2019/20 که اولین تیم متوقف کننده لیورپول خطرناک کلوپ نام گرفته بود، عمل می کرد می توانست به شدت نتیجه ای بهتر از 5-0 دریافت می کرد و این ریسک اصلا مناسب بازی با لیورپول نبود!
اشتباهاتی که فقط به این مسابقه ختم نمی شود!
بزرگ ترین و فاجعه بارترین اشتباه زیر نظر اوله گونار سولسشر جای گیری های عجیب بازیکنان است. انگار آن ها نمی دانند که برای چه در زمین هستند و باید چه کار کنند! این اشتباهات فقط در بازی با لیورپول نبوده است و حتی در برتری 3-2 برابر آتالانتا هم متحمل چنین اشتباهاتی بودند. در صحنه گل اول آتالانتا، توپ در ابتدا به ایلیچیچ رسید و او برای زاپاکاستا توپ را فرستاد و ارسال او به ماریو پاسالیچ رسید و گلزنی کردند اما لازم است ببینید که در هنگام ارسال پاس در عمق برای ایلیچیچ، که دفاع انقدر باز و جلو بازی می کند و خط هافبک هم صرفا در جای خود ایستاده اند!
جایگیری بی نظم در هنگام به ثمر رسیدن گل اول آتالانتا
یا به گل اورتون در همین فصل نگاه کنید که با اینکه 5 بازیکن سعی دارند برای گری، مزاحمت ایجاد کنند او به راحتی و به واسطه جایگیری فاجعه بار مدافعان منچستریونایتد، توپ را در حالتی تک به تک به آندروس تاونسند قرار می دهد تا گلزنی کند.
وضعیت جایگیری بازیکنان منچستریونایتد و آزاد گذاشتن اندروس تاونسند و گلزنی وی
عجیب ترین جایگیری، برابر استانبول باشاک شهیر بود که باعث شد دمبا با برابر یونایتد گلزنی کند! در هنگام کرنر، مدافعان آخر که موظف هستند از ضدحمله حریف جلوگیری کنند، در زمین خودی نیستند! یک زیر توپ زدن ساده باعث شد تا دمبا با برابر دین هندرسون قرار بگیرد و دروازه منچستریونایتد را باز کند!
نیاز به توضیحی ندارد! چنین جایگیری در بالاترین سطح اروپایی چه دلیل قانع کننده ای دارد؟
نتیجه گیری
اوله گونار سولسشر، سرمربی بزرگی نیست و شاید سرمربی صرفا "متوسط رو به خوب" باشد و نمی تواند مغز های متفکری همچون یورگن کلوپ و پپ گواردیولا و توماس توخل رقابت کند. او دارد در منچستریونایتد تجربه کسب می کند (هر چند برخی اشتباهات او تکراری هستند) و منچستریونایتد دیگر زمانی برای تجربه کسب کردن ندارد و سخت به دنبال جام است. او الان به نوعی سرمربی موقت است تا سرمربی جدید (رسانه های ایتالیایی او را کونته می دانند)، به این تیم بپیوندد و تنها یک معجزه باعث می شود تا او در این باشگاه بماند. اشتباهات مبتدی در تاکتیک نیز نشان می دهد که سرمربی شدن او برای باشگاه بزرگی همچون منچستریونایتد زود بود و او صرفا استعداد مربیگری را دارد!
همچنین رسانه ها اعلام کرده اند او پس از جدایی از منچستریونایتد استراحتی خواهد داشت و سپس سرمربی تیم ملی کشورش یعنی نروژ خواهد شد.
بخشی از متن برگرفته از برنامه تحلیلی MOTD