تیم های استقلال و پرسپولیس تاکنون 96 بار با هم بازی کرده اند و اولین دیدار این دو تیم هم به سال 1347 بر می گردد. در طول مقاطع زمانی مختلف گمانه زنی های زیادی در مورد تعداد دربی ها یا اتفاقی که در آن رخ داده است می شود و حالا رسانه طرفداری در این سلسله مطالب به مرور کامل و جامع تاریخچه دربی تهران می پردازد...
به گزارش طرفداری،ٰ در اسفند ماه سال 1367 و در بحبوحه رقابت های انتخابی جام جهانی 1990 ایتالیا که در سلسله مطالب ایران جهانی در قسمت های هشتم و نهم به طور مفصل به آنها پرداختیم سی و یکمین دربی تاریخ پرسپولیس و استقلال برگزار شد، این بار در چهارچوب رقابت های جام حذفی کشور. به فاصله چند روز بعد از اتمام جام باشگاه های تهران در آبان ماه 1367 دو رقابت «جام حذفی فوتبال کشور» و «جام حذفی باشگاه های تهران» آغاز شد و این در حالی بود که بازیکنان ملی پوش درگیر انتخابی جام جهانی بودند و از طرفی مسابقات لیگ سراسری قدس نیز به کار خود ادامه می داد.
با تمام این تفاسیر، بعد از پیروزی استقلالی ها با نتیجه 5-1 در مجموع دو بازی رفت و برگشت در برابر ایران جوان بوشهر و عبور تیم پرسپولیس از سد شهرداری کرمان در مجموع با حساب 6-0، در مرحله یک هشتم نهایی، به قید قرعه باید شاهد تقابل این دو تیم بزرگ تهرانی در دور یک چهارم نهایی جام حذفی برابر یکدیگر بودیم. چون هر دو تیم تهرانی بودند خبری از بازی های رفت و برگشت نبود و برنده تک بازی حساس این دو تیم راهی نیمه نهایی جام حذفی کشور می شد. پیش از این مسابقه استقلالی ها در جام باشگاه های تهران سوم شده بودند و در جام حذفی تهران هم در آذر ماه در مرحله نیمه نهایی از گردونه رقابت ها حذف شدند و تنها امیدشان برای اینکه فصل را بدون جام تمام نکنند قهرمانی در جام حذفی کشور بود. در سمت مقابل پرسپولیس که پیش تر در جام باشگاه های تهران قهرمان شده بود از جام حذفی تهران کناره گیری کرد تا با تمام قوا در جام حذفی کشور شرکت کند.
با اتمام رقابت های لیگ باشگاه های تهران تیم ها به تقویت خود برای فصل آینده رقابت ها پرداختند تا با جذب بازیکنان تیم های دیگر نقاط ضعف خود را برای فصل آینده پوشش دهند. پرسپولیس و استقلال هم از این قاعده مستثنی نبودند. استقلالی ها بازیکنانی نظیر سعید عزیزیان، امیر قلعه نویی و رضا حسن زاده را جذب کردند و در تیم پرسپولیس علی پروین، مجتبی محرمی و کریم باوی را به خدمت گرفت. حالا سوال این جا بود که آیا دو تیم برای دربی جام حذفی می توانند از بازیکنان جدید خود استفاده کنند یا نه؟ این موضوع کنار طرح بخشش بازیکنان محروم برای این بازی حساس دو مساله حاشیه ساز این دربی بودند که با اعتراض سرخ پوشان هم همراه شد اما اعتراض آنها راهی به جایی نبرد و سه بازیکن محروم استقلالی ها هم آماده بازی روز جمعه شدند.
بارندگی شدید آن روزهای تهران مساله حاشیه ای دیگر این بازی بود که با توجه به شرایط جوی حتی صحبت از به تعویق انداختن بازی هم شد، به شکلی که پنجشنبه صبح خبر لغو مسابقه در فضای فوتبالی کشور پیچید و عصر همان روز از رادیو و تلویزیون اعلام شد بازی برگزار می شود. استقبال کم هواداران از این بازی که به نسبت دربی های گذشته به شدت به چشم آمد هم پیامد همین بی برنامگی در برگزاری مسابقه بود. هرچند که بارش باران هم مزید بر علت شد تا تنها 40 هزار هوادارا سرخ آبی ها دربی سی و یکم را از نزدیک تماشا کنند.
سوت آغاز این دربی را هادی دزفولی به صدا در آورد تا دو تیم در زمینی لغزنده برای سی و یکمین بار به مصاف هم بروند. به رغم زمین نا مساعد استقلالی ها توانستند خیلی زود بر بازی مسلط شوند به شکلی که در تمام طول نیمه اول تیم برتر زمین بودند. این برتری آبی پوشان اما منجر به خلق صحنه های خطرناک روی دروازه پرسپولیس نمی شد و تنها در یک صحنه که وحید قلیچ در دقیقه 31 توپ ارسالی هاشمی مقدم از جناح چپ را ناقص دفع کرد، جعفر مختاری فر می توانست از نزدیکی های نقطه پنالتی دروازه حریف را باز کند که توپش از کنار دروازه با بد شانسی به بیرون رفت. تنها شانس گلزنی پرسپولیس هم در این مسابقه روی یک شوت از راه دور رقم خورد و ضربه سنگین فریبرز مرادی با برخورد به شکورزاده راهی کرنر شد. اتفاق قابل ذکر دیگر این نیمه حرکت و خطای فنی مرتضی فنونی زاده بود که در فاصله یک دقیقه به پایان مسابقه در نیمه اول موقعیت ضد حمله را از استقلالی ها گرفت. در شرایطی که یاران پرسپولیس جلو کشیده بودند در دقیقه 44 امیر هاشمی مقدم با یک توپ ربایی خوب به سمت دروازه قلیچ در حرکت بود که مرتضی فنونی زاده با گرفتن یقه پیراهن او باعث توقف بازی شد و کارت زرد داور را پیش چشمانش دید.
در نیمه دوم علی پروین با متراکم کردن بازیکنانش در میانه میدان امکان نفوذ از عمق را از استقلالی ها گرفت و با توجه به ورود کریم باوی سرزن در دقیقه 33 به جای انصاری فردی که در برخورد با حسن زاده مصدوم شده بود، مرتضی کرمانی مقدم را به جناح چپ فرستاد تا شاید با ارسال های او و ضربات سر کریم باوی که در این کار تخصص بالایی داشت، بتواند دروازه رقیب را باز کند.
این تغییر تاکتیک جواب داد و در پنجاه و سومین دقیقه بازی نفوذ عالی کرمانی مقدم از چپ و پاس در عرضش برابر دروازه استقلال بهترین شانس گلزنی سرخ پوشان در این نیمه را خلق کرد اما بدشانس بود که کسی از مهاجمان پرسپولیس مقابل دروازه نبود که این پاس عالی را به گل اول بازی تبدیل کند. چند دقیقه بعد استقلالی ها این خطر جدی را پاسخ دادند. امیر قلعه نویی در اولین تجربه دربی اش چیزی نمانده بود روی یک ضربه ایستگاهی مستقیم دروازه پرسپولیس را باز کند. ضربه کاشته زیبا و فنی امیر قلعه نویی از جناح راست استقلال که به تیر نزدیک تر ارسال شد، در میان تعلل وحید قلیچ و مدافعان پرسپولیس چیزی نمانده بود وارد دروازه شود اما به هر زحمتی بود توپ از روی خط دروازه برگشت داده شد. بعد از این موقعیت به علت شرایط جوی نامناسب و لغزندگی زمین و همچنین حساسیت این بازی حذفی، بازیکنان دو تیم ناخواسته به سمت بازی انفرادی کشیده شدند که با چاشنی کری خوانی های همیشگی بین بازیکنان این دو تیم همراه بود. این عوامل دست به دست هم دادند تا بازی کمی به خشونت کشیده شود و از زیبایی آن کاسته شود به شکلی که تقریبا تا پایان 90 دقیقه و در ادامه آن 30 دقیقه وقت اضافه خطر جدی ای دروازه هیچ کدام از تیم ها را تهدید نکرد.
در این شرایط بازیکنان تکنیکی دو تیم به علت لغزندگی زمین عملا از جریان مسابقه خارج شدند و هر دو تیم برای گلزنی درپی اتفاقات و ضربات شروع مجدد بودند. اتفاق قابل ذکر این مسابقه تا پایان 120 دقیقه سه صحنه مشکوک به پنالتی در محوطه جریمه دو تیم بود که داور بازی در هر سه مورد به اشتباه دستور به ادامه بازی داد. اولین صحنه در دقیقه 101 در محوطه جریمه استقلال اتفاق افتاد. روی یک توپ ارسالی فرشاد فلاحت زاده یار تازه نفس آبی پوشان برای دفع توپ با پا اقدام کرد اما به جای توپ صورت مهاجم پرسپولیس را با کف پا زد که این صحنه به زعم داور مسابقه خطای پنالتی نبود. چند دقیقه بعد باز هم در محوطه جریمه آبی پوشان این بار مرتضی کرمانی مقدم با خطای شدید محمدرضا شکور زاده نقش بر زمین شد که این بار هم هادی دزفولی رای به ادامه بازی داد و در آخرین صحنه بحث برانگیز مسابقه در دقیقه 118 و دو دقیقه مانده به پایان مسابقه خطای هندی که مرتضی فنونی زاده در محوطه جریمه پرسپولیس مرتکب شد را همه ورزشگاه دیدند به جز داور بازی.
سرانجام سرنوشت این مسابقه به ضربات پنالتی کشیده شد و اولین پنالتی زن جعفر مختاری فر بود. ضربه کاپیتان استقلالی ها به رغم واکنش مناسب وحید قلیچ که حتی توپ به دستانش هم برخورد کرد، در گوشه پایین سمت چپ دروازه آرام گرفت تا نوبت به مجتبی محرمی بازیکن جدید پرسپولیس برسد. محرمی چپ پا خلاف جهت حرکت عزیزیان توپ را به گوشه بالای سمت چپ دروازه فرستاد و باز هم کار به تساوی کشیده شد. این بار نوبت خرید جدید استقلالی ها بود که پنالتی دوم تیمش را بزند. امیر قلعه نویی پشت توپ ایستاد و با یک ضربه زمینی و آرام توپ را به سمت راست دروازه شلیک کرد ولی وحید قلیچ به خوبی دست او را خواند و توپ را مهار کرد. رحیم یوسفی پنالتی زن بعدی علی پروین بود که موفق شد توپ را با وجود شیرجه خوب سعید عزیزیان به سمت راست دروازه، به گل تبدیل کند تا پرسپولیس از استقلال پیش بیافتد. در ادامه رضا حسن زاده و محسن عاشوری پنالتی های سوم تیم هایشان را به گل تبدیل کردند تا کار به ضربه چهارم کشیده شود. هر دو بازیکن توپ را زمینی به سمت چپ دروازه زدند و البته در هر دو ضربه هم دروازه بانان به خوبی مسیر توپ را تشخیص دادند اما موفق به مهار آن نشدند. پنالتی چهارم استقلال را محمدرضا شکورزاده از بالای دروازه به بیرون زد تا پنالتی مرتضی کرمانی مقدم برای آبی پوشان حکم مرگ و زندگی را داشته باشد. اگر توپ کرمانی مقدم به گل تبدیل می شد کار تمام بود و استقلال از گردونه رقابت ها حذف می شد و نوبت به مجید نامجو مطلق که پنالتی زن پنجم آبی پوشان بود نمی رسید. همین اتفاق هم افتاد و توپ کرمانی مقدم به گوشه بالای سمت چپ دروازه سعید عزیزیان رفت و کار تمام شد.
با این نتیجه پرسپولیس در دور بعد باید به مصاف شاهین اهواز می رفت تا تکلیف یکی از فینالیست ها مشخص شود و استقلال هم بدون جام فصل را به پایان برد.