پرسپولیس 50 سال قبل درست در چنین روزی با اعلام علی عبده اولین تیم حرفهای در فوتبال ایران شد...
اختصاصی طرفداری - 5 مهر 1351 علی عبده در راستای پروژه حرفهای سازی فوتبال در ایران، طی مصاحبهای حرفهای شدن تیم پرسپولیس را اعلام کرد؛ او آلن راجرز را برای سرمربیگری و حسین فکری را برای سرپرستی پرسپولیس مد نظر قرار داد. از اصول حرفهای شدن باشگاه دریافت حق پخش، ثبت رسمی قرارداد بازیکنها، سرمایه گذاری در ردههای پایه، زیر ساخت سازی و... بودند. استادیوم اختصاصی آپادانا در شهرک اکباتان نیز برای پرسپولیس در نظر گرفته شده بود که بعدها به خاطر هزینه بالای نگهداری آن و البته ظرفیت اندکش برای تماشاگران به شرکت راه آهن فروخته شد.
سرانجام یکسال بعد در 16 مهر 1351 به طور رسمی مجوز حرفهای شدن پرسپولیس از سوی سازمان ورزش کشور صادر شد. ستاره های پرسپولیس در آن سال در مسابقات جام باشگاه های تهران شرکت نکردند و با برگزاری بازی با تیم های خارجی کسب درآمد می کردند و تیم دوم پرسپولیس با نام پرسپولیس آماتوری در لیگ تهران شرکت می کرد؛ البته بعدتر به دلیل نتایج ضعیف پرسپولیس آماتوری در لیگ تهران و امکان سقوط این باشگاه به دسته های پایین تهران، چند بازیکن مانند حسین کلانی به تیم آماتوری اضافه شدند.
چرا پرسپولیس و فوتبال ایران در ادامه حرفه ای نشد؟
حرفه ای شدن باشگاههای فوتبال ایران نیازمند زیر ساخت و ثروت بالا در تمام تیمهای ایرانی بود؛ این در حالی بود که تنها چهار یا پنج تیم تهرانی توانایی حرفهای شدن را داشتند و بقیه باشگاه های کشور نمی توانستند حرفهای شوند. عبده تصور می کرد با حرفهای کردن تیم پرسپولیس، بقیه تیمها هم راه او را دنبال می کنند و فوتبال ایران با سرعت حرفهای می شود. این باعث شد دو نگرش در رابطه با نحوه حرفهای شدن فوتبال به وجود بیاید؛ عدهای مانند علی عبده که می خواستند فوتبال ایران به سرعت حرفهای شود امری که با توجه به شرایط وقت عملا امکان پذیر نبود و عدهای مانند تیمسار خسروانی که موافق حرفهای سازی فوتبال ایران پس از زیر ساخت سازی و در بازه بلند مدت بودند.
تیمسار خسروانی رییس سازمان ورزشی تاج، به عنوان حامی بزرگ پروژه لیگ سراسری تخت جمشید با این طرح به شدت مخالفت کرد. به رغم اینکه تاج بیشترین امکانات و زیر ساخت ورزشی کشور را دارا بود اما خسروانی معتقد بود با حرفهای شدن تنها چند تیم تهرانی، لیگ سراسری وجود نخواهد داشت و لیگ دسته اول تهران نیز خلاف گذشته فقط با تعداد کمی باشگاه حرفهای برگزار خواهد شد. از این رو در نامهای به کامبیز آتابای خواهان ابطال مجوز حرفه ای پرسپولیس شد:
سپهبد باز نشسته پرویز خسروانی با کامبیز آتابای رئیس فدراسیون فوتبال تماس حاصل کرد و اظهار داشت: ملاحظه می کنید این علی عبده، مدیر باشگاه پرسپولیس چه جنجالی به پا کرده. گرچه نامبرده با اجازه از پیشگاه شاهنشاه مبادرت به حرفه ای کردن تیم باشگاه پرسپولیس نموده ولی او بایستی قبلا این موضوع را با تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال در میان می گذاشت. تا چنانچه صلاح می دانستید این کار عملی میشد...خسروانی گفت: عبده و دوستانش که خودت میدانی، باندی تشکیل داده اند و خودت شاهدی که من موقعی که سرپرست تربیت بدنی بودم از دست این ها چه زجری میکشیدم. [ کتاب ظهور و سقوط پهلوی، جلد دوم، صفحه 454 ]
البته تیمسار خسروانی مخالف حرفهای سازی نبود بلکه معتقد بود باید به تدریج و با حفظ لیگ سراسری باشگاه ها را حرفهای کرد. طرح بلند مدتی که با برکناری او از ریاست تربیت بدنی هیچ گاه عملی نشد.
خسروانی به عنوان مدیر و رییس سازمان ورزشی تاج و عبده به عنوان مالک و مدیر پرسپولیس، با وجود رقابت شدید و اختلاف سلیقه های فراوان، رابطه توام با احترامی با یکدیگر داشتند. ماجرای حرفه ای شدن پرسپولیس که البته فرجام خوشی نداشت و پس از چند سال به بن بست رسید و به مرور فراموش شد، یکی از چند موضوعی بود که آنها را مقابل یکدیگر قرار داد.