روزی که محمد پنجعلی برای شرکت در پروژه تیم منتخب قرن به طرفداری آمد، در بخش خاطره بازی با کاپیتان منتخب آسیا حرف از ایرج قلیچ خانی شد. زنده یاد ایرج قلیچ خانی در برق تهران مربی محمد پنجعلی بود و کاپیتان سابق تیم ملی و پرسپولیس از او به عنوان یک مربی سازنده نام برد. سیامک قلیچ خانی که سال ها در مطبوعات و رسانه های ورزشی فعالیت داشته و در حال حاضر به عنوان مدیر رسانه ای باشگاه گل گهر فعالیت می کند، فرزند زنده یاد ایرج قلیچ خانی است. سیامک قلیچ خانی هم به عنوان مدیر رسانه ای گل گهر و هم به عنوان یکی از ورزشی نویس های با تجربه در پروژه تیم منتخب قرن حق رای دارد. اگر پدر بزرگوارش هم زنده بود قطعا به عنوان یکی از مربیان سازنده و موفق فوتبال ایران در این انتخابات شرکت می کرد. با یادی از زنده یاد ایرج قلیچ خانی شما را به تماشای برنامه تیم منتخب قرن سیامک قلیچ خانی دعوت می کنیم:
سلامی دوباره به مخاطبان عزیز رسانه طرفداری. با برنامه تیم منتخب و برترین های قرن ورزش ایران همراه شما عزیزان هستیم و امروز کنار من در این برنامه جناب آقای سیامک قلیچ خانی نشسته اند. ورزشی نویس با سابقه فوتبال کشورمان، مدیر رسانه ای باشگاه گل گهر و اجازه بدهید اینطور هم معرفی کنم، فرزند زنده یاد ایرج قلیچ خانی.
سلم عرض می کنم خدمت شما و همکاران تان. از وبسایت طرفداری خیلی تشکر می کنم. واقعا جز عادات روزانه ما شده که شاید بگوییم هرچند لحظه یک بار سرکی بکشیم و ببینیم چه خبر جدیدی است. اطلاع بیشتری داشته باشیم از فضای ورزش ایران. خیلی ممنون، در خدمت تان هستیم.
ممنونم، لطف دارید به ما و رسانه طرفداری. اگر بخواهیم در خصوص این تیم منتخب صحبت کنیم، فکر کرده اید در رابطه با این تیم منتخب، کدام 11 نفر می توانند این تیم را تکمیل کنند. لقب برترین قرن را بگیرند.
قطعا که فکر کردیم اما کار سختی است. وقتی صحبت از یک قرن می کنیم، ستاره ها و اسطوره های بزرگی فوتبال ایران داشته که همه ما به آن ها افتخار می کنیم. ولی مجبوریم یک تیم محدود، یک تیم A انتخاب کنیم که 11 نفر بیشتر نمی توانند در قالبش جا بگیرند. اما قطعا شایسته های دیگری هم هستند که شاید در سلیقه ما نمی گنجند و ممکن است از بدسلیقگی من باشد. روی این تیم فکر کردم و امیدوارم تیم منتخب خوبی باشد.
انتخاب هم سخت است دیگر، برخی به ما گفتند 5 ترکیب جلوی ما بگذارید 55 بازیکن بچینیم باز هم کم است ولی خب 11 بازیکن به نوعی کار را سخت می کند. اگر موافق باشید برویم سراغ 11 بازیکن تیم و اولین پست، دروازه بان.
با احترام به آقای احمدرضا عابدزاده که واقعا فکر می کنم یکی از بهترین دروازه بان های تاریخ ایران است، حتی آسیا. اما به چه دلیل انتخابم ناصر حجازی است؟ به دلیل اینکه ایشان دو ویژگی مهم داشت. یکی که اصلا سبک گلری در ایران را ایشان عوض کرد. یعنی از دهه 40 به بعد که گلرهای خوبی داشتیم مثل مرحوم ظلی، عزیز اصلی ولی ایشان سبک مدرن دروازه بانی را به فوتبال ایران آورد. همچنین افتخاراتی که داشتن، قهرمانی آسیا و بازی های آسیایی و حضور در جام جهانی.
زنده یاد ناصر حجازی، روحشان شاد. دو دفاع وسط مستحکم می خواهیم برای تیم مان.
چون در نسل جدید فوتبال هافبک های بزرگی آمده اند، مجبورم انتخاب اول تیم منتخبم آقای پرویز قلیچ خانی باشد. چون شنیدیم ایشان همه جا بازی کرده اند به غیر از دروازه بانی. ایشان انتخاب اولم است. زوج ایشان هم من رحمان رضایی را انتخاب می کنم با احترام به آقایان جلال حسینی و نصرالله عبداللهی. رحمان کار بسیار بزرگی کرد. حضور مداوم در سری آ کار بزرگی است که رحمان را شایسته حضور در تیم منتخب می کند.
ایتالیا، لیگ و کشوری که به دفاعش شهرت دارد. دو مدافع کنار هم می خواهیم، بک راست و بک چپ.
برای بک راست مهدی مهدوی کیا را انتخاب می کنم. و در دفاع چپ آندرانیک اسکندریان. البته در این پست از مجتبی محرمی نمی شود عبور کرد و در دفاع راست هم از آقای جواد زرینچه، حسن نظری ولی انتخاب من این دو عزیز است.
یک خط جلوتر برویم. اولین پست هافبک دفاعی.
بی شک انتخاب من آقای کریم باقری است.
هافبک راست چطور؟
هافبک راست می توانم اسم های زیادی بیاورم. مثل علی پروین، مجید نامجومطلق، شاهرخ بیانی ولی به خاطر تداوم و اینکه کاپیتان مقتدری بود برای آن تیم طلایی فوتبال ایران در سال های 1976 تا 1978، من علی پروین را انتخاب می کنم.
همین پست آن سمت زمین، هافبک چپ.
انتخاب من علی کریمی است.
و برای هافبک هجومی می توانیم از خداداد عزیزی و شاهرخ بیانی اسم ببریم اما انتخاب من امیر قلعه نویی است. دو آسیب دیدگی خیلی شدید داشت. شاید همه آقای امیر قلعه نویی را به عنوان یک مربی بزرگ بشناسند اما ایشان از نوابغ فوتبال ایران بودند که دو آسیب دیدگی شدید و شاید کم مهری هایی باعث شد به حق واقعی نرسد. ولی از لحاظ فنی ایشان را لایق حضور در ترکیب می بینم.
در خط حمله میشه به نسل جدید رجوع کرد مثل مهدی طارمی یا حتی برگشت به دهه 40 و 50 و از غلامحسین مظلومی اسم برد. ولی با احترام به این دو عزیز من علی دایی و حسن روشن را انتخاب می کنم.
از این تیم یک انتخاب دیگر هم داریم. سه بازیکن برتر تیم که می شوند سه بازیکن برتر قرن فوتبال ما.
بی شک شماره یک من آقای پرویز قلیچ خانی است.
نسبت دارید با آقای پرویز قلیچ خانی؟
البته می خواستم همین را توضیح بدهم. نسبت فامیلی نداریم. از رانت فامیلی هم استفاده نکردم. مرحوم پدرم در ورزش بود و ما هم از همان شش هفت سالگی با همه جامعه ورزش به نوعی ارتباط داشتیم. از هر نسلی پرسیدیم بهترین بازیکن ایران کیست؟ بی تردید انتخاب شان آقای قلیچ خانی بود. به خصوص نسل دهه 50، 60 یا 70، بی تردید انتخاب شان آقای قلیچ خانی است. بی تردید شایسته نفر یک هستند.
نفر دوم آقای علی دایی و نفر سوم آقای علی کریمی.
انتخاب سوم بهترین مربی قرن است. یک مربی ایرانی می خواهیم و یک مربی خارجی شاغل در ایران. اما قبل از اینکه از شما بخواهم این اسم را بنویسید، می خواهم دوباره از زنده یاد ایرج قلیچ خانی یاد کنیم. بارها کسانی که در این برنامه آمدند از ایشان نام بردند به عنوان کسی که شاگردان زیادی تحویل فوتبال ایران داده اند و یکی از خدمت گذاران بزرگ این فوتبال بوده اند.
روحشان شاد.
می دانیم شاید برای تان راحت نباشد اما بارها نام شان در این برنامه آمده و دوست داریم در مورد شان صحبت کنید.
مرحوم ایرج قلیچ خانی جزو مربیان سازنده بودند. یک خاطره بگویم. در 29 سالگی فوتبال ایشان تمام می شود. بازی برق تهران و ملوان بندر انزلی که البته من این خاطره را شنیدم. هافبک وسط آن تیم آقای بهمن صالح نیا بودند، پدر من دفاع راست بودند. برخورد می کنند و هم مینیسک و هم رباط پدر من پاره می شود و در همان 29 سالگی فوتبال را کنار می گذارند. از 30 سالگی ورود پیدا می کنند به عرصه مربی گری. یک تیمی درست می کنند به اسم جوانان برق که کاپیتانش آقای محمد پنجعلی بود. رحیم میراخوری در آن تیم بود. قاسم طبیبی، هادی نراقی، ناصر سلیمی بودند. آن تیم قهرمان تهران شد. یک تیمی که قهرمان تهران می شد، مربی اش، مربی منتخب تهران می شد. یک جام هایی بود که تیم های بین المللی را دعوت می کردند. آنجا اگر تیمت قهرمان می شد، می شدی مربی تیم ملی جوانان. پدر من آنجا هم قهرمان ایران شد، حالا جامش هم یک نامی داشت در گذشته. شدند دستیار آقای مهاجرانی که به هر حال از ایشان یادی کردیم.
روحشان شاد، زنده یاد ایرج قلیچ خانی. دوباره برگردیم به فرم و برترین مربیان قرن.
اجازه می خواهم که مشترک تعلق بگیرد به آقای حشمت مهاجرانی که در واقع یکی از اسطوره های فوتبال ایران است. با تیم ملی ایران در المپیک، جام جهانی و جام ملت های آسیایی حضور داشتند و همینطور امیر قلعه نویی. خارجی طوری که خواندیم و شنیدیم، رنسانس فوتبال ایران را باید به نام رایکوف سند زد. ایشان را انتخاب می کنم.
بهترین داور قرن؟
با احترام به آقای فغانی که بسیار داور خوبی هستند من مرحوم جعفر نامدار را انتخاب می کنم چون اولین داور ایرانی بودند که در جام جهانی سوت زدند. اینطور می خواهم ازشان یاد کنم چون بسیار داور با شخصیت و خوبی بودند.
بهترین تیم قرن کدام تیم است؟
تیم ملی ایران در جام جهانی آرژانتین، سال 1978.
و انتخاب پایانی، سه ورزشکار برتر قرن.
به سه ورزش جداگانه تقسیم می کنم، کشتی، وزنه برداری، دو میدانی. در هرکدام انسان هایی بودند که باعث شدند تحول جدی و نگاه جدی به ورزش شود. نفر اول غلامرضا تختی، نفر دوم محمد نصیری در وزنه برداری که واقعا نگاه ورزش جهان را به ایران عوض کرد. نفر سوم هم تیمور غیاثی که در بازی های آسیایی تهران، مدال طلای ایشان حتی ارزشش بیشتر از مدال طلای فوتبال ایران بود. اصلا ورزش دو و میدانی را در جامعه شناساند و برد به قلب مردم.
آقای سیامک قلیچ خانی خیلی ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید و حضورتان در این برنامه.
من هم از شما تشکر می کنم و استاد هژبری، دوست عزیزم.
فرم نظرخواهی تکمیل شده سیامک قلیچ خانی