سلام
به قسمت 18 ماشین باز خوش اومدید.
*برچسب ماشین باز رو سرچ کنید*
*انتقادات و پیشنهادات خودتون رو با من در میون بگذارید*
*برای راحت تر خوندن شیوه بیان به صورت عامیانه و نه رسمی انتخاب شده*
پژو x9-سفیر-پرشیا-پارس یا هر اسم دیگه ای که بین مردم معروفه نام سدانی محبوب با پلتفرم پژو 405 و طراحی شبیه پژو 406 که در بین عموم مردم که باوجود گذشت چندین سال از معرفی و تولید اون همچنان بینشون خواهان داره.
در این مقاله به زبان ساده در بخش های مختلفی درباره این ماشین صحبت میکنیم:
مروری کوتاه بر دهه هفتاد: |
تو دهه هفتاد صنعت خودرو ایران به شدت تو رکود بود مشکلات اقتصادی و صنعتی بعد از جنگ ایرانخودرو رو تو آستانه نابودی قرار داده بود. در اون زمان خیلیا معتقد بودن دیگه نیازی به صنعت خودرو نیست و عدهای هم میخواستن تولیدات این صنعت ادامه داشته باشه
اما خب پیکان تو اون سالها صنعت خودرو سازی کشورمون رو تقریبا نجات داده بود.
پیکان هیچ وقت از چشم مردم نیفتاد چون که راحتتعمیر میشد تعمیرش هزینه زیادی نداشت و استهلاک پایینی داشت .
ایران خودرو تونست با فروش و سرمایه حاصل از پیکان یه سر و سامانی به بخش های مهندسی خودش بده و به دنبال طرح های جدید باشه.
اواسط دهه هفتاد بود که انتقاد ها خیلی زیاد شد که با وجود پیشرفت خودروساز های کره ای که همزمان کارشونو با خودروساز های کشومون شروع کرده بودند چرا ما قادر به تولید یه خودرو نیستیم یا حداقل چرا تغییری تو پیکان تولید شدمون نمیدیم.
به هرحال قبل تر از این موضوعات شرکت ایرانخودرو تونسته بود تو سال 1369 با شرکت پژو قرارداد امضا بکنه تا خودرو پژو 405 رو وارد و مونتاژ بکنه اما نکته جالب اینه که اون زمان اطلاعات فنی پژو 405 هم در اختیار مهندسان کشورمون قرار نمیگرفت.(در این حد پژو ازمون میترسید😐).
تو سال 1995 بود که اگه اشتباه نکنم شرکت پژو خودرو 406 رو به عنوان جانشین 405 وارد بازار کرد اما بخاطر اینکه ایرانخودرو پژو 206 رو وارد کرده بودن طی تصمیمی به نظر من چالش برانگیز اما درست ترجیح دادند به جای آوردن 406 به ایران با ایجاد یه سری تغییرات تو اتاق 405 و شبیه کردن اون به 406 یه خودرو جدید اما مورد پسند ایرانی ها تولید کنن به اصطلاح یه خودرو جدید از پلتفرم خودرو پژو 405.
پژو سفیر (پارس) رو میشه گفت محصول مرکز تحقیقات ایرانخودرو هست تو سال 1379.
خود شرکت ایرانخودرو در این مورد میگه:
"پژو پارس - نخستين خودرو لوكس در بازار ايران – در سال 1379 در شركت ايران خودرو متولد شد. اين خودرو كه حاصل تلاش متخصصان مركز طراحي محصولات جديد ايران خودرو است، از امكانات و تجهيزات رفاهي قابل توجهي سود مي برد، به گونه اي كه پس از گذشت چند سال از نخستين عرضه آن به بازار و وجود رقباي مدعي، اين خودرو هنوز جزءمحبوب ترين خودروهاي سواري لوكس در كشور به شمار مي رود.پارس علاوه بر بهره مندي از امكانات فراوان، از كيفيت بالايي – چه در بخش قطعات و چه در بخش ساخت و مونتاژ – برخوردار است. "
البته که جمله"نخستين خودرو لوكس در بازار ايران" به نظره من زیاد درست نیست چون قبل تر ها صنعت خودروسازی کشور سابقه وارد و مونتاژ کردن خودروهایی مثل شورولت نوا یا بیوک یا کادیلاک سویل رو داره.
البته انتخاب نام سفیر برای این خودرو به دلیل این بود که شرکت ایرانخودرو قصد داشت این محصول رو به کشور های عربی صادر کنه پس نمیتونست کلمه فارسی رو براش انتخاب کنه اما به این دلیل که نتونست مجوز های صادرات رو بگیره نام سفیر حذف شد و اسم این خودرو "پرشیا" شد بعد ها تو سال 1385 بازم اسمش رو عوض کردن و "پارس"گذاشتن.
نگاهی گذرا بر روند تولید پژو پارس: |
خب همونطور که اشاره کردم پژو سفیر یا پرشیا یا پارس یه فیس لیفت از خودرو پژو 405 هست.
پس میشه گفت که پلتفرم این خودرو با خودروهای سمند و دنا یکیه و فاصله محوری یکسانی دارن اما بنظر میاد پژو پارس کمی پوزه کشیده تری داره و طول ماشین کمی بیشتره .
وزن تقریبی این خودرو حدود ۱۱۰۰ KG و طولش 4.5 . عرض اون 1.5متر هستش.
در مورد موتور این خودرو در ادامه توضیح میدم چون که در طی این سال ها پیشرانه های مختلفی روی این خودرو نصب کردن که بنظره من به صرفه ترین پیشرانه ای که روی این خودرو نصب شده پیشرانهTU5 بود که البته این یه نظر شخصیه.
اما اگر بخام یه توضیح کلی بگم در ابتدا شرکت ایرانخودرو برای این خودرو پیشرانه XU7 انژکتوری پژو رو قرار داد که تفاوتی با پژو 405 نداشت و سیستم گیربکس و تعلیقش هم تفاوت چندانی با پژو 405 نداشت.
اما تو سال های بعد ما با پیشرانه های دیگه هم پژو پارس رو دیدیم مثل موتور زانتیایی 1800 سی سی که بعدا بهش اشاره خواهم کرد.
تو اوایل دهه نود با خروج پژو از ایران بخاطر تحریمها تامین قطعات مورد نیاز برای تولید مونتاژ پژو پرشیا خیلی سخت شد و شرکت ایرانخودرو طی یک ابتکار حجم موتور XU7 رو به 1905 سی سی و قدرت اون رو به 105 اسب بخار افزایش داد و پیشرانه جدید با نام XUM روانه بازار شد
البته این پیشرانه به دلیل عدم استقبال مشتری ها و مشکلات ایجاد شده تو خودرو موفق نشد و یه شکست برای شرکت ایرانخودرو محسوب میشه این پروژه.
در سال های بعد شرکت ایرانخودرو پیشرانه TU5 که متعلق به پژو206 بود روی خانواده پژو 405 و سمند نصب کرد.
نسخه TU5 پژو پارس بدلیل عدم ناسازگاری موتور و بدنه در سیستم گیربکس دارای مشکلاتی هست.
به طور کلی پژو پارس با 4 پیشرانه در کشورمون تولید شده:
پیشرانه 1.8 لیتری XUM
پیشرانه 1.8 لیتری موتور زانتیایی
پیشرانه XUM
پیشرانه TU5.
از سال 88 به بعد هم سیستم ترمز این خودرو دچار تغییرات شد و به سیستم ABS مجهز شدن .
البته الان همه مدلهای ای خودرو مجهز به سیستم ABS و سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD چهار کاناله هستن.
از اوایل دهه نود پروژه بهبود پژو پارس دوباره کلید خورد و اینبار طراحی داخلی این خودرو هم دچار تغییراتی شد که بین مردم به "سینه سوناتایی"و "فرمان اپتیمایی"مشهوره و تو واقعیت چنین چیزی نیستش و بیشتر بازار گرمی هستش این القاب البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بنابه گفته رانندگان این خودرو کابین داخلی قدیمی پژو پارس خیلی با کیفیت تر از کابین جدید هستش.
تو سال های اخیر در تولید مدل های مختلف پژو پارس بخاطر تحریمها تاخیر های زیادی رخ داده و بعضی مدلهاش تولید و بازم از رده خارج میشن.
شرکت ایرانخودرو تو سال های اخیر بر روی بدنه خودرو هم تلاش کرده تغییراتی ایجاد بکنه به طور مثال چراغ های جلو و جلو پنجره وانت آریسان بخشی از همین تغییرات بوده که قرار بود بر روی پژو پارس استفاده بشه که این پروژه تعلیق شد.
خودروی پژو پارس همواره یکی از موفق ترین تولیدات خودروساز های داخلی هست به سبب اینکه طراحی دقیقی و جوون پسندی داره هرچند که به نظره من قدیمی شده طراحیش اما باز از طراحی های دیگه چند قدم جلوتره.
شتاب خوب و راحتی که داره و قابلیت خوب تیونینگش ازش یه ماشین خیلی خوب ساخته همچنین این ماشین توانایی این رو داره که به لحاظ ارتفاع ماشین عملکرد خوبی رو ارائه بده.
بنظره من خودروی پژو پارس موفق ترین خودرو تولید داخلمون هست.
تمام مدلهای تولید شده "پژو پارس": |
خب همونطور که اشاره کردم تو سال های اخیر مدلهای متخلفی از پژو پارس تو کشورمون تولید شده که در این بخش میخواهیم یه نگاه کلی بهشون بندازیم:.
____________
پژو پرشیا معمولی:
اولین مدل تولیدی این خودرو در سال 79 تولیدش شروع شد. تو همون سال ها و الان هم یه عده فکر میکردن که این خودرو از پژو 405 قوی تره اما این تصور اشتباهیه چرا که این دو خودرو به لحاظ فنی کاملا یکسان هستن.
بر روی این خودرو یه پیشرانه XU7 نصب شده که تنفس طبیعی هستش و دارای 8 سوپاپ و حجم 1.8 لیتر که میتونه 97 اسب بخار قدرت رو در دور موتور 6000 تولید کنه همچنین گشتاور این پیشرانه اگر اشتباه نکنم 148 نیوتون متر باید باشه
وضعیت تولید:دیگه تولید نمیشه
پارس1.8 ELX:
بهش میگن موتور زانتیایی .
روی این خودرو یه پیشرانه 1.8 لیتری هستش که 16 تا سوپاپ داره که توسط دوتا میل سوپاپ به چرخش درمیان تا قدرت بیشتری رو بتونن تولید کنن. این خودرو در سال 1382 فک کنم تولیدش شروع شد و سال 92 هم تولیدش متوقف شد. و قدرت اون 110 اسب بخار و گشتاورش حدودا155 نیوتون متر بود .
این موتور رو شرکت سایپا روی زانتیا هم استفاده کرده.
تفاوت خاصی به لحاظ ظاهری با مدل اول پارس نداره به جز اینکه شیشه های عقبش دودی هستش.
وضعیت تولید:دیگه تولید نمیشه
پژو پارس اتوماتیک:
طی ابتکاری شرکت ایرانخودرو در اواخر دهه90 موتور پژو 206 رو با گیربکس 206 تیپ4 مخلوط کرد و پارس اتوماتیک به وجود اومد.
باید به این نکته توجه کنیم که سیستم گیربکس این خودرو 4 سرعته اتوماتیک هست و تیپ ترونیک نبود که بنظرم یه کج سلیقگی بود استفاده از این سیستم گیربکس.
پیشرانه 1.6 TU5 این خودرو توانایی تولید 108 اسب بخار قدرت رو داره اما مشکل این خودرو شتاب کند اون و مصرف سوخت بالاش بود.
از اپشن های این خودرو میتونم بگم که چراغ سوم ترمز رو سقفه و بالای شیشه آینه های برقی با چراغ راهنما و شیشه های سولار UVدار.
تو این سال تولید این خودرو همیشه بحث برانگیز بوده و با خروج شرکت پژو تولیدش متوقف شد در سال93 و با ورود مجدد شرکت پژو بازهم تولیدش شروع و بالاخره در سال 98 باز هم تولیدش متوقف شد.
وضعیت تولید:دیگه تولید نمیشه
پارس ELX 2.0:
این خودرو نیز با موتور XUM 2.0 تولید میشد که کمی قدرتشو بیشتر کرده بودن و توانایی تولید 105 اسب بخار رو داشت.
این مدل زیاد تولید نشد چون مصرف سوخت بالایی داشت و استقبال زیادی ازش نشد و خیلی سریع از گردونه تولیدات شرکت ایرانخودرو خارج شد.
وضعیت تولید:دیگه تولید نمیشه
پارس سال:
این خودرو فک کنم ارزون ترین مدل پژو پارس باشه که به علت تغییراتی قدرتش کمتره حدود 10 اسب بخار.
پیشرانه این خودرو یه موتور 8 سوپاپ داره و شتاب اون 11 ثانیه هست .
هرچقدر فکر کردم به لحاظ ظاهری تفاوت خاصی با مدل های دیگه پارس نداره به جز اینکه طراحی داخلی و داشبورد نسبت به مدلهای قبل دچار تغییرات شدن و کاملا دگرگون شدن و قفل مرکزی با ریموت رادیویی و چراغ راهنمای روی شیشه های بغل هم داره.
وضعیت تولید:همچنان تولید میشه.
پارس دوگانه سوز:
در راستای سیاست های شرکت ایرانخودرو و افزایش قیمت سوخت و الایندگی ایده تولید این خودرو رو در بین مدیران ایرانخودرو به وجود آورد.
این مدل وزنش بالاست شتابش کمه به دلیل استفاده از گاز دارای مشکلاتی تو موتور در بلند مدت میشه و فضای صندوق عقبش به شدت کمه.
روی این خودرو پیشرانه XU7 نصب هستش که بخاطر دوگانه سوز بودن روش اصلاحاتی انجام شده.
بنا به تجربه دارندگان این مدل این خودرو در حالت گاز سوز توان بیشتری رو در اختیار راننده قرار میده.
بزرگترین نقظه شعف این خودرو هم اینه که ترمز های عقبش کاسه ای هستن که من نمیدونم چرا اینطوریه :/
این خودرو دارای ایر بگ و چراغ راهنما روی آینه های بغل هستش.
قدرت این پیشرانه حدودا 83 اسب بخار هستش و گشتاور اون 126 نیوتون متر هست که اصلا اعداد مناسبی برای این خودرو سنگین نیستن.
وضعیت تولید:دیگه تولید نمیشه
پارس LX:
گرون ترین مدل این خانواده
بعد سال ها تحقیق بالاخره شرکت ایرانخودرو متوجه شد که موتور TU5 به صرفه ترین پیشرانه ای هست که میشه رو پارس سوار کرد.
این مدل در دو تیپ به بازار عرضه شد که تفاوت فنی خاصی ندارن باهم.
یعنی هر دو مدل توانایی تولید 108 اسب بخار قدرت و 146 نیوتون متر گشتاور رو دارن
یکی از این مدل ها اسمش "۲۸۵۱۳" هستش که مالتی پلکس داره و اون یکی مدل هم "۲۸۵۱۵" هستش که سیستم اتو لاک و مستر لاک و اتو فلاشر و داره.
بالاتر هم اشاره کردم که به دلیل ناسازگاری پیشرانه و بدنه سیستم گیربکس این خودرو دارای معایبی هستش.
وضعیت تولید:دیگه تولید نمیشه.
پارس TU5-LX:
این خودرو سریع ترنی مدل خانواده پارس هستش که طی 9 ثانیه شتابش از صفر به صد میرسه
بهترین ویژگی این خودرو مصرف سوخت پایینشه و طرفداران خیلی زیادی هم دارهه
وضعیت تولید:همچنان تولید میشه.
مدل |
کد موتور |
حجم موتور |
تعداد سوپاپ |
قدرت |
گشتاور |
شهر |
جاده |
ترکیبی |
پارس سال |
XU7/3L |
1.8 |
8 |
100 |
153 |
13.8 |
7 |
9.2 |
پارس دو گانه سوز |
XU7/3L |
1.8 |
8 |
بنزین:100
گاز:83
|
بنزین:153
گاز:135
|
13.8 |
8 |
9.1 |
پارس ELX |
XU7/4L |
1.8 |
16 |
110 |
155 |
11.3 |
6 |
8.2 |
پارس ELX |
XUM |
2.0 |
8 |
105 |
155 |
12.4 |
6.4 |
8.7 |
پارس LX |
TU5 |
1.6 |
16 |
108 |
146 |
10.1 |
6.2 |
7.5 |
پارس اتوماتیک |
TU5 |
1.6 |
16 |
105 |
142 |
- |
- |
8.2 |
معایب رایج خانواده پژو پارس: |
خب مثل همه ماشین های تولید داخل معایب خاص و بعضا عجیبی خودرو پژو پارس داره که خیلی کوتاه بهش میپردازیم:
✅اکثر خودرو های خانواده پزو پارس مصرف سوخت بالایی دارن
✅استهلاک بالایی دارن و هزینه نگهداریشون تقریبا بالاست برای قشر متوسط
✅کیفیت ساخت کابین داخلی به شدت پایینه
✅طراحی خارجی اون قدیمیه
✅برای افراد قد بلند صندلی های عقب مناسب نیست
✅تمامی بخش های راهی خودرو داراری ضعف های عجیبی هستن.
✅بی کیفیت بودن سیستم فرمان هیدورلیک
✅موتور های TU5 در بخش کاتالیز دارای مشکل هستن
جمع بندی بهترین مدل خانواده پارس: |
ابتدای حرفهام باید بگم که این بخش کاملا یه نظر شخصیه و هیچ مدرکی براش نیست و بنابه تجربه خودم این بخش رو خدمتتون تقدیم میکنم:
خب در مورد بهترین بودن مطمئنا هرکسی با توجه به نوع استفاده ای که از ماشین داره میتونه بگه که کدوم مدل بهتره.
اگه دنبال تجهیزات رفاهی هستید انتخابتون پارس LX هست
اگه دنبال شتاب و سرعت بالا هستید انتخابتون پارس ELX 1.8(موتور زانتیایی) هست
اگه دنبال اینید که پس از مدتی راحت تر خودروی خودتون رو به فروش برسونید بنظره من پارس سال و پارس LX بازار دست دوم بهتری دارن.
اما در اخر به نظره خودم بهترین مدل این خانواده پارس 1.8 ELX موتور زانتیایی هستش.
نظر شما درباره پژو پارس چیه؟
و بنظرتون کدوم مدل از این خودرو عملکرد بهتری داره؟
|
____________________________________
ممنون که با ما بودید
***انتقادات و پیشنهادات رو با من در میان بگذارید***
منابع:
اسب بخار
خودرو تک
همراه مکانیک
CAR.IR
توربو مگ
((پایان))