به گزارش طرفداری، پس از اتمام تورنومنت های بزرگ دنیای فوتبال مراجع مختلف فوتبالی به بررسی مسائل تاکتیکی ای می پردازند که در این تورنومنت اتفاق افتاده و این بازی ها به مثال ها و سوژه های ثابت دوره های مربیگری مختلف تبدیل می شود.
در این مطلب به بررسی دقیق و آماری رقابت های یورو 2020 می پردازیم. ابتدا از بخش تهاجمی شروع می کنیم و از بررسی گل ها به مسائل بسیار جزیی تری می رسیم پس از بررسی رفتار هجومی تیم ها به بخش تدافعی می رسیم و در این بین رفتار تیم ها هنگام زدن ضربات شروع مجدد را هم بررسی می کنیم. اگر دوست دارید فوتبال را به شکلی دقیق تر تحلیل کنید، مطالعه این تحلیل آماری و مشاهده جداول را از دست ندهید...
قبل از بررسی مطلب به این نکته توجه کنید که در بررسی آماری همواره داده هایی تحت عنوان داده پرت وجود دارد که از مقبولیت برخوردار نیست و نباید به آن استناد شود.
فاز هجومی
- تفکیک گل های دریافتی و به ثمر رسیده تیم ها برحسب فاصله توپ از دروازه
در بخش اول گل های به ثمر رسیده در این تورنومنت را بررسی می کنیم. در داده های مورد بررسی، میزان موفقیت شوت های هر تیم و منطقه ای که گل در آن به ثمر رسیده در نظر گرفته شده است. تصویر زیر گزارشی در مورد گل های درریافتی و زده شده هر تیم در تورنومنت به ما می دهد.
اولین ستون از سمت چپ تعداد گل های هر تیم به همراه فاصله این ضربات آورده شده است. تیم ملی اسکاتلند از لحاظ میزان مسافت گل های دریافتی در رتبه اول حضور دارد این تیم در مجموع 5 گل دریافت کرده است و به طور میانگین این گل ها از فاصله 13.9 متری به ثمر رسیده است. (گل پاتریک شیک که از فاصله دور وارد دروازه اسکاتلندی ها شد تاثیر زیادی در بالا بردن این مسافت داشت)
تیم دوم از لحاظ بالا بودن مسافت گل های دریافتی، ترکیه است. شاگردان گونش در این تورنومنت 8 گل را دریافت کردند و میانگین فواصل این گل ها به طور میانگین مسافتی 12.5 متر است. از 8 گلی که ترک ها دریافت کرده اند 6 گل از داخل محوطه جریمه و 2 گل از خارج محوطه بوده است. در این آمار کمترین مسافت متعلق به انگلیسی ها است البته آن ها به دلیل گل های کمی که دریافت کرده اند در این رتبه قرار گرفته اند میانگین مسافت دو گلی که انگلیسی ها در این تورنومنت دریافت کرده اند. 4.3 متر بوده اما با توجه به تعداد گل هایی که تیم ملی آلمان دریافت کرده است آن ها از لحاظ تناسب اعداد، گل های با مسافت کمی را دریافت کرده اند. (بحث همان داده پرت است، انگلیس تنها دو گل دریافت کرده و در این مقیاس به دلیل تعداد کم گل ها نمی توانیم آن ها را تیمی بدانیم که صرفا از فواصل نزدیک گل می خورند و این در حالی است که یکی از گل های دریافتی شان روی یک ضربه کاشته بوده و گل لئوناردو بونوچی از فاصله نیم متری این آمار را پایین آورده است این در حالی است که آلمان با 7 گل دریافتی عددی نزدیک به انگلیس را به ثبت رسانده است و این که تیم هر 7 گل را از فاصله نزدیک می خورد داده متناسب تری را نسبت به تیمی که تنها 2 خورده دارد، به ما می دهد.) به طور میانگین گل های دریافتی تیم ملی آلمان عدد 7 را نشان می دهد و آن ها از این حیث رتبه 23 تورنومنت را دارند. از 7 گلی که ژرمن ها دریافت کرده تمام گل ها از داخل محوطه به ثمر رسیده است. ایتالیا به عنوان تیم قهرمان نیز در این آمار میانگین 6 متر را به ثبت رسانده است.
اگر زمین بازی را از لحاظ فواصل گل زنی به پنج قسمتی که در تصویر بالا آورده شده، منطقه بندی کنیم. 64 درصد گل ها به طور میانگین از نقطه پنالتی به بعد به ثمر رسیده، 22 درصد گل ها در دایره دوم، 10 درصد در دایر سوم و 3.9 درصد در دایره چهارم به ثمر رسیده است. 0.6 درصد از گل ها هم از فاصله بسیار دور به ثمر رسیده است.
از لحاظ گل های به ثمر رسیده نیز، بلژیک در 8 گلی که به ثمر رسانده، میانگین مسافت 15.4 متر را به ثبت رسانده است. در این آمار گل های ایتالیا مسافت 13.3 متر را به ثبت رسانده است. فنلاند هم با میانگین مسافت 2.6 متر در رتبه آخر قرار دارد البته این تیم در مجموع 1 گل به ثمر رسانده بود و به همین دلیل این مسافت خیلی پایین است. (فنلاند هم مصداق داده پرت است)
در سمت راست تصویر نیز گراف مسافت گل های به ثمر رسیده را مشاهده می کند.
- مدت زمان حملات منتج به موقعیت حمله هر تیم
تصویر بعدی داده های جذاب تری را به ما نشان می دهد:
ستون سمت چپ نشان دهنده مدت زمان حملات منجر به گل هر تیم است. بلژیک در این رتبه بندی صدرنشین است و حملات منجر به گل این تیم دارای میانگین مدت زمان 41.5 ثانیه بوده است و پس از این تیم نیز اسپانیا با 41.1 ثانیه حضور دارد. این اعداد از تقسیم مجموع مدت طول کشیدن حملات هر تیم بر تعداد گل ها به دست می آید. ایتالیا به عنوان تیم قهرمان نیز در رتبه چهارم حضور دارد و حملات منجر به گل این تیم به طور میانیگن دارای مدت زمان 35.5 ثانیه بوده است در این آمار اسلواکی با 0 ثانیه (باز هم یک داده پرت) در رتبه آخر حضور دارد و عدد صفر به این دلیل است که این تیم تنها دو گل در طول رقابت ها به ثمر رسانده که یکی روی گل به خودی و دیگری روی یک ضربه کرنر بوده که مدت زمانی نداشته و حاصل یک موقعیت حمله نبوده به ثمر رسیده است. میانگین مدت زمان میانگین حملات هر تیم 21 ثانیه است.
ستون دوم نیز تعداد پاس های رد و بدل شده در حملات منجر به گل را به صورت میانگین نشان می دهد. آلمان ها در این آمار با میانگین 16 پاس در رتبه اول قرار دارد و تیم ملی چک نیز با 1.2 پاس در رتبه آخر حضور دارد. این آمار برای تیم ملی ایتالیا 10.3 پاس را نشان می دهد. بلژیک در این جدول هم در رتبه دوم حضور دارد. بالا نشینی بلژیک در هر دو جدول نشان دهنده این است که این تیم طویل ترین موقعیت های حمله را در بین تیم ها داشته است و دلیل این بالانشینی دو مورد است یکی این که آن ها از موقعیت های خود به خوبی استفاده نکرده اند تا مخرج کسر ما که تعداد گل های به ثمر رسیده است کوچک شود و دیگری هم حملات پردامنه و طویل از لحاظ زمانی این تیم است.
- تفکیک گل های در جریان بازی و ضربات شروع مجدد
در این تصویر کمی دقیق تر گل ها را بررسی می کنیم. در مجموع 73 درصد از گل های تورنومنت در جریان بازی به ثمر رسیده و 27 درصد از گل ها هم روی ضربات شروع مجدد...
از میان تمام گل های در جریان بازی، 73 درصد از گل های در جریان بازی حاصل از بازی مالکانه تیم زننده گل و 27 درصد نیز زمان ضدحملات به ثمر رسیده است. در این بین 41 درصد از گل های به ثمر رسیده از روی فلانک سمت راست زمین پایه ریزی، 24 درصد از کانال های مرکزی و 35 درصد از فلانک سمت چپ به ثمر رسیده است.
در مقایسه تیمی این آمار، تیم ملی دانمارک با به ثمر رساند 10 گل در جریان بازی که 7 گلش هنگام مالکیت و 3 گل هنگام ضدحملات بوده است در صدر جدول حضور دارد و پس از این تیم ایتالیا با 9 گل در جریان بازی (6 گل هنگام مالکیت و 3 گل هنگام ضدحملات) در رتبه دوم حضور دارد. در مجموع، میانگین تعداد گل های به ثمر رسیده در جریان بازی به ازای هر تیم عدد 4.3 را به ما نشان می دهد.
در بخش گل های شروع مجدد، 44 درصد گل های شروع مجدد روی کرنر ها، 23 درصد از حملات متاثر از ضربات آزاد، 2.6 درصد به صورت ضربه آزاد مستقیم و 0.46 درصد نیز روی پنالتی ها به ثمر رسیده است. در جدول گل های شروع مجدد، اسپانیا با 5 گل در رتبه اول قرار دارد و تیم های فنلاند، مجارستان، اسکاتلند، ترکیه و لهستان تنها تیم هایی هستند که سهمی از ضربات شروع مجدد نداشته اند.
در تصویر بالا هم هم شاهد آمار هایی همچون مالکیت توپ، تعداد شوت ها و شانس های ایجاد شده هستیم. اسپانیا در اکثر این داده ها در رتبه اول قرار دارد. در شوت در چارچوب، 43 درصد از شوت های لاروخا درون چارچوب رقبا بوده و این تیم به طور میانگین در هر بازی 18 شوت داشته است. تیم ملی ایتالیا در این داده در رتبه دوم حضور دارد و با میانگین 13.4 شوت در هر بازی و 34 درصد شوت در چارچوب در رتبه دوم حضور دارد.
آمار تیم ملی فنلاند در این قضیه هم بسیار جالب است این تیم در مجموع 6 شوت داشته که تنها یکی از آن ها در چارچوب بوده است. میانگین تعداد شوت در این تورنمونت، 11 شوت به ازای هر بازی بوده است البته مجارستان هم دارای آمار مشابهی است.
در بخش مالکیت توپ تیم اسپانیا با میانگین 45 دقیقه و 27 ثانیه صاحب توپ بودن در هر بازی در رتبه اول حضور دارد و در این مدت تصاحب توپ آن ها 112 بار صاحب توپ شده اند که از این مقدار، 19 بار مالکیت آن ها کمتر از 5 ثانیه، 32 بار بین 5 تا 15 ثانیه، 44 بار بین 15 تا 45 ثانیه و 17 بار بیشتر از 45 ثانیه صاحب توپ بوده اند. (این تعداد دفعات به معنی میزان زمانی است که آن ها صاحب توپ بوده اند برای مثال آن ها در 112 باری که صاحب توپ شده اند، 32 بار فرایند حفظ توپ آن ها بین 5 تا 15 ثانیه بوده و توپ در اختیار آن ها بوده است) اسپانیایی هر بار که صاحب توپ شده اند به طور میانیگن 24.6 ثانیه توپ را نگه داشته اند.
ایتالیا به عنوان تیم قهرمان در رتبه سوم حضور دارد که به طور میانگین در هر بازی 33 دقیقه و 24 ثلانیه صاحب توپ بوده اند و در این مدت مجموعا به طور میانگین 105 بار توپ را صاحب شده اند از این مقدار، 24 بار مالکیت آن ها کمتر از 5 ثانیه، 33 بار بین 5 تا 15 ثانیه، 37 بار بین 15 تا 45 ثانیه و 10بار بیشتر از 45 ثانیه صاحب توپ بوده اند. فرایند هر بار مالکیت توپ ایتالیایی ها به طور میانیگن 19.2 ثانیه طول کشیده است.
برای مقایسه دو تیم اسپانیا و ایتالیا شاهد این قضیه هستیم که این اعداد و ارقام برای اسپانیایی ها با مالکیت 70 درصدی صورت گرفته است اما ایتالیایی ها با مالکیت 54 درصدی آماری نزدیک به لاروخا به ثبت رسانده اند در حالی که چیزی حدود 20 درصد مالکیت کمتر داشته اند. این قضیه نشان از بازی سریع تر و فعالانه تر ایتالیایی ها است.
در این رتبه بندی تیم مجارستان در رتبه آخر حضور دارد که در هر بازی اش به طور میانیگن 17 دقیقه و 16 ثانیه توپ را در اختیار داشته اند و این دقایق با مالکیت میانگین 31 درصدی بوده است.
میانگین این اعداد در تمام تورنومنت 28 دقیقه و 16 ثانیه مالکیت توپ بوده است.
در مجموع 112 باری که به طور میانگین اسپانیایی ها در هر دیدار صاحب توپ شده اند 81 بار توپ را وارد زمین حریف، 58 بار وارد یک چهارم دفاعی حریف و 25 بار هم توپ را وارد محوطه جریمه تیم حریف کرده اند. نکته جالب در مورد تعداد دفعات مالکیت توپ در هر دیدار برای اتریشی است که در مرحله یک هشتم حذف شد و بازی دفاعی ای نیز مقابل ایتالیا به نمایش گذاشت. این تیم 109 بار به طور میانگین در هر بازی صاحب توپ شده و از این تعداد 17 بار توپ را به محوطه جریمه حریف رساندند. (برای بررسی دقیق تر این آمار به تصویر بالا مراجعه کنید که داده مربوط به تمام تیم ها جمع آوری شده است) باز هم در رویکرد های تهاجمی تمام تیم ها دقیق تر می شویم...
اسپانیا با شکل دادن 107 حمله در رتبه اول حضور دارد. از این تعداد 85 حمله تحت تاثیر بازی مالکانه شکل گرفته و روی همین قضیه به طور میانگین در هر بازی 2.2 گل به ثمر رسانده اند، 10 حمله روی ضدحملات بوده و این تعداد میانگین گل زده 1.17 در هر بازی را به ثبت رسانده و 12 حمله هم روی ضربات شروع مجدد بوده است.
ایتالیا مشترکا با دانمارک با خلق 89 حمله در رتبه دوم ایستاده است و از این تعداد 69 حمله اش روی بازی مالکانه، 12 حمله روی ضد حملات و 8 حمله هم روی ضربات شروع مجدد بوده است در خلق حملات نیز مجارستان در رتبه آخر حضور دارد.
انگلیس ، نایب قهرمان رقابت ها هم از حیث تعداد حمله در رتبه دهم حضور دارد.
جداول بالا نقاط طولی زمین را به سه قسمت فلانک راست، فلانک چپ و کانال مرکزی تبدیل کرده است و رفتار تیم ها از لحاظ موقعیت های محیطی در زمین موقع حملات را تفکیک کرده است برای مثال اسپانیا 38 حمله اش را از فلانک چپ، 22 حمله را از کانال مرکزی و 35 حمله را هم از فلانک راست انجام داده است این در حالی است که تیمی مثل ایتالیا در هر سه کانال توازن داشته و 27 حمله را در هر یک از فلانک ها و 26 حمله را از کانال های مرکزی شکل داده است.
تمامی تصاویر و آمار مطرح شده به راحتی می تواند رفتار و سبک هر تیم را به شما نشان دهد.
حالا کمی در مورد پاس های تیم های حاضر صحبت می کنیم.
اسپانیا دارای بیشترین عدد برای میانگین پاس در هر بازی است و لاروخا در هر بازی به طور میانگین 882 پاس داده است. آلمان در رتبه دوم حضور دارد و اختلاف بین رتبه اول و دوم بسیار فاحش است و چیزی حدود 200 پاس تفاوت دارد می توانیم نتیجه گیری کنیم که اسپانیایی ها به هیچ عنوان از آن رفتار مالکانه خود عقب نشینی نکرده اند. از لحاظ تعداد پاس کلیدی نیز اسپانیا در صدر جدول حضور دارد.
در قسمت طول پاس، اسکاتلند با ثبت عدد میانگین 21.1 متر در رتبه اول حضور دارد.
در قسمت سرعت پاس های صحیح تیم ملی اسپانیا با سرعت 17.4 کیلومتر بر ساعت در رتبه اول حضور دارد و این عدد از تقسیم تعداد پاس های صحیح هر تیم بر دقایق مالکیت توپش به دست آمده است.
فاز دفاعی
از لحاظ تعداد دوئل و چلنج تیم ملی روسیه در رتبه اول حضور دارد و از این تعداد 57 درصد دوئل ها برای شان موفقیت آمیز بوده است. اختلاف دوئل های تیم اول و تیم آخر بسیار کم است و در بخش دوئل ها تیم ها اختلاف زیادی با هم ندارند. ایتالیا، تیم قهرمان تورنومنت در رتبه بیست و یکم حضور دارد.
از لحاظ تعداد دول هوایی نیز تیم ملی اسکاتلند با 67 دوئل در رتبه اول حضور دارد.
در تصویر بالا هم شاهد جذاب ترین داده های تدافعی هستید. در دو ستون بالا شاهد بازپس گیری توپ در زمین حریف و لو دادن توپ در زمین خودی هستیم.
از لحاظ از دست دادن توپ در زمین خودی تیم ملی اتریش در مجموع 74 بار توپ را لو داده که از این تعداد 15 بار در زمین خودی بوده است. در تصویر سمت چپ هم شاهد فاصله محل لو دادن توپ تا دروازه حریف هستیم و در تصویر سمت راست نیز شاهد فاصله میانگین از دروازه حریف هنگام باز پس گیری توپ هستیم.
تیم ملی دانمارک از لحاظ تعداد باز پس گیری توپ در رتبه اول حضور دارد.
در بخش ضربات شروع مجدد قبل از بررسی اعداد باید به این نکته توجه کنیم که برای تقسیم بندی این ضربات ما 4 منطقه تفکیک شده داریم.
به چهار منحنی بالا توجه کنید اولین منطقه با توجه به سمتی که شما ضربه شروع مجدد را ارسال می کنید، near post نام می گیرد، منطقی بغلی آن از لحاظ افقی goalkeeoer zone نام دارد و دو منطقه آن طرف تر از لحاظ افقی far post نام دارد و منطقه ای هم که بالی هر سه این مناطق قرار دارد منطقه 11 متر نام دارد.
سوییس از لحاظ ضربات شروع مجددی که وارد این مناطق شده است با ثبت عدد میانگین 7.4 در رتبه اول حضور دارد که از این تعداد 2.4 آن منتج به ضربه به سمت دروازه شده است، پس از سوییس، اسکاتلند با ثبات عدد 7 در رتبه دوم قرار دارد.
از عدد میانگن 7.4 سوییس 33 درصد از ضربات وارد near post سی و یک درصد وارد goalkeeoer zone و 33 درصد وارد far post شده است. باقی ضربات سوییسی ها نیز وارد منطقه 11 متر شده است.
در رتبه آخر این جدول فنلاند با عدد 0.67 حضور دارد که از این تعداد 50 درصد آن منتج به ضربه به سمت دروازه شده است. میانگین این ضربات شروع مجدد 4.4 در طول تورنومنت بوده است.
منبع تصاویر سایت TOTALFOOTBALLANALAYSE