کاری از حزب دکتران
به سفارش توتال وار فانتزی
جنگ جهانی دوم در سال 1939 و اعلان جنگ آلمان نازی به لهستان رسما آغاز شد. آلمانی ها به شدت به دنبال احیای غرور خرد شده خود در جنگ جهانی اول و گسترش زمین های خود بودند، و اعتقاد داشتند«آلمان کشوری کوچک با مردمی بزرگ است»
جاه طلبی و پیشروی سریع آلمانی ها در ابتدای جنگ چشمان جهانیان را خیره کرده بود.آنان فقط در پنج روز صد و بیست مایل پیشروی کرده بودند و تا سال 1941 بر بخش عظیمی از اروپا مسلط شده بودند. اما رمز موفقیت آنان چه بود؟
بلیتزکریگ چیست؟
در ابتدای جنگ، آلمان ها به دنبال این بودند که دشمن خود را در سریع ترین زمان ممکن شکست بدهند.تجربیات تلخ المان ها در جنگ جهانی اول و توصیه های استراتژیست هایی مثل آلفرد فن اشلیفرن، آنان را به دوری از جنگ های فرسایشی وتلاش برای کسب پیروزی در کوتاه ترین زمان ممکن تشویق میکرد.
آنان به سرعت بر بخش های عظیمی از اروپا مسلط شدند؛ با اتکا بر تاکتیک نظامی جدیدی که به آن بلیتزکریگ میگفتند.
در بلیتزکریگ )به آلمانی: جنگ رعدآسا(آنان تلاش میکردند در سریعترین زمان ممکن، بیشترین مساحت ممکن را اشغال کنند. در این تاکتیک ، شما فقط باید حمله کنید و نمیتوانید از حرکت بایستید. غافلگیری و تصمیم گیری در سریعترین زمان ممکن، کلید پیروزی شماست.
بلیتزکریگ وجود خود را تا حد زیادی مدیون ژنرال هاینس ویلهم گودریان، فرمانده ارشد ارتش نازی است.او در کنترل و مانور سریع تانک ها مهارت زیادی داشت و توجه هیتلر را به خود جلب کرده بود. او مقالات متعددی - نظیر تانک ها! خبردار- نوشته بود و در آن به تشریح ایده های خود و برطرف کردن ایرادات تانک ها پرداخته بود. برای مثال او اصرار داشت در تانک ها حتما از تجهیزات رادیویی استفاده بشود.
|
این تاکتیک، به تمرکز واحدهای تهاجمی( نظیر توپخانه، تانک ها و هوایپماها) در یک جبهه کوچک نیاز دارد، تا به سرعت قلب خطوط دفاعی دشمن را سوراخ کرده، به پشت آن نفوذ کنند و به لشکرهای تانک ها و واحد های زرهی اجازه دهند که به سرعت در پشت خطوط دشمن پرسه بزنند و باعث ایجاد رعب و وحشت و به هم ریختگی در دفاع بشوند.
هواپیماهای نیروی هوایی ارتش آلمان(لوفت وافه)نیزوظیفه داشتند تا :
*به انبار های مهمات و آذوقه دشمن حمله کنند و مانع رسیدن تدارکات به ارتش بشوند؛
**با بمباران مناطق مسکونی و ایجاد وحشت مردم را روانه خیابان ها بکنند و مسیر ها مسدود بشوند؛
***به خطوط تلگراف و تلفن حمله کرده و ارتباط نیروها با سران کشور را مختل کنند؛
در همین حین نیروی زمینی تلاش به دور زدن دشمن و محاصره کردن انان داشت تا آنان را مجبور به تسلیم شدن بکند.
چهار مرحله تاکتیک های بلیتزکریگ به زبان ساده:
1- حمله به نقطه ضعف و حفره موجود در خط دفاعی دشمن
2- تلاش برای جدا کردن نیرو ها و آغاز تهاجم
3- فشار و شاخه شدن نیرو ها
4- تقسیم نیروها، پشتیبانی و محاصره کردن
|
بلیتزکریگ در عمل
قبل از اینکه این تاکتیک در جنگ جهانی استفاده شود، آلمان ها در جنگ داخلی اسپانیا از این روش استفاده میکردند، تا دانسته های خود را در میدان جنگ واقعی انجام دهند. در این نبرد ها برای اولین بار از بمب افکن شیرجه زن اشتوکا ju87 استفاده شد.
این تاکتیک در ابتدا به طور چشمگیری موثر بود. اغلب حملات بدون اعلان قبلی و با سرعت هر چه تمام تر انجام میشد و نتایج به دست آمده بسیار حیرت انگیز بود. برای مثال فرانسه که در طی جنگ جهانی اول در چهار سال سقوط نکرد، تنها در کمتر از دو ماه تسلیم شد.
کشورهایی که به زانو درآمدند شامل:
*لهستان(سپتامبر 1939) در 27 روز؛
*دانمارک(آپریل 1940) در 6 ساعت!!؛
*بلژیک(می 1940) در 18 روز؛
*هلند(می 1940) در 5 روز؛
*فرانسه (می 1940) در 39 روز؛
*یوگسلاوی(آپریل 1941) در 12 روز؛
*یونان(آپریل 1941) در 21 روز؛
نبرد فرانسه سال 1941 با حمله همه جانبه آلمان به بلژیک، هلند و فرانسه به فرماندهی ژنرال بوک،روندشتات و لیب آغاز شد. در مرز زمینی فرانسه با آلمان خط مانژیو (که شامل استحکامات دفاعی و مین های فراوان است) وجود دارد برای همین آلمان ها تصمیم گرفتند این خط را «دور بزنند» انان از پشت جنگل ها به نیروهای بلژیک و هلند حمله کردند و خطوط ارتباطی فرانسه با این دو کشور را قطع نمودند، و سپس با یک حمله همه جانبه به فرانسه کار را یکسره کردند.
|
در ادامه،در ژوئن سال 1941 آلمان تصمیم گرفت تا به جای تمرکز بر روی جنگ با بریتانیا، به شوروی اعلان جنگ بدهد. در ابتدا همه چیز نشان از پیروزی قریب الوقوع آلمان ها حکایت داشت. نیروهای شوروی مجبور به 600 مایل عقب نشینی و شکست های متعدد شدند.ولی با این وجود، آنان اشتباه بزرگی مرتکب شدند و در دسامبر1941 به آمریکا اعلان جنگ دادند؛ تصمیمی که ناگهان نیرو و تدارکات عظیمی به جبهه متفقین اضافه کرد.تا سال 1942، آنان تا کرانه رود ولگا و شهر استالینگراد رسیده بودند، اما تصمیمات اشتباه آنان باعث شد شوروی یک ضدحمله بزرگ علیه آنان تدارک ببیند و در نوامبر 1942، کل ارتش آلمان در استالینگراد را محاصره و نابود کند.
در ادامه...
بلیتزکریگ انقدر ها هم که به نظر میرسید بی ایراد نبود.مزیت بزرگ آلمانی ها در ابتدای جنگ تعداد بالای واحد های زرهی و تکنولوژی پیشرفته تر نسبت به متفقین بود، اما این روش در برابر خطوط دفاعی که به خوبی سازماندهی شده اند جواب نمیداد و اشتباهات بزرگ حزب نازی بسیار تاثیر گذار بود.برای مثال آنان نتوانستند مسیرهای تداراکات رسانی پشت رود ولگا را قطع کنند، و بعد از 1942 و شکست های متعدد متحدین در جبهه های مختلف عملا کارایی خود را از دست داده بود.
جنگ استالینگرد آغازی بر پایان امپراطوری نازی ها بود.در دمای منفی سی درجه جنگیدن بدون آذوقه کافی برای آلمانی ها بسیار سخت بود و آنان متحمل تلفات سنگینی شدند که جبران آن ناممکن بود.اصرار های هیتلر بر عدم عقب نشینی کار را بسیار مشکل کرده بود.
|
هرچند بعد از جنگ جهانی دوم کشور های مختلف بر روی این روش تحقیقات انجام دادند و از آن برای خود استفاده کردند، برای مثال حمله عراق به کویت (در سه روز)1991 و یا حمله آمریکا به عراق 2002(حدود دو هفته) و حمله اسرائیل به اعراب در جنگ های شش روزه 1967.
منابع
imperial war museum
Wikipedia
war encyclopedia
history of the world
britannica