به گزارش طرفداری، تیم ملی انگلیس با شکست 4-0 اوکراینی ها به مرحله بعدی رقابت ها صعود کرد. بسیاری برای این بازی منتظر از آن دست معجزاتی بودند که در یورو 2020 مشابه اش کم اتفاق نیفتاده بود بازی ای همچون سوییس - فرانسه که قهرمان جهان در همان مرحله یک هشتم نهایی از دور مسابقات کنار رفت. اما در بازی شب گذشته هیچ خبری از معجزه و شگفتی نبود و ما شاهد یکی از یک طرفه ترین بازی های این تورنومنت بودیم.
قبل از بازی فرانسه - سوییس در یکی از مطالب پای کلاس درس یورو به جاه طلبی اشاره کردیم. چیزی که تیم هایی مثل اوکراین برای تداوم و ادامه موفقیت های شان به آن نیاز دارند اما شب گذشته ما هیچ گونه جاه طلبی ای در بازی اوکراین ندیدیم و بعد از بازی هم آندری شوچنکو گفت:
مقابل این حریف سعی کردیم نبرد خوبی داشته باشیم اما این کوه برای بالا رفتن ما بیش از حد بزرگ بود. احتمالاً صعود به چنین قله هایی برای ما کمی زود است.
این ها دیالوگ یک سرمربی جاه طلب نیست، هرچند واقعیت است اما گوینده اش باید یک کارشناس فوتبال باشد نه سرمربی یک تیم ملی در سطح یک چهارم نهایی یورو... شما برای رسیدن به موفقیت های با دوام باید همواره شاگردان تان را تشنه موفقیت نگه دارید نه این که از زود بودن این اتفاق صحبت کنید. معمولا در چنین شرایطی مربیان بعد از شکست هم چندکلامی در مورد تلاش مجموعه شان برای رسیدن به این مرحله سخن می گویند و کمتر از این دست صحبت ها را بیان می کنند. اگر مورینیو هم مثل شوچنکو فکر می کرد پورتو هرگز قهرمان اروپا نمی شد، اگر اتو رهاگل هم تفکر شوا را داشت، یونان هرگز به قهرمانی نمی رسید. دانمارکی که امروز به لطف مسیر ساده تر به نیمه نهایی رسیده، اگر در یورو 1992 مثل شوچنکو به بزرگی کوه و سختی مسیر قله فکر می کرد، زنگ تفریح جام می شد نه قهرمان اروپا!
صعود اوکراین به مرحله یک چهارم نهایی واقعا ستودنی بود و اعتبار این امر را هم به خود شوچنکو می دهیم اما ما در تاریخ رقابت های یورو تیم های زیادی را داشته ایم که شرایطی مشابه اوکراین داشته اند و حتی پا را فراتر از این ها گذاشته اند و به مراحل بالاتر صعود کرده اند.
برای مثال یونان 2004 با اتو رهاگل ستاره بسیار نامی ای را در اختیار نداشت و به قهرمانی رسید اگر تفکرات و عقیده آندری شوچنکو هم کمی به سرمربی اسبق یونانی ها شبیه بود و این حس جاه طلبی را در بازیکنانش به وجود می آورد قطعا اتفاقات می توانست برای اوکراینی ها بهتر رقم بخورد و یا حداقل شرایط بهتر شود و آن ها با تعداد گل کمتری قافله را به شاگردان ساوتگیت واگذار کنند.
هر فردی روی نیمکت اوکراین می نشست اولین چیزی که برای گذشتن از سد انگلیس به ذهنش می رسید تشکیل یک بلاک فشرده و مستحکم دفاعی بود. با توجه به فیزیک خوبی هم که بازیکنان اوکراین داشتند می توانستند انگلیس را به دردسر بیاندازند. آن ها تیمی بودند که سوئد جان سخت را شکست دادند، سوئدی که در این سال ها مدعیان بزرگی را آزار داده است و از لحاظ فیزیکی هم تیم بسیار قدرتمندی است.
زمانی که تیم شما تصمیم بر دفاع و بازی فشرده می گیرد، قاعدتا یکی از پلان های تیم حریف برای شکستن این بلاک دفاعی توپ ها و ارسال های بلند خواهد بود و اولین چیزی که شما باید آن را مهار کنید همین توپ های بلند، ضربات شروع مجدد و کرنر ها هستند. اوکراین سه گل از 4 گلی که از انگلیس خورد، با ضربه سر بود و این اصلا با منطق فوتبال و عقل جور در نمی آید که یک مربی (آن هم مربی تیم ضعیف تر در تقابل با تیم قوی تر و پر ستاره) درهای بازی را ببندد ولی برای مهار، کنترل و خنثی سازی حریف روی هوا برنامه ای نداشته باشد. به آمار زیر نگاهی بیاندازید:
اوکراینی ها شب گذشته حتی نتوانستند نمایش متوسطی داشته باشند و این اتفاق ناخودآگاه ما را به یاد رویکرد جلال طالبی در جام جهانی 98 پس از پیروزی مقابل آمریکا می اندازد، روزی که این سرمربی بین دو نیمه بازی ایران - آلمان به بازیکنان تیم ملی خسته نباشید گفت و به آن ها تحمیل کرد که تورنومنت برای شان به اتمام رسیده است...
اشباع شدن یکی از معضلات جدی فوتبال است... یونان در یورو 2004 از اوکراین 2020 تیم قوی تری نبود اما مربی آلمانی یونانی ها آنها را به این باور رسانده بود که وقتی یک تیم باشند، هیچ ستاره ای حریف شان نمی شود. اتو رهاگل به یونانی ها آموخته بود اگر تک به تک از ستاره های اسپانیا، پرتغال، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ... ضعیف تر هستند، دلیلی ندارد در جریان بازی شرایط را به سمت جنگ تک به تک ببرند. او با یک فرمول ساده، برای تیمش در تمام نقاط زمین برتری عددی ایجاد می کرد. یونان فنی بازی می کرد اما وقتی قهرمان یورو شد، شاگردان رهاگل معتقد بودند آنچه در موفقیت شان نقش داشت، بیش از آن که فن فوتبال باشد، باوری بود که اتو رهاگل ایجاد کرد. این باور را شوچنکو در اوکراین ایجاد نکرده بود.
با خروج اوکراین و چک، چهار تیم اسپانیا، ایتالیا، انگلیس و دانمارک در جام باقی ماندند. کلاس درس یورو همچنان ادامه دارد...
قسمت های قبل:
پای کلاس درس یورو | بازی های امشب به فوتبال ما چه درسی می دهد؟ / تحلیل فنی
پای کلاس درس یورو؛ از بازی های امشب چه چیزی بیاموزیم؟ | تحلیل فنی
ایستگاه تاکتیک | انعطاف مقدس، تیکیتالیا!
آلمان - انگلیس؛ قیام سه علیه سه؟ | تحلیل فنی
چرا اسپانیا با مالکیت 82 درصدی مقابل سوئد موفق به گل زنی نشد؟
تفاوت رویکرد آتزوری با مانچینی | نگاهی به ایتالیا - ترکیه