به گزارش طرفداری، شب گذشته ایتالیا و اسپانیا با شکست بلژیک و سوییس به مرحله نیمه نهایی رسیدند و رقیب یکدیگر شدند. امشب نیز تیم های دانمارک - چک و انگلیس - اوکراین با هم بازی می کنند. انگلیس در حالی به این مسابقه رسید که با بازی ای منطقی و صبورانه آلمان را شکست داد، اوکراینی ها هم در بازی ای پر فشار و سخت با گل دقیقه 120 سوئد جان سخت را شکست دادند چکی ها هم کمال استفاده را از اخراج ماتیاس دلیخت کردند و پس از خروج این بازیکن از زمین، شاگردان شیلهاوی توانستند هلند را شکست دهند، دانمارک هم به دراماتیک ترین شکل ممکن پس از دو شکست در دو بازی ابتدایی خود به این مرحله رسیده است.
بیایید بحث مان را با دانمارک شروع کنیم؛ تیمی که بازی اولش را مقابل فنلاند با نتیجه 1-0 واگذار کرد و در بازی دوم هم مقابل بلژیک شکست خورد، دو شکست در بازی ابتدایی و از دست دادن یکی از بازیکنان کلیدی آن هم در همان بازی اول برای اوت شدن هر تیمی از تورنومنت کافی است اما این اتفاق برای شاگردان هیولمند رخ نداد.
تیم ملی دانمارک تورنومنت را با یک سیستم 4 دفاعه مقابل فنلاند آغاز کرد. پس از شکست در همان بازی و از دست دادن اریکسن، هیولمند یک مدافع میانی به ترکیبش اضافه کرد و سیستمی سه دفاعه را برای بازی های آینده چید. دانمارک مقابل بلژیک، روسیه و ولز با سیستم 1-2-4-3 بازی کرد و از این بازی ها 2 برد و یک شکست را به دست آورد همان یک شکست هم مربوط به بازی مقابل بلژیک در مرحله گروهی بود که اگر خلاقیت دی بروین در آن بازی به داد بلژیکی ها نمی رسید آن بازی با پیروزی شیاطین سرخ به پایان نمی رسید و دانمارک خیلی راحت تر به مرحله بعد صعود می کرد.
همه با هم حمله می کنیم و همه باهم دفاع!
اولین ویژگی شاخصی که بعد از تماشای بازی دانمارک به چشم می خورد، برتری عددی ای است که آن ها همواره در خط حمله ایجاد می کنند به تصاویر زیر دقت کنید:
تصاویر بالا میانگین جایگیری بازیکنان دانمارک را در سه بازی ای که از لحاظ سطح کیفی بازیکنانی هم سطح با تیم رقیب داشته را مشاهده می کنید. بدون استثنا این تیم عرض 5 الی 7 نفره ای در خط حمله داشته است و این پر تعداد ظاهر شدن در حملات شاخص ترین استراتژی دانمارکی ها برای به گل رسیدن است. زمانی که دانمارکی ها در یورو 92 به قهرمانی اروپا رسیدند آن ها اصلا قرار نبود در رقابت ها شرکت کنند اما وقتی در تعطیلات به آن ها خبر دادند باید راهی سوئد شوند و در تورنومنت حضور داشته باشند، ریچارد مولر نیلسن، سرمربی تیم خطاب به بازیکنانش گفت تنها راه پیروزی ما این است که همگی با هم در حمله و همگی باهم در دفاع شرکت کنیم همین بازی Aggressive و فعالانه آن ها را به بام اروپا رساند.
در تصاویر بالا می بینید که برای تشکیل همان برتری عددی وینگ بک های دانمارک نفوذ می کنند و عرض 5 نفره یا 6 نفره را تشکیل می دهند.
یکی از اتفاقاتی که ما در سه بازی اخیر در تیم ملی دانمارک دیدیم انعطاف آن ها حین بازی برای سوییچ از سیستم سه دفاعه به چهار دفاعه و بالعکس بود. سیمون کیائر، وسترگاد و کریستینسن سه مدافع میانی دانمارک هستند و زمانی که دانمارکی ها در مقاطعی از بازی قصد داشته باشند با سیستم 4 دفاعه بازی کنند، کریستینسن به عنوان یک هافبک شماره 6 به خط میانی تیم اضافه می شود. در مقابل ولز ما شاهد این اتفاق بودیم.
سیمون کیائر در بازی مقابل ولز دچار مصدومیت شد و حضورش در این دیدار در هاله ای از ابهام است. ماجراجویی دانمارکی ها در یورو 2020 حتی اگر امشب هم به پایان برسد، آنها خالق زیباترین صحنه های تورنومنت بودند.
ما امشب هم شاهد همان حضور پرتعداد دانمارکی ها در حط حمله خواهیم بود و تیم ملی چک در مرحله گروهی که با تیم های اسکاتلند، انگلیس و کرواسی همگروه بود شاید این حضور پرتعداد را تجربه نکرده است و واکنش این تیم نسبت به این رویکرد دانمارکی ها دیدنی خواهد بود. پس اولین سوالی که باید در این بازی به دنبالش بگردیم این است؛ تیم ملی چک چگونه این برتری عددی دانمارکی ها را کنترل می کند؟ در لیگ ما تیمی مثل سپاهان حضور دارد که با نفرات بالا حمله می کند و همین تعدد نفرات بالا تیم های زیادی را به دردسر انداخته است، رویکرد چک در بازی امشب می تواند الهام بخش باشد، هم برای سپاهان و هم برای تیم هایی که می خواهند سپاهان را متوقف کنند...
چکی ها در هر سه بازی مرحله گروهی با سیستم 1-3-2-4 به میدان رفتند و مقابل هلند با سیستم 1-4-1-4 بازی کردند.
چکی ها هنگامی که توپ را در اختیار ندارند معمولا رویکرد mid-block را در پیش می گیرند و فرم بسیار فشرده ای را هم به خود می گیرند. همین فرم فشرده فضاهای مفید را از رقبا می گیرد. 3 دفاعه بازی کردن دانمارک به احتمال زیاد بتواند به چکی ها عرض بدهد و از این حالت فشرده خارج شود. دومین سوال هم همین جا مطرح شد. رویکرد چکی ها مقابل این سیستم سه دفاعه عریض چه خواهد بود؟
چکی ها در فاز بازیسازی و زمانی که مالک توپ هستند علاقه زیادی به حضور در موقعیت های یک در مقابل یک و دریبل ندارند این تیم با میانگین 13.31 دریبل به ازای هر 90 دقیقه صاحب یکی از پایین ترین عدد ها در این آمار هستند. در عوض شاگردان شیلاوی به دنبال پیشبرد توپ با پاس های کوتاه هستند.
البته با توجه به این که چکی ها دارای یکی از متوازن ترین دابل پیوت های تورنومنت هستند آن ها گاها برای شکستن خط اول پرس حریفان رو به ارسال پاس های نسبتا بلند می آوردند چرا که آن ها در میانه میدان سویچکی را دارند که 192 سانتی متر قد دارد و در خط حمله هم پاتریک شیک 187 سانتیمتری گزینه مناسبی برای پاس های بلند است.
تصویر بالا شمای خوبی از تیم چک هنگام بازیسازی به ما نشان می دهد، دو مدافع میانی فاصله قابل توجه ای از هم دارند و همین قضیه می تواند هم ریسک پاس های این تیم را بالا ببرد و هم از تله ای برای مهاجمان حریف و خسته کردن آن ها استفاده شود. وینگر های چک، ماسوپوست و سوویچیک نقش بسیار مهمی در جلو بردن توپ و رسیدن به موقعیت دارند همان طور که در تصویر بالا هم می بینید وینگر راست تیم چک با عقب آمدن گزینه پاس خوبی برای بازیکن صاحب توپ ساخت. در چنین زمانی هم شیک عریض تر بازی می کند و این گزینه هم برای چکی ها وجود دارد که با توجه به فیزیک مناسب بازیکنان شان در صورت نیاز رو به پاس های بلند بیاورند.
با توجه به این شکل و شمایل بازیسازی چکی ها به احتمال زیاد این تیم برابر پرس سنگین دانمارکی ها دچار مشکل می شود...
یکی از استراتژی های چکی ها برای بردن بازی به یک سوم دفاعی حریف و خلق موقعیت ارسال پاس هایی به Half-space ها بین فولبک ها و مدافعان میانی حریف است با توجه به این که دانمارک با سیستمی سه دفاعه بازی می کند احتمالا این استراتژی چکی ها در این بازی خیلی موفقیت آمیز نباشد چرا که حضور 3 مدافع میانی مانع ارسال چنین پاس هایی می شود مگر این که چکی ها روی ضدحملات و از جا ماندن وینگ بک های تیم استفاده کنند. در تصویر بالا شاهد یکی از پاس های کوفال، فولبک راست تیم به همان فضا هستیم.
همانطور که دانمارکی ها در خط حمله روی ایجاد برتری عددی حساسیت دارند، هنگامی که تیم حریف هم در فاز بازیسازی قرار دارد با یارگیری من تو من و مارک کردن گزینه پاس بازیکن صاحب توپ به حریف اجازه ایجاد برتری عددی نمی دهد...
کلیت نمایشی که امشب باید ببینیم را با طرح چند مثال واضح تر کردیم. بازی امشب بازی بین تیمی است که اگر با همان استراتژی و رویکردهای بازی قبلی اش به میدان برود دچار مشکل خواهد شد و مهم ترین مسئله ای که شاگردان شیلهاوی در این دیدار باید به آن عمل کنند، انعطاف است....
تغییر رویکرد در بخش بازیسازی و حتی در سیستم می تواند دانمارکی ها را غافل گیر کند و باید دید ما امشب شاهد این انعطاف خواهیم بود یا نه؟
انگلیس - اوکراین؛ شاگردان ساوتگیت با همان صبر و حوصله
بازی بعدی امشب بین تیم های اوکراین و انگلیس برگزار می شود. انگلیس در هر سه بازی ابتدایی خود در تورنومنت سیستم 4 دفاعه چید و بازی کرد و در اقدامی بسیار به موقع مقابل آلمان به همان سیستم سه دفاعه اش بازگشت و حالا برای بازی امشب یکی از سوال ها این است که آیا انگلیس با همین سیستم 3 دفاعه ادامه می دهد و یا به سیستم 4 دفاعه اش بر می گردد.
دلیل سه دفاعه بازی کردن انگلیس مقابل آلمان، سه دفاعه بودن آلمانی ها بود و قبل از بازی هم گفتیم بهترین ابزار برای مقابله با سیستم 3 دفاعه یک سیستم سه دفاعه است. با توجه به این که اوکراینی ها هم با سیستم 3 دفاعه بازی می کنند به احتمال زیاد گرت ساوتگیت امشب هم تیمش را با سیستمی سه دفاعه راهی میدان کند چرا که از این سیستم بازخورد خوبی مقابل آلمان گرفت. برای بازی امشب، ما به احتمال زیاد شاهد ترکیب زیر از انگلیسی ها باشیم، ترکیبی که نسبت به بازی مقابل آلمان یک تغییر را تجربه می کند و گریلیش به جای بوکایو ساکا قرار می گیرد. در بازی رفت پس از ورود گریلیش ریتم بازی انگلیسی ها تند تر شد و آن ها دو گل به ثمر رساندند.
- دروازه بان: پیکفورد
- مدافعان: مگوایر، استونز و والکر
- وینگ بک ها: لوک شاو و تریپیر
- هافبک ها: رایس و فیلیپس
- وینگر ها: گریلیش و استرلینگ
- مهاجم: هری کین
انگلیس تا به این جای تورنومنت منطقی ترین و اقتصادی ترین بازی ها را از خود به نمایش گذاشته است و پیش بینی می شود آن ها همین رویکرد را مقابل اوکراین هم حفظ کنند. این تیم هنوز گلی را در تورنومنت دریافت نکرده و اگر بتواند ساختار دفاعی اش را در بازی امشب حفظ کند بعید است در این دیدار هم گلی دریافت کند.
یارمولنکو، طعمه ای در قامت یک شکارچی
بخشی از برنامه های هجومی اوکراینی ها روی آندری یارمولنکو بنا شده است و انگلیسی ها باید مراقب این بازیکن باشند. با توجه به فیزیک این مهاجم و حضور در نوک پیکان خط حمله برای خلق موقعیت اوکراینی ها معمولا به عنوان تله از این بازیکن استفاده می کنند و این ترفند هم به این صورت است که یارمولنکو روی Half-space ها قرار می گیرد تا هم توجه فولبک و هم توجه مدافع میانی را به خود جلب کند و همین اتفاق معمولا فضای خالی ای برای بازیکن کناری اوکراینی ها ایجاد می کنند و شاگردان شوچنکو نیز بازی را سریعا به همان منطقه انتقال می دهند.
در دو تصویر بالا ما به وضوح شاهد این قضیه هستیم که یارمولنکو با توجه به فیزیک بدنی ای هم که دارد نقش یک تله را بازی می کند، بازیکنی که به هیچ عنوان شبیه یک تله نیست و اگر رهایش کنید می تواند به خط دفاعی ضربه بزند. باید دید گرت ساوتگیت امشب چگونه این ترفند اوکراینی ها را کنترل و خنثی می کند. البته با توجه به سیستم سه دفاعه احتمالی ای که انگلیسی ها بازی می کنند احتمالا یارمولنکو شب سختی داشته باشد. اما اوکراینی ها می توانند روی ضد حملات و جا ماندن وینگ بک های انگلیس حساب ویژه ای باز کنند...
انگلیس چگونه یارمولنکو را مهار می کند؟ برنامه های انگلیس برای شکستن بلاک دفاعی اوکراین چه خواهد بود؟ ضد حملات تنها امید اوکراینی ها برای گل زدن خواهد بود؟ این ها سوالاتی است که با دیدن بازی امشب باید به دنبال جوابی برای آن ها باشیم.
امشب برای سرمربیان ایرانی، آنالیزورها و تئوریسین های تاکتیکی فرصت مناسبی است تا ایده های نو برای زمانی که از قبل می دانند سیستم هایشان مقابل یک تیم جواب نمی دهد را از تقابل دانمارک - چک بیرون بکشند و نحوه دفاع کردن اوکراینی ها هم در بازی امشب قطعا الهام بخش خواهد بود...
برخی از تصاویر: برگرفته شده از سایت totalfootballanalayze
قسمت های قبل:
پای کلاس درس یورو؛ از بازی های امشب چه چیزی بیاموزیم؟ | تحلیل فنی
ایستگاه تاکتیک | انعطاف مقدس، تیکیتالیا!
آلمان - انگلیس؛ قیام سه علیه سه؟ | تحلیل فنی
چرا اسپانیا با مالکیت 82 درصدی مقابل سوئد موفق به گل زنی نشد؟
تفاوت رویکرد آتزوری با مانچینی | نگاهی به ایتالیا - ترکیه