ملاثانی مرکز شهرستان باوی
ملاثانی شهری از توابع بخش مرکزی شهرستان باوی در استان خوزستان است. این شهر در ۳۵ کیلومتری کلانشهر اهواز و در امتداد شرق رود کارون قرار گرفتهاست و دارای زمینهای حاصلخیز و باغهای میوه و کشتزارهای وسیع مدرنیزه میباشد. در این بخش دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان قرار دارد که به توسعه و رونق کشاورزی و دامپروری به شیوهٔ جدید و علمی منطقه کمک کردهاست.
ملاثانی در گذشته به عنوان مرکز بخش باوی به حساب میآمد که در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۸۹ با دستور ویژه رئیسجمهور و به دنبال ارائه درخواست مردم این منطقه از خوزستان، ارتقای این بخش به شهرستان به تصویب هیئت دولت رسید. این شهرستان به مرکزیت شهر ملاثانی و متشکل از دو بخش مرکزی ملاثانی و شیبان و ویس در سلسله مراتب تقسیمات کشوری جمهوری اسلامی به ثبت رسید.
شهر ملاثانی در مسیر جادهٔ اهواز - مسجدسلیمان و اهواز - شوشتر قرار گرفتهاست، و دارای اهمیت ارتباطی است. این شهر به چند قسمت ملاثانی قدیم (بلوار معلم) و جدید (کوی قدس یا گلن آباد)، کوی دانشگاه و … تقسیم میگردد.
در جلسه مورخ ۱۳۷۰۲٫۱۱ با توجه به اختیارات تفویضی هیئت وزیران (موضوع تصویبنامهشماره. ۹۳۸۰۸ت۹۰۷ مورخ ۱۳۶۸٫۱۰٫۲۴ هیئت وزیران، بنا به پیشنهاد شماره ۱۱۱۲۷٫۱٫۵٫۵۳ مورخ ۱۳۶۸٫۱۱٫۹ وزارت کشور و به استناد ماده (۱۳)قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب ۱۳۶۲ روستاملاثانی (از توابع بخش مرکزی شهرستان اهواز در استان خوزستان) با حفظ محدوده کنونی خود به شهر تبدیل شده و به شهر «ملاثانی» نامیده شد. این تصویبنامه در تاریخ ۱۳۷۰٫۲٫۱۸ به تأیید ریاست جمهوری رسید.
شهر ملاثانی در مسیر جادهٔ اهواز – مسجدسلیمان و اهواز – شوشتر قرار گرفتهاست، و دارای اهمیت ارتباطی است. این شهر به دو قسمت ملاثانی قدیم (بلوار معلم) و جدید (کوی قدس یا گلن آباد) تقسیم میگردد. وجه نامگذاری آن به مرحوم شیخ ملاثانی ابن خلف ابن عمار از شیوخ قبیلهٔ عرب آل حمید ساکن در آنجا برمیگردد. زبان رایج آن میان مردم عربی و فارسی گویش شوشتری است. بخش اعظم مردم این شهر عرب هستند و به زبان عربی سخن میگویند. مابقی مردم اکثرا به زبان فارسی و لهجه شوشتری سخن می گویند.
همه مردم این شهر مسلمان و از شیعه اثنی عشر میباشند. شهر ملاثانی تا قبل از شروع جنگ از جمعیت کمی برخوردار بود، اما با بروز جنگ تحمیلی، و حضور جنگ زدگان، جمعیت این شهر افزایش یافت، بطوری که با پایان یافتن جنگ، تعدادی از جنگ زدگان در این شهر باقی ماندند. بعدها بدلیل مشکلات کشاورزی و مهاجرت کشاورزان مناطق اطراف به این شهر، این شهر دارای جمعیت بالایی شد و حد نصاب تبدیل از روستا به شهر را کسب نمود.
ملاثانی به شهر بستنی معروف است، بستنی ملاثانی که از شیر تازه گاو و گاومیش تهیه میشود به قدری خوشمزه است که بستنی فروشیهای این شهر تا نمیه شب باز هستند و کسب رزق می کنند.

شهرستان باوی
شهرستان باوی یکی از شهرستانهای استان خوزستان در جنوب غرب ایران است. این شهرستان از دو بخش بخش مرکزی شهرستان باوی(شیبان) مرکزی و ویس و شهر رامین تشکیل یافته و مرکز آن شهر ملاثانی است. مردم شهرستان به زبان عربی و پارسی سخن میگویند.

جاذبه های باوی
جنگل زویرچری: این جنگل از جمله مناظر طبیعی و قدیمی ملاثانی است که حدود ۴۰ سال پیش انواع گونه های درختان صحرایی (کهور و آکالیپتوس) در محدوده ی آن توسط مدیریت وقت مجتمع آموزش عالی کشاورزی ملاثانی غرس و پرورش یافت و از آن زمان تاکنون بعنوان مهمترین تفرجگاه مردم منطقه و مسافران بویژه در ایام نوروز و بهار می باشد. این جنگل در دو قسمت قدیم و جدید با مساحت ۱۳هکتار در کناره شمالی روستای زویرچری و در 5 کیلومتری شمال شرق ملاثانی قرار دارد.

عسکر مکرم: عسکر مکرم: در 5 کیلومتری شمال شرق ملاثانی و در روستای جلیعه، آثار شهری واقع است که عسکر مکرم نام داشت و نهر مسرقان، اراضی آن را مشروب می ساخت. نیشکر در آنجا فراوان بود، و بهترین نیشکر خوزستان در آنجا به عمل می آمد. این شهر با انتساب به سردار عرب، «مکرم» نام، عسکر مکرم خوانده شد. آنجا بر دو سوی نهر واقع بوده است که جانب باختری (سمت عراق) آبادتر بوده و مسجد جامع و بیشتر بازارها در آن قرار داشته است. مقدسی در قرن چهارم عسکر مکرم را برخوردار از تجارتخانه های بزرگ می داند. حتی در قرن هشتم هجری، بنا به گزارش حمداللّه مستوفی، آنجا شهری بزرگ بوده است که خوش ترین هوای خوزستان را داشته است. وجه تسمیه عسکر مکرم این است که حجاج حاکم معروف بنی امیه در عراق یکی از فرماندهان عرب را بنام مکرم برای خاموش کردن فتنه ای، به خوزستان گسیل داشت و سردار مزبور نزدیک خرابه های شهری که به فارسی رستم گواد نام داشت و اعراب آن را «رستاقباذ» نامیدند مستقر شد و این مکان بعدها به عسکر مکرم ، یعنی اردوگاه مکرم، معروف گردید. اکنون نام عسکر مکرم در نقشه ها دیده نمی شود ولی بجای آن خرابه های روستای جلیعه و بندقیر است که آب گرگر در آنجا به کارون می ریزد (مسرقان) به کارون می ریزد. در قرن چهارم هجری عسکر مکرم شهری بود بر دو جانب نهر مسرقان و جانب غربی آن بزرگتر بود و بوسیله دو جسر بزرگ که از قایقهای بهم بسته تعبیه شده بود به جانب دیگر اتصال داشت.

زیارتگاه سید حسن: سیدحسن از سادات غرابی است که مرقد ایشان در روستایی به همین نام در ۱۲ کیلومتری شمال شهر ملاثانی و بر سمت غربی جاده اهواز – مسجدسلیمان واقع می باشد. این سید از جمله سادات صاحب کرامت و مورد احترام مردم این خطه و بسیاری از شهروندان خوزستانی است که بارگاه ایشان بعنوان زیارتگاه دایمی ساکنان و مسافران این خطه در مناسبت های مختلف سال می باشد. در کنار روستای سیدحسن دهها حوضچه پرورش ماهی و جنگل مصنوعی شهید میاحی قرار دارد که بر جاذبه های توریستی و مسافرت های اقتصادی و تفریحی افزوده است.
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ملاثانی: دانشکده کشاورزی اهواز به عنوان دومین دانشکده کشاورزی ایران در سال ۱۳۳۲ تاسیس و در سال ۱۳۳۶ با واگذاری ۵۳۰ هکتار از اراضی شرکت نفت به منطقه «ملاثانی» (شهری در ۳۰ کیلومتری اهواز) انتقال یافت و تا سال ۱۳۶۸ با همین نام به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود ادامه داد و سپس در همان سال به مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی کشاورزی رامین تغییر یافت. این مجتمع که در حال حاضر یکی از مراکز عمدهٔ تحقیقات کشاورزی و دامپروری در منطقه جنوب کشور به شمار میرود، دارای ۴۶ نفر عضو هیئت علمی و ۲۴۸۰ نفر دانشجوی در حال تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا میباشد که در قالب یازده گروه آموزشی به فعالیتهای علمی مشغول هستند. این مجتمع دارای ۲۸ آزمایشگاه و کارگاه در رشتهها و گرایشهای مختلف میباشد.

....................................
آرشیو