تیم های استقلال و پرسپولیس تاکنون 95 بار با هم بازی کرده اند و اولین دیدار این دو تیم هم به سال 1347 بر می گردد. در طول مقاطع زمانی مختلف گمانه زنی های زیادی در مورد تعداد دربی ها یا اتفاقی که در آن رخ داده است می شود و حالا رسانه طرفداری در این سلسله مطالب به مرور کامل و جامع تاریخچه دربی تهران می پردازد...
به گزارش طرفداری،ٰ دومین دوره جام تخت جمشید از اسفند 52 آغاز شد. پرسپولیسی ها که بدون شکست قهرمان دوره اول شده بودند به عنوان مدافع عنوان قهرمانی پا به رقابت ها میگذاشتند و تاجی ها که در دوره اول بازی ها نایب قهرمانی بازی ها را تجربه کرده بودند برای فتح این دوره انگیزه ای مضاعف داشتند. تقویم بازی های ملی تا تیر ماه که قرار بود بازی های دوستانه « جام ایران » در تهران برگزار شود، خالی بود و موقعیت مناسبی بود که به شکلی منظم دومین دوره لیگ سراسری تخت جمشید برگزار شود. دو تیم پرسپولیس و تاج تا هفته یازدهم، که آخرین هفته نیم فصل اول بود، بدون شکست بودند و دربی تهران در هفته یازدهم حسن ختام بازی ها در نیم فصل اول محسوب می شد. تاج با 19 امتیاز صدرنشین جدول بود و پرسپولیس با 16 امتیاز نزدیکترین تعقیب کننده آبی پوشان در جدول رده بندی بود، ضمن اینکه هر دو تیم بدون شکست پا به این بازی حساس میگذاشتند و نکته قابل ذکر دیگر درباره این بازی این است که پرسپولیسی ها از ابتدای برگزاری بازی های جام تخت جمشید در دوره اول تا نیم فصل دوره دوم، یعنی همین بازی، شکستی را در کارنامه نمیدیدند. موضوعی که به « افسانه شکست ناپذیری پرسپولیس » شهرت یافته بود. با توجه به اختلاف سه امتیازی دو تیم، تاجی ها فارغ از هر نتیجه ای در دربی، قهرمان نیم فصل اول بازی ها محسوب می شدند اما شاگردان رایکوف برای فرار بزرگشان به سمت قهرمانی به دنبال برتری در این بازی برابر رقیب سنتی و اصلی ترین رقیبشان در راه قهرمانی این فصل بودند. در سمت مقابل پرسپولیسی ها که در صورت باخت تا حدود زیادی قهرمانی را دور از دسترس می دیدند به دنبال تمام امتیازات این مسابقه بودند.
آلن راجرز انگلیسی بعد از بازی های هفته نهم با اتمام مدت قراردادش در پرسپولیس، باشگاه را ترک کرده بود و همایون بهزادی، کاپیتان تیم، با حفظ سمت، سرمربی سرخپوشان شده بود تا به اولین بازیکن مربی تاریخ دربی ها تبدیل شود. پرسپولیس از یک هفته قبل از بازی به دستور سرمربی جدیدش در یکی از باغ های حومه کرج اردوی آمادگی برپا کرده بود. صفر ایرانپاک بعد از گذراندن دوران مصدومیت آماده بازی بود اما جواد الله وردی و مسیح مسیح نیا دو بازیکن مصدوم تیم بودند که در تمرینات گروهی شرکت نمیکردند. با این حال مسیح مسیح نیا با تلاش پزشکان تیم به دربی پانزدهم رسید اما جواد الله وردی فرصت بازی برابر تیم سابقش را پیدا نکرد. از سوی دیگر جعفر کاشانی مدافع کهنه کار پرسپولیس اعلام کرده بود که در پایان این بازی از دنیای فوتبال خداحافظی خواهد کرد و به گفته خودش جا را برای جوانان باز میکند و به شغل اصلی اش که دیپلماتی در سفارت بود، میپردازد. اما با اصرار بازیکنان از این تصمیم منصرف شد تا خیال هواداران از دفاع راحت باشد. اما در اردوی حریف همه چیز آرام بود، رایکوف به دقت به تمرینات نظارت داشت و عزت جان ملکی و نصرالله عبداللهی، دو بازیکن مصدوم آبی پوشان آماده بازی شده بودند.
به دلیل حساسیت بالای این بازی مجددا قضاوت مسابقه به رودولف شورر سوئیسی سپرده شد که دربی قبلی را هم سوت زده بود و برای اولین بار این مسابقه از تلویزیون سراسری به صورت زنده پخش شد تا هوادارانی که موفق به حضور در امجدیه نمیشوند هم از دیدن بازی تیم محبوبشان بی نصیب نمانند. گزارش این بازی به عهده حبیب روشن زاده بود که در پایان مسابقه از سوی نشریه تاج ورزشی به حمایت از پرسپولیس در طول گزارشش محکوم شد.
در ساعت چهار بعد از ظهر چهارم خرداد 53 با سوت داور سوئیسی دربی پانزدهم آغاز شد. نکته جالب درباره تیم تاج این بود که تاجی ها به دستور رایکوف در هفته منتهی به بازی تمامی جلسات تمرینی خود را در همین ساعت روز برگزار کرده بودند تا بازیکنان با حال و هوای روز مسابقه بیشتر آشنا شوند. مطابق انتظار پرسپولیسی ها بازی را در دست گرفتند و حملات خود را از همان دقایق ابتدایی آغاز کردند. اما بر خلاف جریان بازی اولین موقعیت خطرناک روی دروازه مودت ایجاد شد. در دقیقه 17 بازی حسن روشن با یک شوت ناگهانی مداقعان حریف را غافلگیر کرد اما در آخرین لحظه جعفر کاشانی با سر مانع ورود توپ به چهارچوب دروازه تیمش شد. سه دقیقه بعد در صحنه ای که جباری و پروین بر سر توپ با هم درگیر شدند داور خطای پروین را اعلام کرد. تاجی ها خواستند بازی را سریع آغاز کنند اما حسین کلانی با دخالت در کار بازیکن حریف مانع این کار شد و از داور بازی، که در دربی قبل نشان داده بود داور قاطعی است، یک کارت زرد دریافت کرد. به هر حال ضربه خطا را کارو بلند روی دروازه پرسپولیس ارسال کرد. توپ بین جواد قراب و حسن روشن فرود آمد و روشن با یک ضربه نه چندان خوب فضای بالای دروازه مودت را شکافت. در دقیقه 27 بازی محمود خوردبین روی یک نفوذ عالی تا نزدیکی خط عرضی زمین پیشروی کرد و توپ را در عرض برای اسماعیل حاج رحیمی پور فرستاد. حاج رحیمی پور بد از کنترل توپ ضربه خوبی روانه دروازه تاج کرد اما توپ با بدشانسی به تور کناری دروازه حجازی برخورد کرد. حملات پر دامنه پرسپولیس رفته رفته جدی تر شد. سه دقیقه بعد سانتر پروین از روی سر همه عبور کرد و در سمت مقابل به کلانی رسید. حسین کلانی بدون معطلی توپ را مجددا روی دروازه تاج ارسال کرد و این بار حاج رحیمی پور موفق شد با ضربه سر خطر دیگری روی دروازه حجازی ایجاد کند که این ضربه هم روانه اوت شد. در این دقایق توپ از چپ و راست رو دروازه تاج ریخته میشد و مدافعان پرسپولیس تا نیمه زمین پیش کشده بودند. در یکی از این حملات با توپ ربایی عالی تاجی ها حسن روشن در موقعیت ضد حمله صاحب موقعیت شد اما مسیح مسیح نیا در آخرین لحظه توپ روشن را دفع کرد. حملات پرسپولیس و ضد حملات خطرناک تاج تا پایان نیمه اول ادامه داشت اما دو تیم به موقعیت گل قابل ذکری دست پیدا نکردند تا نیمه اول با تساوی بدون گل تمام شود.
در شروع نیمه دوم همایون بهزادی صفر ایرانپاک را جایگزین خوردبین کرد خیلی زود از این تعویض نتیجه گرفت. یار تعویضی پرسپولیسی ها در بدو ورود توپی را در محوطه شش قدم تاج برای حاج رحیمی پور ساخت تا با یک ضربه گل اول بازی شکل بگیرد اما ضربه مهاجم سرخپوشان در آغوش حجازی آرام گرفت. از این لحظه به بعد یک تاج بود و یک حجازی. در دقیقه 66 ناصر حجازی با یک واکنش فوق العاده ضربه آزاد علی پروین را که از فاصله 23 متری زده بود مهار کرد.
تا دقیقه هفتاد بازی مقصد تمام توپ های مهاجمان پرسپولیس دستان امن حجازی بود. رایکوف برای کم کردن فشار پرسپولیس غلامحسین مظلومی را جایگزین مژدهی کرد تا با مشغول شدن مدافعان حریف به مظلومی خیمه سنگین پرسپولیسی ها روی دروازه حجازی برداشته شود. اولین خطر جدی تاج در نیمه دوم در دقیقه 71 با حرکت انفرادی زیبای حسن روشن و عبورش از دو مدافع حریف آغاز شد. بعد از رهایی از چنگ مدافعان حسن روشن توپ را روی دروازه مودت ارسال کرد. مدافعان با دروازه بان پرسپولیس قاطی کردند و توپ به جواد قراب رسید اما باز هم مانند نیمه اول مدافع کهنه کار سرخپوشان، جعفر کاشانی در لحظه آخر توپ قراب را دفع کرد تا همچنان بازی بدون گل دنبال شود. چند دقیقه بعد روی اشتباه مدافعان پرسپولیس در آفساید گیری باز هم حسن روشن در شرایط تک به تک با مودت صاحب توپ شد اما این دروازه بان پرسپولیس بود که از این مبارزه تن به تن پیروز خارج شد.
سه دقیقه بعد هم روی ارسال کارو حق وردیان ضربه سر مظلومی تازه وارد راهی اوت شد. اما صحنه بحث برانگیز بازی در هشتاد و یکمین دقیقه رخ داد. ضربه خطایی که کاشانی بلند به محوطه جریمه تاج ارسال کرد در بین مدافعان آبی پوش فرود آمد و برای لحظه ای توپ دیده نشد. پرسپولیسی ها معتقد بودند که توپ با دست مدافع تاج برخورد کرده اما نظر داور چیز دیگری بود. توپ بعد از بیرون آمد از بین مدافعان به پروین رسید و پاس پروین به صفر ایرانپاک. حالا تنها حجازی مانده، اما همین یک نفر کافی بود تا ضربه عالی ایرانپاک به گل تبدیل نشود. عکس العمل حجازی روی شوت ایرانپاک در این صحنه بی نظیر بود و تاج را در بازی نگه داشت. بازی در دقایق پایانی رو به اتمام بود که حادثه بزرگ رخ داد. حسن روشن که از ابتدای بازی بارها بخت گلزنی یافته بود در یک رفت و برگشت صاحب توپ شد و کار را تمام کرد. توپ بلندی که به محوطه جریمه پرسپولیس فرستاده شده بود را مظلومی با سر به جناح چپ برای روشن فرستاد. حسن روشن بعد از یک مهار سینه زیبا توپ را روی زمین آورد و از همانجا دروازه مودت را نشانه گرفت و به زیبایی تمام توپ را به تنها گل بازی تبدیل کرد. شادی به اردوی تاجی ها آمد و در سمت مقابل پرسپولیسی ها که همه چیز را از دست رفته میدیدند نا امیدانه دست به حملات پشت سر هم و احساسی زدند که جز چند ضربه کرنر چیزی عاید آنها نشد. پرسپولیسی ها در بد موقعی گل خوردند و زمانی برای جبران نداشتند.
دیدن چند تصویر از صحنه گلی که روشن در دقایق پایانی بازی به ثمر رساند خالی از لطف نیست.
بعد از اتمام مسابقه یاران تاج با پرچم ایران در ورزشگاه دور افتخار زدند و قهرمانی نیم فصلشان را جشن گرفتند. مدیریت باشگاه تاج هم برای قدردانی از گل زیبا و پیروزی بخش حسن روشن یک ماشین BMW به اوه هدیه کرد که تیتر یک مجلات فردای مسابقه شد.
در تیم تاج بدون شک حجازی و حسن روشن برترین های بازی بودند و در جمع سرخپوشان علی پروین به عنوان بهترین بازیکن پرسپولیس انتخاب شد.
رایکوف در پایان بازی اینچنین بازی را توصیف کرد: « در ده دقیقه ابتدای نیمه دوم خوب نبودیم اما توانستیم تمام نقشه هایمان را در زمین پیاده کنیم. پرسپولیس در نیمه دوم خسته به نظر میرسید. از قبل میدانستم هر تیمی که گل اول بازی را بزند پیروز میدان است. از بازی بازیکنانم راضی هستم و از آنها ممنونم »
همایون بهزادی هم که از باخت تیمش ناراحت بود صحبت هایش را با تبریک به تیم حریف آغاز کرد و اینچنین ادامه داد: « قبل از بازی قول داده بودم که هجومی بازی خواهیم کرد و همین کار را هم کردیم. حریف خوش شانس بود که توپ های ما به گل تبدیل نشد. امیدوارم در بازی بعدی با تاج این شکست را جبران کنیم. »
رسانه های ورزشی فردای بازی ضمن انتقاد از عملکرد داور و سوت های پرتعدادش در مجموع داوری بازی را خوب ارزیابی کردند. هرچند که پرسپولیسی ها در یک صحنه در نیمه دوم اعتقاد به خطای پنالتی داشتند اما نظر خود داور این نبود. داور سوئیسی همچنین درباره بازی گفت: « نیمه دوم پرسپولیس عالی بود اما در دروازه تاج حجازی به خوبی درخشید. تاجی ها در بد دقیقه ای گل زدند به نظر من تساوی نتیجه عادلانه تری بود. »
این بازی یک میهمان ویژه هم داشت. فرانک اوفارل سرمربی تیم ملی ایران در جایگاه ویژه از نزدیک شاهد بازی بازیکنان دو تیم بود و همین موضوع باعث شده بود در دقایقی از بازی بازیکنان برای اینکه در برابر سرمربی تیم ملی خودی نشان دهند دست به حرکات انفرادی بزنند که البته چیزی از هیجان مسابقه کم نمیکرد. همچنین وجود این مهمان ویژه باعث شده بود یاران دو تیم که در بازی برابر هم قرار میگرفتند دوئل های دیدنی ای را ایجاد کنند.
به هر حال بازی با برتری یک بر صفر تاج تمام شد و افسانه شکست ناپذیری پرسپولیس در جام تخت جمشید به اتمام رسید. با این پیروزی تاجی ها با اختلاف پنج امتیاز نسبت به پرسپولیس رده دومی، قهرمانی نیم فصل رقابت ها را از آن خود کردند و به قهرمانی در پایان فصل بیشتر از قبل امیدوار شدند.
بیشتر بخوانید:
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهاردهم؛ بدشانسی تاج و فرار پرسپولیس به سمت جام
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سیزدهم؛ شش گل در کیسه تاج
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوازدهم؛ جام اتحاد پیش درآمدی بر آغاز لیگ سراسری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی یازدهم؛ حرفه ای گری یا فوتبال آماتوری؟ مسئله این است
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دهم؛ دبل رقیب و قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نهم؛ این پرسپولیس بی رحم
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هشتم؛ یک بازی به قیمت قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفتم، جذابِ خشن
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی ششم؛ کامبک 17 دقیقه ای تاجی ها در دربی دوستانه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پنجم؛ خشم عزیز و روز سیاه داوری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهارم؛ شکست تلخ و کوچ ستارگان
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سوم؛ تساوی، قهرمانی و صعود به جام باشگاه های آسیا
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوم؛ غیر رسمی اما جذاب، مسابقه ای که در میان تاریخ گم شده بوظ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی اول؛ برای شروع بد نبود