استقلال شب گذشته در هفته سوم مرحله گروهی رقابت های لیگ قهرمانان 2021 به مصاف الدحیل رفت و با نتیجه 4-3 شکست خورد.
به گزارش طرفداری، بعد از این شکست استقلال سوالات زیادی در مورد چرایی برخی تصمیمات فرهاد مجیدی مطرح شد. استقلال در شرایطی به میدان رفت که از دو بازی قبلی خود 6 امتیاز را کسب کرده بود. کادرفنی استقلال در این بازی چند تغییر را در ترکیب به وجود آورده بودند.
استقلال در دو بازی اول با سیستم 2-4-4 بازی کرده بود اما در این دیدار فرهاد مجیدی تصمیم گرفت سه مهاجم اصلی تیمش یعنی شیخ دیاباته، مهدی قائدی و ارسلان مطهری را به صورت همزمان بازی دهد. در تحلیل فنی بعد از بازی به صورت مفصل در مورد این تصمیم فرهاد مجیدی صحبت کردیم و دلایلی را بیان کردیم که استقلال با این سیستم در ازای هجومی تر شدن بسیار شکننده می شود و به بیانی دیگر استفاده از این سیستم ریسکی است که حتی اگر تیم را در خط حمله به پاداش برساند فشار زیادی را به خط دفاع و خط میانی تیم وارد می کند و همین قضیه باعث بالا رفتن تعداد گل های خورده استقلال می شود.
پس از انتشار تحلیل بازی کاربران سوالات زیادی را با ادبیات مختلف در مورد این بازی مطرح کردند و حالا به برخی از آن ها پاسخ می دهیم. دراین مطلب سعی شده تمامی سوالت در چند بخش کلی دسته بندی شود و سپس به آن ها پاسخ داده شود.:
- نظر کاربر: استقلال بدشانس بود و اگر در فلان صحنه فلان توپ گل می شد، نتیجه تغییر می کرد و سیستم تیم هم جواب می داد
استقلال حتی اگر با این سیستم بازی را 4-4 می کرد و یا حتی 5-4 می برد، باز هم می گفتیم این سیستم مناسب چنین بازی ای نبود. تیم فرهاد مجیدی 6 امتیاز داشت و باید مثل تیمی رفتار میکرد که در موضع برتر قرار دارد. سیستم استقلال به گونه ای بود که انگار این تیم در هفته آخر رقابت ها حضور دارد و برای صعود هم به پیروزی بیش از یک گل نیاز دارد! استقلال در موضع برتر قرر داشت اما در سیستم این تیم هیچ نشانی از قرار گرفتن در موضع برتر وجود نداشت.
کسی نمی گوید استقلال باید دفاعی بازی می کرد. کنترل بازی و مدیریت با دفاعی بازی کردن از زمین تا آسمان فرق دارد. استقلال با کم کردن یک نفر از خط میانی ریسک بزرگی را به جان خرید...
- نظر کاربر: چرا روی سیستم برنده تاکید دارید؟ یعنی مربی نباید تغییر تاکتیک بدهد؟ مگر تیم حریف آنالیز نمی کند؟ خب پس همیشه اعتماد به سیستم برنده درست نیست...
در بخشی از تحلیل اشاره کردیم که استقلال نباید سیستم برنده اش را تغییر می داد اما موضوع ربطی به تغییر تاکتیک دادن مربی ندارد. منظور از تغییر سیستم برنده، بازی دادن به همان مثلث معروف استقلال است که آبی ها را به سمت بازی با سیستم سه مهاجمه برد.
یکی از راهکارهایی که سرمربیان در چنین مواقعی دارند این است که به سیستم و شمای کلی تیم دست نمی زنند و تنها شعاع حرکتی برخی بازیکنان را تغییر می دهند. برای درک تاثیر این اقدام به سیستم 1-3-2-4 که زمان محمود فکری در استقلال بازی می شد نگاهی بیاندازید و آن را با همین سیستم در زمان مجیدی مقایسه کنید. همن قضیه است که باعث دگرگونی بازیکنانی مثل محمد نادری می شود. این بازیکنان همان ها هستند که زمان فکری هم بودند، سیستم هم همان است اما فرهاد و فراز با تغییر شعاع حرکتی بازیکنان، جنبه های تازه ای از قابلیت فنی آنها را رو کردند.
سرمربی تیم اختیار این قضیه را هم دارد که کلا سیستم تیم را تغییر دهد اما این تغییر باید توجیه پذیر باشد. در جریان یکی از تحلیل بازی های استقلال به پارامتری به نام (Risk and reward) اشاره کردیم.
پارامتر ریسک و پاداش (Risk and reward) که یکی از حیاتی ترین موضوعات در تصمیمات فنی هر سرمربی و کادر فنی اش است اشاره کنیم. در این فرمول شما باید به پاداش هایی که تصمیم ریسکی به شما می دهد توجه کنید و با بررسی آن تصمیم و سنجش میزان پاداشی که به تیم فنی شما می دهد، مشخص کنید که آیا آن تصمیم می تواند تیم شما را به سمت موفقیت سوق دهد یا خیر؟
فرهاد مجیدی دیشب ریسک کرد، سه مهاجمش را بازی داد، به پاداش هم رسید و سه گل به ثمر رساند اما این این ریسک وضعیت خط هافبک استقلال از لحاظ دفاعی را اسف بار کرد. چرا که این سه مهره خیلی علاقه ای به عقب نشینی نداشتند و با این اتفاق عملا گزینه پاس های مدافعان و مسعود ریگی برای بازیسازی کم شده بود.
تیم فرهاد مجیدی 6 امتیاز داشت و می توانست با همان سیستم قبلی به راحتی جلوی این حجم از گل های خورده را بگیرد و از گل هایی که تیمش به ثمر می رساند محافظت کند. باز هم اشاره می کنیم سیستم استقلال به گونه ای بود که انگار این تیم در هفته آخر رقابت ها حضور دارد و برای صعود هم به پیروزی بیش از یک گل نیاز دارد!
- نظر کاربر: تمام گل های زده شده روی اشتباه بود، دروازه بان و دفاع الدحیل تمام این گل ها را به استقلال تقدیم کردند...
جمله بالا بارها و بارها با ادبیات مختلف در مورد این بازی مطرح شد. در جواب این دوستان باید گفت در فوتبال تا اشتباهی نشود هیچ گلی به ثمر نمی رسد. استقلال در این بازی سه گل به ثمر رساند. گل اول روی ارسال بسیار زیبای احمد موسوی و ضربه سر ارسلان مطهری وارد دروازه الدحیل شد. با توجه به شعاع حرکتی ای که کادرفنی استقلال برای فولبک های تیم در بازی های اخیر در نظر گرفته بود، پیش بینی می شد که احمد موسوی یا محمد نادری با نفوذ هایشان بتوانند استقلال را صاحب موقعیت کنند.
روی گل دوم استقلال فرشید اسماعیلی به خوبی از بازیکن الدحیل توپ گیری کرد و چینش بازیکنان استقلال در زمین حریف به گونه ای بود که مهدی بن عطیه برای توپ گیری از اسماعیلی از پستش خارج و اسماعیلی نیز سریعا ارسلان را صاحب توپ کرد و پاس گل به شیخ دیاباته رسید. روی این گل استراتژی های متفاوتی مثل بازپس گیری سریع توپ، ایجاد برتری عددی و ایجاد فضا دیده می شود.
گل سوم استقلال نیز روی یک ضربه کرنر بود. توپ روی سر شیخ دیاباته ارسال شد و این بازیکن توپ را با سرش به سمت دروازه هدایت کرد و با همکاری مطهری و فرشید اسماعیلی استقلال به گل رسید.
اگر دید هواداری را کنار بگذارید متوجه می شوید گل های استقلال روی حرکاتی به ثمر رسیده که قطعا جز استراتژی های تیم بوده است. از نفوذ فولبک های تیم برای موقعیت سازی تا بازپس گیری سریع توپ و ارسال توپ های بلند روی سر دیاباته آیا این گل ها تماما روی اتفاق بوده است؟
اشتباه در فوتبال اجتناب ناپذیر است اما باید همیشه به این نکته توجه داشته باشید روی هر گلی که به ثمر می رسد اشتباهی رخ می دهد و این تفسیر و نحوه نگرش ما است که می تواند به یک گل ارزش دهد. شاید بگویید استقلال روی اشتباه گل دوم را دریافت کرد و مسعود ریگی مقصر اصلی آن گل بود اما هیچ وقت این نکته را فراموش نکنید که اگر پرس سنگینی از سوی الدحیلی ها در کار نبود هیچ وقت آن گل به ثمر نمی رسید....
- نظر کاربر: سیاوش یزدانی کند است و نباید در این بازی به میدان می رفت....
قبل از صحبت در مورد خط دفاعی استقلال نگاهی به عمق تیب استقلال در این پست بیاندازید. استقلال در حالی محمد دانشگر را کنار گذاشت که الان در این پست به مشکل خورده چرا که سیاوش یزدانی عملا تنها مدافع قد بلند و قلدر استقلال است. حسین مرادمند و عارف غلامی مدافعانی نیستند که بتوانند یک بازی را به طور کامل مدیریت کنند.
اگر سیاوش بازی نکند پس چه کسی برای استقلال در پست دفاع وسط به میدان برود؟ در مورد کنار گذاشتن دانشگر به تصمیم سرمربی استقلال احترام می گذاریم چرا که مسائل انضباطی برای مدیریت تیم مهم است. اما هواداران باید بپذیرند با کنار گذاشتن دانشگر این تیم در پست دفاع وسط با کمبود مواجه است.
با عارف غلامی و حسین مرادمند نمی توان یک تورنومنت آسیایی را با عملکردی درخشان در خط دفاعی به پایان رساند این دو بازیکن از لحاظ میانگین قدی خیلی اوضاع خوبی ندارند و در بسیاری از صحنه ها روی یارگیری یار مستقیم خود هم مشکل دارند...
استقلال گل چهارم را در حالی خورد که مهاجم الدحیل در محوطه جریمه هرکاری دلش خواست انجام داد. البته واقعا اگر به فیزیک اولونگا نگاهی می انداختید و با مرادمند مقایسه می کردید متوجه می شدید استقلال نباید منتظر اتفاقات خوبی باشد...
- سوال کاربر: فقط با سیستم 2-4-4 می توان از اصل برتری عددی حریف در میانه میدان جلوگیری کرد؟
خیر قطعا استفاده از سیستم 2-4-4 بهترین گزینه نیست. اما با استفاده همزمان از دیاباته، قائدی و مطهری هم نمی توان اصل برتری عددی هنگام چرخش توپ در خط میانی را رعایت کرد..
بیشتر بخوانید:
استقلال - الدحیل؛ گل هایی که به دست خودی ها پر پر شد | تحلیل فنی