الهه سامانیان از داوران برجسته و باتجربه لیگ برتر بانوان فوتبال کشورمان است. این بانوی متولد شیراز سال هاست در لیگ برتر قضاوت می کند و می توان او را جزو باتجربه های لیگ بانوان دانست.
الهه سامانیان در گفتگوی خود با خبرنگار طرفداری، ضمن معرفی خود در خصوص مشکلات فوتبال بانوان و دیگر مسائل حرفه خود صحبت کرد.
گفتگوی الهه سامانیان و خبرنگار طرفداری را در ادامه می خوانید:
ابتدا خودتان را معرفی کنید
الهه سامانیان هستم کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی و به مدت 7 سال است که به عنوان داور لیگ برتر فوتبال بانوان فعالیت دارم. در حال حاضر مربی رسمی فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام و مربی بدنسازی تخصصی و بازتوانی رشته فوتبال هستم.
در یک سال اخیر که دنیا درگیر کرونا بوده، روی حرفه شما چه تاثیری گذاشته است؟
همه گیر بودن ویروس منحوس کرونا تمام اصناف، گروه ها و مشاغل را تحت تاثیر خود قرار داده که حرفه ما هم از این قاعده مستثنی نبوده و به جهت پیشگیری از شیوع این ویروس و قطع زنجیره انتقال، برگزاری خیلی از کلاس ها، تمرینات و مسابقات کنسل و در نهایت این موضوع به رکود قابل توجهی در حرفه ما شد.
فعالیت حرفه ای شما از چه زمانی شروع شد؟ و با توجه به اینکه خانم هستید، آیا خانواده مخالف ورود شما به ورزش نبود؟
بنده به صورت حرفه ای از سال 1378 فعالیت ورزشی خود را آغاز کرده و در کنار ورزش قهرمانی از سال 1385 کار مربیگری را به صورت حرفه ای ادامه دادم. در نهایت از سال 1393 وارد عرصه داوری فوتبال در لیگ برتر بانوان شدم. در کنار داوری فوتبال نیز 3 سال به کار مبیگری مشغولم.
از آنجایی که خانواده ام کاملا ورزشی هستند، نه تنها مخالف حضورم در ورزش نبودند بلکه از مشوقین اصلی در این راه بودند.
شما هم فوتبال بازی کرده اید هم مربی بوده اید، چه شد به داوری روی آوردید؟
به خاطر علاقه ای که به داوری داشتم. داوری برای من جذابیت خاصی دارد.
در فوتسال نیز فعالیت کرده اید. تفاوت های داوری فوتسال و فوتبال؟ و اینکه کدام را ترجیح می دهید؟
با توجه به بزرگتر بودن ابعاد زمین فوتبال، همچنین برگزاری مسابقات در فضای باز در شرایط آب و هوایی مختلف و از طرفی تعداد بیشتر بازیکنان درون زمین، داوری فوتبال مستلزم داشتن آمادگی جسمانی بیشتر و بهتر نسبت به فوتسال خواهد بود. در کل فوتبال دارای جذابیت بیشتری نسبت به فوتسال است.
می بینید که در فوتبال ما اعتراض به داور خیلی بیشتر از به طور مثال کشورهایی است که صاحب سبک فوتبال در دنیا هستند. به نظرتان این مسئله چه تاثیری روی عملکرد داور می گذارد و راهکار برای آن چیست؟
از نظر من دلیل عمده اصلی اعتراضات بازیکنان و کادر فنی نسبت به داوران، آگاهی نداشتن نسبت به قوانین و مقررات داوری و از طرف دیگر در فوتبال خانم ها، احساساتی بودن بانوان است. البته لازم به ذکر است اشتباهات داوری را نمی توان نادیده گرفت.
پیشنهاد من برگزاری کلاس های آموزشی و توجیهی مستمر برای داوران، بازیکنان و کادر فنی تیم ها است.
در مورد فوتبال بانوان بگویید. نقاط ضعف فوتبال بانوان چیست؟ داوری بانوان چطور؟
امسال سیزدهمین دوره لیگ برتر بانوان در شرایط سخت و محدودیت های کرونایی برگزار شد. در این دوره نسبت به سال های قبل شاهد پیشرفت های خوبی از نظر کیفی و کمی بودیم. نکته حائز اهمیت در این میان، کم توجهی به بخش بانوان است.
به داوری می توان به چشم یک شغل اصلی نگاه کرد؟
خیر واقعا نمی توان به عنوان یک شغل و منبع درآمد به آن نگاه کرد. داوری چیزی جز عشق و علاقه نیست.
آیا میان داوران آقا و خانم تفاوت قائل شده اند؟
تفاوت های فاحشی بیان داوران آقا و خانم وجود دارد.
فدراسیون فوتبال سعی کرده در بخش آقایان و بانوان از داوران جوان استفاده کند. با جوانگرایی موافقید؟ خوبی ها و بدی های این تصمیم چیست؟
با اصل موضوع جوانگرایی موافقم و بایستی هرچه زودتر این اتفاق رخ دهد اما به شرطی که با برنامه ریزی و به صورت هدفمند باشد. گلچین کردن داوران جوان مستعد، برگزاری کلاس های آموزشی مستمر و استفاده از تجربیات داوران باتجربه می تواند در تربیت داوران جوان بسیار مفید باشد.
الهه سامانیان اوج کار خود را در کجا می بیند؟ یعنی هدفی دارید که به آن نرسیده اید؟
روایت داریم که کمال نهایی انسان، زمانی است که استعدادهای خود را شناخته و سعی در شکوفا کردن آن ها داشته باشد. طبیعتا هیچ انسانی بدون استعداد خلق نشده است. من هم در زندگی سعی کرده ام که استعدادهای خود را شناخته و آن ها را شکوفا کنم. هدف نهایی ام، رسیدن به کمال است.
الگوی خاصی در داوری دارید؟
خیر الگوی خاصی ندارم.
و صحبت پایانی با مخاطبین؟
در پایان ضمن تشکر و قدردانی از رسانه طرفداری که این فرصت را در اختیار من قرار داد، از خانواده و همسرم تشکر می کنم که در همه حال حامی و پشتیبان من بودند.