جنگ سالاران ژاپن(قسمت اول )
نام ژاپن امروز با امنیت و نظم گره خورده است اما شاید برایتان جالب باشد تا بدانید از قرن ۱۵ تا قرن ۱۷ عموما سرزمین ژاپن در جنگ به سر میبرد.جنگی ناتمام میان خاندان ها و سامورایی های تابع آنان عصری که سنگوکو نامیده میشود و در آن جنگ سالارانی بی نظیر ظهور کردند که در چند قسمت میخواهم شرح زندگی آنان را برایتان توضیح دهم.
این لیست نیز به اربابان خاندان های بزرگی میپردازد. با این حال هیچ رتبه بندی وجود ندارد چرا که اکثرا اگر هم در برابر یکدیگر صف آرایی کرده باشند در شرایط نابرابر بوده است.
در ابتدا واجب است تا توضیحی درباره جنگ سالاران ژاپن بدهم
____________________________________________________________
دایمیو کیست؟
دایمیو ها خود نیز از سامورایی های بلند مرتبه ای بودند که تقریبا از قرن ۱۰ ام میلادی تا قرن ۱۹میلادی بر قسمت اعظم خاک ژاپن حکمرانی میکردند و به قول معروف تموم آتیش ها زیر سر همین طبقه اجتماعی بود.با این حال تفاوت های زیادی با نظام ارباب رعیتی ایران و یا اروپا داشتند.برخلاف ایران این ارباب ها سربازان و سامورایی هایی از طبقات پایین تر داشتند و با آنها به جنگ میپرداختند اما در نهایت وفاداری تام به امپراتور داشتند و در رده بعدی اکثر اوقات نسبت به شوگان(شخص اول حکومت ژاپن ) نیز وفادار بودند؛ تنها گاهی اوقات که قدرت این ارباب ها از شوگان بیشتر میشد امکان خیانت زیاد میشد.
____________________________________________________________
تاکدا شینگن((۱۵۷۳_ 武田 信玄) (۱۵۲۱میلادی)
معروف تر از امپراتور ها،مردی که هنوز نیز در ژاپن از محبوبیت بالایی برخوردار است و اگر فیلم (کاگه موشا )اثر کوروساوا را دیده باشید احتمالا با شخصیت او آشنایید.
نام پدرش تاکدا نوبوتارا بود و در اصل از اعقاب خاندان میناموتو بودند که روزگاری لقب شوگان را داشتند.در ابتدا نامش تارو بود اما پس از آنکه به مذهب بودایی روی آورد نام شینگن را بر خود گذاشت.
آغاز کار(ببر کای )با به زیر کشیدن پدر در ۲۱ سالگی رقم خورد .پدرش به تبعید نزد خاندان ایماگاوا فرستاده شد و در بعد از مدتی توانست کنترل ایالت موروثیش یعنی کای را بدست بگیرد.
پس از آن توانست در نبرد سزاوا امیر ایالت شینانو رآ نیز مغلوب خویش سازد و بر وسعت خاندان تاکدا بیفزاید.
نبردهای بعدی او نبردهای پنجگانه کاواناکاجیما بود که با رقیب خود یعنی اوئسوگی کنشین روبه رو شد.این نبرد ها گرچه با پیروزی شینگن پایان یافت اما در پایان توان غلبه بر رقیب خود را دیگر نداشت.پایان نبرد پنجم همزمان بود با فتح پایتخت کیوتو توسط اودا نوبوناگا(در قسمت پایین به آن اشاره شده )شینگن نیز در سه سال پایانی عمر خود با اودا و توکوگاوا مبارزه کرد.با این حال پایان عمر فرصت غلبه بر اودا و فتح کیوتو را از وی گرفت.خاندان او پس از مرگش در نبرد با اودا نوبوناگا شکستی سخت متحمل شد و برای همیشه از صحنه روزگار محو شد!
( نواحی قرمز سرزمین های موروثی خاندان تاکداست و نواحی نارنجی سرزمین هایی که بوسیله شینگن فتح شد )
__________________________________________________________
اودا نوبوناگا((織田信長 )(ژوئن ۱۵۳۴ – ژوئن ۱۵۸۲)
متحد کننده حقیقی ژاپن یا خونخواری بی رحم؟سوالی که ۵ قرن است شناخت این شخصیت را ناممکن ساخته.
اودا نوبوناگا فرزند دایمیو ولایت آواری ،اودا نوبوهیده بود.در ۱۵۵۱ و در ۱۷ سالگی در پی مرگ پدرش بر اثر بیماری حاکم ولایت آواری شد و پس از مدتی تمام شاخه های خاندان اودا را به زیر فرمان خود آورد.
در سال ۱۵۶۰ خاندان بزرگ ایماگاوا با بیش از ۲۵ هزار سرباز راهی ایالت آواری شد تا دودمان ادو و رهبر آن نوبوناگا را که روزی فرمانبردار آنان بود را سرکوب کنند.اکثر فرماندهان نوبوناگا با اینکه به موجب وظایف سامورایی خویش تا پای جان برای او میجنگیدند اما بر این عقیده بودند که شکست او با تنها دو هزار سرباز در برابر چنین ارتشی به رهبری ایماگاوا یوشیموتو حتمیست.
با این اودا با استفاده از طوفان و پراکنده ساختن ارتش ایماگاوا با استفاده از تیرک های چوبی که رقم ارتش او را به ظاهر افزایش میداد توانست در نبرد اوکهازاما پیروز شود.پس از آن او به سرعت در کل ژاپن به معروفیت رسید تا حدی که در ۱۵۶۸، بنا بر درخواست آشیکاگا یوشیآکی (شوگون پانزدهم) جهت پشتیبانی از وی به کیوتو، پایتخت وقت ژاپن، لشکرکشی کرد، اما پس از مدتی نوبوناگا شروع به محدود کردن قدرت شوگون کرد و قدرت اصلی را در پایتخت در دست خود گرفت. آشیکاگا یوشیآکی از اینکه دستنشاندهٔ نوبوناگا شده بود، راضی نبود و مخفیانه با دایمیوهای مناطق مختلف در ارتباط بود، تا توانست با ائتلاف با برخی از دایمیوها و رهبران پرقدرت مذهبی مانند رهبران معبد انریاکو در کوه هیئی و کننیو، رهبر فرقه هونگانجی، یک ائتلاف علیه نوبوناگا تشکیل دهد. از آغاز سال ۱۵۷۱ نوبوناگا حمله به جبههٔ مشترکی که ضد او تشکیل شده بود، را آغاز و دستور آتش زدن کوه هیئی را صادر کرد. در بهار سال ۱۵۷۳ نوبوناگا شوگون پانزدهم را به تبعید فرستاد. بدین ترتیب وی بعد از حدود ۲۴۰ سال به حکمرانی شوگونسالاری آشیکاگا پایان داد. در سال ۱۵۷۶ شوگون که توسط نوبوناگا از قدرت کنار گذاشته شده بود، بار دیگر با ارتباط برقرار کردن با خاندان پرقدرت موری ضد نوبوناگا قیام کرد. نوبوناگا توانست در دومین نبرد از نبردهای کیزوگاواگوچی (۱۵۷۸)، خاندان موری را شکست دهد. نوبوناگا در ۱۵۸۲ در حالی که در بالاترین سطح قدرت خود قرار داشت، نیمهشب مورد هجوم ژنرال ارشد خود، آکچی میتسوهیده که از توحش و خشونت ذاتی و کشتار های بی رحمانه او خسته شده بود، قرار گرفت. در این حمله که از آن با عنوان حادثه معبد هوننو یاد میشود، ابتدا نوبوناگا بهشدت به مقابله با شورشیان پرداخت، اما پس از زخمی شدن به داخل معبد رفت و دست به عمل آیینی سپوکو(در اینجا هاراگیری نامیده میشود ) زد و جان خود را گرفت.پس از او بار دیگر نبرد قدرت میان وارثانش بالا گرفت.
(ناحیه آبی رنگ سرزمین نوبوناگا در ۱۵۶۰ است و ناحیه خاکستری در سال ۱۵۸۰ )
____________________________________________________________
توسوکابه موتوچیکا (長宗我部 元親) (۱۵۹۹ – ۱۵۳۹)
مردی بردبار و اهل جزیره شیکوکو در جنوب ژاپن.جنگ سالاری که با وجود قدرت دشمنانش هیچ گاه به خود ترس راه نداد.
وی بیست و یکمین رهبر خاندان توسوکابه بود و بر ولایت توسا حکمرانی میکرد.وی فرزند توسوکابه کونیچیکا (۱۵۰۴–۱۵۶۰)بود و از طرف مادری به خاندان مینو مرتبط بود.نکته جالب اینست که هر هم نوبوناگا و هم موتوچیکا با هم رابطه فامیلی دوری داشتند.
شیکوکو در آن زمان از چهار ولایت آوا، توسا، سانوکی و ایو تشکیل شده بود. در اواخر دوره سنگوکو توسُوکابه مُوتُوچیکا توانسته بود بر ولایت توسا تسلط پیدا کند و قصد تصرف تمامی خاک شیکوکو را داشت. در این دوران ولایت آوا تحت تسلط خاندان میوشی بود. توسوکابه موتوچیکا روابط دوستانهای با نوبوناگا و همچنین خاندان موری برقرار کرده بود که هر دو دشمنان خاندان میوشی بودند. اودا نوبوناگا ابتدا با نظر مساعد به پیشرفت موتوچیکا در منطقه نگاه میکرد و به وی اجازه تصرف هر زمینی که در شیکوکو در اثر حمله به دست میآورد را داده بود. اما پس از شکست خاندان میوشی و تبعیت این خاندان از نوبوناگا و همچنین شروع نبرد با خاندان موری که از یاران موتوچیکا محسوب میشد، نوبوناگا تجدیدنظر کرد و به وی ابلاغ کرد که در شیکوکو تنها ولایت توسا و نصف ولایت آوا را میتواند تحت اختیار داشته باشد. تغییر سیاست نوبوناگا خشم و مخالفت موتوچیکا را برانگیخت و رابطه این دو به دشمنی گرایید. در ۱۵۸۲ نوبوناگا سپاه بزرگی را به رهبری پسر سومش اودا نوبوتاکا در بنادر اوساکا و نزدیک به جزیرهٔ شیکوکو مستقر کرد. این سپاه منتظر فرصت مناسب برای گذشتن از دریا و حمله به سپاه موتوچیکا بود که حادثه معبد هوننو رخ داد و حمله متوقف ماند.
دوره فرمانروایی هیدهیوشی، موتوچیکا و پسر ارشدش توسوکابه نوبوچیکا در حمله به ولایت همسایه کیوشو، شرکت داشتند که پسر ارشدش در طی آن درگذشت. در سال ۱۵۹۰، موتوچیکا یک ناوگان را در محاصره اوداوارا (۱۵۹۰) رهبری کرد و در ۱۵۹۲ در تهاجم هیدهیوشی به کره (۱۵۹۸–۱۵۹۲) جنگید.
موتوچیکا در سال ۱۵۹۹ در سن ۶۱ سالگی در خانه مسکونی اش در فوشیمی، کیوتو درگذشت. پس از وی پسر چهارمش توسوکابه موریچیکا (۱۵۷۵–۱۶۱۵) جانشین وی شد
(ناحیه قرمز ولایت توسا در آغاز حکومت موتوچیکاست)
____________________________________________________________
امیدوارم لذت برده باشید در قسمت بعدی احتمالا به اربابان دیگه ای اشاره کنم . در نهایت احتمالا در کل چهار قسمت از این مطالب بذارم.