رودبار ،مرکز شهرستان رودبار جنوب و شهری در استان کرمان در جنوب شرقی ایران است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵، ۲۵٫۸۴۰ نفر بودهاست. : این شهرستان با تولید ۲۰ هزار تن حنا رتبه اول کشور را دارد

سابقه تمدن بشری به دلیل حاشیه نشینی در اطراف رودخانه هلیل که از قلب این شهرستان می گذرد و وجود تپه های باستانی چون تنب خرگ ، تنب نمرد ، تنب پنگ و برج عباس آباد بيانگر وجود اين تمدن هاي قديمي است که حتي سابقه آنها از تمدن بين النهرين قديمي تر مي باشد و اين آثار باستاني در ادامه حيات تمدن هاي واقع در کنار صندل شهرستان جيرفت و در همان مسير و امتداد در حاشيه هليل رود قرار دارد. البته به دليل اينکه اين منطقه فقط چند سالي است که به صورت شهرستان مستقلي در آمده است اطلاعات تاريخي چنداني در خصوص آن تاليف نگرديده و متاسفانه از اين حيث منابع چنداني وجود ندارد .
شهرستان رودبار جنوب با وسعت حدود ۶۳/۶۸۶۴ کیلومتر مربع معادل۷۵/۳ درصد مساحت استان را به خود اختصاص داده است و با آمار جمعیتی بالغ بر یکصد و ده هزار نفر در منتهی الیه جنوبی استان پهناور کرمان قرار دارد. • موقعیت های مرزی این شهرستان از شمال به شهرستان عنبر آباد از جنوب به شهرستان ایرانشهر از سمت شرق به شهرستان بم و نهایتا در قسمت غربی به شهرستان کهنوج و قلعه گنج متصل می گردد. این شهرستان دارای ۱ مرکز شهري، ۲ بخش ، ۴ دهستان، ۳۰۳ آبادي داراي سکنه به شرح ذيل مي باشد .
• بخش جازموریان o دهستان جازموریان o دهستان کوهستان (رودبار جنوب)
• بخش مرکزی شهرستان رودبار جنوب o دهستان رودبار (رودبار جنوب) o دهستان نهضت آباد
• شهر: رودبار

آب وهوای آن گرم و حاره است که دمای هوا به ماکزیمم ۵۱ درجه نیز می رسد همچنین تحت تاثیر بادهایی که از سمت خلیج فارس و درياي عمان به اين منطقه مي وزد اکثر اوقات گرماي هوا تا ۶۰ درجه شرجي همراه مي گردد. در ادامه کوه های بارز در امتداد جنوبی این سلسله جبال نواری از کوهستانهای نیمه مرتفع در منطقه نمداد رودبار وجود دارد که مرتفع ترین قلعه آن مسیل فرهاد با ارتفاع ۵۰۰ متر می باشد.
جمعیت کل شهرستان رودبار جنوب بر اساس نتایج سرشماری سال ۸۵ – ۸۷،۵۹۴ نفر اعلام گردیده است . بر این اساس حدود ۳/۳ درصد جمعیت استان در این شهرستان زندگی می کنند ودر رتبه دوازدهم جمعیت در استان قرار دارد . از نظر ترکیب جنسی جمعیت کل شهرستان ۴۳،۷۵۰ نفر( ۹/۴۹درصد ) را مردان و ۴۳،۸۴۴ نفر (۵۰ درصد ) را زنان تشکیل می دهند. ترکیب جمعیت شهری و روستایی این شهرستان به گونه ای می باشد که قسمت عمده جمعیت شهر ستان به دلیل اينکه از راه کشاورزي زندگي مي کنند در روستا بسر مي برند يعني جمعيتي معادل ۷۸.۶۵۹ نفر (۸/۸۹ درصد) در نقاط روستايي به کشاورزي مشغول مي باشند. در مقابل جمعيت شهرنشين بسيار کم و حدود ۱۰ در صد است. و ۹۲ نفر نيز جمعيت غير ساکن شهرستان را شامل مي شوند. همان طور که مشاهده می گردد شهرستانهای جنوبی استان کرمان درصد روستانشین آنها خیلی بالاتر می باشد و این به خاطر امکانات و توانایی کشاورزي منطقه و پايبندي مردم به روستا و فعاليت هاي کشاورزي مي باشد در این شهرستان همانند سایر شهرستانهای جنوبی استان کرمان تراکم جمعیت پایین می باشد ، در بخش مرکزی ۲۶/۷ تا ۸۶/۲۷ نفر و در بخش جازموریان ۲۶/۷ نفر در هر کيلومتر مربع جمعيت وجود دارد.متوسط تراکم جمعيت در اين شهرستان ۵/۱۷ نفر در هر کيلومتر مربع مي باشد.

مردم رودبار از قوم بلوچ و بلوچکاره می باشند. و به زبان بلوچی(گویش رودباری )صحبت میکنند و پوشش مردم رودبار لباس محلی بلوچی هست. قبل از انقلاب اسلامی ایران شهر اسلام آباد وجود خارجی نداشت و پس از انقلاب این شهر با کوچ مردم میش پدوم و سایر روستاها شکل گرفت، قابل ذکر است که اولین مدرسه رودبارجنوب در زیارت میرمقداد تاسیس شد که پس از انقلاب نیز ادامه داشت و اسلام آباد مرکزشهرستان، پس از انقلاب دارای مدرسه شد.
وجود جنگل هزار كهور، دشت سر سبز جازموريان، زيارتگاه پنج تن روستای مهن آباد كه هر سال با ايجاد غرفه های فروش كالا موقعيت و مكانی بی نظير را برای رفاه حال گردشگران فراهم می آورد از ديگر جاذبه های رودبار جنوب است. بيش از 150 رشته قنات و چشمه سار پرآب در شهرستان رودبارجنوب وجود دارد و دو آبگرم تاج محل و چالی گان نيز از جمله پتانسيل های گردشگری اين منطقه است كه مسافران علاوه بر تفريح می توانند از خواص درمانی آبگرم های طبيعی استفاده كنند. بيش از 80 هزار هكتار مزارع گندم، هندوانه و گوجه فرنگی، نخلستان های بزرگ و ساير محصولات كشاورزی از ديگر ظرفيت های طبيعی رودبارجنوب است كه در فصل بهار جلوه ای بی نظير به طبعيت اين شهرستان می دهد و دل هر بيننده ای را به نظاره آن جذب می كند.
جاذبه های رودبار جنوب
روستای زگردی: از توابع بخش جازموریان که در حد فاصل شهرستان رودبار جنوب و زهکلوت واقع شده است. از ایام باستان تا کنون به این منطقه ” زگردی” گفته می شود که قدمت آن به ۵۵۰۰ هزار سال قبل از میلاد برمی گردد. زگردی به منطقه ای گفته می شود که در اطراف آن درختان جنگلی باشد. و در میان آن تپه ای گرد و بلند وجود داشته باشد. این روستا دارای ۲۵۰۰ نفر جمعیت و ۷۰۰ خانوار می باشد. محصولات کشاورزی ،حنا، گندم، هندوانه، گوجه، کنجد، ذرت، خیار و خرما می باشد . که گندم و حنا از محصولات مهم منطقه می باشد. ۲۰۰۰ هکتار از زمینهای این منطقه زیر کشت گندم می باشد . گاو ، گوسفند و شتر از جمله دامهایی هستند که در این منطقه پرورش داده می شوند. از صنایع دستی روستای زگردی که توسط زنان این روستا انجام می گیرد می توان به (سوزن دوزی- آینه و دکمه دوزی ..) نام برد.

قلعه میش پدام: قلعه تاریخی میش پدام است فاصله ۳۳۰ کیلومتری از مرکز استان کرمان و 7 کیلومتری جنوب غربی این شهرستان و در روستای قلعه واقع شده است. قدمت این بنا به دورانهای تاریخی پس از اسلام بر می گردد. مصالح بهکار رفته قلعه شامل خشت و گِل است، این بنای تاریخی بازوی مستحکم و استوار در دورانهای گذشته و همچنین پناهگاه مستحکم و معتبری برای اهل آن منطقه به شمار رفته است ولی متاسفانه در اثر بارندگی های اخیر در حال نابودی می باشد اطراف این قلعه با گندمزارها پوشیده شده است که برای استراحت بازدیدکنندگان فضای مناسبی را ایجاد کرده است. این اثر ملی در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۹۵۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

روستای برجک: روستای خوش آب هوای برجک در ۶۵ کیلومتری بخش مرکزی رودبار جنوب و در ۱۵ کیلومتری جاده ایرانشهر واقع شده است که این روستا سرسبز و دلپذیر علاوه برداشتن آبشار بالغ بر ۲۰ قنات از جمله قنات دندسکی، دهنوکوهستان، جناتآباد و … وجود دارد.همچنین در این روستا آبشار سونته و قناتهای بسیاری وجود دارد که زمینه سیاحت و تفریح را برای مسافران نوروزی فراهم کرده است

.................................
آرشیو