چَهارباغ مرکز شهرستان چهارباغ و شهری در استان البرز ایران است. شهرستان چهارباغ با تصویب دولت در آبان 99 به عنوان جدیدترین شهرستان ایران شناخته می شود. جمعیت شهر چهارباغ براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، برابر با ۴۸،۸۲۸ نفر بودهاست.
شهر چهار باغ از شمال محدود به اتوبان تهران- قزوین از شمال شرقی محدود به خیابان صنعتکاران (مرز مشترک با کمالشهر کرج) از سمت جنوب شرقی به خط راه آهن و جاده قزلحصار و از سمت جنوب محدود به دکلهای فشار قوی انتهای چهارباغ و از سمت جنوب غرب محدود به خیابان خراسان (روستایقوهه) و خط راه آهن و از سمت شمال غرب محدود به خیابان تکماکارون (مرز مشترک با بخش مرکزی) میباشد.

این شهر از ارتقای روستای چهاردانگه به شهر (در نیمه اول سال ۸۴) و الحاق دو روستای مهدیآباد و ملکآباد (تیرماه ۱۳۸۶)، تأسیس شدهاست و شهرداری آن از تاریخ ۲۳ مرداد ماه سال ۱۳۸۴ آغاز به کار نمودهاست. هماینک دفتر امام جمعه و دفتر نماینده مجلس ادارات دادگستری ، کمیته امداد ؛ شهرداری، بخشداری، شورای اسلامی شهر وبخش وارشاد و تبلیغات اسلامی، امور مساجد، مجتمع حل اختلاف، گاز، آب، برق، بهزیستی ؛ ورزش و جوانان، مخابرات، دفتر پستی، کلانتری، پلیس راه کارگزاری تأمین اجتماعی و بیمه روستایی در چهارباغ فعالیت دارند.
فاصله بین قائمیه (مهدی آباد) تا مرکز شهر چهارباغ حدود ۱۰ کیلومتر است و حافظیه (ملک آباد) نیز حدود پنج کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد. چهارباغ از جمله شهرهایی است که بین مناطق شهری آن زمینهای کشاورزی و باغی فراوانی وجود دارد. بخش زیادی از اراضی حریم بافت شهری چهارباغ به کشت محصولات کشاورزی، سبزی و باغات میوه اختصاص دارد و سالانه مقادیر قابل توجهی محصول در منطقه برداشت میشود.
طرح مطالعاتی ساخت شهرک صنعتی چهارباغ در زمینی به مساحت ۸۰۰ هکتار در سال ۱۳۸۶ آغاز شد. شهرک الهیه و دهکده ورزشی از محلات و روستاهای چهارباغ هستند. وجود اراضی مزروعی با تنوع کشت انواع محصولات کشاورزی (صیفی جات) با وسعت ۱۵۰۰ هکتار و همچنین وجود باغات میوه و به ویژه فعالیت تعداد کثیری گلخانههای تولیدکننده گلهای زینتی و سایر محصولات که موجب گردیدهاند این شهر تحت عنوان قطب گل و گیاه استان مطرح گردد؛ و چهارباغ مهد پرورش گلهای پامچال بوده که حتی به خیلی از کشورهای خارجی صادر میشود باغ پرندگان چهارباغ از جمله نقاط دیدنی است که صدها گونه پرنده نایاب را در خود جای داده است

با پیگیریهای مجدانه برخی مسئولین و با تصویب کمیسیون سیاسی و دفاعی هیأت دولت بخش چهارباغ در تاریخ 21 آبان 1399 به شهرستان چهارباغ ارتقاء یافت و این مصوبه در تاریخ 17 آذر 1399 ابلاغ گردید. هیأت وزیران در تاریخ ۱۶ آذرماه ۹۹ به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری، تصویب کرد:
الف: در بخش چهارباغ شهرستان ساوجبلاغ استان البرز، روستاها، مزرعهها و مکانهای واقع در محدوده جغرافیای موضوع نقشه پیوست که تأیید شده به مهر دفتر هیأت دولت است، از جمله روستای سنقرآباد و مزرعهها و مکانهای تابع آن، از دهستان رامجین منتزع و به دهستان چهاردانگه ملحق میشود.
ب: مرکز دهستان چهاردانگه به روستای سنقرآباد تغییر مییابد.
پ: در بخش چهارباغ، یک دهستان به نام اغلان تپه از ترکیب روستاها، مزرعهها و مکانهای واقع در محدوده جغرافیای موضوع نقشه پیوست از جمله روستاها، مزرعهها و مکانهای زیر ایجاد میشود: ۱_ اغلان تپه، ۲_ ابراهیم آباد، ۳_ آغچه حصار، ۴_ زکی آباد، ۵_ خیر آباد پشتو، ۶_ یعقوب آباد، ۷_ کهریزک، ۸_ زعفرانیه.
ت: روستای اغلان تپه بعنوان مرکز دهستان اغلان تپه تعیین میشود.
ث: در بخش چهارباغ، یک دهستان بنام عرب آباد افشار از ترکیب روستاها، مزرعهها و مکانهای واقع در محدوده جغرافیای موضوع نقشه پیوست، از جمله روستاها، مزرعهها و مکانهای زیر ایجاد میشود: ۱_ عرب آباد افشار، ۲_ سلطان آباد، ۳_ اسماعیل آباد بالا، ۴_ اسماعیل آباد پایین، ۵_ مزرعه رضا.
ج: روستای عرب آباد افشار به عنوان مرکز دهستان عرب آباد افشار تعیین میشود.
چ: در شهرستان ساوجبلاغ، یک بخش به نام رامجین از ترکیب دو دهستان رامجین و اغلان تپه ایجاد میشود.
ح: روستای رامجین به عنوان مرکز بخش رامجین تعیین میشود.
خ: در استان البرز، با تغییر نام بخش چهارباغ به مرکزی، یک شهرستان به نام چهارباغ از ترکیب دو بخش مرکزی و رامجین و شهر چهارباغ ایجاد میشود.
د: شهر چهارباغ به عنوان مرکز شهرستان چهارباغ تعیین میشود.
چهارباغ از جمله شهرهایی است که بین مناطق شهری آن زمینهای کشاورزی و باغی فراوانی وجود دارد. بخش زیادی از اراضی حریم بافت شهری چهارباغ به کشت محصولات کشاورزی، سبزی و باغات میوه اختصاص دارد و سالانه مقادیر قابل توجهی محصول در منطقه برداشت میشود.شهرک الهیه و دهکده ورزشی از محلات و روستاهای چهارباغ هستند. وجود اراضی مزروعی با تنوع کشت انواع محصولات کشاورزی (صیفی جات) با وسعت ۱۵۰۰ هکتار و همچنین وجود باغات میوه و به ویژه فعالیت تعداد کثیری گلخانههای تولیدکننده گلهای زینتی و سایر محصولات که موجب گردیدهاند این شهر تحت عنوان قطب گل و گیاه استان مطرح گردد؛ و چهارباغ مهد پرورش گلهای پامچال بوده که حتی به خیلی از کشورهای خارجی صادر میشود.
شهر چهار باغ از شمال محدود به اتوبان تهران- قزوین از شمال شرقی محدود به خیابان صنعتکاران (مرز مشترک با کمالشهر کرج) از سمت جنوب شرقی به خط راه آهن و جاده قزلحصار و از سمت جنوب محدود به دکلهای فشار قوی انتهای چهارباغ و از سمت جنوب غرب محدود به خیابان خراسان (روستایقوهه) و خط راه آهن و از سمت شمال غرب محدود به خیابان تکماکارون (مرز مشترک با بخش مرکزی) میباشد.
جاذبه های چهارباغ
باغ پرندگان چهارباغ: یکی از زیباترین و در نوع خود کم نظیرترین مجموعه های نگهداری پرندگان نیز در استان البرز واقع است.نمایشگاه پرندگان شهر چهار باغ با مساحتی بالغ بر10 هزار متر مربع(در طبقات) دارای سالن های سرپوشیده همچنین برکه و جزایر متعدد به عنوان یک مرکز علمی آموزشی وتفریحی به منظور نگه داری از گونه های نادر و رو به انقراض طراحی وساخته شده است.این نمایشگاه بزرگترین کلکسیون کبوتران وماکیان زینتی در جهان را دارا بوده ومجموعه ای بی نظیر از پرندگان آبزی، کنارآبزی، شکاری ها، طوطی هاو…را در خود جای داده است. این نمایشگاه بزرگترین نمایشگاه پرندگان زینتی و کمیاب در خاورمیانه است که پنج هزار پرنده نادر را از65 کشور جهان در خود جای داده است و جالبتر این که این نمایشگاه بی نظیر در استان البرز قرار دارد. باغ پرندگان چهارباغ در اتوبان کرج هشتگرد، خروجی کردان، شهر چهارباغ نبش گلستان پنجم واقع است و علاقمندان می توانند همه روزه برای بازدید از بخشهای مختلف این نمایشگاه و باغ زیبا به ان مراجعه کنند.

امامزادگان فضل و فاضل (ع): امامزادگان فضل و فاضل مربوط به سدهٔ ۱۰ و ۱۱ ه.ق است و در شهرستان شمیرانات، بخش لواسانات، چهارباغ لواسان بزرگ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱ مهر ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۳۶۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. نسب ایشان به امام موسی کاظم (علیه السلام) می رسد. آستان امامزادگان فضل و فاضل (علیهما السلام) در جنوب غربی روستا و در سمت راست (شرق) جاده ی اصلی است. موقعیت آن عبارت است از: 35 درجه و 48 دقیقه و 5/17 ثانیه ی عرض جغرافیایی و 51 درجه و 45 دقیقه و 7/55 ثانیه ی طول جغرافیایی، در ارتفاع 1980 متری از سطح دریا. به نظر می رسد بنای ساختمان امامزادگان فضل و فاضل (علیهما السلام) متعلق به قرن 10 و 11 بوده و قدمتی پیش از آن نداشته باشد. اما در اطراف امامزاده قطعات اندکی از سفال های دوران تاریخی یافت شده است و تنها اثر فرهنگی و تاریخی روستا بقعه همین امامزاده می باشد. داخل بقعه امامزاده، ضریح چوبی وجود دارد (صندوق چوبي منبت كاري) با تاريخ 1316 ش برروی مرقد مطهراين امامزادگان قرار دارد که دارای ارزش فرهنگی ـ تاریخی بوده و با خط نسبتاً زیبایی آیاتی از قرآن و شرحی از افراد سازنده و سال ساخت آن حک شده است.

دهکده ورزشی چهارباغ: موسس دهکده ورزشی استاد بهداد از دوستداران ورزش میباشند ودر رشته های مختلف ورزشی فعالیت داشته و دارند. در قسمت سوارکاری پرش با اسب، مقام های اول و دوم متعدد داشته و مقام اول دراساژ کشوری را کسب کردند.همچنین در رشته تنیس و ورزشهای دیگر در سطح قهرمانی پیشرفت داشته اند. آقای بهداد به دلیل علاقه مند بودن به ورزش تصمیم گرفتند باشگاهی در خارج از کشور در حومه لندن احداث نمایند. ایشان میفرمایند :” در انگلستان درآمد خوبی از بازسازی ساختمان داشتم و تصمیم به خرید ۱۰ هکتار زمین در حومه لندن گرفته بودم که با مشورت دوستان و صاحب نظران تصمیم به ساخت چنین مجموعه ای در ایران گرفتم”. از سال ۱۳۷۲ با سرمایه شخصی آقای بهداد و همیاری سازمان ورزش ،اداره گردشگری و ارگانهای دولتی مربوطه ، دراستان البرز، یکی از زیبا ترین و خوش آب و هواترین استان ایران ، مجموعه ورزشی مجهز چهارباغ تاسیس شده است. این مجموعه ورزشی در کشور بی نظیر است و شامل ۲۲ رشته ورزشی اعم از فوتبال، تنیس سر باز و سر پوشیده، سوار کاری، گلف ، بسکتبال، والیبال ، سالنهای چند منظوره (فوتسال، هند بال، بسکتبال ، بدمیندتون) ، استخر سربوشیده، بدنسازی و غیره میباشد.

............................
آرشیو