ادو لاتک که سال 2015 بر اثر بیماری پارکینسون درگذشت، سال ها پیش سفری مخفیانه به تهران داشت.
به گزارش طرفداری، برای فوتبالدوستان حرفه ای ادو لاتک نامی آشناست، مگر می شود یکی از پر افتخارترین مربیان تاریخ فوتبال اروپا را نشناخت؟ اما برای ایرانی ها می شد لاتک از این هم آشناتر باشد، اگر آن روز که به تهران آمد، جواب رد به خواسته صفایی فراهانی نمی داد!
هر بار به 16 ژانویه می رسیم یاد روزی می افتیم که ادو لاتک به تهران سفر کرده بود. روزی که او در هتل لاله تهران روبروی رییس وقت فدراسیون فوتبال نشست و ابراز امیدواری کرد بعد از شرکت در مراسم روز تولدش (16 ژانویه سال 2017) به تهران برگردد و کارش را به عنوان سرمربی تیم ملی شروع کند. اما رییس فدراسیون فوتبال می گفت او باید خیلی زودتر از این تاریخ، شروع به کار کند چرا که ایران تورنمنت هنگ کنگ را در پیش داشت و نمی شد بدون سرمربی در این تورنمنت شرکت کرد. در نهایت ایران با ایویچ به تورنمنت کالزبرگ رفت و ادو لاتک هم نه در ایران تولد گرفت و نه دیگر به ایران آمد!
صفایی فراهانی که دی ماه 76 جانشین داریوش مصطفوی شده بود، در اولین اقدام به همکاری والدایر وی یرا برزیلی با تیم ملی خاتمه داد. او مرد برزیلی که با ایران به جام جهانی 98 صعود کرده بود را کنار گذاشت و تلاش خود را برای استخدام سرمربی شروع کرد.
کارلوس بیلاردو، ادواردو نلو وینگادا، زدنک زمان، ادو لاتک، تومیسلاو ایویچ و ... مربیانی بودند که صفایی فراهانی برای آنها دعوتنامه فرستاد تا برای مذاکره به تهران بیایند. اول از همه ادو لاتک به ایران آمد، صفایی فراهانی اصرار داشت این حضور را مخفی نگه دارد اما روزنامه خبرورزشی حتی شماره اتاق ادو لاتک را هم پیدا کرد و فردای روزی که مرد آلمانی به تهران سفر کرده بود، تیتر زد ادو لاتک در اتاق شماره ... هتل لاله تهران! تیتری که یکی از پر سر و صداترین خبرهای آن روزگار خبرورزشی به سردبیری زنده یاد ناصر احمدپور را در ذهن فوتبالدوستان آن دوران جاودانه کرد.
همه با تعجب می پرسیدند مگر می شود ادو لاتک معروف به تهران آمده باشد؟ خبرورزشی حتی تصویری از او در لابی هتل لاله تهران داشت که دیگر جایی برای تردید باقی نمی گذاشت.
آن زمان صفایی فراهانی حتی اردوهای تیم ملی را هم در هتل لاله برگزار می کرد. البته قرار بود حضور گزینه های سرمربیگری مخفی بماند اما محسن احمدی خبرنگار جوان روزنامه خبرورزشی با زیرکی خاصی آمار میهمان سرشناس فدراسیون را گرفت و حضور مرد آلمانی در تهران ناخواسته تیتر یک روزنامه ها شد. صفایی فراهانی ابتدا این خبر را تکذیب کرد اما ادو لاتک به محض رسیدن به آلمان، در گفتگو با رسانه ها تایید کرد به تهران سفر کرده بود! دیگر تکذیب فایده ای نداشت.
دی ماه 1376 برابر با ژانویه 1997 ادو لاتک دو روز در تهران اقامت کرد. او و صفایی فراهانی سر مبلغ قرارداد هم به توافق رسیدند اما لاتک 62 ساله حاضر نبود بعد از جام جهانی به همکاری با ایران ادامه بدهد. او فقط یک قرارداد 6 ماهه می خواست و تاکید داشت تنها هدفش این است که سرمربی تیم ملی ایران شود و آلمان برتی فوگتس را شکست دهد و انتقام اهانتی که فوگتس در دهه 70 به او کرده بود را بگیرد! او می خواست با ایران در جام جهانی بدرخشد و سپس دوباره در فوتبال اروپا مشغول به کار شود.
ادو لاتک وقتی با پیشنهاد 4 سال و 6 ماهه صفایی فراهانی مواجه شد، به او گفت حداقل برای بررسی این شرایط یک ماه زمان می خواهم، ایران چنین زمانی نداشت و یک هفته بعد از پایان سفر دو روزه لاتک به تهران، تومیسلاو ایویچ که او هم مثل لاتک تجربه سرمربیگری بارسلونا را داشت، با قبول شرایط رییس وقت فدراسیون فوتبال، سرمربی تیم ملی شد اما او هم کمتر از 6 ماه با ایران همکارثی کرد و در آستانه جام جهانی جای خود را با یک کودتای خزنده به جلال طالبی داد. کودتایی که بازیکنان در آن نقش نداشتند و به گفته آنها از سوی نزدیکان رییس فدراسیون هدایت شد و شکل گرفت.
حالا نه ایویچ در قید حیات است و نه لاتک اما هر بار که به 16 ژانویه می رسیم یاد ادو لاتک می افتیم.