شعار بارسلونا "فراتر از یک باشگاه" است، کلماتی که در کنار هم آمده اند و نشان دهنده خیلی چیزها هستند، از استقلال طلبی کاتالان ها تا اتفاقات تاریخ باشگاه. انتخابات بارسلونا یکی از مهم ترین خواص این شعار است، جایی که هواداران سرنوشت تیم را تعیین می کنند. ما در طرفداری نگاهی انداخته ایم به تاریخچه، نحوه برگزاری و نامزد های انتخابات پیش روی باشگاه بارسلونا.
تاریخچه ای کوتاه از ریاست بارسلونا
بارسلونا در سال 1899 به کوشش خوان گامپر تاسیس شد و اولین رئیس این باشگاه کسی نبود جز آقای والتر وایلد. حدودا پس از 77 سال از پایان ریاست وایلد و روی کار آمدن 34 رئیس دیگر (از جمله شخص خوان گامپر) در سال 1978 جوزپ لوئیز نونیز به نخستین رئیس منتخب بارسلونا تبدیل شد و 22 سال سکان ریاست این باشگاه را بر عهده داشت (طولانی ترین مدت ریاست یک شخص در بارسلونا). جانشین نونیز در بارسلونا کسی نبود جز معاون شخص نونیز یعنی خوان گاسپارت. گاسپارت هم پس از نزدیک به 3 سال و عوض کردن 4 سرمربی استعفا کرد و انریک رینا به صورت موقت جانشین او شد. انتخابات سال 2003 برگزار و خوان لاپورتای جوان به ریاست بارسلونا منصوب شد. لاپورتا تا سال 2010 بر صندلی ریاست بارسلونا حضور داشت و به گواه آمار یکی از موفق ترین روسای تاریخ باشگاه نیز محسوب می شود. لاپورتا سال 2010 جای خود را به ساندرو راسل داد. راسل با تعداد رای بسیار خوبی انتخاب شد اما در عمل برای بارسلونا عملکرد غیرقابل دفاعی از خودش برجای گذاشت، پس از راسل معاونش، جوزپ ماریا بارتومئو روی کار آمد، شخصی که تا همین اواخر ریاست بارسلونا را بر عهده داشت و هواداران به طور کامل از اتفاقاتی که در دوران ریاست او رخ داد و منجر شد به استعفای وی به همراه تمام اعضای هیئت مدیره آگاهند. ریاست بارسلونا در حال حاضر به صورت موقت بر عهده کارلس توسکتس است.
چه کسانی می توانند در انتخابات بارسلونا شرکت کنند؟
هر عضو بالای 18 سال باشگاه بارسلونا که حداقل یک سال سابقه عضویت دارد، اجازه شرکت در انتخابات را دارد و می تواند به یک کاندید رای بدهد. برای انتخابات پیش رو 2021، 110290 نفر از اعضای باشگاه حق رای دادن دارند (از این تعداد 40347 نفر بالای 60 سال سن دارند). 93 درصد از این تعداد در کاتالونیا ساکن هستند، 4 درصد در دیگر مناطق اسپانیا و 3 درصد هم خارج از اسپانیا سکونت دارند.
ساختار انتخابات ریاست بارسلونا
برخلاف بسیاری از انتخابات های فوتبالی، انتخابات بارسلونا تنها در یک دور برگزار می شود. هر عضو باشگاه می تواند برای ریاست کاندید شود و در صورتی می تواند به جمع نامزد های نهایی راه یابد که حداقل 2257 امضا برای تایید نامزدی اش جمع کند. یکی دیگر از شروط نامزدی این است که فرد ثروتمند باشد و ضرر احتمالی به باشگاه را از طریق قرار دادن وثیقه در بانک جبران کند، مبلغی که برای انتخابات سال 2021 به گفته لاونگاردیا 125 میلیون یورو تعیین شده است. در صورت تساوی آرا، کار انتخابات به دور دوم و رقابت میان دو کاندید با رای بالا خواهد کشید. 10 حوزه انتخاباتی عبارتند از: بارسلونا (نیوکمپ)، تاراگونا، تورتوسا، لیه دا، خیرونا، آندورا، مادرید، سویل، والنسیا، مایورکا. در این دوره به دلیل محدودیت های ناشی از پاندمی کرونا، امکان رای گیری از طریق پست نیز وجود دارد.
نامزد های ریاست بارسلونا 2021
9 نامزد اولیه در این انتخابات حضور داشتند: خوان لاپورتا، ویکتور فونت، خاویر ویلاخوانا، آگوستی بندیتو، تونی فریکسا، جوردی فاره، امیلی روسود، لوییس فرناندز، پره ریرا. از میان این جمع، 4 نامزد به دور نهایی راه پیدا کردند: خوان لاپورتا (9,625)، ویکتور فونت (4,431)، تونی فریکسا (2,634)، امیلی روسود. این 4 نفر توانستند تا روز 11 ژانویه (22 دی) تعداد امضاهای لازم (2257) را جمع کنند. هرچند که روسود بنا به دلایلی از انتخابات کنار رفته است.
معرفی نامزدهای ریاست بارسلونا 2021
خوان لاپورتا؛ متولد 1962، بارسلونا: لاپورتا لیسانس خود را از دانشگاه بارسلونا در رشته حقوق دریافت کرده و از کودکی هوادار بارسلونا بوده است. او همچنین تنها نامزدی است که پیش از این ریاست در بارسلونا را تجربه کرده است. وکیل و مدیر ورزشی اسپانیایی طی سال های 2003 تا 2010 ریاست بارسلونا را بر عهده داشت و زمینه ساز موفقیت های بسیاری برای این باشگاه شد. وعده انتخاباتی سال 2003 لاپورتا خرید دیوید بکام بود که البته انجام نشد و در عوض رونالدینیو به بارسلونا آمد و پایه گذار دومین قهرمانی بارسلونا در لیگ قهرمانان اروپا شد. لاپورتا از همان ابتدا مورد حمایت مهم ترین شخصیت بارسلونای نوین، یعنی یوهان کرایوف قرار داشت و این حمایت یکی از مهم ترین دلایل رای آوردن وی در انتخابات سال 2003 به شمار می رود. این احترام متقابل بود، لاپورتا پس از رسیدن به صندلی ریاست به آکادمی لاماسیای کرایوف وفادار ماند و ثمره آن را هم با ظهور یکی از بهترین تیم ها تاریخ فوتبال در سال 2008 به رهبری پپ گواردیولا دید. لاپورتا در همان 2008 با رای عدم اعتماد مواجه شد اما تعداد رای ها به حد نصاب نرسید تا سال 2010، سال پایانی او در باشگاه باشد. وی در انتخابات 2015 نیز رقابت را به جوزپ ماریا بارتومئو واگذار کرد.
اصلی ترین نکاتی که در مصاحبه ها و اخبار پیرامون خوان لاپورتا طی سال های اخیر به گوش رسیده اند را در پایین می خوانید:
ویکتور فونت؛ متولد 1972، شهری در نزدیکی بارسلونا: فونت در رشته مدیریت و مدیریت بازرگانی و MBA در ESADE در بارسلونا تحصیل کرده است. او یک تاجر و مدیر عامل شرکت Delta Partners Group محسوب می شود، یک شرکت خدمات حرفه ای (مشاوره استراتژیک، بانکداری، سرمایه گذاری) که متمرکز بر ارتباطات از راه دور رسانه ها و فناوری است. فونت یکی از بنیانگذاران روزنامه Diari ARA است که از سال 2010 در بارسلون منتشر می شود. ویکتور فونت در ژوئن 2018 اعلام کرد که برای انتخابات بعدی ریاست باشگاه بارسلونا برگزار می شود، نامزد خواهد شد. در سال 2010، فونت بخشی از کمپین انتخاباتی مارک اینگلا در انتخابات بارسلونا بود.
تونی فریشا؛ متولد 1968، بارسلونا: یک وکیل کاتالان، شناخته شده به دلیل عضویت در هیئت مدیره بارسلونا در زمان ریاست لاپورتا، راسل، و بارتومئو. در سال 2015 وی در انتخابات ریاست بارسلونا شرکت کرد و در نهایت با کسب 3.7% آرا چهارم شد. فریشا رابطه جالبی با شخص لاپورتا ندارد، diariogol در این خصوص می گوید صحنه ای که آنها (فریشا و لاپورتا) در خیابان از کنار یکدیگر رد می شوند و رئیس سابق بارسا او را از پشت لگد می زند، به شدت معروف است!
اصلی ترین نکاتی که در مصاحبه ها و اخبار پیرامون تونی فریشا طی سال های اخیر به گوش رسیده اند را در پایین می خوانید:
از پروژه هر نامزد چه چیزی می دانیم؟
خوان لاپورتا
او با شعار "ما بارسا را دوست داریم" وارد انتخابات شده و با توجه به سابقه اش رد باشگاه و حرف هایی که می زند نمی توان به درستی این جمله شک کرد. لاپورتا از لحاظ رسانه ای و تبلیغات برای انتخابات عالی عمل کرده و پیشرفتش در این زمینه نسبت به انتخابات سال 2015 را به وضوح می توان مشاهده کرد. مدیر کمپین انتخاباتی وی لوییس کاراسکو است، روزنامه نگار شناخته شده کاتالان که در رسانه های معتبری چون RAC1 و TV3 حضور دارد. چیزی که در صحبت های لاپورتا هنگام اعلام رسمی نامزدی اش برجسته شد، چشم انداز ترسیم شده برای بارسلونا طی سال های آتی بود، نه کوبیدن بیش از حد مدیریت قبلی و لیست کردن اسامی. مدیر سابق بارسلونا پیش از اینکه حرف از خرید های بزرگ برای تیم اول بزند، از ضرورت نگاه ویژه به لاماسیا گفت، آکادمی که آقای وکیل با تکیه بر آن توانست یکی از بهترین تیم های تاریخ فوتبال را بسازد. در تعداد خیلی زیادی از نظر سنجی ها از لاپورتا به عنوان رئیس بعدی بارسلونا رونمایی شده و بی دلیل هم نیست، او پس از ساندرو راسل در سال 2010 (12635)توانسته بیشترین تعداد امضای لازم برای ورود رسمی به انتخابات ریاست را با 10257 امضا جمع آوری کند (بیشتر از مجموع امضاهای ویکتور فونت، امیلی روسوود و تونی فریشا)؛ آن هم در شرایط پاندمی کرونا. در مصاحبه های اخیر لاپورتا برخلاف رقیبانش، خبری از حمله به دیگر نامزدها نیست، اما تا دلتان بخواهد می توانید طعنه هایی خطاب به رئال مادرید در آنها مشاهده کنید!
تیم ورزشی: متئو آلمانی به احتمال فراوان قرار است مدیر اجرایی بارسلونای لاپورتا باشد، جایی که احتمالا ویکتور والدز (به عنوان مدیر دپارتمان دروازه بانان از آکادمی تا تیم اول)، کارلس پویول، سرخی برخوان، خوزه رامون الکسانکو و آلبرت بناگیس (کسی که پیش از این در تیم ویکتور فونت حضور داشت) نیز حضور خواهند داشت. از نکات جالب معارفه تیم ورزشی لاپورتا، حضور جورد مومپارت است، استاد فیزیک کوانتوم که گفته شده قرار است در زمینه استفاده از هوش مصنوعی به بارسلونا کمک کند. اما در هر صورت چیزی که مشخص نشده ساختار تیم مدیریتی است، برای مثال هنوز معلوم نیست که تصمیم گیری ها در زمینه نقل و انتقالات دقیقا بر عهده چه کسی خواهد بود. علاوه بر اینها به نظر می رسد یکی از مهم ترین ارکان تیم ورزشی پیشنهادی ویکتور فونت یعنی جوردی کرایوف هم در صحبت هایی که انجام داده، لاپورتا را به عنوان رئیس آینده انتخاب کرده است. همچنین برخی رسانه ها از رالف رانگنیک و میشائیل تسورک نیز به عنوان گزینه هایی که لاپورتا برای حضور در کادر مدیریتی در نظر دارد یاد کرده اند.
پروژه اقتصادی: خائومه خیرو به عنوان مشاور اقتصادی لاپورتا فعالیت خواهد کرد. تیم لاپورتا بر این باور است که با احتساب پروژه اسپای بارسا، بدهی باشگاه به 1.3 میلیارد یورو خواهد رسید، بنابراین آنها به مانند دیگر نامزد ها به دنبال کاهش هزینه ها و افزایش درآمد خواهند بود، درآمدی که در این فصل قرار است 15% کمتر از چیزی که پیش بینی شده بود، باشد. چیزی که لاپورتا می خواهد روابط بیشتر باشگاه با اسپانسرهاست. در مورد پروژه اسپای بارسا (پروژه ای که در آن تقریبا همه تجهیزات تمرینی و حرفهای باشگاه نوسازی و به روز خواهند شد. چند ورزشگاه جدید ساخته خواهد شد و از همه مهمتر، نیوکمپ بازسازی میشود) لاپورتا معتقد است این پروژه تبدیل خواهد شد به مهم ترین و نمادین ترین پروژه باشگاه برای 100 سال آینده، طوری که چندین نسل از هواداران بارسلونا از آن لذت خواهند برد. او قصد دارد پیش از هرچیزی در مورد معماری این پروژه ها و مسائل مالی آن یک بررسی دقیق انجام دهد. لاپورتا به نظر مشکلی با دریافت وام از کمپانی گلدمن ساکس برای تامین هزینه ها ندارد، وامی که پرداخت اقساط آن پس از اتمام پروژه آغاز می شود. در صورت رای آوردن لاپورتا این امکان نیز وجود دارد که 49 درصد از اختیارات باشگاه در قبلا دریافت مبلغی به یک شرکت خارجی اهدا شود.
ویکتور فونت
اولین باری که علاقه فونت به ریاست بارسلونا مطرح شد، به سال 2005 برمی گردد، او حالا با شعار "بله به آینده" برگشته پروژه ای ارائه داده که به نظر می آید سال ها روی آن کار کرده است، استفاده از استعداد ها و تجربه در کنار هم برای ساختن تیمی با ایده ای مشخص. در مورد ویکتور فونت می توان ادعا کرد که بهتر از هر دو رقیبش توانسته پروژه های ورزشی و اقتصادی اش را ارائه دهد و این دقیقا بزرگ ترین نقطه قوت اوست. اما به طوری واضح هر چقدر که تعداد مصاحبه هایش در ماه ها اخیر بیشتر شد، نقاط ضعف وی نیز بیش از پیش آشکار شدند. گفته شده مدیر و محور اصلی پروژه های فونت ژاوی هرناندز است که هنوز هیچ حمایت علنی از فونت انجام نداده و حتی به تمجید از خوان لاپورتا نیز پرداخته است. سیاستی که مدیر عامل شرکت Delta Partners Group در صحبت های اخیرش پیش گرفته، اقدامی است که از همان ابتدا مشخص بود به جایی نمی رسد، با خواندن مصاحبه های وی در زمان های مختلف در می یابیم که او به مرور دست از مانور روی پروژه عالی که داشت برداشته و بیشتر تمرکز خود را روی کوبیدن لاپورتا قرار داده است. فونت عنوان کرده قصد دارد مدت زمان ریاست بارسلونا را از 6 سال به 4 سال کاهش دهد و کاری کند ورود هر هوادار "مجرب" به هیئت مدیره ساده تر شود. در برنامه های او اختیارات اعضای باشگاه بیشتر از چیزی خواهد شد که قبلا بود.
چرا هر 6 سال یکبار باید از اعضای باشگاه نظرشان را بپرسیم؟ باید مشارکت بیشتری از آنها طلب کنیم و مطمئن شویم هیئت مدیره نیز صدای آنها را خواهد شنید.
تیم ورزشی: "ژاوی ژاوی ژاوی ژاوی" این جمله ای بود که لاپورتا در مناظره انتخاباتی بیان کرد و دقیقا مشخص می کند فونت قصد دارد بارسلونا را به دست چه کسی بسپارد. در بارسلونای ویکتور فونت قرار است ژاوی مدیرکل باشد، پست مدیر ورزشی به جوردی کرایوف برسد، جولی لوپز هم مدیر کل ورزشی بارسا لقب بگیرد. دیگر افرادی که از آنها در پروژه فونت نام برده شده، تیتو بلانکو، خوان ویا و آلبرت بناگیس هستند. مشکل فونت همانطور که قبلا نوشتیم در این بخش بسیار بزرگ است،؛ ژاوی هیچ حمایت علنی انجام نداده، کرایوف در صحبت هایش رسما از لاپورتا حمایت کرده و آلبرت بناگیس به تیم لاپورتا ملحق شده است.
پروژه اقتصادی: پروژه ای نوآورانه به گفته خودش سال ها برای آن وقت گذاشته است. او به مانند لاپورتا قصل واگذاری بخش از اختیارات مدیریت باشگاه در ازای پول را ندارد، وی عنوان کرده با اجرای برنامه ای قصد دارد طی 100 روز اول ریاستش یک شوک مثبت اقتصادی به باشگاه وارد کند تا خطر ورشکستگی از بین برود، این یعنی کاهش هزینه ها و احتمالا فروش بازیکن. چشم انداز های تعریف شده در پروژه اقتصادی ویکتور فونت میان مدت و بلند مدت هستند و متفاوت از چیزی که فریشا و لاپورتا ارائه داده اند، یک انقلاب در درآمدزایی باشگاه همراه با مشخصات کارآفرینانه و خلاقانه. گروهی جوان متشکل از لوکال دِوال، کارلوتا پی، خوزه ویانوا، مانوئل ساراسا، اینیاکی اسنارو و ... چیزی شبیه به تیم خوان لاپورتا در سال 2003 با حضور چندین و چند موسس استارت آپ. منابع درآمدزایی در این برنامه (تا سال 2026 ترسیم شده) با منابع مرسوم در فوتبال که معمولا حق پخش تلوزیونی، اسپانسر ها و یا برگزاری تور ها جهانی هستند، متفاوت است. به طور خلاصه فونت به گفته خودش می خواهد بارسلونا را به یک باشگاه تمام عیار تبدیل کند، چیزی فراتر از چارچوب های سنتی پیشین. در حالی که به اعتقاد خوان لاپورتا پروژ اسپای بارسا می تواند تبدیل به یک ماشین پولسازی برای باشگاه باشد، تیم فونت بیشتر روی منابع درآمدی نوین همچون تجارت الکترونیکی و رسانه های اجتماعی و اختصاصی تمرکز دارد. پروژه فونت تا سال 2026 سالانه درآمدی پایدار و در حدود 1.5 میلیارد یورو سالانه برای باشگاه به ارمغان خواهد آورد، بدون اینکه دیگر نیاز به فروش بازیکنان باشد.
تونی فریشا
زمانی که در فن پیچ های بارسلونا به خصوص آنهایی که به زبان کاتالانی صحبت می کنند پرسه می زنیم، در مورد فریشا بیشتر از هر چیزی به یک کلمه برمی خوریم "دشمن". به خاطر شخصیتش و چیزهایی که با ورودش به باشگاه به ارمغان می آورد. او سال 2003 همراه با لاپورتا وارد باشگاه شد، اما سال 2005 تصمیم گرفت مسیرش را از موفق ترین مدیر تاریخ بارسلونا جدا کند و سال 2010 همراه با ساندرو راسل، دشمن لاپورتا به باشگاه برگردد. فریشا از عوامل اصلی بود که زمینه خروج یوهان کرایوف از بارسلونا را فراهم کرد، او کسی است که در جریان جمع کردن رای عدم اعتماد به لاپورتا در سال 2008 هم حضوری فعال داشت . فریشا در مصاحبه هایش از کومان حمایت می کند و برای او سرمربی هلندی تا سال 2022 روی نیمکت بارسلونا حضور دارد، یعنی تا پایان قراردادش. او نیمار را به بارسلونا نمی آورد، دلیل؟ "نیمار جزو 30 بازیکن برتر اروپا نیست". البته که دلایل زیادی برای عدم بازگشت نیمار به بارسلونا وجود دارد اما این دلیلی که فریشا عنوان کرده واقعا عجیب است. اگر خلاصه بگوییم، فریشا شبیه ترین نامزد این انتخابات به ساندرو راسل و جوزپ ماریا بارتومئو به شمار می رود، این را به سادگی می توان از تمجید هایی که از هیئت مدیره قبلی دارد برداشت کرد. فریشا هیچ ابایی از تهمت زدن و حمله مستقیم به لاپورتا نشان نداده، چیزی که او در "پروژه اجتماعی" خود پیشنهاد می کند، عملا بازگشت به قرن بیستم است. فریشا رابطه صمیمانه ای با اولترا های "Boixos Nois" بارسلونا دارد و آنها را پسران خوب می نامد. آخرین اقدام که فریشا انجام داده و سر و صدای زیادی هم به پا کرده، استفاده از ربات در نظرسنجی های آنلاین است. جایی که با اختلاف خودش را برنده انتخابات جا می زند؛ همان انتخاباتی که در مرحله تعداد امضاهای اهدایی آن با اختلاف سوم شد! از صحبت های فریشا می توان به سادگی برداشت کرد که از ادامه کار لیونل مسی در این فصل زیاد خوشحال نشده است.
تیم ورزشی: فریشا هم به مانند ویکتور فونت قصد دارد ژاوی را به بارسلونا برگرداند، اما در جایگاه سرمربی تیم ب؛ این در حال حاضر قطعی ترین بخش پروژه ورزشی اوست. البته با توجه به رابطه خوبی که وی با راسل و بارتومئو داشته بعید نیست که شاهد برگشت تعدادی از مدیران اسبق بارسلونا باشیم.
پروژه اقتصادی: با توجه به چیزهایی که از فریشا می دانیم، دانستن اینکه وی اعلام کرده هیچ تغییر بزرگی در سیستم باشگاه ضروری نیست، عجیب به نظر نمی رسد. او محور اصلی اقتصاد باشگاه را خود مدیریت می داند و از عملکرد مدیریت قبلی در این زمینه راضی به نظر می رسد. بر خلاف فونت او همچنان روی منابع درآمد زایی قدیمی تاکید می کند و صد البته کاهش هزینه ها از طریق مذاکره با کادر فنی و بازیکنان. او مانند فونت و برخلاف لاپورتا برنامه ای برای باز کردن پای شرکت های خارجی به مدیریت بارسلونا ندارد.
وضعیت کنونی انتخابات و تعویق آن
با اعلام رسمی باشگاه بارسلونا، بعد از جلسه ای که میان دولت کاتالونیا و باشگاه برگزار شد، تصمیم بر این شد که انتخابات ریاست به دلیل شیوع ویروس کرونا و شرایط قرنطینه، به تعویق بیافتد. دولت در این جلسه به باشگاه بارسلونا اعلام کرده که به دلیل منع حمل و نقل بین شهری، اعضایی که در شهر خود حوزه انتخاباتی ندارند، قادر به سفر و ثبت رای نیستند و به همین دلیل امکان برگزاری انتخابات در روز 24 ژانویه (5 بهمن) وجود ندارد. تاریخ بعدی و قطعی که برای انتخابات اعلام شده، یکشنبه 7 مارس (17 اسفند) است؛ رای گیری حضوری از ساعت 9 صبح (به وقت محلی) تا 9 شب ادامه پیدا خواهد کرد. قرار است حداکثر ساعت 2 بامداد دوشنبه به وقت تهران رئیس جدید بارسلونا مشخص شود.
پ.ن: منبع بخش خیلی زیادی از مطالب پروژه های هر نامزد، پیج اینستاگرام Single Pivot است.