جَوانرود نام قدیم منطقهای؛ متشکل از شهرستانهای کنونی جوانرود (قلعه جوانرود)، پاوه، ثلاث باباجانی و بخشهای از روانسر در استان کرمانشاه میباشد. با اضافه شدن بخشهایی از اورامان لهون به مرکزیت شهر نوسود در تقسیمات کشوری زمان پهلوی دوم، در مجموع این منطقه اورامانات خوانده میشد. امروزه جَوانرود نام شهری در استان کرمانشاه و مرکز شهرستان جوانرود است.جوانرود سومین شهر پر جمعیت استان پس از شهرهای کرمانشاه و اسلام آباد غرب است مردم جوانرود کرد هستند و با گویش جافی سخن میگویند. جوانرود از شمال به اورامان لهون و پل دو آب، از جنوب به شهرستان سرپل ذهاب و از شرق به کرمانشاه و از غرب به خاک عراق متصل است. زبان مردم این منطقه کُردی (سورانی با گویش جافی) است. از لحاظ موقعیت جغرافیایی این شهر در مرکز منطقه اورامانات و در بین سه شهرستان پاوه، ثلاث باباجانی و روانسر محصور میباشد.؛ این شهر دارای جنگلهای طبیعی و بکر بلوط میباشد. واردات کالاهای خارجی و صادرات کالاهای ایرانی از طریق مرز جوانرود-عراق(دروله) ،ثلاث -عراق(شیخ صله) و پاوه-عراق(شوشمی و سازان)، بازارچهٔ پررونقی برای این شهر به ارمغان آوردهاست. از برتری ها جوانرود نسبت به سایر شهرها عرضه محصولات امنیت کامل، مراکز اقامتی مناسب، اب و هوای معتدل ،فاصله نزدیک تر به مراکز مهم کشور همچون تهران ، اصفهان و مشهد و جنوب کشور، محورهای مناسب راه و نزدیکی به مناطق گردشگری طاق بستان، بیستون ، غار قوری قلعه، سد داریان و روستاها اورامانات است.
در جوانرود، زبان کردی به عنوان زبان مادری و زبان فارسی به عنوان زبان آموزش و مکاتبات رسمی، توسط اهالی شهرستان مورد استفاده قرار میگیرد. اقتصاد جوانرود یک اقتصاد در حال توسعه در کشور است؛ از هدفهای مهم پیش روی آن میتوان توسعهٔ گردشگری ، تجارت و اقتصاد را نام برد. طبق آماری، سالانه بهطور متوسط بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر گردشگر از شهر گردشگر پذیر جوانرود بازدید میکنند. جوانرود همچنین مراکز خرید و فروشگاههای زیادی دارد که بخشی از اقتصاد آن را تشکیل میدهند
نام جوانرود برگرفته از قلعههای حکومتی متعددی است که در این منطقه در چند قرن اخیر توسط حکومتها بنا نهاده شدهاست. آثار و شواهد مکتوب بدست آمده در منطقه تاریخ و قدمت جوانرود و نامش را به بیش از ۷۰۰ سال میرسانند. حمدالله مستوفی در کتاب خویش از این منطقه با نام «الانی» یاد میکند.
حکومت جوانرود که جزء بلوک هجدهگانه سنندج است و مردوخ کردستانی در کتاب خود بلوک جوانرود را متشکل از قریه آباد پاوه و نیز قلعه جوانرود و محال روانسر ذکر میکند بیشتر در دست والیان اردلان بوده اما حاکمان اصلی جوانرود که مشروعیت خود را از عامه مردم میگرفتند سید احمد بیگ جاف و فرزندان وی بودهاند. پس از او رستم بیگ وکیل بنا بر وصیت پدر سید احمدبیگ و نظر ریشسفیدان مسئولیت رهبری ایل را برعهده گرفت. بعد از او اولاد ارشد وی به این مقام میرسیدند. این یاسای ایلی با فوت محمد بیگ وکیل در سال ۱۳۶۳ ه.ش به پایان رسید. ایل غالب در جوانرود همواره جافها، به سرکردگی بیگ زادگان جوانرودی بودهاند.
مردم شهرستان جوانرود مسلمان و اهل سنت هستند. از عالمان بزرگ این شهر و منطقه میتوان از مولوی تایجوزی، ماموستا ملا مجید موحدی،ماموستاسید رستم حسینی؛ علامه محمد امین کلاش، ماموستا شیخ محمد سعید نقشبندی نام برد.
شهرستان جَوانرود از شهرستانهای استان کرمانشاه در غرب ایران است. مرکز این شهرستان شهر جوانرود (قلعه) است. این شهر از جنوب شرق با کرمانشاه، از شمال با پاوه، از غرب به کشور عراق و از جنوب غرب با سرپل ذهاب همسایهاست. براساس آمار سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهرستان ۷۵٬۱۶۹ نفر بودهاست.
آب و هوای این شهر از نوع معتدل کوهستانی بوده و از مناطق خوش آب و هوای استان کرمانشاه بهشمار میرود. شهر جوانرود در درون یک دره واقع شدهاست و کوهستانی میباشد به طوری که کوه شاهو به صورت دیوارهای در حدود ۴ کیلومتری شمال آن قرار گرفتهاست از مناطق تفریحی این شهرستان میتوان زیبا پارک هلانیه، پارک ورودی شهر، منطقه تفریحی شهر زیبای شروینه سفیدبرگ، باغهای سرود و صفیآباد و چشمهنزار را نام برد.
فاصله و راههای دسترسی به شهرها از موضوعات مهمی است که در موقع سفر به آن توجه می شود. جوانرود با کرمانشاه مسافت ای 90کیلومتری دارد. با خودرو سواری نهایت در یک ساعت و نیم قابل دسترسی است و با اتوبوس ها در حد دوساعت است.این شهر دارای بافت فرهنگی خاصی است از عجایب شهر جوانرود میتوان به روحیات و فرهنگ عامه آن اشاره نمود.شب نشینی یکی از رسوم اصیل ایرانی که هنوز در این شهر رایج است. رفتن به منزل همدیگر در شب برای صرف شام یا بعد ازشام جهت دید و بازديد است. تقریباً 5 تا شب نشینی در هفته از چیزهای بسیار عادی است. مردم این شهر بسیار خون گرم هستند و از تنهایی بیزارند.
جاذبه های جوانرود
غار قوری قلعه: بزرگ ترین غار آبی خاورمیانه با پیشینه ۶۵ میلیون ساله است که درحدود 15 کیلومتری شهر جوانرود، در دامنه کوه شاهو و مشرف بر جاده روانسر - پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام واقع شده است.
سفید برگ: منطقه نمونه گردشگری سفید برگ، یکی از ۵۰ منطقه نمونه گردشگری استان کرمانشاه است که دارای ویژگی های منحصر به فردی جهت گذران تعطیلات کوتاه مدت و یک روزه می باشد. سفید برگ روستایی در حدودا ۲۰ کیلومتری شمال غربی جوانرود است که دارای استخرهای پرورش ماهی و رودخانه های پر آب ، طبیعت بکر و به طور خاص ماهی کباب خوشمزه و پرطرفدار سفید برگ همواره گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و زبانزد اکثر بازدید کنندگان این منطقه بوده و هست.
زیباپارک هلانیه و پارک کوهستانی ماپریس: در شمال شهر جوانرود واقع شده اند، زیبا پارک هلانیه و در امتداد آن پارک کوهستانی ماپریس با چشم اندازی کم نظیر از یک طرف مشرف بر شهر جوانرود و از طرف دیگر نمای زیبای ارتفاعات شاهو و دامنه های آن مکانی برای گذران اوقات فراغت شهروندان و مسافران می باشد.
باغستان بیله ای و جاده چشمه میران: در مسیر پارک هلانیه و در فاصله نزدیک به روستای چشمه میران واقع شده و در فاصله ای حدود 10 کیلومتری شهر جوانرود واقع است که دارای مناظر طبیعی زیبا و بواسطه نزدیکی به کوه شاهو از چشم انداز های متنوع برخوردار است.
تفرجگاه شبانکاره و غار آبی کاوات: منطقه گردشگری شبانکاره در دامنه ی ارتفاعات زیبای شاهو از لحاظ آب و هوایی از آب و هوای بسیاردلچسب برخوردار بوده و جنگل های پوشیده از بلوط چشم انداز خوبی را در این منطقه به نمایش می گذارد، وجود باغستان های فراوان، جاده ی تفریحی شاهو، غار کاوات و چشمه های آن (که منبع تامین آب شهرستان هم می باشند) و تعداد بی شمار غذا خوری های سنتی دلنواز بین راهی موجب شده که تفرجگاه بسیاری از گردشگران از سراسر کشور باشد.
بازارچه مرزی جوانرود: امنیت بالای جوانرود به علت فرهنگ زیاد مردم آن، این شهر را مرکزی واقعا عالی برای خرید کردن تبدیل کرده است از طرفی دیگر بازارچه مرزی این شهر که تمامی اجناس با کیفیت را دارا ست. این بازارچه مرزی شامل چهار بازار در خیابان های کردستان، ابن سینا، سیل بند شمالی و روبروی بیمارستان حضرت رسول(ص) شهرستان است که از تنوع زیادی از نظر نوع کالاهای موجود در بازارچه برخوردار بوده و ازکالاهای اصلی آن می توان به لوازم صوتی و تصویری، پارچه، کریستال و شیشه، لوازم آرایشی و بهداشتی، مواد خوراکی، لوازم خانگی و ... نام برد.
کچل آباد و شیخ الکرم: در فاصله 5 کیلومتری شهرستان جوانرود واقع است و مسیر جاده ای و تپه های آن در فصل بهار پذیرای بسیاری از مردم بومی و مسافران و گردشگران است که در مسیر منطقه تفریحی سفید برگ قرار دارد.
باغستان بیلایی: در مسیر پارک هلانیه ودر فاصله نزدیک به روستای چشمه میران واقع شده و در فاصله ای حدود 10 کیلومتری شهر جوانرود واقع است که دارای مناظر طبیعی بکر و و زیبا و بواسطه نزدیکی به کوه شاهو از مناظری زیبا و هوایی بسیار مطبوع و تپه هایی سبز برخوردار است.
روستای دروله: درولهٔ روستایی قشلاقی طائفه امامی از دهستان کلاشی از توابع بخش کلاشی شهرستان جوانرود در استان کرمانشاه ایران است. دروله منطقه صفر مرزیست که با رودخانه سیروان از کشور عراق جدا شده است.
روستای چشمه میران: روستای چشمه میران شهرستان جوانرود از توابع بخش مرکزی این شهرستان و یکی از مناطق دیدنی شهرستان جوانرود است که دارای مناظر دیدنی است و برای گردشگران با حسی متفاوت همراه است . و در فاصله حدود پنج کیلومتری شهرستان جوانرود واقع است که منطقه ای زیبا با مناظر دیدنی را شامل می شود و در طول سال مورد توجه گردشگران ، مهمانان و مردم بومی شهرستان جوانرود و حومه قرار گرفته و از مناطق گردشگری پر طرفدار شهرستان جوانرود با مناظری دیدنی و بکر است. این روستا جمعیتی بالغ بر ۳۵۰ نفر دارد و دارای ۸۵ نفر خانوار است . این روستا در شمال شهر جوانرود واقع شده است . در این روستا طرح هادی اجرا نشده است . این روستا دارای دو بخش جدید و قدیم است که در بخش قدیمی آن هنوز بافت قدیمی حفظ شده . این روستا در منطقه کوهستانی قرار گرفته و به علت شیب های زیاد پله های زیادی در این روستا دیده می شود . قسمت قدیمی روستا تقریبا ۲۰۰ سال قدمت دارد . در این روستا چشمه ای به نام میران وجود دارد که در گذشته قبل از اینکه روستا لوله کشی شود مردم روستا از این آب استفاده می کردند و قدمتی ۲۰۰ ساله دارد . در زمان خشکسالی هم باز این چشمه خشک نشده و از زیر زمین می جوشد و زمستان ها آب این چشمه گرم و در تابستان ها سرد و خنک است . آب آشامیدنی روستا از غار کاوات در جوانرود تهیه می شود . چشمه میران به کانی پولورک معروف است که اسمی محلی آن می باشد . این روستا باغات زیادی دارد . شغل مردم روستا , باغداری , کشاورزی و دامداری است در این روستا به کار زنبور داری نیز می پردازند . زنان در روستای چشمه میران به کارهای مختلفی مشغول هستند . تعدادی از این زنان به کار خیاطی مشغول هستند که هم برای اهل خانه و خانواده است و هم برای دیگر اهالی روستا خیاطی انجام داده و لباس های کردی می دوزند .
روستای شروینه: منطقه گردشگری شروینه یکی از ۵۰ منطقه نمونه گردشگری استان کرمانشاه می باشد که در ۱۷ کیلومتری شهر جوانرود واقع شده است.شهرستان جوانرود شامل دو بخش اصلی می باشد که یکی از بخش ها از روستاهای ده سرخ و علی آباد شروع و تا روستای کانی سالار در ۲۵ کیلومتری نوارمرزی با کشور عراق ادامه می یابد و بخش دیگری بخش شروینه یا کلاشی می باشد که برای همه مردم اورامانات نامی آشنا و قدیمی است که از زمان های دور مثل یک شهر بزرگ رونقی داشته است اما امروزه دارای جمعیتی در حدود ۱۵۰۰ نفر نیز می باشد.کردی سورانی گویش مردم مهمان نواز روستاهای منطقه شروینه و باغداری، کشاورزی و دامپروری نیز شغل مردم این منطقه است وجود باغهای متعدد و چشمههای پرآب خروشان در این منطقه، دل هر بینندهای را میرباید. ارتفاعات زیبا و کوهستانی بودن منطقه به همراه پوشش گیاهی متنوع از دیگر ویژگیهایی است که میتواند ساعات خوشی رابرای گردشگران رقم بزند. وجود حوضچههای پرورش ماهی در این منطقه بر دیگر جاذبه های گردشگری شروینه افزوده است به گونه ای که طعم ماهی کباب شروینه در فضای طبیعی و خبال انگیز آن برای گردشگران و طبیعت دوستان فراموش نشدنی خواهد شد.از همه مهمتر برخورد خوب و مهمان پذیری اهالی منطقه در برابر گردشگران و بازدید کنندگان باعث ورود سیر عظیمی از گردشگران در طول سال به این منطقه می باشد.
غار کاوات: غار کاوات از جمله غارهای آبخوان کارستیک، دیدنی و معروف استان کرمانشاه و شهرستان جوانرود است که در سلسله کوههای شاهو در شمال دره باصفای قوری قلعه روستای شبانکاره از توابع جوانرود واقع شده که یکی از دو منبع اصلی آب شرب شهر جوانرود و روستاهای اطراف آن میباشد افزودنی است که درب غار کاوات به دلیل جلوگیری از ورود آلودگیهای احتمالی، پلمب میباشد و در حال حاضر دیدن فضای داخلی غار برای گردشگران امکانپذیر نیست از دیدگاه ژئومورفولوژی برای توریسم ژئو یا همان ژئو توریسم جایگاه مناسبی میباشد. قدمت این غار که از آهک «تروراسیک» و”کرتاسه” تشکیل شده و به ۶۵ میلیون سال قبل و به دوره دوم زمینشناسی بازمیگردد. دهانه غار در ارتفاع ۱۶۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد. در انتهای این محوطه بزرگ، شاخه اصلی غار، با دهانه کوچکتری شروع شده و از قسمت چپ شاخه اصلی، نهر کوچکی به اعماق سنگها فرو میریزد. پس از ۴۰ متر پیشروی، برکهای به طول ۱۵ متر و عمق ۷۰ سانتیمتر وجود دارد که در بعضی جاها، عمق آن به ۵٫۱ میرسد. در این قسمت غار به دوشاخه تقسیم میشود.
.......................
آرشیو