دورود یکی از شهرهای استان لرستان و مرکز شهرستان دورود است. دورود از نظر جمعیت بعد از خرمآباد و بروجرد سومین شهر پرجمعیت لرستان و هشتادمین شهر پر جمعیت ایران است. جمعیت شهرستان دورود طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، برابر با ۲۴۱۳۴۵ نفر گزارش شدهاست و از این بین، جمعیت شهر دورود برابر با ۱۲۱٬۶۳۸ بودهاست. دورود در دامنه رشته کوه زاگرس و در کنار اشترانکوه قرار گرفتهاست. دو سر شاخه رود دز یکی از شمال و یکی از شرق به نامهای «تیره» و «ماربره»، به دلیل تلاقی دو رودخانه بینالنهرین (به معنای دو رود) نامیده میشد در دورود به هم میپیوندند و با نام رودخانه سزار سرچشمه اصلی رود دز میشوند. از لحاظ گردشگری، بیشتر توجه به جاذبههای طبیعی و تاریخی دورود معطوف میشود. وجود دریاچه گهر، اشترانکوه، کوه پریز و .. در دورود باعث شدهاست که این شهر لقب پایتخت طبیعت ایران را یدک بکشد. این شهر زیباترین شهر لرستان از نظر طبیعت محسوب میشود. هم چنین به دلیل وجود آبشارهای متعدد در این شهر لقب سزمین آبشارهای خروشان هم به این شهر داده میشود.
مردم شهر دورود عمدتاً مسلمان و پیرو مذهب شیعه هستند. زبان مردم، لری، شامل لری خرمآبادی، لری بختیاری و لری سیلاخوری است. دورود از شهرهای صنعتی ایران است. همچنین با رونقگیری اقتصاد شهر و عبور راهآهن سراسری از شهر، مهاجرت به شهر افزایش یافت. همچنین بزرگراههای شمال- جنوب و شرق به غرب از این شهر، دورود را در زمره شهرهای با حمل و نقل مناسبتری قرار دادهاست. دورود از شهرهای صنعتی ایران است. وجود کارخانه سیمان دورود، صنایع دفاع، صنایع غذایی گهر، کارخانه فارسیت، کرخانه قند و … در دورود باعث رونقگیری اقتصادی شهر شدهاست. این شهر همچنین از معادن سنگ زیادی برخوردار است که کارخانههای سنگبری و سیمان را تغذیه میکند. محصولات این کارخانهها به استانهای همسایه و نقاط مختلف کشور صادر میشوند. از نظر اماکن تاریخی و گردشگری در دورود میتوان به پل تاریخی چالانچولان، قلعه رومیان، حمام تاریخی، قلعه تاریخی و گورستان روستای افراونده و … اشاره کرد. گفتنی است برخی آثار تاریخی دورود مربوط به دوره نو سنگی و عصر مس است.
دورود در دوره قاجاریه به دلیل تلاقی دو رودخانه تیره و ماربره، بینالنهرین (به معنای دو رود) نامیده میشد. در دوره پهلوی یکم این نام به بحرین (بین دو دریا) تغییر پیدا کرد تا اینکه در دوره پهلوی دوم نام شهر از بحرین به دورود تغییر پیدا کرد. دلیل اصلی نامگذاری شهر دورود از گذشته تا به امروز، وجود دو رودخانه تیره و ماربره بوده که در این شهر تلاقی پیدا کردهاند.
دورود به دلیل موقعیت جغرافیایی، در طول تاریخ همواره مورد توجه بودهاست تا جایی که بعضی حفاریها در این منطقه سبب پیدایش دهکدههایی با بیش از هفت هزار سال قدمت شدهاست. دشت سیلاخور و مخصوصاً مکان فعلی شهر دورود به دلیل غنی بودن از نظر کشاورزی، شاه راه بودن، خوش آب و هوا بودن، منحصر به فرد بودن زیستبوم آن، از گذشته تا کنون مورد توجه ویژه قرار داشتهاست. از جمله آثار تاریخی شهر دورود میتوان به گورستانهای تاریخی که قدمت آنها به بیش از ۵۰۰۰ سال میرسد اشاره کرد. از دیگر مناطق تاریخی شهرستان دورود روستای افراونده میباشد. این روستا دارای حمام تاریخی، قلعه تاریخی و گورستان تاریخی میباشد که قدمت ساخت آنها به دوره صفویه یا زندیه میرسد.
از جاذبههای تاریخی شهرستان دورود میتوان به پل تاریخی چالانچولان اشاره کرد. پایه این پل در زمان ساسانیان پایهگذاری شدهاست و در زمان صفویه گسترش پیدا کرد. این پل بر روی رودخانه سزار احداث شدهاست و طول پل ۶ در ۱۲۰ متر است که دارای ۶ طاق چشمه میباشد که ارتفاع طاق چشمهها به بیش از یک متر میرسد. پل تاریخی چالان چولان دارای موج شکنهایی در قسمت شمال غربی است. جهت امنیت عابرین از روی پل، دو طرف پل دارای دیواره آجری به ارتفاع ۹۰ سانتیمتر است. این پل بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این پل در ۲۰ کیلومتری شهر دورود واقع شدهاست.
از مهمترین آثار تاریخی دورود که قدمت آنها از پیش از اسلام تا پس از اسلام میرسد، میتوان بهطور خلاصه به موارد زیر اشاره کرد: تپه باباشاه، پاتپه دورود، تپه گوشه پل ۳، تپه آسیاب عالمآباد، تپه گورستان چقا بهرام، تپه گورستان یهودیان، محوطه روباه چالانچولان، محوطه عزیزآباد کوچک، حمام افراونده، حمام دوخواهران، حمام عالمآباد، حمام چوبدار علیا، تپه بالاده کلنگانه، تپه سبز ۲، تپه قلعه جهانگیر (۲–۱)، تپه قلعه خرابه چوبدار علیا. برخی از این آثار مربوط به دوره نوسنگی، عصر مس میباشند.
شهر دورود بر کوهپایههای زاگرس و در دشت سیلاخور قرار گرفتهاست به طوریکه از جنوب به کوههای باباهر ختم میشود، همچنین در جنوب شرقی شهر کوه پریز چشمانداز منحصر به فردی را به وجود آوردهاست. در نهایت در شرق دورود، قله رفیع اشترانکوه نمایی چشم گیر و دلپذیر را پدیدآورده است. دورود شهرستانی است در شرق استان لرستان و مرکز آن شهر دورود است. مساحت شهرستان دورود ۱۳۲۶ کیلومتر مربع است که ۷/۴٪ خاک لرستان را شامل میشود. این شهرستان از غرب به شهرستان خرمآباد، از شمال به شهرستان بروجرد و شهرستان شازند، از شرق به شهرستان ازنا، از جنوب به شهرستان الیگودرز متصل است.
دورود دارای آب و هوای آب و هوای معتدل کوهستانی است. دورود معمولاً دارای بیشترین بارش در استان لرستان میباشد که متوسط بارش سالانه در این شهرستان ۶۸۶/۴ میلیمتر است. میانگین بارش در فروردین به بیش از ۱۰۰ میلیمتر میرسد و در اردیبهشت به ۲۲ میلیمتر کاهش مییابد. همچنین میانگین بارش در آبان ۱۹۴/۴، آذر ۱۳۱/۴، دی ۱۰۷/۹، بهمن ۵۲/۳ و اسفند ۴۷/۵ میباشد. تعداد روزهای یخبندان در دورود ۷۴ روز میباشد. کمترین درجه حرارت شهر دورود در زمستان بهطور میانگین ۷۹٫۵ درجه سانتیگراد و بیشترین درجه حرارت در تابستان بهطور میانگین ۵٫۲۷ درجه سانتیگراد است. دورود به دلیل عواملی مانند کوهستانی بودن منطقه، نزدیکی دورود به اشترانکوه و ریزش باران و برف فراوان، دارای شبکه آبهای روان غنی و است و یکی از مناطق پرآب استان لرستان محسوب میشود.
دورود از نقاط زلزله خیز کشور است. منطقه دورود و نواحی اطراف آن روی کمربند چین خورده زاگرس که نواحی جنوب و جنوب غرب کشور را شامل میشود قرار دارد. در سده سیزدهم هجری قمری زمینلرزهای با بزرگای ۴/ ۷ ریشتر دشت سیلاخور را لرزاند که دست کم ۸۰۰۰ نفر کشته برجا گذاشت. این زلزله، یکی از بزرگترین زمین لرزههای ثبت شده ایران است. همچنین زمین لرزه فروردین ۱۳۸۵ باقدرت ۶٫۱ ریشتر از جمله زمین لرزههای بزرگ این منطقه بودهاست. این حادثه که با دو پیشلرزه و بیش از یکصد و پنجاه پسلرزه همراه بود، مخربترین زمین لرزه این سال در این کشور بود و باعث کشته شدن ۶۳ نفر و زخمی شدن بیش از ۱٬۴۵۰ نفر از مردم شهرستانهای بروجرد و دورود شد.دورود به دلیل قرارگیری در دشت سیلاخور و دارا بودن کمترین ارتفاع در این دشت و همچنین وجود رودخانههای متعدد همچون تیره و ماربره، و وجود سدهای همچون سد مروک در بالا دست این رودخانهها، همیشه یکی از کاندیدهای وقوع سِیل میباشد. در فروردین ماه ۱۳۹۸، با ورود سامانه بارشی بسیار قوی از غرب و جنوب غربی ایران، بسیاری از شهرهای استان لرستان هشدار وقوع سِیل در یافت کردند. در دورود به دلیل سر ریز شدن سد مروک و همچنین طغیان رودخانه تیره، خانههای در جوار رودخانه، ۸ روستا در بخش مرکزی دورود تخلیه شدند. همچنین کودکی ۱۰ ساله نیز در دورود قربانی سیل ۹۸ شد. خسارات در دورود در سطح آب گرفتگی خانههای اطراف رودخانه، رانش زمین و مسدود شدن راه ارتباطی برخی از روستاها گردید.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت شهر دورود ۱۲۱٬۶۳۸ نفر بودهاست. دورود، هشتادمین شهر پر جمعیت ایران و سومین شهر پر جمعیت استان لرستان پس از خرمآباد و بروجرد میباشد. جمعیت شهرستان دورود در همین سال این شهر ۱۷۴٬۵۰۸ بودهاست. از جمعیت شهرستان دورود، ۸۹٬۰۹۰ نفر را مردان و ۸۵٬۴۱۸ نفر را زنان تشکیل میدهند. مردم دورود به زبان لری صحبت میکنند. دورود به دلیل مهاجرپذیر بودن آن به دلیل وجود راهآهن مرکزی لرستان و قرارگیری در مسیر اصلی جنوب به شمال میزبان گویشهای مختلف بودهاست. از نظر زبان و گویش در شهر دورود میتوان به لری سیلاخوری، لری بختیاری و لری خرمآبادی اشاره کرد. مردم شهر دورود شیعه دوازده امامی هستند.
شهرستان دورود دارای جاذبههای طبیعی بسیاری است به طوریکه از این شهرستان به عنوان پایتخت طبیعت ایران یاد میشود. در سال ۱۳۸۹ تمبر اختصاصی با عنوان دورود پایتخت طبیعت ایران توسط پست جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسید. برای معرفی طبیعت زیبای شهرستان دورود میتوان به مناطق زیر اشاره کرد: دریاچه گهر، اشترانکوه، کوه رنگیه، غار مردهها، غار منو، غار وقت ساعت، آبشار دوش خرسان، آبشار ازنادر، آبشار عزیز آباد، دره نی گا (نیگا)، تنگه هشوید، تالاب ازگن، بیشه لنج آباد، بیشه آبگرم اشاره کرد.
دورود صنعتیترین شهر لرستان است.دورود دارای معادن سنگ بسیاری است که کارخانهٔ سیمان و سنگ بریها را پوشش میدهد. در این شهر کارخانههای همچون سیمان، فارسیت، صنایع دفاع، قند، نیروگاه گازی، آرد و صنایع غذایی گهر وجود دارد. شرکت سیمان دورود یکی از کارخانههای شهر دورود و تأمینکننده سیمان مناطق همجوار استان مانند خرمآباد، بروجرد، اراک و همدان میباشد که طرحریزی آن در زمان پهلوی بودهاست و در حال حاضر در سه واحد فعالیت میکند. واحد شماره یک این شرکت در سال ۱۳۳۸ افتتاح شد. همچنین نیروگاه گازی دورود یکی از منابع تأمین انرژی در لرستان است که اخیراً سومین واحد این نیروگاه نیز راه اندازی شدهاست. مجتمع صنایع نظامی بنیهاشم که در شرق شهر دورود قرار دارد از زیر مجموعههای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است و در زمینه تولید تجهیزات نظامی فعال است. شرکت صنایع غدایی گهر لرستان از مجموعههای اقتصادی شرکت توسعه سرمایهگذاری امیرمنصور آریا بود که چند سال بعلت مسائل و مشکلات قضایی به حالت تعطیل درآمد و در تابستان ۱۳۹۵ با حضور آقای رحمانی فضلی وزیر کشور مجدداً راه اندازی شد.
پیش از ساخت شهر در جای کنونی و در پیرامون آن چند ده وجود داشت، در جنوب و شمال شرق و غرب دورود روستاهایی وجود داشت که به مرور با گسترش شهر، به نقاط شهری دورود افزوده شدند و سبب گسترش شهر شدند. با عبور راهآهن سراسری ایران در دوره پهلوی، مهاجرت بیشتر مردم به دورود، سبب شد شهر گسترش چشمگیری نسبت به قبل داشته باشد و گسترش شهرنشینی شتاب بگیرد. از دیگر دلایل گسترش شهر میتوان وجود کارخانههای متعدد در این شهر و همچنین موقعیت خاص جغرافیایی به دلیل قرارگیری در شاه راه اصلی ایران دانست. ساخت پل راهآهن، پل امام خمینی و پلهای متعدد بر روی رودخانههای شهر سبب زیبایی خاص شهر شد. به دلیل نزدیک بودن برخی روستاها به شهر، و اضافه شدن این روستاها به نقاط شهری، گسترش شهر به صورت بی نظم شکل گرفت اما رفته رفته نواقص برطرف شد.
تاریخ تأسیس شهرداری در دورود به موج دوم نوگرایی در حکومت پهلوی اول بازمیگردد. در این دوره با تصویب قانون بلدیه، اقدامات شهرسازی گسترش یافت. بر این اساس بناهای اداری در شهرها ابتدا در تهران و سپس در شهرهای دیگر مانند تبریز، مشهد، اصفهان، همدان و … ساخته شد. شهرداری دورود در سال ۱۳۲۸ خورشیدی تأسیس گردید. از جمله مناطق دورود میتوان به سی متری ، کندوان، الغدیر، ۸۰۰ دستگاه، آزادگان، انگشته، کوی همت، جماران، ۹۰ متری و … اشاره کرد.
دورود دارای چهار بیمارستان با نامهای بیمارستان نرگس، بیمارستان هفتم تیر، درمانگاه شهیدان کارگر و درمانگاه مصطفی خمینی و درمانگاه صدرا ناصرالدین است. درمانگاه صدرا واقع در ناصرالدین از فروردین سال 1399 آغاز به فعالیت کرد و داروخانه دکتر بیاتی،روبروی درمانگاه قرار دارد.بیمارستان نرگس دورود در سال ۱۳۸۰ تأسیس و به عنوان بیمارستان تخصصی زنان دایر گردید. در سال ۱۳۹۶ با ساخت زایشگاه در بیمارستان هفتم تیر، نرگس به عنوان بیمارستان همگانی درآمد.
باشگاه فوتبال گهر دورود لرستان با نام پیشین گهر زاگرس، یک باشگاه فوتبال ایرانی در شهر دورود میباشد که در لیگ برتر ایران بازی میکرد. این باشگاه که در گذشته تحت امتیاز باشگاه داماش گیلان و توسط آقای مهراب حسنی در دورود آغاز به فعالیت نمود و به درخواست مردم به گهر دورود تغییر نام داد، در مهر ماه ۱۳۹۱ در قراردادی که به صورت اجاره به شرط تملیک است به حسن هدایتی، برادر حسین هدایتی واگذار و نام آن به استیلآذین گهر دورود تغییر نام یافت. تماشاگران دورودی در آن دوره از لیگ برتر از نظر ادب و فرهنگ در کشور به عنوان تماشاچیان اخلاق مدار معرفی شدند. بهطوریکه بعضی از بازیکنان مطرح کشور پس از بازی در ورزشگاه تختی دورود گفته بودند که این اولین بار است ما در جایی بازی میکنیم و به ما فحاشی نمیکنند.
تیم کشتی سیمان دورود، یک تیم کشتی در شهر دورود است که در لیگ برتر آزاد کشتی شرکت میکرد. تیم کشتی سیمان دورود در فصل ۸۷–۸۸ لیگ برتر کشتی آزاد اعلام آمادگی کرد و در این فصل لیگ برتر حاضر شد. در پایان فضل تیم سیمان دورود نتوانست نتایج مناسبی بگیرد. از امکانات ورزشی شهر دورود میتوان به ورزشگاه ۱۰٬۰۰۰ نفری تختی اشاره کرد. این ورزشگاه در مرکز شهر دورود قرار دارد و در گذشته محل بازیهای تیم گهر دورود در لیگ برتر بود. خانه کشتی دورود از دیگر امکانات ورزشی شهر دورود است که در بهمن ماه ۱۳۸۷ افتتاح گردید.
دورود پرترددترین شهر لرستان است. دورود در مسیر اصلی شاه راه تهران-جنوب قرار دارد. وجود راهآهن مرکزی لرستان دورود را در زمرهٔ شهرهای پر بازدید ایران قرار دادهاست. فاصله زمینی دورود با خرمآباد ۸۲ کیلومتر، با تهران ۴۳۰ کیلومتر، با اصفهان ۳۵۳ کیلومتر، با اهواز ۴۱۰ کیلومتر، با همدان ۱۹۸ کیلومتر است.
بزرگراه دورود - بروجرد: این جاده تا پلیس راه دورود منطبق با «بزرگراه بروجرد - خرمآباد» است و از آنجا با طی ۱۵ کیلومتر دیگر در جهت جنوب شرقی به شهر دورود میرسد. طول این جاده ۴۵ کیلومتر است و سی کیلومتر نخست آن (بروجرد تا پلیس راه دورود) با نام قطعه «بزرگراه بروجرد-چالانچولان» نیز شناخته میشود. بزرگراه دورود - ازنا: این جاده از دورود تا ازنا به مسافت ۴۴ کیلومتر است.
راهآهن سراسری ایران در دورود موجب رونق اقتصادی این شهر بودهاست. این خط که در زمان جنگ جهانی دوم توسط رضا شاه پهلوی ساخته شده از مهمترین علل پیشرفت دورود میباشد. اداره کل راهآهن لرستان واقع در شهر دورود است. همچنین قرار است ۱۴۰ کیلومتر راهآهن از دورود به سمت خرمآباد احداث شود. راهآهن استان لرستان به دلیل کوهستانی بودن مسیر یکی از مناطق پراهمیت شبکه ریلی ایران است. مسیر ریلی استان لرستان هماکنون ۲۱۵ کیلومتر است که در طول این مسیر ۱۵ ایستگاه ایجاد شدهاست. مسیر راهآهن لرستان دارای ۱۳۳ تونل است، همچنین این مسیر در کنار رودخانههای دز و سزار میباشد. ساخت راهآهن سراسری شمال به جنوب از سال ۱۳۰۶ آغاز و در سال ۱۳۱۷ به بهرهبرداری رسید. راهآهن لرستان ابتدا جزء ناحیه جنوب بود و در اواخر سال ۱۳۲۴ و پس از خروج متفقین از مناطق کوهستانی راهآهن جنوب بین ایستگاههای دورود و اندیمشک به وجود آمد. اداره کل راهآهن لرستان از ابتدای استقلال از بخش جنوب در شهر اندیمشک مستقر بود. در حال حاضر این اداره کل به شهر دورود در استان لرستان منتقل شدهاست. فرسودگی خطوط راهآهن منطقه لرستان همواره سبب ایجاد حوادث متعدد و مسدود شدن تنها خط ارتباط ریلی تهران به جنوب شدهاست. پایانه مسافربری دورود واقع در شهرک سینا میباشد. در این پایانه به ۲۲ غرفه تجاری و ۸ غرفه داخل سالن برای شرکتهای مسافربری مجهز است و به مقاصد تهران، کرج، اراک، اصفهان، شیراز، اهواز، آبادان، کرمانشاه، سنندج، خرمآباد، دورود زنجان همدان وغیره… سرویس دهی میکند. همچنین پایانه غرب در جهت بهرهبرداری و توسعه در اختیار بخش خصوصی قرار گرفتهاست.
در دورود همواره کشاورزی، جنگلداری و احداث شیلات به دلیل منابع آب کافی مورد توجه بودهاست. در دورود ۳۸٬۷۲۱ هکتار زمین وجود دارد که در آن کشت صورت میگیرد که از این مساحت ۲۱٬۱۳۰ هکتار به صورت آبی و ۱۶٬۶۹۱ هکتار به صورت دیم آبیاری میشوند. د دورود گندم، جو، چغندر قند، نخود، لوبیا، برنج و سایر محصولات کشاورزی به صورت عمده کشت میشوند. در دورود ۲۰٬۳۲۲ هکتار پارک جنگلی طبیعی وجود دارد و همچنین دارای ۱۰۰ هکتار ذخیره گاه جنگلی است.
سد مروک دورود بزرگترین سد خاکی استان لرستان است که در ۳۷ کیلومتری شهر دورود واقع شدهاست. این سد از نوع مخزنی میباشد و هدف از احداث آن تأمین آب مورد نیاز اراضی کشاورزی است. گفتنی است طرح اولیه سد از سال ۱۳۶۲ آغاز شد اما با وقفه ای طولانی در سال ۱۳۸۲ عملیات اجرایی آن آغاز و پس از ۱۱ سال به بهرهبرداری رسید. حجم مخزن سد مروک ۱۲۰ میلیون متر مکعب است. این سد بر روی حوضه آب ریز رودخانههای تیره و دز ساخته شدهاست.
جاذبه های دورود
آبشار شوی؛ آبشاری در مرز لرستان و خوزستان : لرستان، به همراه مازندران بیشترین تعداد آبشارها را در ایران دارا هستند و آبشار شوی یکی از قشنگترین ها. آب آبشار از داخل غاری بیرون میآید و از بالای گردنه ای به پایین میریزد. شوی که در زبان لری به معنای لطافت است، موقعیت منحصربه فردی دارد، به طوری که هم اگر به خوزستان سفر کرده باشید میتوانید به دیدن این آبشار بروید و هم اگر به لرستان. در مسیر آبشار روستای سرسبز شوی واقع شده که باغهای انار، انگور، پرتقال و نخل دارد. اگر اهل چادر زدن باشید میتوانید شب را در اینجا بمانید یا در همان نزدیکی آبشار بساط تان را برپا کنید. آبشار شوی یک آبشار کوچکتر هم در نزدیکی اش دارد که برای شنا مناسب است. آب آبشار شوی بعد از رد شدن از کوهها و درهها، به رود دز و در نهایت به دریاچه سد دز در اندیمشک میریزد. شوی که به آن نیاگارای ایران هم میگویند، با ۷۰ متر ارتفاع، یکی از بلندترین آبشارهای ایران است.
دریاچه گهر؛ از معروفترین جاذبههای لرستان : یکی از بکرترین و قشنگ ترین دریاچه های ایران، دریاچه گهر است. دریاچه گهر که به نگین فیروزه ای اشترانکوه معروف است، از مهمترین دریاچه های آب شیرین ایران است. گهر یکی از شفاف ترین و تمیزترین آب ها را دارد، به طوری که میشود کف اش را دید. بهار و تابستان سطح آب دریاچه گهر بیشتر از همیشه است. اگر در مورد طول و عمق دریاچه هم بخواهید بدانید: ۱/۵ کیلومتر طول و ۲۸ متر عمق آن است. گهر از دو قسمت گهر کوچک و گهر بزرگ تشکیل شده که در بخشی از قسمت های گهر بزرگ میتوان شنا کرد. با کمی پیاده روی میتوانید به گهر کوچک برسید، جایی که ماهی های کف دریاچه را هم میتوان دید. دریاچه گهر در منطقه حفاظت شده اشترانکوه قرار دارد. جایی با تنوع جانوری و گیاهی زیاد. اردیبهشت ها، اطراف گهر و دره زیبای نی گاه پر می شود از گل های لاله واژگون و چی دیدنی تر از این.
آبشار بیشه؛ از زیباترین جاذبه های گردشگری دورود لرستان : در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی دورود، آبشار بیشه قرار گرفته. بیشه از آن جهت که در مجاورت ایستگاه راه آهن تهران– خوزستان واقع شده از شگفت انگیزترین آبشارهای ایران است. مجاورت آبشار با جنگل های بلوط، روستای دیدنی بیشه و ایستگاه راه آهن زیبایی اش را دوچندان کرده. میتوان در آب پایین دست آبشار و رودخانه سزار تنی به آب زد یا کنار آبشار نشست و غرق در آنهمه قشنگی شد. در اطراف آبشار همه جور امکانات رفاهی وجود دارد و میتوان شب را هم حتی ماند.
آبشار وقت ساعت؛ از شگفتانگیزترین آبشارهای لرستان : یکی از شگفتی های دورود، آبشار وقت ساعت است. آبشار و چشمه وقت ساعت در درون غار پریز در جنوب دورود واقع شده و همانطور که از اسمش برمیآید، در زمان های مشخص آبش قطع و وصل می شود. زمان فعالیت آبشار وقت ساعت که آبش خنک و زلال است در فصل های مختلف کم و زیاد می شود، به طوری که زمان فعالیت آن در تابستان حدود ۵۵ دقیقه و زمان توقف آن در این فصل حدود یک ساعت، در پاییز پنج ساعت و زمستان هشت ساعت است.
تفرجگاه باباهور : تفرجگاه باباهور یکی از تفرجگاههای شهر دورود با مساحت ۵۰۰ هکتار است که در گذشته مورد غفلت واقع شده بود، اما چند سالی است که به همت شهرداری دورود جان تازهای گرفته است و قرار است در آینده با اجرای پروژههای عمرانی عظیم مانند هتل، شهربازی، پارک صخرهای، استخر و مکانی برای قایقرانی، به یکی از بزرگترین تفرجگاههای کشور تبدیل شود
رود سزار : رود سزار یکی از رودهای اصلی استان لرستان است که از مناطق کوهستانی دورود، الیگودرز، ازنا و اشترینان میگذرد و در مسیر راهآهن جنوب حرکت خود را به سمت جنوب ایران ادامه میدهد. وجود این رودخانه باشکوه، خروشان و پر و پیج در دل کوههای زاگرس زیبایی استان لرستان و مناطق بکر دو رود را دو چندان کرده است.
آبشار دره اسپر : آبشار دره اسپر که به آن ازنادر هم گفته میشود، پس از بیرون زدن از دل کوهستان با حرکت در میان جویباری دلفریب در میان کوهستانی که مأمن جنگلهای انبوه و محل جوشش چشمههای متعدد فصلی است، طراوت خاصی به دره اسپر میبخشند. برای رسیدن به آبشار ازنادر، پس از رسیدن به روستای دره اسپیر، باید یک ساعت پیادهروی کنید.
دشت لالههای واژگون رزستان دورود : لاله واژگون یکی از زیباترین گونههای گلهای زینتی در دنیا است که شکل منحصربهفرد و اندازه آن، زیبایی آن را دو چندان کرده است. دشت لالههای واژگون رزستان یا رزسو در ۱۰ کیلومتری شهر دورود و نزدیک روستای دره اسپر در قرار گرفته و بهترین زمان بازدید از آن نیمه دوم فروردین و اوایل اردیبهشت است.
کوه پریز : کوه پریز یکی از جلوههای فوقالعاده طبیعت دورود به ارتفاع ۳۰۷۰ متر است که در جنوب درود قرار گرفته است. یکی از جاذبههای دیدنی این کوه، تنگه نیگا است که آبشار و چشمه شگفتانگیز وقت و ساعت را در خود جای داده است.
کوه قارون: کوه قارون یکی دیگر از جاذبههای بکر اطراف دورود است که در ۱۵ کیلومتری این شهر قرار گرفته است. کوهستان قارون جنگلهای بلوط، چشمهها، کوهها و درههای متعددی را در خود جای داده بهترین زمان برای بازدید از این کوهستان نیمه فروردین تا نیمه اردیبهشت است؛ چرا که طبیعت بهاری این منطقه واقعا چشمنواز است.
آبشار آبگرم: آبشار آبگرم، آبشاری پلکانی است از ارتفاعات کوهی به نام بشر سرچشمه میگیرد. که در انتهای مسیر خود به رود سزار میریزد. گفته میشود طول این آبشار از سرچشمه ایران تا نقطهای به سزار میریزد، ۵۰۰ متر است.
تالاب ازگن : در نزدیکی آبشار آبگرم، تالابی فصلی به نام تالاب ازگن قرار دارد که فصلی بوده و بارشهای منطقه آب آن را تامین میکنند. این تالاب تا اواخر بهار آب دارد و بهترین بازدید از آن اواخر نیمه فروردین تا نیمه اردیبهشت است.
غار منو : غار منو که در ۲۵ کیلومتری جنوب دورود و جنوب شرقی روستای گورکش واقع شده است. این غار در ارتفاع ۳۰۰ تا ۴۰۰ متری از سطح زمین قرار گرفته است و دهانه آن رو به آسمان است. غار منو دارای سه تالار است در این تالار که اصلیترین تالار غار است و برای رسیدن به آن نیاز به تجهیزات کوهنوردی دارید، استلاگمیتها و استلاکتیتها آهکی منظره بسیار زیبایی به وجود آوردهاند.
تنگه عزیزآباد : در روستای عزیز آباد که حدودا در ۱۵ کیلومتری جاده دورود به سمت بروجرد واقع شده است، تنگهای به نام تنگه عزیزآباد قرار دارد که حقیقتا تکهای از بهشت است. در این تنگه و مخصوصا در انتهای آن آبشارهای گوناگونی با ارتفاعهای مختلف وجود دارد. رویش گونههای مختلف گلها و درختان گوناگون در دل صخرهها، هر بینندهای را وادار به تحسین قدرت خداوند میکند. پس از رسیدن به روستای عزیزآباد و طی کردن یک مسیر خاکی که طی کردن آن ۱۰ دقیقه طول میکشد، با ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پیادهروی میتوانید به این بهشت زمینی برسید. بیشه پیرتو و بیشه لنج آباد دو بیشه زیبای اطراف دورود هستند که در بهار طبیعت فوقالعاده زیبایی دارند.
غار مرده ها: غار دورود از غارهای استان لرستان است که در روستای دریژان از توابع شهرستان درود قرار گرفته است.
....................................
آرشیو