💉ماجرای جنجالی کشف آنتی بیوتیک استرپتومایسین💉
27 مهر ماه مصادف است با کشف آنتی بیوتیک استرپتومایسین، اولین داروی موثر بر علیه مایکوباکتریوم توبرکلوسیز (عامل بیماری سل). 19 اکتبر سال 1943 که بیماری سل به دلیل درمان ناپذیر بودن در سراسر جهان کشتار می کرد، یک دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه راتگرز آمریکا موفق به کشف استرپتومایسین شد. نام این دانشجو آلبرت شاتز (Albert Schatz) بود که در آزمایشگاه سلمان واکسمن (Selman Waksman) کار می کرد. پس از کشف پنی سیلین توسط فلمینگ، واکسمن نیز تحقیقات گسترده ای در زمینه تولید آنتی بیوتیک توسط میکروارگانیسم های خاک آغاز کرد و با کمک دانشجویان خود توانست حدود 20 آنتی بیوتیک مختلف را کشف کند که معروفترین آنها استرپتومایسین و نئوماسین بودند.
اما ماجرای کشف استرپتومایسین که پس از رسیدن به تولید انبوه، جان دهها میلیون انسان را نجات داد، بسیار متفاوت بود.
آلبرت شاتز که بر روی باکتری استرپتومایسز گرایزئوس کار می کرد، جریان کشف خود را به پروفسور واکسمن گزارش کرد. این استاد تحقیقات بالینی را بر روی خوکچه های هندی و انسان انجام داد و متوجه شد که استرپتوماسین قادر است سل را درمان کند.
آلبرت شاتز زمانی از ماجرا باخبر شد که پروفسور واکسمن مبلغ 500 دلار به عنوان عواید حاصل از فروش استرپتومایسین را برای او ارسال کرد😐. شاتز از استاد خود توضیحات بیشتری در این مورد خواست ولی به دلیل عدم دریافت پاسخ شروع به شکایت از واکسمن و دانشگاه راتگرز نمود.
در سال 1952 واکسمن برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد، بدون اینکه نامی از شاتز برده شود🤔.
دکتر شاتز از اعتراض دست نکشید تا سرانجام پس از حدود 40 سال یعنی 21 سال پس از مرگ واکسمن، در سال 1994 به او هم که 74 ساله شده بود نشان راتگرز دادند!!! وی 11 سال بعد درگذشت.
📰برگرفته شده از روزنامه نیویورک تایمز
🔴 منبع: پیج و کانال MicrobiologyNews@