فرم عجیب رضایتنامه فدراسیون فوتبال برای حضور داوران در مسابقات فوتبال ایران با واکنش علیرضا یزدانی، پیشکسوت داوری فوتبال همراه شد.
به گزارش طرفداری و به نقل از فارس، مهدی محمدنبی دبیرکل فدراسیون فوتبال ایران برای موضوع داوری برای فصل جدید مسابقات فوتبال در تمام رده ها با ارسال نامه ای به رؤسای هیأت های فوتبال استان ها از آنها خواسته تا برای حضور داوران فرمی به عنوان رضایت نامه در اختیارشان قرار داده شود. در این رضایت نامه قید شده که داوران با اختیار و میل خودشان و با قبول خطرات و اتفاقات ناشی از شیوع کرونا وارد مسابقات می شوند.
همچنین در نامه دبیرکل فدراسیون عنوان شده که اگر داوری تمایل به پر کردن این رضایت نامه و حضور در مسابقات نداشته باشد، به معنی قطع همکاری با فدراسیون نیست.
علیرضا یزدانی رئیس اسبق کمیته داوران هیأت فوتبال استان تهران در مورد طراحی و ارائه فرم رضایت نامه به داوران برای حضور در مسابقات فصل جدید گفت:
این فرم یکی از تصمیماتی است که منطقی به نظر نمی رسد و فدراسیون تفکرات لازم را در نظر نگرفته است. داوران هم مثل بازیکنان جزو ارکان اصلی یک مسابقه فوتبال هستند. اگر داور نباشد بازی وجود ندارد، همان طور که اگر بازیکن نباشد بازی انجام نمی شود.
یزدانی ادامه داد:
قاعدتا وقتی این بخشنامه ها صادر می شود و به عمق آنها نگاه می کنیم می بینیم تصمیمات اشتباهی گرفته شده است. داوران در کشور ما مظلوم واقع می شوند. اشتباهات داوری هم به خاطر تصمیمات اشتباهی بوده که به صورت سطحی و کمی گرفته شده است. تیم ها در دوره قبل و در زمان های خاصی باید تست PCR می دادند. اگر در اختیار خود داور باشد قطعا به خاطر هزینه های تست، آن را انجام نمی دهند و ممکن است این کرونا از طریق داوران به بازیکنان در حین مسابقه انتقال پیدا کند.
یزدانی با اشاره به عدم حمایت از داوران گفت:
از طرفی هیچ موقع از داوران حمایت های حداقلی رفاهی که بیمه ای و پزشکی باشد صورت نگرفته، در دوره قبل فقط یک بار آن هم در ابتدای کار از داوران PCR گرفته شد اما از بازیکنان مرتب PCR گرفتند. حتی کارکنان سازمان لیگ هم در دو نوبت تست های آنتی بادی و PCR را پشت سر گذاشتند، اما برای داوران این کار انجام نشد. خود داوران به جز اسپانسر سازمان لیگ، یک اسپانسر مالی دارند. اسپانسر آنها در دوره قبل 4 میلیارد تومان به حساب فدراسیون واریز کرد. به غیر از مسائل آموزشی می توانند از این اسپانسر استفاده کنند و داوران را مورد حمایت قرار بدهند.
رئیس اسبق کمیته داوران هیأت فوتبال تهران گفت:
ما پروتکل ها را در مسابقات انجام می دهیم. اگر داوران یا بازیکنان در هواپیما، اتوبوس و یا هتل دچار مشکل و بیماری شوند ناشی از انجام مأموریت های داده شده است. ضمن این که حق الزحمه داوران ناچیز است و آنها روی علاقه ای که دارند به مسابقات می روند. اگر قرار باشد از علاقه داوران سوء استفاده بشود به این صورت که حتی پوشش بیمه ای و پزشکی برای آنها در نظر گرفته نشده باشد چه کار باید انجام بدهند؟
یزدانی تصریح کرد:
نمونه آن حادثه ای بود که 3-2 هفته پیش برای یکی از ناظران ما به وجود آمد. برای نظارت داوری در مسیر همدان دچار حادثه تصادف و خودروی او واژگون شد اما از فدراسیون فوتبال حتی یک تماس تلفنی با او نگرفتند. یعنی حتی از احوال پرسی هم عاجز هستند.
یزدانی با اشاره به فرم رضایت نامه داوران عنوان کرد:
همین فرم نشان می دهد از داوران و ناظرین در کلاس ها تست کرونا گرفته نمی شود. خودشان هم نمی روند به صورت آزاد هزینه کنند. اگر داوری ناقل باشد در حین مسابقه به بازیکن منتقل می کند. بازیکنی که تیمش هزینه می کند و هر هفته تست کرونا می دهد. داوران درآمدهای زیادی دارند، اگر اشکالات حقوقی در مجامع بین المللی داریم نباید مشکلاتش روی دوش داوران باشد.
کارشناس داوری فوتبال در مورد این که آیا رعایت پروتکل ها برای مراقبت از داوران کافی است، گفت:
این رضایت نامه یعنی می خواهند از مسائل حقوقی قضیه شانی خالی کنند. یعنی فردا روزی بگویند داور خودش راضی بوده و این هم تعهدنامه کتبی! این فرم را احتمالا کمیته حقوقی فدراسیون تنظیم کرده اما بهتر است در جاهایی که نیاز است مسائل حقوقی مطرح شود، چنین فرم هایی را در نظر بگیرند. در مسائل پزشکی کمک نمی کند. اگر بر عهده خود داور باشد آنها تست نمی دهند.
علیرضا یزدانی گفت:
بعید می دانم داوران قدیمی تر و باتجربه این کار را انجام بدهند. داورانی هم که این رضایت نامه را پر کنند تست کرونا نمی دهند، کنترل کرونا ضعیف می شود و همین مسأله باعث انتقال کرونا به بازیکنان و عوامل اجرایی مسابقات می شود. متأسفانه وقتی صحبت از پول اسپانسر می شود می گویند حق الزحمه ها را می دهیم اما حق الزحمه داوران از محل ورودی که تیم ها ابتدای فصل به سازمان لیگ می دهند تأمین می شود. یعنی در آن ورودی حق الزحمه داوران پیش بینی شده، پس بهتر است پولی که اسپانسر داوران می دهد را خرج خود داوران کنند. 4 میلیارد تومان نقد وجود دارد که می توانند آن را به مسائل مختلف داوران مانند آموزش و پزشکی اختصاص بدهند.