روت وایس اسن از دسته چهارم باشگاههای آلمان توانست با درخشش دنیل داوری دروازه بان ایرانی-آلمانی که در جام جهانی 2014 ذخیره علیرضا حقیقی بود، با یک گل تیم تازه به بوندس لیگا صعود کرده آرمینیا بیله فلد را حذف کند. جدا از هواداران ایرانی که از درخشش داوری در برابر تیم سابقش آرمینیا بیله فلد و اتو ره هاگل بزرگ (کسی با یونان قهرمان 2004 شده بود و توانسته بود تیمهایی چون فرانسه و پرتغال را شکست دهد و اکنون به عنوان مربی سابق آرمینیا در دهه هفتاد روی سکوها شاهد درخشش داوری 32 ساله بود) خوشحال بودند این بازی برای نوستالژی بازان مانشافت هم خاطره انگیز است.
در مانشافت بایرن مونیخ با 57 گل بیشترین گل زده را در جام جهانی دارد. کلن با 28 گل زده، کایزرزلاترن با 13 گل زده، هامبورگ و وردربرمن با 12 گل و اینتر میلان ایتالیا با 11 گل در رده های بعدی قرار دارند. پس از آن نوبت به روت وایس اسن میرسد که با 10 گل در رتبه بعدی قرار گرفته است. پس از این تیم هم دورتموند با 7 گل زده قرار دارد. جالب آنکه تمام گلهای روت وایس اسن را یک بازیکن به ثمر رسانده. احتمالا حالا دیگر نام او را همه می دانند. هلموت ران افسانه ای. کسی که در دو جام جهانی 1954 و 1958 برای مانشافت خوش درخشید و توانست از تیمی کم نام و نشان ده گل برای ژرمنها به ثمر برساند. ران زننده گل تساوی و گل برتری در معجزه برن مقابل جادوگران مجارستانی هم بود. جایی که مکس مارلوک دقیقه دهم توانست با زدن یک گل، یکی از دو گل دقایق 6 و 8 مجارها را که با توجه به شکست 8-3 ژرمنها مقابل همین مجارستان و نتایج خیره کننده مجارها از جمله برتری 7-1 مقابل انگلستان و به خصوص پیروزی 6-3 مقابل انگلستان در ومبلی و پیروزی های متوالی 3-0 مقابل ایتالیا و برتری های مشابه 4-2 مقابل دو غول امریکای جنوبی (برزیل و اوروگوئه) می توانست بسیار روحیه شکن باشد را بی اثر سازد و با به حداقل رساندن اختلاف امید را به اردوی ژرمنها باز گرداند. دقیقه 18 هلموت ران روی یک کرنر گل تساوی را به ثمر رساند و دقیقه 84 معجزه برن کامل شد و هلموت ران توانست گل برتری را به ثمر برساند.
اما بازی در اختیار مجارستان بود. آنها علاوه بر دو گلی که به ثمر رسانده بودند 3 بار هم تیرک دروازه ژرمنها را لرزانده بودند. 6 سیو فوق العاده از جانب "تورک" به همراه یک دفع توپ از روی خط توسط مدافعین مانشافت و یک تک به تک که "تورک" با رشادت مانع از به ثمر رسیدن گل پیروزی مجارهای شگفت انگیز شد و یکبار هم در واپسین دقیقه داور گل مجارها را آفساید اعلام کرد. در مقابل دروازه بان مجارستان بجز گل هایی که دریافت کرد تنها دو سیو مهم داشت و یکبار هم مدافعین به کمکش آمدند و مانع از فروپاشی دروازه وی شدند. بی جهت نیز که نام معجزه را روی اولین قهرمانی ژرمنها گذاشته اند. نتایج مجارها قبل از جام و در حین جام، بازی دور گروهی و حتی موقعیت های بازی فینال همگی حکم به برتری مجارهای شکست ناپذیر می داد. معجزه وار تر آنکه بدانیم در طول تاریخ تنها دو بازیکن از روت وایس اسن در ادوار جام جهانی به اردوی مانشافت دعوت شده اند. یکی همین هلموت ران که یکی از هشت گلزن برتر جام جهانی با ده گل زده است و بالاتر از ستاره هایی چون مارادونا، لئو مسی و کریستیانو رونالدو قرار گرفته (جالب آنکه همه آنها چهار جام جهانی بازی کرده اند، تعداد بازیها بیشتر بوده و حتی با افزایش تعداد تیمها با تیمهای ضعیف تری روبرو شده اند و جالب آنکه مسی و رونالدو تمام گل هایشان را در مراحل گروهی به ثمر رسانده اند ولی ران دو گل در فینال جام جهانی به ثمر رسانده و جمعا چهار گل در مراحل حذفی به ثمر رسانده است.) و دیگری هاینز وورز که مدافع میانی این تیم بوده و تنها در 11 بازی دوستانه و یک بازی جام جهانی برای آلمان به میدان رفته که آنهم رده بندی 1958 بوده. جایی که دروازه بان همنامش هاینز کویاتکوفسکی بوده که کلا چهار بازی ملی داشته. دو تایش رسمی بوده. یکی باخت 8-3 گروهی به مجارستان 1954 که زپ هربرگر تیم دومش را به میدان فرستاد و یکی هم باخت 6-3 در رده بندی 1958 به فرانسه که عملا نشان میدهد چقدر نقش بازیکنانی که فقط در این دیدارهای رسمی به کار گرفته شده اند، اندک بوده.
به هر حال هلموت ران افسانه ای یک تنه در حالیکه شصت سال است از تیم ملی باز نشست شده باعث شده نام روت وایس اسن بالاتر از تیمهایی چون دورتموند، بایرلورکوزن، مونشن گلادباخ، شالکه صفر چهار، اشتوتگارت و هرتابرلین باشد. در میان باشگاههای خارجی هم فقط اینتر میلان که برمه، کلینزمن و ماتئوس را که در جام جهانی 1990 به ترتیب 3، 3 و 4 گل به ثمر رساندند در اختیار داشت و گلی که کارل هاینز اشنایدر ببخشید اوریجینالش یعنی کارل هاینز رومینیگه که شخصیت اشنایدر فوتبالیستها رو از روش ساختن و یک گل در فینال 1986 وارد دروازه آرژانتین کرد تونست بالاتر از روت وایس اسن قرار بگیرن.
اما چه شد که باشگاهی که در 1953 جام حذفی آلمان رو فتح کرد و در 1955 فاتح آلمان شده بود (هنوز بوندسلیگا نبود) سر از دسته چهارم در آورده؟ جالبه هلموت ران که سنش رفت بالا و سی ساله شد به کلن رفت و روت وایس اسن هم افت کرد. در 1961 اونها به دسته پایین تر رفتن. اکثر دهه شصت را در دسته دوم بودند. اواخر دهه شصت دوباره به بوندس لیگا رسیدند. در واقع با توجه به اینکه از 1963 لیگ سراسری آلمان موسوم به بوندس لیگا راه اندازی شده بود، برای نخستین بار به آن رسیدند. در ادامه پس از دو فصل دوباره به دسته پایینتر کوچ کردند. پس از آن مشکلات مالی باعث شد تا این تیم تا دسته های بسیار نازلتر فوتبال آلمان سقوط کند. دسته چهارم و پنجم را هم به خود دیده اند. واقعا باید از جام حذفی ممنون بود که باعث می شود ما خاطره بازی کنیم و به یاد بیاوریم تیمی که قهرمان آلمان بوده (8 سال قبل از تاسیس بوندس لیگا) و جام حذفی این کشور را هم فتح کرده چگونه دوباره در خاطره ها زنده می شود؟
شاید برایتان جالب باشد که پله اسطوره برزیلی در نوامبر 2005 به عضویت افتخاری این باشگاه که آن زمان دسته سوم بود در آمد و شماره عضویت او هم 23101940 می باشد. به هر حال این باشگاه هم اوج را دیده و هم حضیض را. ولی هنوز با شنیدن نامش خاطرات بیش از شصت سال پیش و نخستین قهرمانی ژرمنها در تاریخ جام جهانی که به حق نام معجزه برن روی آن نهاده شده جلوی چشم ما رژه می روند. به شخصه دوست دارم تا برخورد به بایرن مونیخ به شگفتی سازی ادامه دهید تا نام بزرگانی چون هلموت ران را در یادها زنده نگاه دارید.