رضا شاه منصوری، عضو تیم حقوقی فدراسیون فوتبال در پرونده مارک ویلموتس مقابل دوربین طرفداری قرار گرفت تا بسیاری از ابهامات این پرونده را برطرف کند. زمان و چگونگی ورود تیم حقوقی فدراسیون به پرونده ویلموتس، نحوه عقد قرارداد، ماجرای حضور همسر ویلموتس در این پرونده، شخصیت لودوویک دلشات و رزومه و دریافتی تیم حقوقی از فدراسیون فوتبال، همه و همه در این گفتگو مطرح شده است.
بخش اول گفتگوی سامان خدائی با رضا شاه منصوری را ببینید و بخوانید:
سلام و درود خدمت مخاطبان رسانه طرفداری. پرونده مارک ویلموتس، کلید واژه ای آشنا برای فوتبال دوستان ایرانی است. به همین بهانه امروز می خواهیم پرونده مارک ویلموتس و غرامت عجیب و سنگینی که فیفا برای ما بریده است، را بررسی کنیم. خدمت آقای رضا شاه منصوری، عضو تیم حقوقی فدراسیون فوتبال هستیم.
آقای رضا شاه منصوری سلام، به رسانه طرفداری خوش آمدید.
به نام خدا. من نیز خدمت حضرت عالی و مخاطبین رسانه خوب طرفداری سلام عرض می کنم. در خدمتتان هستم. امیدوارم گفتگوی خوبی داشته باشیم.
به عنوان سوال اول، آقای شاه منصوری از چه زمانی وارد این پرونده شدید؟
حتما می دانید که در بهمن ماه، ویلموتس دعوای خود را با فدراسیون فوتبال طرح کرد و ما در اواسط اسفند ماه سال 98، به این مجموعه اضافه شدیم و از ما خواستند که متولی این پرونده باشیم.
لودوویک دلشات قبل از شما در این پرونده حضور داشت؟
خیر. زمانی که ویلموتس دعوا را مطرح کرده بود، تا اسفندماه تیم، وکیل یا گروهی به طور جدی مسئولیت یا وکالت این پرونده را بر عهده نداشت. آخرین بار که توسط تیم مدیریتی فدراسیون صحبت شده بود، با آقای جرج ایبارولا بود که تیم جدید از ما خواستند تا رزومه و کارنامه ایشان را بررسی کنیم. پس از بررسی متوجه شدیم که ایشان سابقه پرونده هایی مانند دوپینگ، مالیات و ... دارد و سابقه ای در پرونده های قراردادی نداشت. بنابراین قبل از ما تیمی حقوقی یا وکلایی در این پرونده نبودند. پس از اینکه ما به عنوان تیمی ایرانی مسئول سر و سامان دادن به این پرونده شدیم، از ما خواستند که یک وکیل خارجی بیاوریم تا به پرونده اضافه شود. در نهایت پس از بررسی و تحقیق روی گزینه های مختلف، فدراسیون فوتبال به لودوویک دلشات رسید.
در خصوص لودوویک دلشات خیلی صحبت است. شما با او کار کرده اید. توضیحی در خصوص او و شخصیتش می دهید؟
وقتی پرونده ایشان را بررسی کنید، متوجه می شوید 9 سال نایب رئیس دپارتمان حقوقی فیفا بوده و آدمی بود که از این منظر، رزومه داشت. یک ویژگی مهم دیگر ایشان، سوئیسی بودن و تردد آسان در فیفا بود. فدراسیون فوتبال به این نتیجه رسید با ایشان کار کند. در آن زمان هیچکدام از موضوعات مطرح نبود. از سویی دیگر دستمزد ایشان و وضعیت مالی فدراسیون نیز با یکدیگر منطبق بودند.
می توانیم بپرسیم دستمزش چقدر بوده است؟
چون این یک بحث محرمانه است، ترجیح می دهم راجع به آن صحبت نکنم ولی مبلغ، چشمگیر و قابل توجه نبود.
زمانی که شما و تیمتان وارد پرونده شدید، تا چه حد برای برد در این پرونده شانس قائل بودید؟
ما باید به نکات مهمی توجه کنیم. قراردادی که منعقد می شود، چند موضوع و Step دارد. در گام اول، بحث انعقاد قرارداد و گام بعدی، اجرای قرارداد است. قراردادی که ما شاهدش هستیم، می بینید که اخیرا نقدهای زیادی به آن وارد شده است ولی وقتی مجموعه این پکیج و عملکرد طرف دعوا را می بینیم، این احساس را داشتیم که می توانیم در این پرونده، شانسی برای پیروزی داشته باشیم. البته ناگفته نماند که سخت بودن کار و صعب العبور بودن راه را به طور مکرر برای مدیران توضیح می دادیم و همه نیز می دانستند که کار بسیار سخت است.
به عقب تر بازگردیم. چه شد که فدراسیون تصمیم گرفت تیم حقوقی تشکیل دهد و چطور شد که شما وارد این پرونده شدید؟
خدمتتان عرض کردم، مدت ها پس از آن که ویلموتس دعوا را مطرح کرده بود، پرونده متولی نداشت. حتی اطلاعات کافی نسبت به محتویات پرونده و ادعاهایی که ایشان مطرح کرده بود، برای فدراسیون وجود نداشت که اصلا ایشان چه می خواهد. خوب نزدیک به 50-60 صفحه لایحه و 200 الی 300 پیوند به آن بود. بحث حقوق فوتبال که در حوزه حقوق ورزش قرار می گیرد و یک بحث بسیار جدی در دنیاست، متاسفانه در ایران یک کار نوپا و جدید است. در این شرایط، افراد زیادی در ایران نیستند که بخواهند این کار را انجام دهند. بنابراین از ما که تا حدودی روی بحث حقوق ورزشکار کار می کنیم، خواسته شد این پرونده را مطالعه کنیم و در واقع شروع کننده این پروسه دادرسی باشیم. من و آقای ملیح زاده زاده از اسپانیا، کنار یکدیگر شروع به مطالعه این پرونده کردیم. البته لازم به ذکر است این را بگویم که از میان دوستان حقوقی، کسی تمایلی به گرفتن این پرونده نداشت.
شما به عنوان اعضای تیم حقوقی فدراسیون، چقدر دستمزد گرفتید؟
ما رابطه ای قراردادی با فدراسیون نداشتیم. یعنی این قدر زمان غیرفوریت داشت و شرایط این گونه بود که حتی وقت برای مذاکره در خصوص مسائل مالی نبود. ما خواستیم این کار انجام شود و سپس راجع به مسائل مالی صحبت کنیم. اکنون به طور مشخص می توانم بگویم که ما بدون روابط قراردادی با فدراسیون این کار را انجام می دهیم.
ویلموتس 5 ماه حقوق نگرفته بود. قانون فیفا نیز می گوید مربی یا بازیکنی که 2 ماه حقوق نگیرد، می تواند قراردادش را یکطرفه فسخ کند. با این حساب نمی توان از رای فیفا ایراد گرفت. یا اینکه می توان ایراد گرفت؟
فیفا می گوید برای اینکه یک سند را یک قرارداد در حوزه فوتبال بدانم، چند المان و فاکتور را در آن ضروری می دانم. یکی از آن ها، تصدیق مشخصات طرفین، دوم مدت قرارداد، سوم مبلغ قرارداد و چهارم نحوه پرداخت آن است. یعنی اگر سندی این 4 ویژگی را داشته باشد، یک قرارداد می شود. آن چه که بسیار مهم است و فکر می کنم عزیزان حاضر در رسانه باید به آن بپردازند، شیوه اجرای قرارداد است. یعنی در شیوه اجرای قرارداد، اگر شما یک قرارداد ضعیف و ناکارآمد هم داشته باشید ولی آن را درست اجرا کنید، دچار چالش و معضل نخواهید شد. بنابراین موضوعی که شما می فرمایید، در ماده 14 آیین نامه نقل و انتقالات فیفا گنجانده شده و از دلایل موجه ورزشی برای فسخ قرارداد، عدم پرداخت به موقع حقوق است.
یعنی شما می گویید مشکل بیشتر اجرای قرارداد بوده تا خود قرارداد؟
بله.
فکر می کنید دست هایی در کار بود تا عامدانه این قرارداد بد اجرا شود و اتفاقاتی بیفتد یا اینکه ضعف مدیریتی داشتیم؟
بعید است این چنین باشد. چند موضوع داریم. یکی، وضعیت نابسامان اقتصادی فدراسیون و عدم استطاعت مالی اش بود. همه این ها دست به دست هم داد تا کار به این جا برسد.
می گویند همسر مارک ویلموتس نیز نقش پررنگی در این پرونده داشته است. یک حرفی زد که ما 44 صفحه دفاعیه نوشته ایم و در این پرونده پیروز می شویم. جواب شما به آن دفاعیه چه بود؟ و اینکه آیا همسر ویلموتس وکیل او بود؟
همسر ایشان وکیلشان نبود. آقای کلاینر، وکیل ویلموتس بود. در واقع مکاتبتشان در دعوا را کلاینر انجام می داد. البته فکر می کنم همسر ویلموتس نیز وکیل و متولی امور او است. در مورد لایحه ای که مطرح کردند، ما سعی کردیم بند به بند به آن پاسخ دهیم. نکته ای که لازم است بگویم، این است که ما در تنظیم لایحه از اساتید امر در حوزه روابط بین المللی استفاده کردیم و آن ها مشاوره هایی به ما دادند که راهگشا بود. من لازم می دانم از زحمات معتضد کمال تشکر را دارا باشم. ایشان خیلی به ما لطف داشتند و با حسن نیت ما را راهنمایی می کردند. در نهایت تیم ما به این جمع بندی رسید که هم پاسخ دهیم و هم یک دعوای تقابل را مطرح کنیم که در واقع ما فقط خوانده دعوا نباشیم.
نامه ای از سوی یکی از اعضای حقوقی فدراسیون در اعتراض به انتخاب قاضی هلندی، روی ورمر دیدیم. خب او، وکیل مربی و بازیکنان بوده است. اما این نامه به فیفا ارسال نشد. دلیلش چه بود؟
این موضوع به نظرم کمی بولد شده و باید آن سمتش را نیز ببینیم. ممکن بود ما نامه را می فرستادیم و رای می آمد و می گفتند این نامه باعث صدور این رای شده است. بر اساس مقررات RSTP، از تاریخی که بخواهید یک قاضی را چلنج کنید، 5 روز مهلت این کار را دارید. زمانی که این نامه به ما ابلاغ شد، پرونده آماده صدور رای بود. ما نامه را آماده کردیم. یک اجماع مدیریتی بود و در واقع از آن سمت، آقای لودوویک گفتند این کار را از طریق فدراسیون انجام دهید. نه کامنتی روی آن گذاشتند و نه آن را تایید کردند. ایشان خواستار این بودند که از طریق فدراسیون ارسال شود و در نهایت دوستان به این نتیجه رسیدند که نفرستند.
یعنی منظور این بود که از طریق فدراسیون، نامه ارسال شود؟
بله روابط بین الملل فدراسیون نامه را بفرستد.
نام مارکوس موتا را شنیدیم که گفته می شد حاضر نشده پرونده را قبول کند. دلیلش چه بوده است؟
در آن برهه کوتاه و پرالتهاب که من و آقای ملیح زاده به دنبال جستجو و تحقیق روی افراد مختلف رفتیم و ترجیح مان این بود که از بهترین ها استفاده کنیم، با آقای موتا صحبت کردیم. ایشان 24 ساعت از ما زمان خواستند که پرونده را مطالعه کنند. پس از مطالعه، هم گفتند تمایلی به حضور در این پرونده ندارند و هم دستمزدشان زیاد بود که از استطاعت فدراسیون فوتبال خارج بود.
پایان بخش اول
بخش دوم تا ساعاتی دیگر منتشر می شود...