با چهارمین قهرمانی متوالی پرسپولیس در لیگ برتر، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی پر از 4 و 6 شده است. تا پیش از این طرفداران پرسپولیس 6 نشان می دادند و طرفداران استقلال 4 اما حالا دعوا بر سر تصاحب عدد چهار است و تا آن جایی که هواداران دو تیم برای هم کری می خوانند، عادی و پذیرفتنی است اما موضوع از جایی عجیب می شود که بازیکنان سابق دو تیم قدم به این دعوا می گذارند و طرفداران هم تصور می کنند آنها از روی تعصب وارد دعواهای هواداری شده اند.
وایرال شو و کاسبی کن
به گزارش طرفداری، اصل قضیه اما تعصب نیست. پیشکسوتی که دوران اوجش به پایان رسیده و دیگر در کانون توجه قرار ندارد، از سوی مدیران برنامه یا تبلیغاتچی ها با این پیشنهاد روبرو می شود که در صفحه شخصی اش در شبکه های اجتماعی یک جنجال راه بیاندازد تا وایرال شود و در ازایش بتواند از شرکت ها و برندها تبلیغات بگیرد. نتیجه همین می شود که طرف با سخیف ترین ادبیات ممکن که در شان یک فوتبالیست نیست، به باشگاه رقیب و حتی به همدوره های خود توهین می کند و دو روز بعد که بابت این اهانت ها حسابی وایرال شد، استوری و پست تبلیغ فلان برند و بهمان شرکت را به اشتراک می گذارد. توهین هایی که بعضا ناموسی است و هوادران هم از بیانش شرم دارند، گاهی اوقات در صفحه برخی پیشکسوتان دیده می شود و انگار هر چه دریده تر باشی، بهتر دیده می شوی!
4 و 6 برای ما و شما، شماره حساب برای اسپانسرها
در واقع جناب پیشکسوت، به ما و شما 4 و 6 نشان داده و به آگهی دهنده ها و اسپانسرها شماره کارت و شماره حساب بانکی و آن زمان که شیفته های فوتبال سرگرم فحاشی به تیم رقیب هستند و تحت تاثیر این پیشکسوت ها که بهتر است پیشکسوت نما نامیده شوند، به یکدیگر توهین می کنند، این دوستان قراردادهای تبلیغاتی می بندند و پول در می آورند!
تبلیغاتی که طی روزهای اخیر در برخی صفحه های شخصی همین پیشکسوتان دیده ایم، بهانه ای شد برای بررسی پرونده کری خوانی های مجازی پیشکسوت نماها... همان ها که بابت صد میلیون طلب از استقلال و پرسپولیس شکایت کردند و تیم خود را در معرض حذف از آسیا قرار دادند اما حالا با رگ گردن متورم روبروی دوربین می نشینند و در ظاهر برای عشق رنگی خود حنجره می درند و در باطن قرارداد تبلیغاتی می بندند و از استوری همان اینستاگرامی که ما را در آن سرگرم کرده اند، پول در می آورند.
سواستفاده از سرمایه های فوتبال
برای همه ما این اتفاق افتاده است که گاها ورزش را در فوتبال خلاصه می کنیم، با شنیدن نام ورزش، ذهن ما یک مستطیل سبز را متصور می شود که جمعیتی انبوه غرق در هیجان اتفاقاتی که در درون این زمین فوتبال می افتد، شده اند.
سرمایه در علم اقتصاد عبارت است از حق یا علاقه صاحبان یک موسسه نسبت به دارایی موسسه مذکور. اما این چه ارتباطی به این هوادارانی که فقط می خواهند از فوتبال لذت ببرند و از تیم خود طرفداری کنند، دارد؟
تماشاگران فوتبال اصلی ترین سرمایه های این ورزش هستند به طوری که بدون حضور آن ها فوتبال هم به مانند خیلی از ورزش های دیگر نادیده گرفته می شود و ستون های ورزشی رسانه های مختلف خالی از اخبار و شایعات مربوط به این ورزش می شود چرا که تمام داشته های فوتبال وابسته به هوادارانش است.
نقش پر رنگ هوادار در چرخه اقتصادی فوتبال
در فوتبال باید Gagner (واژه فرانسوی؛ در حالی که برنده می شوید باید، پولساز باشید) باشید، این جمله را هلنیو هررا، یکی از بزرگترین سرمربیانی که در پیشرفت سیستم کاتناچیو نقش به سزایی داشت سال ها پس از بازنشستگی در جواب روزنامه نگار انگلیسی بیان کرد.
به عقیده بسیاری از مدیران فوتبالی، این ورزش به یک صنعت پول ساز تبدیل شده است که بخش عظیمی از مادیات این صنعت را شو های تبلیغاتی و رسانه ای ایجاد می کنند. شاید شما هم این قضیه را می دانید که رونالدو پس از ورود به تورین با فروش کیت هایش تقریبا هزینه پرداخت شده برای این انتقال را به برند آدیداس و باشگاه یوونتوس بازگرداند، اما این کیت ها توسط چه کسانی خریداری شد؟ بلیت های مسابقات به چه کسانی فروخته می شود؟ بازدید و تیراژ روزنامه ها را چه کسانی بالا می برند؟
درست است جواب و عامل تمام این اتفاقات یک واژه است "هوادار"....
ترفندهای مختلف برای جلب توجه
پس درآمد های حاصل از تبلیغات و شو های رسانه ای هر بازیکنی را می تواند وسوسه کند تا با هر ترفندی هواداران خود را افزایش بدهد و در صفحات شخصی خود در فضای مجازی با روش های مختلف وارد این بازی های تبلیغاتی شود. این قضیه برای بازیکنانی که از دنیای فوتبال خداحافظی کرده اند بسیار شدید تر است چرا که آن ها زیر سایه ستارگان جدید فوتبال می روند و کار سختی را برای اینکه نامشان همچنان بر سر زبان ها بماند و تعداد دنبال کنندگانشان کاهش پیدا نکند دارند. هوادار فوتبال نمی داند که درگیر چه بازی تبلیغاتی شده است و رکن اصلی یکی از پولساز ترین صنعت های جهان است به همین دلیل توجه اش به زمین فوتبال و بازیکنانی که در آن حضور دارند، جلب شده است. بازیکنان سابق هم برای این که توجه هواداران را به خود جلب کنند دست به کار های مختلفی می زنند.
پیشکسوت نماها به جای تماشاگرنماها
بدون تماشاگر بودن بازی های لیگ ما را با یک مقوله جدید در فوتبال ایران مواجه کرد "پیشکسوت نما" گروهی از بازیکنان سابق که جو جامعه نه چندان آرام هواداری فوتبال ایران را برای رسیدن به اهداف و مقاصد خود ملتهب تر می کنند . این بار قرار نیست که همه دعواها و حواشی را گردن هواداران بیاندازیم و از آن ها خرده بگیریم، این جنگی است که برخی بازیکنان سابق تیم های پرطرفدار پایتخت به راه انداخته اند.
![](https://ts5.tarafdari.com/users/user280576/2020/08/01/45454545.jpg)
بازی با احساسات برای مطرح شدن
برخی بازیکنان پس از بازنشستگی فضای مجازی را به یک زمین فوتبال تبدیل می کنند و احساسات هواداران را مانند یک توپ به بازی می گیرند تا همچنان مطرح بمانند اما در این میان هواداران از یک موضوع غافل هستند و آن هم تبلیغات موجود در صفحات بازیکنان است که حکم بیلبورد های تبلیغاتی کنار زمین فوتبال را دارد. هدف برای این پیشکسوت نماها همین تبلیغات است، نه آن کری هایی که می خوانند تا وایرال شوند.
این روز ها شاهد کری خوانی های بسیاری از سوی پیشکسوتان استقلال و پرسپولیس هستیم اما بسیاری از این کری ها فقط بازی با اعداد است. اعداد مختلف را دستمایه کری های خود می کنند تا همان اعداد با اضافه شدن ده ها صفر میان حساب های بانکی مختلف جا به جا شود. هواداران هم ناخواسته درگیر این بازی کثیف می شوند و حتی به پیشکسوت شان لقب با تعصب می دهند تا این اتفاقات به یک قضیه دو سر برد برای پیشکسوت تبدیل شود چرا که علاوه بر محبوب شدن نزد شرکت های تبلیغاتی، محبوبیت سابقش را از سوی هواداران بدست می آورد.
اما سوال اینجاست که آیا نسبت دادن واژه پیشکسوت به این افراد کار درستی است؟
تامین هزینه ها با حراج اعتبار و شخصیت
محسن خلیلی روزی که به طرفداری آمده بود می گفت یکی از همبازیانش تا قبل از ورود به این بازار مکاره، به زمین و زمان بدهکار بود اما حالا به لطف همین فحش هایی که در اینستاگرام به تیم رقیب می دهد، پول خوبی بابت تبلیغات می گیرد و هزینه های سنگینی که دارد، تامین می شود!
جالب است بدانید یکی از بازیکنان سابق استقلال هم بعد از پایان فوتبالش وارد بازار کار بازاریابی شبکه ای شده بود و می گفت ماهی 5 میلیون تومان از این بابت درآمد دارد اما مدتی است یک راه بهتر برای کاسبی پیدا کرده؛ روزی دو ساعت در اینستاگرام به تیم حریف فحش می دهد و در ازایش 24 ساعته فحش می خورد اما در عوض آگهی تبلیغاتی می گیرد و زندگی اش را می گذراند.
تمام این دوستان، خیلی خوب می دانند کری هایی که می خوانند در شان یک پیشکسوت نیست اما وقتی نمی توانند از راه فوتبال پول در بیاورند، از دست توی جیب گذاشتن و از جیب خوردن که بهتر است! این وسط شخصیت و اعتبار کجاست؟
همچنین ببینید: