رحمان رضایی که سابقه بازی در پرسپولیس و سری آ را هم در کارنامه دارد، مهمان دوربین طرفداری در برنامه ملاقات با چهره ها بود. مدافع سابق تیم ملی کشورمان این بار در خصوص ماجراهای کارلوس کی روش و مارک ویلموتس در تیم ملی، آینده تیم با دراگان اسکوچیچ و مشکلات پایه فوتبال کشورمان و حضور افراد غیرفوتبالی در ورزش صحبت کرد.
گفتگوی سامان خدائی و رحمان رضایی را می خوانید و می بینید:
رحمان رضایی: کارلوس کی روش از لحاظ فنی مربی فوق العاده ای بود
به سراغ پرونده کارلوس کی روش و مارک ویلموتس برویم. شما یکی از منتقدان کارلوس کی روش در بعد رفتاری و نه فنی بوده اید. به نظر شما، حذف کی روش پس از جام ملت های آسیا درست بود؟
کارلوس کی روش از لحاظ فنی مربی فوق العاده ای برای ایران بود. او اقتدار و اشراف کاملی به تیم ملی و بازیکنان داشت. در همه جای زمین کاراکتر فنی او دیده می شد زیرا اشراف کاملی به تیمش و تسلطی کامل به بازی داشت. کی روش نتایج خوبی نیز گرفت و من به لحاظ فنی و نتیجه گیری انتقادی به او نداشتم. از لحاظ رفتاری، خیلی ها منتقد بودند و رفتار ایشان برای پیشکسوتان، مربیان داخلی و حتی برای فدراسیون فوتبال قابل قبول نبود. من فکر می کنم حذف کارلوس کی روش پس از جام ملت های آسیا کمی عجولانه بود و می توانستند در این خصوص بیشتر فکر کنند. البته فکر می کنم بقای کی روش منوط بر این بود که او در طرز تفکر، برنامه ریزی ها و رفتارش اصلاحاتی به وجود بیاورد و آن ها را تغییر دهد. فکر می کنم نوع رفتار، نوع برخورد با مسائل حاشیه ای و مربیان، فدراسیون و منتقدین بزرگترین دلیلی بود که باعث شد کی روش پس از 8 سال و پس از آن اتفاقاتی که در جام ملت های آسیا افتاد، از ایران برود. مطمئنا اگر نوع نگرش و رفتار خود را نسبت به این فوتبال عوض می کرد، می توانست سال های بیشتری در کشور ما بماند.
اصرار سفارت برای انتخاب ویلموتس!
پس از حضور مارک ویلموتس در ایران، فدراسیون فوتبال مدعی شد که برای انتخاب این مربی، با کارشناسان فوتبال مشورت کرده است. آیا با شما نیز چنین صحبتی شد؟
به هر حال فدراسیون گروه فنی یا کمیته فنی خود را دارد ولی بهتر است برای آوردن چنین مربیانی، با کارشناسانی که روی فوتبال اروپا شناخت دارند و می دانند مربی چه سیستم و روشی دارد، صحبت شود. لزوما در مورد خودم صحبت نمی کنم ولی معتقدم با یک سری کارشناسان که شاید خودم هم بتوانم جزو آن ها باشم، مشورت شود. به هر حال وقتی ریاست فدراسیون گفت به اصرار چند سفارت، این انتخاب را داشتیم، فکر می کنم مطلقا سوال شما را نفی می کند. من نیز فکر می کنم سفارت ها بیشتر از کارشناسان و کمیته فنی در این انتخاب دخیل بودند.
رحمان رضایی: ویلموتس شناخت و آگاهی کاملی از فوتبال ایران و آسیا نداشت
به نظر شما چرا مارک ویلموتس در ایران موفق نشد؟
به نظرم ویلموتس شناخت و آگاهی کاملی از فوتبال ایران، شناخت به روحیات بازیکنان، سبک فوتبال آن ها و شناخت کامل نسبت به حریفان و به طور کلی فوتبال قاره آسیا نداشت. معتقدم که قاره آسیا به دلیل وسعت زیادش، سبک فوتبال های متفاوتی نیز دارد. مثلا در شرق آسیا چین یک نوع فوتبال دارد، ولی ژاپن و کره جنوبی سبک فوتبال دیگری دارند؛ با وجود اینکه این سه کشور به یکدیگر نزدیک هستند. استرالیا نیز سبک خاص خودش را دارد. در عین حال کشورهای عربی نیز به همین شکل سبک خاص خود را دارند. ما نیز با وجود اینکه با کشورهای عربی همسایه ایم، ولی فوتبال متفاوتی داریم. بنابراین به نظرم لازم بود که ویلموتس چند سبک فوتبال را می شناخت و سپس وارد ایران می شد. یکی دو نتیجه ویلموتس نیز واقعی نبودند زیرا رقیب ما آن کشورهایی نبودند که 14 گل یا کمتر به آن ها بزنیم. بنابراین فکر می کنم این مسئله کمی برای ویلموتس فریبنده بود. عدم آگاهی به فوتبال آسیا و به خصوص رقبای ما باعث شد نتواند نتایج لازم را کسب کند و بتواند همه را متقاعد سازد.
رحمان رضایی: اسکوچیچ؟ باید فعلا انتقادات را کنار گذاشت
در خصوص دراگان اسکوچیچ چطور؟ آیا او شانس موفقیت در تیم ملی دارد؟
دراگان اسکوچیچ چه درست چه اشتباه، انتخاب فدراسیون فوتبال بوده و قابل احترام است. فکر می کنم در این خصوص نیز اما و اگرهایی است ولی به هر حال تشخیص داده اند ایشان را انتخاب کنند. باز هم می گویم که قابل احترام است و برای او آرزوی موفقیت دارم. ان شاءالله بتواند در شرایط سختی که در ادامه راه داریم، بهترین نتیجه را کسب کند و تیم ملی با اقتدار از این گروه بالا برود. به هر حال باید به اسکوچیچ کمک شود. به نظرم فعلا باید انتقادات را کنار گذاشت و آن ها تبدیل به حمایت شوند تا ان شاءالله تیم ملی سربلند شود.
مصاحبه اسکوچیچ و دلخوری رحمان رضایی
شما کسی بودید که جلوی صعود دراگان اسکوچیچ با خونه به خونه به لیگ برتر را گرفتید. پس از آن صحبتی با یکدیگر نداشتید؟
خیر. تنها صحبتی که داشتیم، روز بازی بوده است. البته ایشان هفته قبل از آن صحبتی در رسانه ها کرده بود که من آن را جالب ندیدم و به نظرم از شان هر مربی ای به دور است؛ مخصوصا مربی ای که از یک کشور دیگر آمده است. فکر می کنم لازم است به تیم مقابل، هر تیمی می خواهد باشد، احترام گذاشته شود. شما همین حالا نیز در کنفرانس های خبری مربیان یوونتوس، رئال مادرید، بارسلونا، بایرن مونیخ و لیورپول با تیم های ته جدولی، هیچ گاه نمی بینید که مربی بگوید این تیم را با 15 گل می برم. این صحبت برای تیم و بازیکنان و البته خود من سنگین بود. عنوان کردن آن نیز از اسکوچیچ بعید بود. روز بازی نیز به او گفتم که صحبت شما غیرحرفه ای بوده و به تیم حریف احترام نگذاشته اید. معتقدم که یک تیم اگر در بالاترین سطح هم باشد، باید به تیم حریف احترام بگذارد. به هر حال من این صحبت را به اسکوچیچ گفتم که ایشان نیز گفت منظورم این نبوده و چیز دیگری بوده است. خلاصه در همین حد صحبتی بین ما رد و بدل شد. در نهایت آن بازی انجام شد و صحبت های زیادی نیز پس از مسابقه انجام گردید که همه آن ها به خاطره تبدیل شد.
رحمان رضایی: کالچوپولی را به شخصه لمس کردم
به سراغ خاطرات فوتبال ایتالیا برویم. سال ها پیش بحث کالچوپولی مطرح شد. دادگاه، جریمه های سنگین، کسر امتیاز و ... از جمله پیامدهای آن بودند. شما مصاحبه ای کردید و در خصوص تبانی هایی که در فوتبال ایتالیا انجام می شود، صحبت کردید که واکنش های زیادی به خصوص از جانب هواداران یوونتونس در ایران به همراه داشت. یوونتوس اکنون 9 قهرمانی پیاپی در سری آ کسب کرده است. این قهرمانی ها چطور به دست می آیند؟ آیا هنوز آن قضایا در فوتبال ایتالیا وجود دارند؟
بحث کالچوپولی پس از سال ها رو شد و مدارک نیز پیدا گردیدند. من نیز خودم در آن دوره در ایتالیا بازی می کردم و همه این ها را به شخصه لمس کردم و دیدم. هرکس نیز بنا بر اتهام و تبانی و مدارکی که بر علیه او موجود بود، انفصال از کار برایش زده شد. حتی حکم رفتن به زندان نیز برای برخی صادر شد. واقعا این مسائل وجود داشت. سپس یوونتوس به سری بی رفت. حتما می دانید داوران، بازیکنان، مربیان و مدیران زیادی در نتایج بازی ها تاثیرگذار بودند. با توجه به شناختم از فوتبال ایتالیا و اتفاقاتی که در هفته های پایانی رخ می دهد، به نظرم بحث کالچوپولی در حال حاضر مطرح نیست. نتایج فعلی بازی ها، با آن سال ها متفاوت است. اینکه تیم های بالانشین، وسط و پایین جدول چگونه نتیجه می گیرند و چه جایگاهی دارند، نشان می دهد در حال حاضر تبانی وجود ندارد. یوونتوس در سال های اخیر با اقتدار قهرمان شده و امسال کمی رقابتش بیشتر شده است. اینتر و کونته قوی شده اند، میلان خودش را تقویت کرده و بازیکنان خوبی به خدمت گرفته است. از طرفی دیگر، لاتزیو مهره های آنچنانی ندارد ولی مدعی است. به هر حال یوونتوس هزینه کرده است. مثلا برای خرید رونالدو بالای 100 میلیون یورو هزینه کرده است.
رحمان رضایی: فوتبال ما ته پرتگاه است
در حال حاضر مقایسه ایران و ایتالیا خنده دار است ولی اگر بخواهیم کاری انجام دهیم که 10 یا 20 سال بعد بتوانیم خود را با آن ها مقایسه کنیم، اولین قدم چه چیزی است؟
نمی توان گفت اولین قدم. در واقع مجموعه قدم ها باید برداشته شود تا فوتبال ایران درست شود. در حال حاضر که نمی توان هیچ قیاسی کرد زیرا فوتبال ما ته پرتگاه است. حتی گفته می شود احتمال تعلیق فوتبال نیز وجود دارد که امیدوارم چنین اتفاقی نیفتد. به نظرم ما در ابتدا باید فدراسیون فوتبال و اساسنامه را درست کنیم که حال حاضر در حال انجام این کار هستند. فدراسیون فوتبال به عنوان متصدی و مسبب این قضیه باید ابتدا پیکره خودش را در بحث های مدیریتی، سازماندهی و تشکیلاتی بتواند خوب جا بیندازد و سپس بتواند فوتبال را درست کند. فوتبال ما، فوتبال مریضی است. در فوتبال کشورهای اروپایی، مدیران نخبه و خوبی دیده می شوند. منظور مدیر اسپورت یا مدیر جنرال آن تیم و سرپرست است. این ها شاکله و پایه یک تیم را تشکیل می دهند و باید در کار خود حرفه ای باشند. در فوتبال ما، مدیر جایی ندارد. اگر قرار باشد هرکس را مدیر کنیم، باید به این فوتبال شک کرد.
رحمان رضایی: مدیر حتما نباید فوتبالی باشد ولی باید حداقل بینشی نسبت به فوتبال داشته باشد
بحث مدیریت فوتبال را مطرح کردید. در راس پست های مدیریتی فوتبال و همچنین باشگاه ها افراد غیرفوتبالی دیده می شوند. چرا افراد فوتبالی در این پست ها نیستند؟
همان طور که گفتم، باید شک کرد اگر یک مدیر که هیچ تجربه و اشرافی نداشته باشد، وارد فوتبال شود و تیم را جلو ببرد. بنابراین ما در همین مرحله دچار اشتباه و ایراد هستیم. مدیری که تعیین کننده خط مشی باشگاه است، در درجه اول باید تعیین کند باشگاهش به چه شکل باشد و ایده او چیست. شما می بینید مدیران غیرفوتبالی ای که وارد فوتبال می شوند، ایده ای برای کار خود ندارند. در واقع ایده آن ها فقط این است که جایگاه خود را حفظ کنند. اصلا نمی دانند تیم چه نیازی دارد و چه مدیریتی باید باشد، مدیر فنی و مشاوران چه کسانی هستند. این مشاورها نیز بحث دیگری هستند. می گوییم قبول، شما تجربه مدیریت در فوتبال را ندارید، حداقل 4 مشاور خوب برای خود انتخاب کنید ولی می بینید که آن مشاور نیز غیرفوتبالی است. همین باعث می شود مشکل ما چند برابر شود. ما باید 40-50 مدیر پرورش دهیم. وقتی مدیری پرورش می دهید و 5 سال بعد نیست، پس چرا روی او سرمایه گذاری می کنید؟ در همین حین، ما برای فوتبالیست نیز در بخش باشگاهی و ملی سرمایه گذاری می کنیم. یعنی 10-15 سال روی بازیکن سرمایه گذاری می کنیم ولی او را کنار می گذاریم و هیچ استفاده ای نمی کنیم. این مسئله نیز به صورت بنیادی و ریشه ای مشکل دارد. درست است مدیر حتما نباید فوتبالی باشد ولی باید حداقل تجربه و نگاه و بینشی و ایده نسبت به فوتبال داشته باشد.
ان شاءالله 10 سال دیگر با یکدیگر صحبت کنیم و در آن زمان فوتبالی ها فوتبال را اداره کرده باشند و بتوانیم فوتبال ایران را با ایتالیا مقایسه کنیم.
ان شاءالله همینطور باشد.
رحمان رضایی: فوتبال فعلی، یک فوتبال بی روح است
آقای رحمان رضایی عزیز، خیلی ممنون. من سوالی ندارم. اگر چیزی یا سوالی مانده، به همراه صحبت پایانی و خداحافظی با مخاطبین رسانه طرفداری را به شما می سپارم.
صحبت خاصی نیست. آرزوی سلامتی و توفیق برای همه کسانی دارم که در فوتبال ما هستند. مخصوصا هواداران که سرمایه فوتبال ما هستند. در حال حاضر می بینید که فوتبال فعلی، یک فوتبال بی روح است. امیدوارم از این حالت دربیاید و هواداران مجددا به استادیوم ها بازگردند و آن شوق، اشتیاق و انگیزه برای تماشاگران و بازیکنان مجددا بازگردد.
همچنین بخوانید:
رحمان رضایی: پرسپولیس در زمین قهرمان شده است / اختلاف 17 امتیازی کمک نمی خواهد
رحمان رضایی: کالدرون هم در پرسپولیس با ساختار برانکو نتیجه گرفت
رحمان رضایی: استراماچونی مرا در استقلال می خواست؛ گفتم به خاطر من اختلاف درست نکن