کمتر کسی پیدا میشه که در آلمان زندگی میکنه و تعصب نداشته باشه . حالا میپرسین یعنی چی ؟ آلمانی ها به واسطه ی غرور ملی که دارن همیشه فاشیستی رفتار میکنند و خواهند کرد (بارز ترین مثالش جنگ جهانی دوم که به خاطر تحقیر شدن در جنگ جهانی اول بود ) .
سال های سال از بعد فرو ریختن دیوار برلین گذشته بود ولی تیمی از آلمان شرقی در بوندسلیگا اصلا وجود خارجی نداشت . یه جورایی مورد تحقیر آلمان غربی ها واقع شده بودند .
تا اینکه کمپانی بزرگ ردبول که در تمام ورزش ها دستی داشت و تقریبا در سطح اولشم در حال رقابت بود تصمیم گرفت لایپزیشو بخره . (دقیقا کمپانی ردبول با همین ورزش ها توانسته سود بزرگی از نوشیدنی های خود بزند ) . ردبول شرکتی نیست که فقط به دنبال سرگرمی باشه . همیشه به دنبال موفقیته .
چه چیزی از این بدتر ؟ یک اتریشی تیمی در آلمان خریداری کرده ؟ مگر میشود ؟ این ها جملاتی است که آلمانی ها با خود تکرار میکردند .
قطعا در هر کشوری همچین اتفاقی میافته . ولی در آلمان قطعا شدتش بیشتر بود .
کمپانی ردبول به دنبال موفقیت هر چه سریعتر بود . گزینه های خود را برای سر مربی گری چک میکرد که ناگهان با اسمی بزرگ در و با احترام در آلمان برخورد . رالف رانگینک . رانگینک سابقه ی بازسازی که نه تولید تیم هوفنهایم را در کارنامه داشته بهترین گزینه به نظر میومد .
واقعا یک جمله در باره ای شخص درست است : او همیشه پیشرفت میکند . رالف همواره در حال پیشرفت است . (یه زلاتان درون داره )
آیا ردبول میتونست رالف رو متقاعد کنه ؟ چیزی که در کمپانی بزرگ ردبول زیاده پوله . پس این کار را هم انجام داد و به واسطه ی عملکرد منظم و فوق العاده این مرد آلمانی طی 3 فصل این تیم به جمع مدعیان بوندسلیگا اضافه شد ...
و اینگونه بود تیمی از آلمان شرقی به بوندسلیگا آمد و غرور آلمان شرقی را برگرداند
ولی رالف کیست و چگونه این گونه این تیم ها را مورد بازسازی قرار میدهد ؟
این متن درباره سبک بازی و مربی گری رانگینک هستش . که بعد از کلی بدبختی دارم مینویسم . درباره ی کارنامه ی مربی گریش هم حوصله ندارم بگم . همتون میتونید با یه سرچ بخونید .
اول موضوع : رانگینک معمولا با چه سیستمی بای میکند ؟ جواب :
4-4-2 مرکزی یا به اختصار 4-2-2-2 / مثال :
(فورسبرگ و کمپل وینگر نیستن )
خب این ترکیب اول بازی هستش و موقع حمله و دفاع تغیرات زیادی میکنه .
ولی مهم ترین بخش این سیستم گیگن پرس هستش (فارسی فهمیدید به منم بگید )
خی این سیستم یعنی چی ؟ . این سیستمی هستش که یورگن کلوب در لیورپول به اجرا در آورده . و یه جورایی به فوتبال مدرن معروفه . ولی در واقع اولین با مربی های قدیم این سیستم رو استفاده میکردن . مثلا لوبانفسکی و ساکی اولین از این سیستم استفاده کردن . مخصوصا لوبانفسکی که رانگینک در موردش میگه :
نه کتابی بود، نه تمرینی و نه دایره لغاتی که بتوانیم اتفاقات داخل زمین را توصیف کنیم. نمی دانستیم آینده اینگونه خواهد بود. باید زندگی می کردیم تا به اینجا برسیم. آن روزها در اف سی ویکتوریا بکنانگ در خارج از اشتوتگارت، به عنوان مربی-بازیکن مشغول به فعالیت بودم. حقیقتش خیلی خوب نبودیم اما خوش شانس چرا. یک روز سرد در فوریه 1983، دنبال یک نبوغ بودیم.
دیناموکیف، تیم سرمربی افسانهای آن روزها یعنی والری لوبانوفسکی، نزدیک کمپ تمرینی ما اقامت داشت و دنبال یک حریف ساده تمرینی بودند. چند دقیقه از شروع بازی گذشته، متوجه چیز خاصی شدم. توپ برای پرتاب به بیرون آمد و من آن را در دست گرفتم تا بازیکنان حریف را بشمارم. واقعا اشتباهی نشده بود؟ احساس می کردم نزدیک 13 یا 14 بازیکن در زمین داشتند. قبلا هم مقابل تیم های بزرگ بازی کرده بودم و تقریبا هم همیشه باخته بودیم اما آن تیم ها همیشه به شما فضای نفس کشیدن می دادند. دیناموکیف اولین تیمی بود که من را با سیستم پرس شدید و وحشتناک توپ آشنا کرد.
(والری لوبانوفسکی / 1932-2002)
حالا این سیستم گیگن پرس چیه که من دارم این همه ازش تعریف میکنم ؟
مختصر و مفید : این سیستم در زمان هایی که توپ در احتیار حریف است (مخصوصا دم دروازه ) با پرس وحشناک و شدید جلوی بازی سازی رو از تیم حریف میگیره . به همین سادگی .
یکی از مهمترین دلایلی که رانیگنک در ترکیبش عموما از بازیکن های جوان استفاده میکنه امادگی جسمانی بالایی گیگن پرس میطلبه هستش . چون تیم با دوندگی بسیار بالا این گیگن پرس رو انجام میده . این سیستم رانگینک برای دفاع هستش . حالا با هر ترکیبی میشه این تاکتیک رو انجام داد . مثلا یورگن کلوب و تیمش این کار رو با 4-3-3 انجام میده .
برای این سیستم تاکتیکی بیشتر ترکیب حریف مهمه . ولی دلیل استفاده ی سیستم 4-2-2-2 رانگینک دلیل دیگه ای داره که در ادامه به اون میپردازیم .
مثال : ترکیب 4-2-2-2 در مقابل 4-3-3 معمولی و اجرای گیگن پرس
همانطور که مشاهده میکنید هر 2 ترکیب در حال اعتدال هستند . راه های مختلفی برای اجرای گیگن پرس هستش یکی از راه های تبدیل ترکیب 4 دفاعه به 3 دفاعه هستش :
و در نهایت ترکیب نهایی :
دقت کنید تمام این اتفاقت در بازه هایی بسیار کوتاه و در حد 5 تا 10 ثانیه اتفاق می افتد .
راه های دیگه ای هم وجود دارد برای اجرای این تاکتیک ولی معروف ترین اون تبدیل دفاع به سیستم 3 دفاعه هستش .
(دقت کنید این حالتی که نمایش دادم حالت کل است چون تیم بالاتر بازی می کند و تیم حریف بیشتر در نیمه ی خودش قرار دارد ولی چون میخواستم قشنگ متوجه بشید اینجور کشیدم )
چند نکته درباره ی اجرای سیستم گیگن پرس :
اول : گیگن پرس هم میتوان از روی دروازه بان شروع کرد .
دوم : گیگن پرس آنالیز بازی به بازی میطلبد و شرایط بازی به بازی فرق دارد . مثلا تیمی که مدافعان بازی ساز دارد و مدافعان بازی سازی میکنند به شدت جواب میدهد ولی تیم هایی که مدافعان خلاق دارد شاید زیاد جوابگو نباشد .
سوم : گیگن پرس را نمیتوان در 90 دقیقه انجام داد . چون به انرژی و صلابت سوپرمنی میطلبه .
چهارم : در اجرای گیگن پرس سرعت بازیکنان و وضعیت بدنی آن ها به شدت مهم است .
پنجم : 1 رهبر خوب میخواهد که سیستم را به نحو احسنت در زمین اجرا کند و مربی درون زمین باشد .
شیشم : راه های مختلفی که برای گیگن پرس هست از یه طرف(مثلا دفاع 3 نفره و غیره) و یا و پرس کردن بازیکنان مختلف از یک طرف . یعنی یک بازیکن را میتوان با بازیکن x مارک کرد یا میتوان با بازیکن y مارک کرد . یعنی 2 حالت مختلف در یک بازی .
هفتم : گاهی همراه با یارگیری نفر به نفر دفاع منطقه ای هم صورت میگیرد که این نوع رو رانگینک بیشتر استفاده میکنند .
خب تا اینجا به این دیدیم که تیم ها اینجور تحت فشار قرار میگیرند هم احتمال اشتباه آن ها بالا میرود (گل زدن ) هم امکان حمله آن ها کم میشود (گل نخوردن )
ولی اگر با اشتباه همراه باشد تقریبا امکان دریافت کل به بالای 70 درصد میرسد . مخصوصا در مقابل تیم های بزرگ .
این سیستم بیشتر برای دفاع است تا حمله . خب حالا رانگینک تیم هایش چگونه حمله میکنند ؟
اینجاست که ترکیب 4-2-2-2 خودش را نشان میدهد :
رانگینک در دوران بازیگری و مربیگری همواره تحت تاثیر 2 نفر بوده آریگو ساکی و لوبانفسکی .
در بخش حمله رانگینک برداشت های زیادی رو از ساکی کرده است .
رانگینک میگوید : دوستانی در ایتالیا داشتیم که ویدئوهای میلانِ آریگو ساکی را برای ما می فرستاد. آن قدر این نوارها را نگه می داشتیم و به عقب و جلو می زدیم که سیستم ویدئویی خراب شد.
آریگو ساکی (1946تا حالا )
خب کسانی که میلان ساکی را یادشان می آید ساکی همیشه تیم را با 2 ترکیب وارد زمین می کرد . یا 4-5-1 ( همون 4-2-3-1 ) یا 4-4-2 کلاسیک . (با دو وینگر )
ساکی تیم هایش بسیار متراکم حمله میکردند و تیم با هم حرکت میکرد . این جمله ی بازیکنان همراه هم جلو یا عقب میروند خیلی مهم است .
مثال : حالت اول
حالت دوم
امیدوارم متوجه شده باشید . (یه حرف جالبی در مورد تیم ساکی هست که پائولو مالدینی که دفاع چپ بود سمت محوطه ی جریمه ی حریف صاحب توپ میشد .
(این یک حالت کلی بود که نشان دهم تراکم حمله چیست . چون در واقعیت به شدت فرق میکند و راه های مختلفی این نوع بازی به شما میدهد . در پست های دیگری تاکتیک هی حمله را باز گو خواهم کرد )
کلیت بازی رانگینک در دفاع و حمله و گیگن پرس رو به صورت کلی بازگو کردم . در پست های آتی که یکشنبه و چهارشنبه پست خواهند شد سلسه مراتب این پست ها ادامه خواهند داشت . و کم کم تلاش میکنم که همه رو با صورت کامل بیان کنم .
شب روزتان خوش و همیشه سلامت باشید .