اختصاصی طرفداری - محسن اخلاقی / ایران تا این لحظه در ورزش های کشتی (6 سهمیه)، تکواندو (2 سهمیه)، بسکتبال (تیم 12 نفره)، والیبال (تیم 12 نفره)، تیراندازی (6 سهمیه)، بوکس (2 سهمیه)، دو و میدانی (2 سهمیه)، دوچرخه سواری (1 سهمیه) و تیر و کمان (1 سهمیه) موفق به قطعی کردن 44 سهمیه المپیک به شکل رسمی شده است. علاوه بر این 3 سهمیه ایران در شمشیربازی و همینطور 3 سهمیه دیگر در کاراته روی کاغذ قطعی است که با پایان مسابقات انتخابی بشکل رسمی به ایران ابلاغ خواهد شد.
لازم به توضیح است که در بسیاری از این ورزشها سهمیه به کشور تعلق می گیرد و متعلق به شخص ورزشکار نیست، هرچند که بجز ورزش کشتی که مسابقات انتخابی خودش را خواهد داشت، در سایر ورزشها ایران در اغلب موارد همان ورزشکار صاحب سهمیه را به المپیک اعزام می کند و تغییر نفرات جز به دلایلی چون مصدومیت یا مسائل انضباطی دور از ذهن است. از این بین فقط در کاراته، بوکس و دو و میدانی سهمیه به نام ورزشکار است، بنابراین فقط حضور احسان حدادی، حسن تفتیان، حمیده عباسعلی، بهمن عسگری، دانیال شه بخش و شاهین موسوی در المپیک قطعی است و ایران تحت هیچ شرایطی حق جایگزین کردن آنها با سایر نفرات را ندارد.
کشتی در پی 6 سهمیه باقیمانده
مسابقات کشتی مردان در المپیک در 6 وزن آزاد و 6 وزن فرنگی برگزار می شود، ایران در مسابقات قهرمانی جهان که مرحله نخست انتخابی المپیک بود موفق شد در نیمی از اوزان فرنگی و آزاد با حضور در جمع 6 نفر برتر سهمیه المپیک را کسب کند. در کشتی آزاد رضا اطری (57 کیلو)، حسن یزدانی (86 کیلو) و یدالله محبی (125 کیلو) و در کشتی فرنگی هم علیرضا نجاتی (60 کیلو)، محمدعلی گرایی (77 کیلو) و امیر قاسمی منجزی (130 کیلو) موفق به کسب سهمیه المپیک شدند.
دو مرحله دیگر پیش روی کشتی گیران ایران برای گرفتن سهمیه المپیک قرار دارد، مسابقات انتخابی المپیک آسیا در چین و مسابقات مرحله آخر انتخابی جهانی در بلغارستان که در هر دو مسابقه فقط نفرات اول و دوم سهمیه خواهند گرفت. کار کشتی ایران برای کسب 12 سهمیه کامل المپیک در بخش مردان بسیار سخت خواهد بود.
تکواندو و دو سهمیه رنکینگی
بعد از یک ماراتن 4 ساله، آرمین هادی پور (58 کیلو) و میرهاشم حسینی (68 کیلو) موفق شدند با حضور در جمع 6 نفر برتر رنکینگ جهان مستقیما از این طریق سهمیه المپیک بگیرند، به دلیل گرفتن دو سهمیه از طریق رنکینگ، ایران حق شرکت در مسابقات آسیایی در بخش مردان را ندارد. سجاد مردانی هم که در رنکینگ وزن چهارم در نهایت هفتم شد فقط در صورت مصدومیت و انصراف یکی از شش نفر برتر می تواند به حضور در المپیک امیدوار باشد.
در بخش زنان ایران می تواند دو ورزشکار به مسابقات انتخابی قاره آسیا احتمالا در چین اعزام کند که در صورت کسب مدال های طلا یا نقره المپیکی خواهند شد، دو نفر اعزامی ایران هنوز مشخص نشده اما به نظر می رسد ناهید کیانی و کیمیا همتی به ترتیب در اوزان اول و سوم شانس بالاتری نسبت به سایرین دارند.
بسکتبال، معجزه ای که اتفاق افتاد
جام جهانی بسکتبال در چین بعنوان مرحله اصلی انتخابی المپیک منظور شده بود که تیم ملی بسکتبال ایران در نهایت با حضور در رتبه 23 مسابقات، به دلیل مقام بهتر نسبت به سایر تیم های آسیایی موفق به کسب سهمیه المپیک شد. ایران بعد از دو باخت مقابل پورتوریکو و تونس برای صعود به المپیک به چیزی شبیه معجزه نیاز داشت، معجزه ای که به لطف نتایج چین اتفاق افتاد. باخت خفیف ایران مقابل اسپانیا قهرمان مسابقات هم نقش عمده ای در صعود ایران داشت که در نهایت با تفاضل امتیاز بهتر نسبت به چین بدست آمد.
در این دوره برای اولین بار بسکتبال سه نفره هم در برنامه مسابقات قرار گرفته است. فدراسیون بسکتبال ایران با رها کردن بخش مردان تمام تمرکزش روی امتیازسازی تیم زنان بود که با اختلاف کمی سهمیه مستقیم المپیک از طریق رنکینگ را از دست داد و حالا باید در دو مرحله انتخابی در کشورهای اتریش و مجارستان شرکت کند که شانس چندانی نمی توان برای دختران ایرانی متصور شد.
والیبال و سهمیه ای قابل پیش بینی
تیم ملی والیبال مردان ایران بعد از شکست مقابل روسیه در مرحله اول مسابقات انتخابی در نهایت با کسب عنوان قهرمانی در مسابقات انتخابی المپیک قاره آسیا در کشور چین توانست برای دومین بار متوالی به المپیک صعود کند.
در والیبال ساحلی هم مسابقات انتخابی قاره آسیا با حضور 8 کشور برتر در چین برگزار می شود که تا اینجا تیم ایران جواز حضور در مرحله نهایی را کسب کرده، اما با توجه به اینکه فقط تیم قهرمان سهمیه خواهد گرفت، تیم ایران کار بسیار سختی برای صعود به المپیک پیش رو دارد.
تیراندازی و ثبت یک رکورد
مسابقات انتخابی المپیک در ورزش تیراندازی در چند مرحله در سطح جهانی و قاره ای برگزار شد که در نهایت ایران در بخش مردان 2 سهمیه و در بخش زنان 4 سهمیه کسب کرد که کسب 6 سهمیه بهترین نتیجه تاریخ ایران در ورزش تیراندازی خواهد بود. در این ورزش هر تیرانداز می تواند علاوه بر ماده ای که در آن سهمیه گرفته در سایر مواد مشابه هم شرکت کند، با این حساب 6 تیرانداز ایرانی مجموعا 11 بار در مسابقات حاضر خواهند بود.
در بخش تفنگ مهیار صداقت در بخش مردان و نجمه خدمتی، آرمینا صادقیان و فاطمه کرم زاده در بخش زنان سهمیه گرفته اند، صداقت در هر دو ماده تفنگ مردان مسابقه خواهد داد اما در بخش دختران حضور در دو ماده بین این سه نفر تقسیم خواهد شد. ضمن اینکه ایران می تواند در بخش میکس تیمی تفنگ بادی هم شرکت کننده داشته باشد. در قسمت تپانچه هم ایران به دو سهمیه توسط جواد فروغی و هانیه رستمیان رسید. در مسابقات انفرادی فروغی فقط در ماده تپانچه بادی شرکت خواهد کرد اما رستمیان امکان شرکت در دو ماده را دارد. ضمن اینکه این دو تیرانداز تحت عنوان تیم ایران می توانند در بخش میکس تیمی هم شرکت کنند. جواد فروغی که سال آینده 41 ساله خواهد بود، مسن ترین عضو کاروان ایران است. جالبتر اینکه سن 5 تیر انداز دیگر ایران حدودا نصف این عدد است!
با وجود اینکه مسابقات انتخابی مستقیم المپیک به پایان رسیده اما هنوز یک سهمیه در تمام مواد از طریق رنکینگ جهانی باقی مانده، که شانس ایران برای اضافه کردن به 6 سهمیه قبلی از این طریق بسیار اندک است.
بوکس و دو سهمیه نوبرانه
بوکس ایران موفق شد در مسابقات انتخابی المپیک آسیا در اردن توسط دانیال شه بخش و شاهین موسوی دو سهمیه کسب کند، دانیل شه بخش در صورت لغو نشدن المپیک توکیو اولین المپین تاریخ کشورمان از استان سیستان و بلوچستان خواهد بود. یک مرحله دیگر انتخابی بشکل جهانی در کشور فرانسه باقی مانده که با توجه به تعداد محدود سهمیه و سطح مسابقات سایر نفرات ایران کار دشواری پیش رو خواهند داشت.
دو و میدانی، فعلا همان نفرات همیشگی
در ورزش دو و میدانی در هر ماده رکوردی بعنوان رکورد ورودی تعیین شده است که تا بحال احسان حدادی در پرتاب دیسک و حسن تفتیان در دوی 100 متر موفق به عبور از رکورد ورودی و کسب سهمیه المپیک شده اند. در تمام مواد اگر تعداد ورزشکارانی که رکورد ورودی را ثبت می کنند به حد نصاب نرسد (که در اکثر مواد نخواهد رسید) سایر نفرات بر اساس رنکینگ جهانی انتخاب خواهند شد که مهدی پیرجهان در ماده 400 متر بامانع شانس بسیار بالایی برای صعود به المپیک از طریق رنکینگ دارد.
سایر ورزشکاران ایرانی هم هنوز شانس دارند که در زمان باقیمانده با عبور از رکورد ورودی سهمیه بگیرند، نفراتی مانند شاهین مهردلان، بهنام شیری، حسین رسولی و فرزانه فصیحی قبل از تعطیلی مسابقات برای این مهم تلاش می کردند، که شانس شاهین مهردلان در پرتاب وزنه از سایرین بیشتر به نظر می رسد.
دوچرخه سواری، فقط یک سهمیه در بخش جاده
ایران با حضور در جمع 50 کشور برتر رنکینگ جهان در بخش جاده توانست یک سهمیه در این بخش کسب کند که دوچرخه سوار منتخب ایران می تواند در هر دو ماده بخش جاده یعنی استقامت جاده و تایم تریل انفرادی شرکت کند. ایران در سایر شاخه های دوچرخه سواری یعنی دوچرخه سواری پیست، کوهستان و BMX موفق به کسب سهمیه نشد. کسب فقط یک سهمیه بدترین نتیجه دوچرخه سواری ایران از المپیک 1996 تاکنون است.
تیر و کمان، المپیک دوم برای میلاد وزیری
مسابقات انتخابی المپیک در ورزش تیر و کمان در سه مرحله برگزار می شود که ایران بعد از ناکامی در مسابقات قهرمانی جهان موفق شد در مسابقات آسیایی یک سهمیه در بخش مردان توسط میلاد وزیری کسب کند. وزیری در صورت اعزام به المپیک دومین حضورش را بعد از المپیک 2012 لندن تجربه خواهد کرد.
یک مرحله از مسابقات انتخابی در کشور فرانسه باقی مانده که ایران در هر دو بخش زنان و مردان می تواند برای سهمیه تیمی تلاش کند که کار دشواری پیش روی کمانداران کشورمان است. در صورت عدم موفقیت در بخش تیمی، ایران در بخش انفرادی زنان می تواند برای یک سهمیه به رقابت بپردازد. زهرا نعمتی مطرحترین کماندار ایران در دو مرحله قبلی موفق نبوده و باید آخرین شانس خود را در فرانسه جستجو کند.
سهمیه های غیر رسمی: شمشیربازی، کاراته و شاید وزنه برداری
ایران در ورزش شمشیربازی در ماده سابر تیمی مردان با کسب امتیازات لازم سهمیه المپیکش را قطعی کرده اما با توجه به اینکه هنوز یک مرحله از مسابقات انتخابی باقی مانده، این سهمیه هنوز به طور رسمی اعلام نشده است. تیم سابر شامل سه شمشیرباز است که علاوه بر بخش تیمی هر سه نفر می توانند در بخش سابر انفرادی هم شرکت کنند. علاوه بر این ایران در سایر اسلحه ها در دو بخش زنان و مردان در مسابقات آسیایی کره جنوبی بدنبال گرفتن یک سهمیه انفرادی است، اتفاقی که انجام آن دشوار به نظر می رسد اما ایران در سابر و اپه زنان و اپه مردان بدون شانس نیست.
در کاراته هم بعد از یک ماراتن دو ساله، درحالیکه فقط یک مرحله از مسابقات رنکینگی باقی مانده سه سهمیه برای ایران حتی در صورت عدم حضور در مرحله آخر قطعی است. بهمن عسگری در وزن 75 کیلو مردان و حمیده عباسعلی در وزن 61+ کیلو زنان سهمیه خود را قطعی کرده اند. در وزن 75+ کیلو مردان هم سهمیه ایران مسجل شده و فقط رقابت داخلی بین سجاد گنج زاده و ذبیح الله پورشیب باقی مانده است. علاوه بر این نفرات سارا بهمنیار و رزیتا علیپور هم شانس کسب سهمیه از طریق رنکینگ را دارند که بهمنیار در شرایط بسیار بهتری در جدول قرار دارد. در صورت عدم موفقیت در این بخش، مرحله آخر مسابقات انتخابی در کشور فرانسه برگزار خواهد شد که در هر ماده 3 نفر برتر به المپیک صعود خواهند کرد، علاوه بر نفراتی که ذکر شد امیر مهدی زاده در کمیته مردان و فاطمه صادقی در کاتای زنان هم توانایی کسب سهمیه را دارند. در مجموع می توان گفت که از 8 ماده کاراته در المپیک، ایران فقط در بخش کاتای مردان شانس چندانی برای کسب سهمیه المپیک ندارد.
در وزنه برداری هنوز هیچ سهمیه ای صددرصد قطعی نیست اما تیم وزنه برداری ایران برای قطعی کردن حداکثر دو سهمیه ممکن فقط نیاز به شرکت در یک مسابقه دیگر دارد. رقابت اصلی بین 6 وزنه بردار ایرانی است که علی داوودی، علی هاشمی، سهراب مرادی، کیانوش رستمی، رضا بیرالوند و ایوب موسوی همچنان برای رسیدن به المپیک تلاش می کنند. ایران بدلیل موارد متعدد دوپینگ به داشتن حداکثر دو وزنه بردار مرد در المپیک محدود شده است.
ورزشهای بدون شانس برای ایران
مسابقات المپیک توکیو در 32 ورزش برگزار خواهد شد، از این بین ورزشهای تنیس، بیسبال، موج سواری، اسکیت بورد، سه گانه (تریاتلون)، هاکی روی چمن، پنج گانه مدرن، گلف و راگبی یا در ایران فعال نیستند یا سطح فنی کشورمان در آنها بسیار پایین است و از ابتدا هم هیچ تلاشی برای کسب سهمیه در این ورزشها صورت نگرفت. در بین ورزشهای تیمی ایران در هندبال و فوتبال در مسابقات انتخابی آسیا شکست خورد و حذف شد، در سوارکاری هم تنها شانس ایران سهیلا سهی سوارکار 54 ساله مقیم انگلستان در ماده درساژ بود که پس از ناکامی در کسب سهمیه اعلام بازنشستگی کرد.
ایران به دنبال سهمیه های بیشتر در ورزش های باقیمانده
در ورزش های آبی، ایران در شنا و شیرجه بدنبال کسب سهمیه از طریق مسابقات انتخابی است، البته در صورت عدم موفقیت در گرفتن سهمیه، فدراسیون جهانی شنا یک سهمیه در شنا بعنوان وایلدکارد به ایران اعطا خواهد کرد. در ورزش واترپلو هم قبل از تعویق المپیک، فدراسیون جهانی با لغو مسابقات انتخابی آسیا مستقیما تیم قزاقستان را بعنوان نماینده آسیا در المپیک انتخاب کرده بود که حال با تعویق المپیک باید دید که تکلیف مسابقات آسیایی چگونه خواهد شد، هرچند که حتی در صورت برگزاری مسابقات قهرمانی در آسیا و کسب سهمیه المپیک در واترپلو بسیار دشوار است.
مسابقات قایقرانی در المپیک به سه ورزش مجزا تقسیم می شود، در بخش کانو/کایاک مسابقات قهرمانی آسیا در تایلند مرحله آخر انتخابی است که فقط نفر اول قاره در هر ماده سهمیه می گیرد، بهمین دلیل شانس کمی پیش روی قایقرانان ایرانی است، در ورزش روئینگ کسب حداقل یک سهمیه قطعی بنظر می رسد. اما برای گرفتن دو سهمیه هر دو قایقران ایران باید به مدال طلا برسند. نازنین ملایی و بهمن نصیری دو کاندید المپیکی شدن ایران در این ورزش می باشند. در قایقرانی بادبانی (سیلینگ) هم احمد احمدی بعد از ماهها اردو در اروپا بدنبال کسب سهمیه المپیک است.
در تنیس روی میز ایران فرصت طلایی کسب سهمیه تیمی در بخش مردان را با شکست مقابل اسلوونی از دست داد، دو مرحله دیگر برای کسب سهمیه انفرادی باقی مانده که شانس اصلی ایران در هر دو بخش زنان و مردان مسابقات آسیای مرکزی است که در آن فقط نفر اول سهمیه می گیرد. با توجه به پیشرفت بازیکنان قزاق در این بخش حتی کسب سهمیه مردان هم تضمین شده نیست.
در بدمینتون ثریا آقایی بعد از ماهها حضور در مسابقات فاصله چندانی با کسب سهمیه المپیک در بخش انفرادی زنان ندارد، در ژیمناستیک تنها امید ایران به سعیدرضا کیخا است که به احتمال فراوان فرصت حضور در المپیک را از دست داده و تنها کورسوی امیدی به انصراف نفرات ژاپن و چین دارد، در جودو در صورت لغو تعلیق فدراسیون جودوی ایران محمد محمدی بریمانلو کار دشواری برای کسب سهمیه المپیک ندارد، هرچند که احتمال برداشتن این تعلیق بسیار کم خواهد بود. در سنگنوردی هم فقط یک سهمیه در بخش زنان و مردان در مسابقات آسیایی باقی مانده که نفرات ایران شانس چندانی نخواهند داشت.
بزرگترین کاروان ایران در طول تاریخ در المپیک 1976 مونترال کانادا با 86 ورزشکار شکل گرفت، که البته در آن زمان مسابقات انتخابی فقط در ورزشهای تیمی برگزار می شد و حضور در ورزشهای انفرادی آزاد بود. از زمان ایجاد مسابقات انتخابی المپیک از سال 1992، بزرگترین کاروان ایران مربوط به المپیک 2016 ریودوژانیرو با 63 ورزشکار است که بنظر می رسد اینبار کاروان بزرگتری برای حضور در المپیک تشکیل شود.
بیشتر بخوانید:
بوکس و وزنه برداری در خطر حذف از المپیک
حذف کشتی فرنگی از المپیک 2024 / شایعه ای که تکذیب شد
سهراب مرادی و کیانوش رستمی؛ المپیک خیلی دور، خیلی نزدیک