مکزیک (به اسپانیایی: México)، با نام رسمی ایالات متحده مکزیک (به اسپانیایی: Estados Unidos Mexicanos) کشوری در آمریکای شمالی است. این کشور حدود ۱۲۸،۹۳۳،۰۰۰ نفر جمعیت دارد و پایتخت آن مکزیکوسیتی است. زبان اداری و کاربردی در مکزیک زبان اسپانیایی است اما این کشور یک زبان رسمی ندارد و از سال ۲۰۰۳، تعداد ۶۲ زبان بومی سرخپوستی نیز به عنوان «زبانهای ملی» ثبت شده و رسمیت یافتهاست. کشور مکزیک بزرگترین کشور اسپانیاییزبان جهان است و حدود یکسوم از کل اسپانیاییزبانهای جهان در مکزیک زندگی میکنند.
۷۰ درصد مردم مکزیک از تبار مستیزو (دورگه سفیدپوست و سرخپوست)، ۱۵ درصد سفیدپوست و ۹٫۸ درصد سرخپوست هستند. ۸۲٫۷٪ مردم آن مسیحی کاتولیک و ۷٫۹ درصد پیرو دیگر شاخههای مسیحیت هستند. این کشور از شمال با ایالات متحده آمریکا و از جنوب شرقی با گواتمالا و بلیز هممرز است. همچنین اقیانوس آرام، در غرب و جنوب، خلیج مکزیک در شرق و دریای کارائیب در جنوب شرق آن قرار دارند. این کشور با حدود ۲ میلیون کیلومتر مربع وسعت، ۱۴اُمین کشور وسیع دنیا و ۱۰اُمین کشور پرجمعیت دنیاست.
نخستین آثاری که از انسان در آمریکای میانی به دست آمده متعلق به ۴۰ هزار سال پیش است. مکزیک همچنین مهد یکی از مهمترین تمدنهای باستان، آزتک، بودهاست. مکزیک در سده ۱۶ میلادی توسط هرنان کورتس کشف شد و در سال ۱۵۱۹ تمدنهای بومی مکزیک از سوی اسپانیاییها مورد حمله قرار گرفتند. این کشور از سال ۱۵۲۱ تا جنگهای استقلال مابین ۱۸۲۱–۱۸۱۰ مستعمره اسپانیا بودهاست. مکزیک پرجمعیتترین منطقه تحتالحمایه اسپانیا بود. پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال ۱۸۱۰ استقلال مکزیک از اسپانیا اعلام شد.
نام آغازین این کشور اسپانیای نو بود. اما پس از آنکه نام پایتخت آن را مکزیکوسیتی انتخاب کردند نام مکزیک را که برگرفته از زبان سرخپوستی ناهواتل است برای آن برگزیدند. معنی مکزیک مشخص نیست اما به نظر برگرفته از mextli یا Mēxihtli است.
نخستین آثاری که از انسان در آمریکای میانی به دست آمده متعلق به ۴۰ هزار سال پیش است. در حدود ۹ هزار سال پیش سرخپوستان عهد باستان به کاشت ذرت روی آوردند از این اتفاق به عنوان یک انقلاب فرهنگی یاد شدهاست. قوم مایا از مشهورترین قبایل سرخپوست مکزیک بودند، معمولاً شهرهایشان را در دل جنگلهای بارانی میساختند. حوزهٔ زندگی و فعالیت مایاها حدود جنوبی کشور مکزیک و نیز سرتاسر گواتمالا والسالوادر را شامل میشد. قوم مایا پدیدآورندهٔ یکی از تمدنهای بسیار پیشرفته آمریکای مرکزی در دوران پیشاکلمبی بود، که دستآوردهای بسیار چشمگیری در هنر، معماری، ستارهشناسیو ریاضیات داشتهاست. هماکنون نیز گروههایی از اقوام مایا در مکزیک و گواتمالا بهسر میبرند. مایاها با بهرهگیری از تمدنهای گذشته خود نظیر اولمکتوانستند در خلال سالهای۲۵۰ تا۹۰۰ پس از میلاد تمدنی عظیم را در آمریکای مرکزی پایهگذاری نمایند.
این قوم به گویشهای متعدد زبان مایایی تکلم میکردند و نوعی خط ابتدایی هیروگلیفی نیز داشتند که آثاری را به آن مینوشتند. پیش از این اضمحلال، مایاها به یکباره تمدن و شهرهای عظیم را رها کردند و به دامان کوهستانها پناه بردند، که دلیل این رویداد به سبب از میان رفتن آثار مکتوب آن دوره و طرح نظریات گوناگون، هنوز مشخص نیست. جمعیت مایاهای امروزی که از بازماندگان فرمانروایان دوران باستان آمریکای مرکزی میباشند، حدود هفت میلیون نفر است، که بیشتر در جنوب مکزیک و نواحی کوهستانی گواتمالا و بلیز بهسر میبرند.
به مدت نزدیک به سه هزار سال مناطق آمریکای مرکزی در محدوده مکزیک امروزی محل استقرار تمدنهای پیشرفته سرخپوستی بودند. اما در سال ۱۵۱۹ تمدنهای بومی مکزیک از سوی اسپانیاییها مورد حمله قرار گرفتند. اسپانیاییها با توسل به سلاحهای آتشین توانستند تمدنهای آزتک، مایا و اولمک را در مکزیک شکست دهند و این کشور را به تصرف خود درآورند. در سال ۱۵۲۱ نیز اسپانیاییها با کمک تلاکسکالتکها، که از اصلیترین دشمنان آزتکها محسوب میشدند، تنوچیتیتلان پایتخت ازتکها را به تصرف خود درآوردند. تصرف پایتخت آزتک منجر به تحتالحمایگی مکزیک در سال ۱۵۳۵ شد، از این پس مکزیک تحتالحمایه یا به تعبیری دیگر مستعمره اسپانیا شد.
مکزیک پرجمعیتترین منطقه تحتالحمایه اسپانیا بود. پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال ۱۸۱۰ استقلال مکزیک از اسپانیا اعلام شد. صدور اعلامیه استقلال منجر به یک دوره جنگهای طولانی میان نیروهای اسپانیا و مکزیکیها شد. در نهایت در سال ۱۸۲۱ مکزیک رسماً به استقلال رسید و ایتوربیده به عنوان امپراتور این کشور بر تخت نشست. دو سال بعد نیروهای انقلابی او را از قدرت برکنار کردند و در سال ۱۸۲۴ قانون اساسی بر مبنای نظام حکومتی جمهوری در مکزیک تدوین شد. نام کشور را نیز از امپراتوری مکزیک به ایلات متحده مکزیک تغییر دادند. در سال ۱۸۳۵ تگزاس از این مکزیک اعلام استقلال میکند که این اتفاق منجر به نبرد آلامو و به دنبال آن جنگ آمریکا و مکزیک در بین سالهای ۱۸۴۶–۴۸ میشود. در سال ۱۹۱۰ به دنبال عدم رضایت مردم از رئیسجمهور وقت پورفیرو دیاس منجر به انقلاب مکزیک میشود. در سال ۱۹۱۷ قانون اساسی جدیدی به تصویب میرسد و حزب ناسیونالیست انقلابی قدرت را در دست میگیرد.
کشوری کوهستانی و مرتفع است؛ و تنها قسمتی از آن که مسطح میباشد، در شبه جزیره «یوکاتان» واقع شدهاست. از آنجا که ارتفاع این کشور از ۵۰۰ متر بیشتر است. از اینرو دما نسبت به عرض جغرافیایی و ارتفاع زمین، متغیر است. شمال این کشور خشک و غیرقابل کشت بوده، در حالی که جنوب، مرطوب و گرم است.
مهمترین ارتفاعات آن عبارتند از کوههای مادرهٔ غربی، مادرهٔ شرقی، مادره جنوبی و همچنین فلات مکزیک. جلگههای آن عمدتاً در کنارهها واقع شدهاند. بیابانها نیز قسمتهایی از مکزیک را شامل میشوند. از مهمترین رودهای آن میتوان از: ریوگرانده، لرما، اوسوماسینتا، گریخالوا، پانوکو، بالساس و سانتیاگو نام برد.
آب و هوای آن در نواحی مرتفع معتدل کوهستانی و در سایر نواحی گرم و مرطوب یا خشک است. بلندترین نقطه آن قله سیتلال تپتل (اوریسابا) با ۷۰۰، ۵ متر ارتفاع میباشد. رود ریوگرانده (۰۳۴، ۳ کیلومتر) نیز طولانیترین رود آن است.
ایالات متحده مکزیک فدراسیونی است که بر اساس قانون اساسی مصوب سال ۱۹۱۷ توسط یک نظام جمهوری و دولتی دموکرات اداره میشود. بر اساس قانون اساسی سه نوع نهاد حکومتی برای اداره کشور تعریف شدهاند: اتحادیه فدرال، دولتهای ایالتی و دولتهای استانی. قوه قانونگذاری (مقننه): کنگره اتحادیه که متشکل از دو مجلس نمایندگان و سنا است. تصویب قانون فدرال، اعلام جنگ، تعیین میزان مالیات، تصویب بودجه ملی و تمامی معاهدات بینالمللی و تأیید تمامی انتصابات دیپلماتیک در مجلس نمایندگان انجام میگیرند.
قوه اجرایی (مجریه): رئیسجمهوری که رئیس کشور و دولت مکزیک است، در راس این قوه قرار دارد. رئیسجمهوری مکزیک همچنین فرمانده نیروهای مسلح مکزیک نیز محسوب میشود.
رئیس جمهوری همچنین با تأیید مجلس سنا اعضای کابینه و سایر مقامات دولتی را منصوب میکند. رئیسجمهوری مسئول اجرای قانون است و همچنین بر اساس قانون اساسی به وی اختیار وتو کردن مصوبات مجلس داده شدهاست.
قوه قضاییه: در راس قوه قضاییه مکزیک دادگاه عالی عدالت قرار دارد. این دادگاه متشکل از ۱۱ قاضی است که با تأیید مجلس سنا توسط رئیسجمهوری انتخاب شدهاند. احزاب مهم آن عبارتند از:
حزب شورای انقلابی
حزب اقدام ملی (محافظه کار)
حزب سوسیالیست خلق (کمونیست)
حزب سوسیالیست کارگر
حزب دموکرات و حزب کمونیست
واحد پول آن پزوی مکزیک (Mex. $) معادل ۱۰۰ سنتاوو است مکزیک ۱۱ اُمین اقتصاد بزرگ دنیاست. استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعه خارقالعاده اقتصادی کشور را در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میسر ساخت. هماکنون نیز مکزیک بخش بزرگی از ثروت فزایندهاش را مدیون منابع نفتیاش است. اساسِ در حال رشد اقتصادی شامل صنایع مهم پتروشیمی، نساجی، وسایل نقلیه موتوری و فراوردههای غذایی است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ شرکتهای عمده آمریکایی به دلیل ترکیبی از سیاست دولت آمریکا و توافقهای تجاری مربوط به قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی و هزینه پایین نیروی کار به تأسیس کارخانه در مکزیک تشویق شدند. نتیجه این حرکت، رشد خارقالعاده اقتصاد مکزیک بود، که اکنون یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. با این حال مشکلات اقتصادی باقی است.[۸] تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۸ ۱٫۵۶۳ تریلیارد دلار بوده و رشدی ۴٫۸٪ را در سال ۲۰۰۹ تجربه کردهاست. ۴۵ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند و نرخ بیکاری در آن ۳٫۷ درصد است (۲۰۰۷). حدود ۱۴ درصد از مردم این کشور به غذای مناسب دسترسی ندارند و نرخ تورم در آن ۲٫۸۸ درصد است (۲۰۰۹). محصولات صادراتی این کشور شامل محصولات کارخانهای، نفت و محصولات نفتی، نقره، میوه، سبزیجات، قهوه و پنبهاست که به کشورهای آمریکا (۸۴/۷ درصد)، کانادا (۱/۲ درصد) و اسپانیا (۳/۱ درصد) صادر میشود.
محصولات وارداتی این کشور شامل ماشینآلات فلزکاری، فلزات تراشکاری شده، ماشینآلات کشاورزی، تجهیزات الکترونیک، قطعات ماشین برای مونتاژ، هواپیما و تجهیزات آن است که از کشورهای آمریکا (۹/۵۰ درصد)، چین (۵/۹ درصد)، ژاپن (۶ درصد) و کره جنوبی (۲/۴ درصد) وارد میشود. مکزیک همچنین جزو ۱۰ کشور برتر در تولید غلات در جهان است.
بر اساس آخرین برآورد سال ۲۰۲۰ جمعیت مکزیک ۱۲۸ میلیون نفر است و پرجمعیتترین کشور اسپانیایی زبان در جهان است. رشد سالانه جمعیت مکزیک از ۳٫۵٪ در ۱۹۶۵ به ۱٪ در سال ۲۰۲۰ کاهش یافتهاست. امید به زندگی برای مردان ۷۲/۶ سال و برای زنان ۷۸/۲ میباشد.
نرخ مرگ و میر در سال ۱۹۷۰ ۹٫۷ در هر ۱۰۰۰ نفر بود در حالی که در ۲۰۰۱ این نرخ به ۴٫۹ مرد در هر ۱۰۰۰ مرد و ۳٫۸ زن در هر ۱۰۰۰ زنان کاهش یافتهاست. دلایل اصلی مرگ در سال ۲۰۰۱ بیماریهای قلبی (۱۴٫۶ ٪ برای مردان ۱۷٫۶ درصد زن) و سرطان (۱۱ ٪ در مردان و ۱۵٫۸ ٪ در زنان) بودهاست.
۸۳٪ مردم ساکن مناطق شهری هستند. پنج شهر بزرگ مکزیک عبارتند از: مکزیکو سیتی (۱۲،۲۹۴،۰۰۰ نفر)، گوادالاخارا (۱،۴۹۶،۰۰۰)، خوارز (۱،۳۲۱،۰۰۰)، پوبلا (۱،۴۳۴،۰۰۰)و ایزتاپالاپا (۱،۸۱۶،۰۰۰)است. مکزیک دارای بزرگترین جمعیت اسپانیولی زبان در جهان است. تقریباً یک سوم از مردم اسپانیولی زبان دنیا در کشور مکزیک زندگی میکنند. زبان اسپانیایی که توسط ۹۷٪ مردم مکزیک گویش میشود به عنوان زبان ملی این کشور در نظر گرفته شدهاست.
از سوی دیگر کشور مکزیک میهنی برای تعداد زیادی از زبانهای بومی میباشد. از میان مردم مکزیک ۵٫۴٪ به یکی از زبانهای بومی گویش میکنند و ۱٫۲٪ اسپانیایی نمیدانند و فقط به زبان خود گویش میکنند. چند زبان بومی که گویش وران زیادی دارد عبارتند از: زبان ناواتلی با ۱٫۴۵ میلیون نفر گویشور و زبان یوکاتک مایا با ۷۵۰ هزار نفر. برخی از زبانهای محلی در معرض خطر انقراض هستند مانند لاکاندون که توسط کمتر از صد نفر گویش میشود. زبان انگلیسی بهطور گستردهای در کسب و کار در شهرهای مرزی و نیز توسط یک میلیون شهروند آمریکایی که در مکزیک زندگی میکنند استفاده میشود.
فرهنگ مکزیک بازتابی از تاریخ این کشور و ترکیبی از فرهنگهای تمدنهای پیش از ورود اسپانیاییها و فرهنگ اسپانیا است. زمانی که مکزیک به یک کشور مستقل تبدیل شد به دنبال یک هویت ملی بود که تنها عنصر مشترک میان ساکنان تازه آن کاتولیک بودنشان بود. در آخرین ربع سده نوزدهم و دهه نخست سده بیستم یعنی در دوران پورفیریو دیاس با پیشرفت اقتصادی و آشتی همراه بود. از عناصر مهم فرهنگی مکزیک میتوان به: رقص ماریاچی که رقصی سنتی است و در آن زنان جامههای رنگارنگ خود را همراه با ضربآهنگهای شاد ماریاچی در هوا به جلو عقب میچرخانند. در این رقص دو نفره مردها دست خود را پشت کمر خود حلقه میکنند و زنان در برابرشان دامن افشانی میکنند.
روز مردگان یا دیا دلوس مورتوس: در این روز در واقع باور و سنتی است که مکزیکیها آن را از اجداد سرخپوست خود به یادگار نگه داشتهاند. بعد از ورود اسپانیایی در قرن شانزدهم به مکزیک، این سنت با باورهای مسیحی آمیخته شد و اکنون در روزهای اول و دوم نوامبر و همزمان با روز گرامیداشت قدیسان کاتولیک برگزار میشود. در روز درگذشتگان، مکزیکیها بر مزار ازدسترفتگان خود گرد میآیند و برایشان شمع روشن کرده و گل نثارشان میکنند.
جشن گوئلا گوئتسا: گوئلا گوئتسا که در آن گروه نمایندگان فرهنگی و هنری شهر جوچیتان مکزیک وارد محل برگزاری جشن گوئلا کوئتسا در شهر سان آنتونیو واقع در ایالت اُآخاکا میشوند. در این جشن نمایندگان شهرها و ایالتهای مختلف مکزیک گردهم میآیند و رقصهای محلی و سنتی خود را به نمایش میگذارند.
جشن کوئین سیانه را این جشنی است که مردم مکزیک به مناسبت رسیدن دخترانشان به سن پانزده سالگی برگزار میکنند. در این جشن پدر و مادر دختر همهٔ دوستان و آشنایانشان را برای شرکت در مراسم دعا در کلیسا و سپس جشنی شاد دعوت میکنند. بعد از بازگشت از کلیسا، از همهٔ مهمانها با ساز و آواز و غذاهای خوشمزهٔ محلی پذیرایی میشود.
مکزیک یکی از کشورهای آمریکای جنوبی و در همسایگی آمریکا قرار گرفته است که قبلا نام آن «اسپانیای نو» بوده است.نام رسمی کشور مکزیک «ایالات متحده ی مکزیک» است وبا جمعیتی حدود 121 میلیون نفر، یازدهمین کشور پرجمعیت جهان است.
کشور مکزیک مهد یکی از تمدن های باستان به نام آزتک است وقدمت سکونت افراد در این رزمین طبق اولین آثار به دست آمده از انسان به 40 هزار سال پیش باز می گردد. نزدیک به 9هزار سال پیش مناطق مکزیک امروزی محل استقرار تمدن های پیشرفته سرخ پوستی بودند و آن ها یک انقلاب فرهنگی در مکزیک را با کاشت ذرت در این منطقه به پا کردند.
مکزیکو سیتی پایتخت مکزیک : مکزیکو سیتی ؛ پایتخت مکزیک، به عنوان دومین شهر بزرگ جهان با بیش از 18 میلیون نفر جمعیت می باشد که یک شهر مهد تمدن و فرهنگ های مختلفی است.آزتک ها در قرن 14مکزیکوسیتی را بنا کردند ونام تنوشتیتلان را برای آن برگزیدند. مکزیکو سیتی، بسیاری از جاذبه های گردشگری و 1500 اثر تاریخی، صدها موزه و مناطق باستان شناسی را در خود جای داده است . اگر به مکزیکو سیتی سفر کردید حتما غذاهای مکزیکی را فراموش نکنید و از آن ها میل کنید.
گوادالاخارا : شهر گوادالاخارا پایتخت فرهنگی کشور مکزیک است و زادگاه سبک موسیقی ال ماریاچی می باشد .این شهر زیبا به علت زیباترین ساختارهای معماری و غذاهای لذیذ و بی نظیر و پارک های سرسبزش معروف است . این شهر همچنین بزرگترین منطقه در مکزیک است که در آن نمایش های سوارکاری انجام می شود.
شهر آکاپولکو: آکاپولکو شهر بندری در مکزیک است و از مراکز اصلی توریستی مکزیک می باشد که گردشگران زیادی را از سراسر دنیا جذب خود کرده است . شهرآکاپولکو تفریحات شبانه مکزیک است وبهترین زمان سفر به این نقطه زیبا در کشور مکزیک فصل زیبای زمستان است.
شهر موریلیا : موریلیا شهری زیبا با ساختمان هایی با آجر صورتی می باشد که به علت وجود این بناهای صورتی رنگ به آن شهر صورتی نیز گفته می شود . این شهر گردشگران زیادی را از اقصی نقاط دنیا به سوی خود جذب می کند و وجود بناهای صورتی رنگ خود به خود توریست ها را مجذوب خود می سازد . موریلیا در میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسیده است.
مونتری : شهر مونتری آمریکایی ترین و امن ترین شهر مکزیک نامیده می شود ، این شهر در مجاورت آمریکا قرار دارد و تجارت و اقتصاد آن با آمریکا گره خورده است. شهر مونتری دارای جاذبه های گردشگری فراوانی مانند کوههای «سرو د لا سیلا» و موزه هنر مدرن و تاریخ می باشد.
پوئبلا : شهر پوئبلا تنها شهری در جهان است که بین چهار کوه آتشفشان قرار گرفته است و به همین خاطر گردشگران فراوانی را به خود جذب کرده است ، این شهر زیبا موریلیا در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است . در این شهر بناهای رنگارنگی وجود دارد که چشم توریستها را به خود خیره می کند ، این بناها از رنگ های متضاد و درخشان تشکیل شده اند.سوغات شهر پوئبلا سوغاتی های چرمی، سفالی و سنگی می باشد. رسیدن به این شهر زیبا با دو ساعت رانندگی از مکزیکو سیتی امکان پذیر است.
گوآناخوآتو : گوآناخوآتویکی از شهرهای زیبای مکزیک است که در قدیم به علت استخراج نقره و امروزه به علت خیابان های تو در توی آن هزاران توریست را از اقصی نقاط دنیا به خود جذب نموده است. شهر گوآناخوآتو جاذبه های فراوانی مانند موزه مومیایی وزیباترین ساختمان های باروک مکزیکی را دارد.
شهر لئون دلس آلداما : شهر لئون دلس آلداما به مردم متفاوتی متعلق بوده و به همین خاطر سبک معماری در آن مختلف می باشد. این شهر جاذبه های گردشگری فراوانی مانند معبد کفاره قلب مقدس مسیح که به سبک معماری گوتیک است و طاق نصرت می باشد.
سان فرانسیسکو : در قرن 16 اسپانیایی ها به سانفرانسیسکو د کامیچه، روستای مایان سابق حمله کردند و در قرن 19 ساخت قلعه آغاز شد.سان فرانسیسکو شهری است که دور تا دور آن بناهای روشن قرار دارد و به همین خاطر توریست های فراوانی جذب این منطقه می شوند ، این منطقه بسیار زیبا به ثبت جهانی در یونسکودر سال 1999 رسید.
صحرای باخا : صحرای باخای کالیفرنیا روی شبه جزیرهی شگفتانگیزی به همین نام قرار دارد که اطراف آن را اقیانوس فراگرفتهاست، بنابراین با وجود بارندگی کم، مقداری رطوبت در آن به چشم میخورد. پدیدهی منحصربهفرد رودخانههای خارقالعادهی کویری که از تالاب سان ایگناسیو جریان مییابند، ساختارهایی را شکل میدهند که از بالا مانند درختهای غولپیکر به نظر میرسند. این منطقهی اکولوژیکی دارای تنوع قابل توجهی از حیوانات، قورباغهها، پرندگان و تعدادی از جانوران کمیاب است. گردشگران از شبه جزیره بازدید و به تحسین طبیعت بکر و دستنخوردهی آن میپردازند.
سوسوکوتلن : درمکزیک پیوند ویژهای بین مرگ و زندگی وجود دارد. جمعیت این کشور در واقع همه روزه خشونت و تعداد وحشتناکی قتل را تجربه میکنند. در سوسوکوتلن میتوان ریشهی عمیق سنتهای عزاداری را پیدا کرد. اگر از این ناحیه بازدید کردید، می توانید هزاران گل، شمع و مردمی را تماشا کنید که یاد و خاطرهی مردگانشان را گاهیاوقات حتی با زدن گیتار و خواندن آواز زنده نگه میدارند. روز مرگ در ۳۱ اکتبر، تاریخ بسیار تاثیرگذاری است که اجازه شرکت در مراسمی را میدهد که تقریبا همانند کارناوال به نظر میرسد.
لاس پوزاس (Las Pozas)، شیلیتلا (Xilitla) : یکی از محبوبترین نقاط دنیا پارک لاس پوزاس است که مانند خرابهای باستانی به نظر میرسد. ادوارد جیمز، هنرمند نامتعارف انگلیسی، این پارک سورئال را در جنگلی بارانی واقع در مکزیک ساختهاست. مجسمههای سورئال که مانند خرابههای یک عمارت به نظر میرسند، با طبیعت زیبای منطقه ترکیب و برداشتی از یک سرزمین عجایب خالی از سکنه را خلق کردهاند. پیشنهاد میکنیم در صورت سفر به این منطقه، در محیط اطراف آن گشتی بزنید، عکس بگیرید و به این ساختار عجیب، مانند یک پادشاهی فکر کنید که زمانی باشکوه و پررونق بود.
موزهی زیر آب کانکون، شهر کانکون : موزهی کانکون یکی از مشهورترین جاذبههای زیرآبی دنیا است که در ساحل شهر آفتابی کانکون قرار دارد. مجسمهسازی به نام جیسون تیلور، تعدادی مجسمهی انسانی ساخته و آنها را در زیر آب نصب کردهاست. این موزه در واقع به منظور حفاظت از صخرههای دریایی (ریفها) ساخته شدهاست. در ساخت این مجسمهها از مواد طبیعی استفاده شده و هر کدام از آنها سرانجام به ریفهای مصنوعی تبدیل خواهندشد. این ساختارهای هیجانانگیز را میتوان از درون قایقهای کف شیشهای، توسط شنا با لولهی تنفسی یا غواصی اسکوبا (با تجهیزات) مشاهده کرد. گردشگران همچنین میتوانند به تماشای صخرههای طبیعی مرجانی بپردازند.
آتشفشان پوپوکاتپتل : یکی از فعالترین آتشفشانهای مکزیک یعنی پوپوکاتپتل، ۷۰ کیلومتر از مکزیکوسیتی فاصله دارد. نام این آتشفشان در زبان ناهواتل (Nahuatl)، به معنی کوه سیگاری است. با وجود این واقعیت که یکی از فعالترین آتشفشانهای این کشور است، راهبان شجاع در طول قرن شاهزدهم، صومعههایی را در شیبهای آن ساختهاند. امروزه این صومعهها توسط سازمان یونسکو محافظت میشوند. گردشگران معمولا برای گشت و گذار در این منطقه و آشنایی با این کوه باشکوه تاریخی و فرهنگی، در تورهایی یک روزه از مکزیکوسیتی شرکت میکنند.
اِل کاستیلو، چیچن ایتزا، یوکاتان : اِل کاستیلو یا معبد کوکولکان (Kukulcan)، مشهورترین و قابل تشخیصترین جاذبهی بازمانده از عصر مایا در کشور مکزیک است. تخمین زدهمیشود که این هرم بین قرن نهم و دوازدهم میلادی ساخته شدهباشد. هرم الکاستیلو سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب میکند. هرم ذکرشده مظهر چرخهی نجومی است که قوم مایا با آن آشنایی داشتند. در طول اعتدال شب و روز (اعتدالین)، دو مرتبه در سال، پدیدهی شگفتانگیزی رخ میدهد که افراد زیادی را مجذوب خود میکند. در طی این پدیده، با غروب آفتاب، سایهای مارشکل روی ۳۶۵ پلهی این هرم تشکیل میشود که هرکدام نشاندهندهی یکی از روزهای سال است. شما میتوانید به تنهایی یا با استخدام یک راهنما از این مکان دیدن کنید، در هرصورت مطمئن باشید با یکی از مشهورترین بناهای تاریخی جهان روبهرو هستید.
مکزیک کشوری با تاریخ و تمدن ۵۰۰۰ ساله است و همین منجر به فرهنگ و ساختار غنی آن در آشپزی شده است. رژیم غذایی کشور مکزیک، با ترکیب و پیوستگی مواد بومی و طبیعی منطقهای که دارد در نوع خود بینظیر و فوقالعاده است. حبوبات، انواع چاشنیها و ادویهجات بههمراه بافتهای مختلف نان در غذاهای مکزیکی همیشه به چشم میخورد. بهعلت حضور قابلتوجه میوهها و سبزیجات در غذاهای مکزیکی تنوع در نوشیدنیهای بومی و منطقهای نیز به چشم میخورد. غذاهای مکزیکی تنوعی از رنگها و طعمهای مختلف است که با توجه به هر منطقه و اینکه در چه وعدهای سرو میشود متفاوت و خاص است.
چیلاکیولز (Chilaquiles) : چیلاکیولز یکی از غذاهای اصیل و معروف مکزیک است که بیشتر بهعنوان صبحانه یا میان وعده سرو میشود. چیلاکیولز چیپسهای سرخ شده تورتیلا است که چاشنی آن سس سالسای سبز یا سس قرمز است. این غذا که در فهرست غذاهای خیابانی مکزیک نیز قرار دارد، گاهی با تکههای مرغ یا پنیر نیز حاضر میشود. گردشگران در مکزیک اغلب این غذا را در دکههای خیابانی سرو میکنند و برای شروع یک روز، طعم این غذا بینظیر و فراموشنشدنی است.
نوپالیتو (Nopalitos): یکی از سالادهای خوشمزه و رنگین در مکزیک نوپالیتو است که ماده اصلی آن گیاه نوپال است که نوعی کاکتوس محسوب میشود. نوپال در مرباها و همچنین بهعنوان مارمالاد نیز استفاده میشود. این سالاد را با سبزیجات مختلف میتوان سرو کرد که اغلب با پیاز و گوجه و مقداری پنیر سرو میشود. این غذا گزینهای عالی برای افرادی است که دنبال غذاهای رژیمی هستند.
تامالز (Tamales) : یکی از غذاهای فیلینگ در مکزیک این غذای خوشطعم است که علاوه بر مزه بینظیرش دارای ظاهر خاصی است. طرز طبخ این تامالهای لذیذ به این صورت است که ابتدا موادی همچون گوشت مرغ یا گوسفند و فلفل را با دیگر چاشنیها ترکیب کرده و سپس آنها را داخل پوست ذرت قرار داده و بخارپز میکنند. در مکزیک، نوعی دیگر از تامالهای مشهور و خوشمزه به نام «گوجالاتا» (Guajolota)، سرو میشود که این غذا، نوعی ساندویچ بزرگ است که در نان، تامال را قرار میدهند و سپس نوش جان میکنند. بهطور کلی تامالز یکی از غذاهایی است که در محفلهای خانوادگی و جشنها طبخ میشود.
تاکو (Tacos) : مگر میشود حرف از غذاهای مکزیکی به زبان آید و نام تاکو برده نشود؟ این غذای خوشطعم از محبوبترین غذاهای مکزیکی است که پا فراتر از مرزها گذاشته است و در بسیاری از کشورها پخته میشود. این نان که داخل نان تورتیلا سرو میشود، دارای ترکیبات مختلفی در لایه میانی است که اغلب با گوشت مرغ و سبزیجات معطر بههمراه سس سالسا یا سس آوکادو سرو میشود. تاکو با نوشیدنیهای مکزیکی، تجربهای فراتر از غذاهای عادی مکزیکی را به شما میدهد.
گوردیتا (Gordita): خوراک گوردیتا از خمیر آرد ذرت که پر از پنیر، گوشت و مواد دیگر تشکیل شده است، درست میشود. مشابه این غذای لذیذ در کشورهایی نظیر ونزوئلا پخته میشود. «گوردیتا» در زبان اسپانیایی بهمعنای «چاق و چله» است. خمیر را بعد از پختن همانند نان همبرگر برش میزنند و داخل آن را از موادی مانند مرغ، گوشت، لوبیا، پنیر و فلفل دلمهای، سیبزمینی، تخممرغ، سوسیس یا پیکادیلو پر میکنند.
ایلوته (Elote): ذرت در شکلهای مختلفی در غذای مکزیکی حضور دارد و با اندکی چاشنی و پنیر میتوان بهعنوان میان وعدهای آن را نوش جان کرد. ایلوته که بهمعنای ذرت بو داده است در نمک، فلفل، سس مایونز طعمدار میشود و سپس با پنیر، کباب یا پخته میشود.
پن دولسه (Pan dulce) : شیرینیها نیز در رژیم غذایی مردم مکزیک نقش بسیار دارند و انواع شیرینیجات و کوکیها در تنوع بسیار در مکزیک پخته میشوند که یکی از آنها پن دولسه است. این شیرینی یک گزینه عالی برای صبحانه است که با قهوه یا هات چاکلت، میتواند ترکیب خوبی باشد.
هورچاتا (Horchata): Horchata یکی از نوشیدنیهایی است که در مکزیک، بسیار مشهور و مورد استفادهی عموم مردم قرار میگیرد. این نوشیدنی از ترکیب انواع میوهها، گیاهان، دانه یا هستهی میوههای مغزدار تهیه میشود. البته اضافه کردن شکر، آب و چاشنیهای شیرین همچون دارچین، یکی از روشهای خوش طعمتر کردن این نوشیدنی بومی است.
Chiles en nogada : و اما دسری جالب و خارقالعاده در فرهنگ غذایی مردم مکزیک وجود دارد که سمبل افتخار ملی است. این دسر با استفاده از فلفل چیلی، سس سفید وانیل، دانههای انار قرمز و جعفری خرد شده به رنگ سبز بوده که ترکیب و ادغام این سه رنگ، تمثیلی از رنگ پرچم کشور مکزیک است.
فکت های مکزیک
۱. نام رسمی کشور مکزیک «ایالات متحدهی مکزیک» است.
۲. مکزیک با جمعیتی حدود ۱۲۱ میلیون نفر، یازدهمین کشور پرجمعیت جهان است.
۳. در مکزیک ۶۸ زبان رسمی وجود دارد!
۴. در مکزیک هنرمندان میتوانند آثار هنری خود را بهعنوان مالیات به دولت بدهند.
۵. بزرگترین اهرام جهان در مصر قرار ندارند! این اهرام در کشور مکزیک است.
۶. ژنرال مکزیکی به نام «سانتا آنا» مراسم تدفین مفصلی برای پای قطع شدهی خود گرفت!
۷. سرخ پوستان «ازتک» در مکزیک، از دانههای کاکائو بهعنوان پول رایج خود استفاده میکردند.
۸. مردم قبیلهی «ازتک» هر ساله یک درصد از اهالی قبیلهی خود را قربانی میکردند! (که حدود ۲۵۰ هزار نفر بود)
۹. ذرت بوداده ۹۰۰ سال قبل، برای اولین بار در مکزیک درست شد.
۱۰. سی و چهارمین رییس جمهور مکزیک کمتر از یک ساعت حکومت کرد و سپس استعفا داد!
۱۱. تا قبل از جنگ مکزیک و آمریکا در سال ۱۸۴۸، سانفرانسیسکو جزو کشور مکزیک بود.
۱۲. مکزیک چاقترین مردمان جهان را دارد!
۱۳. از سال ۲۰۰۰ مهاجرتهای غیرقانونی از مکزیک به آمریکا ۸۰ درصد کاهش یافته است.
۱۴. مکزیکوسیتی بزرگترین ناوگان تاکسیرانی جهان را دارد و در هر روز ۱۰۰ هزار تاکسی در این شهر تردد میکنند.
۱۵. در سال ۱۹۱۷، آلمان مکزیک را برای پیوستن به جنگ جهانی دعوت کرد تا به آمریکا حمله کنند و سرزمینهای از دست رفتهشان (تگزاس، نیومکزیکو و آریزونا) را بازپس گیرند.
۱۶. در مکزیک فقط یک فروشگاه تفنگ فروشی وجود دارد. ۹۰ درصد سلاحهای گرم این کشور از آمریکا به مکزیک قاچاق میشود.
۱۷. اولین تمدن بزرگ مکزیک «اولمک» است که قدمت آن به ۱۵۰۰ الی ۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میرسد.
۱۸. «یوتاکان» در مکزیک پس از یم سو تفاهم نامگذاری شد. اسپانیاییها از مردم محلی این منطقه نام آن را پرسیدند و آنها در جواب گفتند «یوتاکان» (Yucatan) که در زبان محلی به معنی «نمیفهمم چه میگویید» است!
۱۹. هر ساله ساکنان «نکو» در آریزونا برای بازی والیبال به ساکنان «نکو» در مکزیک میپیوندند و در حصاری که آمریکا را از مکزیک جدا کرده است، والیبال بازی میکنند!
۲۰. تنها کشوری که به پیوستن اتریش به آلمان در سال ۱۹۳۸ (و دقیقا قبل از جنگ جهانی دوم) اعتراض کرد، مکزیک بود.
۲۱. زمانی که «هرنان کورتس» این سرزمین (مکزیک) را از قبیلهی ازتک گرفت و موفق به فتح آن شد، نام آن را «اسپانیای نو» (New Spain) گذاشت.
۲۲. در مکزیک،کانادا، هند و روسیه بانکها برای کمک به افراد نابینا، اسکناسهای خود را با خط بریل علامتگذاری کردهاند.
۲۳. تگزاس در سال ۱۸۳۶ جدایی و استقلال خود از مکزیک را اعلام کرد و تا قبل از پیوستن به آمریکا در سال ۱۸۴۵، به یک کشور جمهوری تبدیل شده بود.
۲۴. ۷۵ درصد دانههای کنجدی که در مکزیک بهدست میآیند، در نانهای همبرگر مک دونالد مورد استفاده قرار میگیرند.
۲۵. در شهری در مکزیک مردم با برگزاری مسابقهی مشتزنی، از خدایان میخواهند که فصل بارشی خوبی داشته باشند!
۲۶. پس از وقوع زلزلهی ۸ ریشتری در سال ۱۹۸۵ در مکزیک، تقریبا تمام نوزادانی که تازه در بیمارستانی بهدنیا آمده بودند، بعد از ۷ روز گرسنگی، تشنگی، گرما یا بدون هیچ ارتباطی با انسانها از ساختمان فروریختهی بیمارستان زنده بیرون آمدند!
۲۷. شرکت «The Golden State Fence» که استخدام شده بود دیوار مرزی آمریکا و مکزیک را بسازد، بهعلت استخدام کارگران مهاجر غیر قانونی ۵ میلیون دلار جریمه شد!
۲۸. نوشیدنیهای شیرین در مکزیک بیشتر از جرم و جنایتهای خشونت آمیز آدم میکشد!
۲۹. در سال ۱۹۴۳ یک سوراخ کوچک در مزرعهی ذرت کشاورزی در مکزیک، بعد از یک هفته به آتشفشان بزرگی تبدیل شد که بعد از یک سال ارتفاع آن به ۳۳۵ متر رسید!
۳۰. از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ تعداد مکزیکیهایی که آمریکا را ترک کردند، بیشتر از تعداد مهاجرانی بود که از این کشور به آمریکا مهاجرت کردهاند.
۳۱. از سال ۱۹۸۱ مکزیک به کشورهایی که بهدنبال مجازات اعدام مجرمان و محکومان هستند، مجرمان را تحویل نمیدهد و به ۴۰۰ شهروند آمریکایی که به مجازات اعدام محکوم شده بودند، مصونیت داد.
۳۲. مکزیکو سیتی پرترافیکترین شهر جهان است!
۳۳. صنعت داروسازی مکزیک هر ساله ۱۵۲ میلیون دلار از پرورش و فروش گیاه آووکادو کسب میکند.
۳۴. «Xoloitzcuintli» سگ ملی مکزیک است.
۳۵. مکزیک و تایلند کشورهایی هستند که بیشترین فرد آمریکایی در خارج از کشور آنجا فوت کرده است.
۳۶. نام نیو مکزیکو ارتباطی با مکزیک ندارد و این شهر بر اساس مکزیک نامگذاری نشده است. چون این شهر در سال ۱۵۶۳ نامگذاری شد اما قبل از سال ۱۸۲۱، نام مکزیک «اسپانیای جدید» بود و بعد از آن تاریخ نام «مکزیک» روی آن نهادند.
۳۷. دانشمندان مکزیکی یک تکه «تکیلا» را با حرارت دادن آن (تا ۸۰۰ درجه سانتیگراد) به الماس تبدیل میکنند.
......................................................
آشنایی با کشورها (189) : کامرون
آشنایی با کشورها (188) : کره جنوبی
آرشیو مطالب