نیجر به صورت رسمی جمهوری نیجر (به انگلیسی: Republic of Niger)، کشوری است در غرب قاره آفریقا. نیجر با مساحتی برابر با ۱٬۲۶۷٬۰۰۰ کیلومترمربع، یک کشور محصور در خشکی است که حدود ۸۰ درصد از مساحت آن توسط بیابانها پوشیده شدهاست. این کشور در تاریخ ۳ اوت ۱۹۶۰ میلادی، رسماً از فرانسه اعلام استقلال کرد.جمعیت این کشور ۲۴،۲۰۷،۰۰۰ نفر است. این کشور از لحاظ شاخص توسعه انسانی وضعیت بسیار ناخوشایندی دارد، به گونهای که در سال ۲۰۱۴ مطابق با آمار و اطلاعات جمعآوری شده توسط سازمان ملل متحد، نیجر در رتبه ۱۸۸ جهان جای گرفت. نیجر سرزمینی صخرهای و عمدتاً شنزار است. این کشور یکی از فقیرترین کشورهای جهان بهشمار میرود. با این وجود دارای منابع نفتی و معادن سنگ اورانیوم است.
یکی از اولین امپراتوریهایی که در نیجر شکل گرفت امپراتوری سنغای است که یکی از بزرگترین امپراتوریهای قاره آفریقا است. در قرن نوزدهم میلادی ارتباط این کشور با جهان غرب آغاز شد. ارتباطی که در نهایت به مستعمره شدن این کشور منجر شد. ابتدا انگلیسیها برای کشف سر منشأ رودخانه نیجر به این منطقه سفر کردند و بعدها فرانسویها این کشور را مستعمره خود کردند. سرانجام نیجریها در روز ۱۸ دسامبر ۱۹۵۸ اعلام استقلال کردند. البته جامعه بینالملل و فرانسه این استقلال را تا سال ۱۹۶۰ بهطور کامل به رسمیت نشناخت.
رئیسجمهور در این کشور رئیس حکومت است و با رای مردم برای دورهای پنج ساله انتخاب میشود. بر اساس قانون اساسی نیجر این دوره تنها یک بار دیگر قابل تمدید است. رئیس دولت نخستوزیر است که رئیسجمهور او را تعیین میکند و ریاست کابینه وزرا را به عهده دارد.
مجلس ملی این کشور ۱۱۳ کرسی دارد که نمایندگان آن را مردم هر پنج سال یک بار انتخاب میکنند. سن قانونی در این کشور ۱۸ سال است.
هامانی دیوری به عنوان رئیسجمهور نیجر انتخاب شد، اما در سال ۱۹۷۴ طی یک کودتای نظامی به رهبری سرهنگ سینی کنچه از قدرت خلع گردید، سرهنگ سینی کُنچه پس از کودتا با برقراری دولت نظامی، ۱۲ نفر را به عنوان اعضای دولت نظامی منصوب کرد. در سال ۱۹۷۶ با فشارهای داخلی، کُنچه سرانجام با تشکیل یک دولت غیرنظامی موافقت کرد.
در سال ۱۹۹۳ اولین انتخابات چند حزبی در نیجر برگزار شد، که در آن عثمان محمن به عنوان رئیسجمهور نیجر انتخاب شد، اما حکومت وی به دلیل اختلافات شدید وی با مجلس و سایر بخشهای حکومتی، در ژوئیه ۱۹۹۶، با یک کودتای نظامی به رهبری ابراهیم باره میاناسارا سرنگون شد و رهبر کودتا در یک انتخابات فاقد اعتبار خود را رئیسجمهور نامید، در دوران رئیسجمهوری ابراهیم باره، فساد اداری و اقتصادی تمام کشور را فراگرفت و یکی از بدترین دوران در تاریخ نیجر بهشمار میرود، حکومت ابراهیم باره میاناسارا نیز پس از سه سال از این کودتا، با کودتای دیگری در آوریل ۱۹۹۹ سرنگون گردید و نامبرده نیز به همراه چند تن دیگر از افراد گارد شخصی وی کشته شد. رهبری این کودتا را «داودو مالم وینکی» فرمانده گارد ریاست جمهوری بر عهده داشت. کودتاچیان از آغاز به دست گرفتن امور کشور با تشکیل شورای آشتی ملی اعلام کردند که پس از نه ماه دیگر با برگزاری انتخابات آزاد، به پادگان بازمیگردند. از این رو انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر ۱۹۹۹ در نیجر برگزار شد که در جریان این انتخابات، ممدو تانجا سرهنگ بازنشسته ارتش به عنوان رئیسجمهور جدید نیجر انتخاب شد. رقیب او در این انتخابات ممدو یوسفو بود.
تانجا رسماً در ۲۲ دسامبر ۱۹۹۹ و پس از نه ماه حکومت نظامی، با حضور چند تن از رؤسای جمهور کشورهای آفریقایی، دوران ریاست جمهوری خود را آغاز کرد. در گذشته گروهای معارض طوراق که در شمال این کشور سکونت دارند، همواره مشکلاتی را برای دولتمردان این کشور ایجاد کردهاند و در سال ۱۹۹۵ نیز درگیریهایی بین نیروهای دولتی و شورشیان طوارق دراین کشور به وقوع پیوست که در جریان آن، هزاران نفر از طرفین کشته شدند. پس از سقوط صدام حسین در عراق، نیجر توسط آمریکا و بریتانیا به فروش اورانیوم به صدام به منظور تولید سلاحهای کشتار جمعی متهم شد. در ژوئیه ۲۰۰۴ آمریکا مدارکی ارائه کرد که حاکی از معاملات پنهانی نیجر و صدام به منظور فروش اورانیوم به رژیم بعث عراق بود. در سپتامبر ۲۰۰۴، گروه بررسی عراقی که به منظور تحقیق دربارهٔ این موضوع تشکیل شده بود، اعلام کرد: «هیچ نوع مدرکی که نشان دهد دولت عراق پس از سال ۱۹۹۱ از کشور خارجی اورانیوم خریده باشد، پیدا نکردهاست. در سال ۲۰۰۵ میلادی و به دنبال خشک سالی در این کشور، سازمان ملل اعلام کرد بیش از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در نیجر از سوء تغذیه رنج میبرند. در همین حال، تانجا ممّدو، رئیسجمهور نیجر اعلام کرد:» بحران غذا، تبلیغات احزاب سیاسی اوست تا دولت او را ناکارآمد جلوه دهند و مخالفان را به بزرگنمایی این مسئله متهم کرد ". در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۴ در نیجر، بار دیگر تانجا ممدو به سمت رئیسجمهور این کشور برگزیده شد. در این انتخابات تانجا با کسب ۶۵ ٪ آرا به پیروزی رسید و برای ۵ سال دیگر رئیسجمهور نیجر باقی ماند، رقیب او در این انتخابات نیز، ممّد یسوفو بود که ۳۴ ٪ آرا را به خود اختصاص داد. پیش از پایان یافتن دوره پنج ساله دوم ریاست جمهوری تانجا ممدو، وی برای تمدید دوره ریاست جمهوری خود، در اوت سال ۲۰۰۹ اقدام به انحلال مجلس و دیوان قانون اساسی نمود و حکومت خود را طی یک همهپرسی فرمایشی، سه سال دیگر تمدید نمود که این امر باعث مخالفت گروههای زیادی از مردم و مسئولان این کشور گردید و سرانجام در اواسط ظهر روز پنج شنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۳۸۸ در اواخر جلسه هیئت دولت که در کاخ ریاست جمهوری تشکیل جلسه داده بود، نیروهای وابسته به کودتا چیان به رهبری سالیفو جیبو یکی از فرماندهان ارتش این کشور، با حمله به کاخ ریاست جمهوری، موفق به دستگیری رئیسجمهور و اعضای هیئت دولت شدند.
پس از این حادثه، کودتاچیان در نخستین ساعات روز جمعه ۳۰ بهمن، طی اطلاعیهای به نام شورای احیای دموکراسی در نیجر که در رادیو و تلویزیون این کشور قرائت شد ضمن تعلیق قانون اساسی و انحلال نهادهای حکومتی، اعلام کردند: «در روز پنجشنبه ما تصمیم گرفتیم که به مسئولیتمان در پایان دادن به شرایط سیاسی متشنج در نیجر عمل کنیم.»
با وقوع کودتا در این کشور، اتحادیه آفریقا که از ۵۳ عضو تشکیل شده و مقر آن در اتیوپی قرار دارد، وقوع آن را در نیجر محکوم نمود و خواهان بازگشت دموکراسی در این کشور گردید، همچنین اتحادیه اروپا و نیز الجزایر همسایه شمالی نیجر، کودتا در این کشور را محکوم نمودهاست. اما در عین حال آمریکا به صورت ضمنی از وقوع کودتا در این کشور حمایت کردهاست و یک مقام ارشد آمریکا اعلام کرد که خود رئیسجمهور نیجر مقصر بروز کودتا در این کشور است.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت: «رئیسجمهور نیجر تلاش کرده بود تا حضورش در سمت ریاست جمهوری را افزایش بدهد و آشکارا این اقدام وی منجر به کودتا در نیجر شد.»
در کودتای سال ۱۹۹۹ نیز شواهدی از نقش آمریکاییها در آن مشاهده گردید. معمولاً کودتاهای این کشور بدون خونریزی یا با حد اقل تلفات بودهاست و بر اساس گزارشها، در این کودتا سه تا چهار سرباز کشته و ده نفر دیگر نیز زخمی شدهاند. با گذشت حدود یک سال از وقوع کودتا در این کشور و پس از تدوین قانون جدید اساسی، انتخابات ریاست جمهوری در روز ۳۱ ژانویه ۲۰۱۱ برگزار گردید. ماهامادو آیسوفو (ممدو یوسفو)، سینی اموارو (حسین عمرو) و هاما آمادو (محمدو احمدو)، نخست وزیران سابق نیجر، از جمله نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور بودند و مردم این کشور از بین ۱۰ نامزد ریاست جمهوری، آقای ممد (محمد) یوسفو (یوسف) را برای یک دوره پنج ساله ریاست جمهوری انتخاب کردند. محمد یوسفو یک سرهنگ بازنشسته ارتش است و بارها در انتخابات ریاست جمهعوری با دیگر نامزدها رقابت کرده بود.
کشور نیجر در غرب آفریقا قرار دارد و هرچند نامش را از رودخانهٔ نیجر که در آن جاری است گرفته، اما در بیشتر مناطق خاکش خشک و لمیزرع است. این کشور از جنوب با نیجریه و بنین، از غرب با بورکینافاسو و مالی، از شمال با الجزیره و لیبی و از شرق با چاد همسایهاست. کشور در میان دو منطقه آب هوایی استوایی ساحل غرب آفریقا و صحرای بزرگ قرار دارد. بیشتر این سرزمین صخرهای و شن زار میباشد. جمعیت این کشورحدود ۲۴ میلیون نفر با میانگین سنی ۱۵٫۲ سال است. امید به زندگی برای زنان ۶۴٫۹ سال و برای مردان ۶۲٫۴ سال است. ۱۶٫۵٪ جمعیت در مناطق شهری زندگی میکنند.
بیش از ۹۰ درصد از مردم نیجر مسلمان هستند. طرق صوفیه در این کشور پیروان زیادی را به خود اختصاص دادهاست، در گذشته طریقه قادریه دارای پیروان زیادی در نیجر بودهاست اما اکنون گروه اندکی از شیوخ و مردم این کشور قادری هستند، اما طریقه تیجانیه دارای پیروان فراوانی است و بسیاری از علما و شیوخ و امامان جمعه و جماعت در این کشور پیرو طریقه صوفی تیجانی هستند. شهر چیوتا در حدود بیش از یکصد کیلومتری نیامی پایتخت، مرکز استقرار رهبر طریقه تیجانیه شاخه شیخ ابراهیم نیاس است. از جمله زبانهای محلی در این کشور میتوان به زبانهای زرما، هوسا، فولاتی یا فولانی و بامبارایی، اشاره نمود. از میان مسلمانان نیجر ۶٪ نیز شیعه میباشند. نیجر عضو سازمان همکاری اسلامی است.
تولید ناخالص داخلی این کشور ۸٫۹۹۸ میلیارد دلار است. بر اساس آمارهای سال ۱۹۹۵ میلادی ۷۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند که ۶۰ درصد آنها در بخش دولتی مشغول به کار هستند.
۶۳ درصد از مردم آن زیر خط فقر زندگی میکنند و نرخ تورم نیجر در سال ۲۰۰۴ میلادی ۰٫۲ درصد اعلام شد. محصولات صادراتی آن شامل سنگ اورانیوم، احشام، لوبیا و پیاز است که به کشورهای فرانسه (۳۴٫۸ درصد)، آمریکا (۲۶٫۶ درصد)، نیجریه (۱۸٫۳ درصد) و روسیه (۱۱٫۳ درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی آن شامل مواد غذایی، ماشینآلات، وسایل نقلیه، نفت و مواد پتروشیمی و غلات است که از کشورهای آمریکا (۱۴٫۱ درصد)، فرانسه (۱۲٫۱ درصد)، چین (۷٫۸ درصد)، نیجریه (۷٫۷ درصد)، پولینزی فرانسه (۷٫۷ درصد) و ساحل عاج (۴٫۹ درصد) وارد میشود.
یکی از اولین امپراتوری هایی که در کشور نیجر شکل امپراتوری سنقای بود که یکی از بزرگترین امپراتوری های قاره ی آفریقا شناخته می شد. نیجر در قرن نوزدهم میلادی ارتباطش را با جهان غرب اغار کرد. ارتباطی که در نهایت به مستعمره شدن این کشور منجر شد. در ابتدا انگلیسی ها برای کشف سرمنشا رودخانه نیجر به این منطقه سفر کردند و بعدها فرانسوی ها نیجر را مستعمره خود کردند. در سال 1901 سرزمین نیجر متعلق به فرانسه اعلام شد ولی تا سال 1920 بسیاری از مساحت سرزمین تحت کنترل فرانسه درنیامد و سرانجام نیجری ها سال 1958 اعلام استقلال کردند. سال 1960 استقلال این کشور تحت رهبری همانی دیوری به دست آمد. دیوری پس از تخریب اقتصاد به دلیل خشکسالی طولانی و طی یک کودتای نظامی در سال 1974 سرنگون شد. در 1992 احزاب مختلف اجازه فعالیت یافتند و در 1993 انتخابات ازاد برای مجلس موسسان برگزار شد.
مسجد جامع نیامی یک مسجد اسلامی در پایتخت کشور، که بزرگترین مشجد شهر و همین طور از مهم ترین نشانه های نیامی می باشد. این بنا چشم گیرترین و محکم ترین بنای موجود در شهر نیامی است که گنبد سبز آن زیر نور خورشید بی نظیر جلوه می کند. روزهای جمعه این مسجد شلوغ می شود زیرا دعای اصلی مردم محلی در آن روز اتفاق می افتد. از مذاهب دیگر نیز اجازه ی ورود و بازدید از داخل مسجد را دارند. بازدید از مسجد قطعا یکی از جالب ترین اتفاقاتی است که در نیامی رخ خواهد داد.
کوهستان ایر air mountains : کوهستانی خیره کننده که بیشترین تاثیر را در منطقه حفاظت شده قاره آفریقا داشته و بسیار خیره کننده است. در این منطقه تنوع غیر قابل پیش بینی از حیات وحش نیز زندگی می کنند البته گرچه تعداد زیادی از آنها توسط شکارچیان و عشایر کشته شده اند اما همچنان این منطقه غنی از حیات وحش می باشد. پرندگان به طرز شگفت انگیزی در این کوهستان زندگی و یا از این راه مهاجرت می کنند. چون این منطقه تنها منطقه ی سبز رنگ است که از جنوب دریای مدیترانه می بینند.
بازدید از مسجد آگادز Agadez Mosque : درست شبیه به یک فانوس دریایی اما این بار در بالای بیابان و بلندترین ساختار عددی در جهان که مناره ی این مسجد است. مصالح به کار رفته در این مسجد از چوب، سیمان و سنگ ساختمانی است که به ندرت در صحرا وجود دارد. مسجد آگادز در شهر آگادز و در سال 1515 ساخته شد. این مسجد در سال 1844 تا حدی بازسازی شد. بازدید کنندگان معمولا دوست دارند مناره را بالا رفته و از بالا به شهر نگاه کنند چون نمایش از بالا بسیار حیرت انگیز است. تصویری فوق العاده از ساختمان هایی به رنگ اکر روی زمین.
آشپزی نیجر نشاندهنده بسیاری از غذاهای سنتی آفریقایی و مقدار قابل توجهی از چاشنیها و ترشیها است که در غذاهای مختلف مصرف میشوند. گوشت کبابی، سبزیجات فصل و سسهای مختلف برخی از مواد غذایی هستند که در این آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. وعدههای غذایی در نیجر بهطور معمول با سالادهای رنگارنگ که از سبزیجات فصلی تهیه میگردند، آغاز میشوند. یک نمونه از وعدههای غذایی نیجری، از مواد نشاستهای (که برنج محبوبترین آنها است) در کنار خورش یا سس تشکیل میشود. خورشها بهطور معمول از سبزیجات تهیه میگردند، چرا که گوشت در این کشور کمیاب است. برنج و ارزن از مواد غذایی نشاستهای هستند که در اغلب موارد در این آشپزی مورد استفاده میگیرند. کوسکوس برای مناسبتهای خاص دخیره میشود. فرنی و حلیم (پودینگ) گندم برخی از تنقلات محبوب در کشور نیجر هستند.
برخی از چاشنیها توسط مسافران عرب به نیجر برده میشوند که شامل زنجبیل، جوز هندی، دارچین، زعفران و میخک هستند. گاهی اوقات چاشنیها برای خواباندن گوشت جهت مزهدار کردن آن، مورد استفاده قرار میگیرند.
مردم نیجر به خانواده زبانی مختلفی تعلق دارند و عموماً با زبان نژادی صحبت می کنند. اما زبان حوصا در تمامی مناطق کشور رایج است . تا قبل از برگزاری کنفرانس ملی، کشور دارای 8 زبان ملی بود ولی با برگزاری کنفرانس ملی زبانهای بود و مارتاساواگ نیز جزو زبانهای ملی محسوب شد و بدین ترتیب تعداد آنها به 10 عدد افزایش یافت. از آن تاریخ به بعد زبان های مذکور رسما به عنوان زبانهای ملی و زبان فرانسه همچنان به عنوان زبان رسمی کشور محسوب می شوند.
در قاره آفریقا انتقال اسلام به وسیله المراویه ها انتقال یافت که با گذر از تنگه جبل الطارق این دین را در شمال غربی این قاره ترویج نمودند . اما برخورد سرزمین نیجر با اسلام به سال 666 میلادی یعنی 35 سال پس از وفات پیامبر اسلام بر می گردد. در آن سال عقبه بن نافع با سپاه خود و بدون جنگ و خونریزی با گذشتن از صحرا وارد شهر کاوار در شمال این کشور شد و پیام اسلام را برای مردم سفید و سیاه این منطقه به ارمغان آورد. از آن به بعد اسلام به عنوان فرهنگ غنی و عمیق بخش شمالی مردم نیجر مطرح شد و یک روند توسعه طولانی و آرام را در پیش گرفت.
بعد از استقلال کشور، اسلام باز هم قدرت بیشتری یافت. در این دوره، این دین حتی در بعضی از مناطق مانند دوگوندوچی که هنوز در مقابلش سرسختی وجود داشت پیروانی به دست آورد. البته مقامات جدید، هیچگونه مخالفت علنی را با اسلام اظهار نکردند اما آنها از شریک نمودن اسلام در حکومت به شدت مخالفت داشتند. این نکته که بایستی به اسلام در این کشور احترام گذاشت همواره مد نظر مقامات حکومت های مختلف بر این سرزمین بوده است. حتی قبل از استعمار، خیلی از سلاطین و حاکمان نیجر، به خاطر دین اسلام بر جنگ های زیادی مبادرت ورزیده و حتی قصد داشتند از آن یک حکومت اسلامی بسازند. اعیاد مذهبی به ویژه عید قربان و عید فطر دارای جایگاه خاصی نزد مردم این کشور است. با فرا رسیدن این اعیاد مردم از چند هفته قبل به جنب و جوش افتاده و سعی دارند زندگی خود را دگرگون کنند. در این روزها مردم ضمن خانه تکانی، لباسهای نو بر تن می کنند. صبح روز عید قربان و یا عید فطر، بچه ها به دیدن بزرگان رفته و از آنها عیدی دریافت می کنند. از نظر رسمی نیز در این روز تمام مسئولین رده بالای مملکتی اعم از لشگری و کشوری در مسجد جامع شهر گرد آمده و نماز عید قربان را در کنار بقیه مردم به جماعت برگزار می کنند.
رشد جمعیت در نیجر زائیده دو عامل اصلی نرخ تولد زیاد و میزان باروری بالای زنان است. پوشش واکسنی کودکان نیز یکی از ضعیفترین پوششهای واکسنی در کشورهای آفریقای غربی است. در نیجر، نرخ مرگ و میر مادران بسیار بالاست. مردم نیجر دارای تنوع نژادی و فرهنگی بسیاری هستند .
فکت های نیجر
1- رودخانه نیجر برخلاف نیل روشن است. این اتفاق به دلیل عدم وجود لجن است.
2- زبان رسمی فرانسوی است. این زبان از دوره استعمار به ارث رسیده و به عنوان یک زبان اداری عمل می کند. این کشور دارای هشت زبان است که به عنوان زبان های ملی نیز طبقه بندی می شوند.
3- نیجر یکی از داغترین کشورها از نظر دمایی محسوب می شود و به عنوان "ماهیتابه جهان" شناخته می شود(Frying Pan of World).
4- یک دایناسور در نیجر کشف شده بود که گمان می رود حدود 115 تا 105 میلیون سال پیش در آنجا می زیسته است و این دایناسور به نام Nigersaurus نامگذاری شده است.
5- بزرگترین منطقه حفاظت شده آفریقا با حدود 7.7 میلیون هکتار وسعت در نیجر قرار دارد.
6- صنعت نیجر از پارچه ، معادن اورانیوم ، سیمان و آجر تشکیل شده است.
7- پرورش ، بادام زمینی ، پیاز ، ارزن و پنبه در نیجر رواج دارد.
8- پرچم نیجر برای اولین بار در ۲۳ نوامبر ۱۹۵۹ به رسمیت شناخته شد. به عنوان پرچم ملی شناخته میشود و همچنین دارای تناسب see below میباشد.
........................................
آشنایی با کشورها (179) : باهاما
آشنایی با کشورها (178) : عربستان سعودی
آرشیو مطالب