جمهوری جزایر مارشال (به انگلیسی: Marshall Islands) کشوری است جزیرهای در اقیانوس آرام. پایتخت آن ماجورو است. مساحت جزیره مارشال ۱۸۱ کیلومتر مربع میباشد. آلمان در قرن نوزدهم کنترل جزایر را از اسپانیا گرفت و خود بر آن حکومت کرد. در طی جنگ جهانی دوم تا سال ۱۹۴۴، ژاپن این جزایر را اشغال کرد. سپس نیروهای آمریکایی این جزایر را تصرف کردند. در سال ۱۹۸۶ پیمان اتحادیهٔ آزاد بین جزایر مارشال و آمریکا منعقد شد. در ۲۲ دسامبر ۱۹۹۰ جزایر مارشال از آمریکا اعلام استقلال کرد ایالات متحده، از سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۵۸ میلادی، ۶۷ آزمایش مرتبط با جنگافزار هستهای را در جزایر مارشال انجام داد.

در سال ۲۰۰۰، کسای نوت به مقام ریاست جمهوری جزایر مارشال رسید. در قرون ۱۶ و ۱۷ که اسپانیا با کشورگشایی توانست به بزرگترین کشوراستعمارگر جهان تبدیل شود و سیاحان زیادی برای دیدن از مناطق مختلف جهان از اعزام شدند جزایر زیادی در این دوران کشف شد یا در حال کشف بود جزایر مارشال با وجود کشف در حدود ۲۰۰ سال قبل و با دارا بودن قبایل بومی که مشابه با قبایل بومی استرالیا بود بدست نیروهای اسپانیا افتاد و تحت حاکمیت این کشور درآمد.
پایتخت این کشور شهر ماجورو (Majuro) با ۲۰ هزار نفر جمعیت میباشد. مساحت جزایر مارشال ۱۸۱ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۶۱٬۹۶۳ نفر است. از مهمترین شهرهای جزایر مارشال میتوان، ابیه ۹ هزار نفر، لورا ۲ هزار نفر، آجلتاکه ۱۲۰۰ نفر و انه وتاک ۸۰۰ نفر را نام برد. جزایر مارشال از اتحادیهٔ کشورهای مستعمرهٔ آمریکا در قارهٔ اقیانوسیهاست. جزایر مارشال از دو جزیرهٔ عمده به نامهای بیکینی و انواتک تشکیل شدهاست.
۸۸ ٪ نژاد جزایر مارشال را بومیان این جزایر تشکیل میدهند، سفید پوستان نیز ۶ ٪ جمعیت را شامل میشوند. دین ۶۹ ٪ مردم جزایر مارشال پروتستان، ۷ ٪ کاتولیک و ۳ ٪ مورمون است. زبانهای رسمی جزایر مارشال، مارشالی (با لهجههای کاجین و ماجول) و انگلیسی هستند. واحد پول جزایر مارشال، دلار آمریکا با واحد جزء (سنت) نام دارد. صادرات جزایر مارشال را موز و آناناس تشکیل میدهند، توریسم نیز از جمله صنایع مهم این کشور است.
جزایر مارشال در نزدیکی خط استوا در اقیانوس آرام کمی در غرب، خط تاریخ بین المللی واقع شده است . از نظر جغرافیایی ، این کشور جزئی از مجمع الجزایر میکرونزی است . جمعیت این کشور 58413 نفر (در سرشماری بانک جهانی 2018) در بیش از 29 آتول مرجانی گسترش یافته است .این جزایر مرزهای دریایی را با جزیره ویک در شمال به اشتراک می گذارند همچنین با کیریباتی در جنوب شرقی ، نائورو در جنوب ، و ایالات فدرال میکرونزی در غرب. حدود 52.3٪ از جزایر مارشال (27،797 در سرشماری سال 2011) در Majuro زندگی می کنند. اقتصاد آنها شامل تجارت عمده فروشی و خرده فروشی است . رستوران ها ؛ بانکداری و بیمه ؛ ساخت و ساز ، تعمیر و خدمات حرفه ای؛ و پردازش كپرا و روغن نارگیل تاکنون بیشترین صادرات کشور را به خود اختصاص داده است. یک کارخانه فرآوری ماهی 300 کارگر ، عمدتا زن ، با 1.50 دلار در ساعت کار می کند. تولید كپرا ، مهمترین فعالیت تجاری واحد تجاری طی 100 سال گذشته ، هم اكنون به یارانه دولت بستگی دارد.

جمهوری جزایر مارشال کشوری است که شامل بیست و پنج جزیره ی مرجانی و جزایر جدا شده می باشد. در حدود 69 مایل مربع از زمین های پراکنده بیش از 3 / 4 میلیون مایل مربع از غرب اقیانوس آرام است. در ماجورو زمین کمیاب است. با این حال نیاز به بازسازی دیواره های ثابت ساحلی است. مردم محلی جزیره ماجورو معتقدند که توفان هایی که بزرگترین عامل پدیده جزر و مد هستند باعث بیشترین فرسایش ساحلی می باشند. به گفته مقامات دولتی سالانه قسمت اعظمی از بودجه سالانه جزایر مارشال جهت ایجاد و حفظ دیوار دریا هزینه می شود. جزایر مارشال از جمله نقاط گردشگری و تجارت نیز میباشد. فرودگاه بین المللی ماجورو در جزایر مارشال نیز از نظر موقعیت در نوع خود جالب است. بدینصورت که باند فرودگاه بشکلی قرار گرفته که اقیانوس را در یک طرف و تالاب را در طرف دیگر می توان دید. و این در حالیست که دیواره های دریا در هر دو طرف باند فرودگاه قرار دارد و ابتدای باند که از ماجورو شروع می شود تا لورا (جزیره ای دیگر بعد از ماجورو) ادامه پیدا می کند.
بمب و لباس شنا، چیزی است که این جزایر در اقیانوس آرام را شناخته شده کرده است، لباس شنای بیکینی بخاطر آزمایش های هسته ای ایالات متحده بر روی صخره های سنگی جزایر مارشال که بیکینی نام دارند، نامگذاری شده است. دهه ها بعد، این جزیره هنوز هم تشعشعات رادیواکتیو را دارد، اما آب های اطراف بیکینی به یکی از بی نظیرترین مکان ها برای غواصی با تجهیزات بدل گشته است. تعدادی از ویرانه های کشتی ها بر روی سطح آب در نزدیکی صخره های سنگی بیکینی قابل رویت است. در اولین غواصیتان، ناو هواپیمابر آمریکایی ساراتوگا را ببینید که پیش از آن که ارتش آمریکا از آن برای تمرین اهداف هسته ای استفاده کند، در جنگ آیوو جیما حضور داشته است. غواصان می توانند توپ های جنگی روی عرشه ی کشتی که صخره های مرجانی در داخل آنها رشد کرده اند و حرکت دسته جمعی ماهی ها از میان بمب هایی که بر روی عرشه ی فلزی کشتی بسته شده اند را تماشا کنند.
نخستین بار دو هزار سال پیش از میلاد میکرونزیاییها در این جزایر ساکن شدند. در قرن شانزدهم میلادی اسپانیا آن را کشف کرد. با این حال تا قرن هجدهم اروپاییها دیگر به آن پا نگذاشتند. در قرن هجدهم یک ناخدا از کشور انگلیس با نام جان مارشال به این جزایر پا گذاشت که این جزایر هماکنون با نام او خوانده میشوند. در فاصله سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۵۸ آمریکا ۶۶ بمب اتمی را در جزایر این کشور آزمایش کرد. این آزمایشها امروزه هم ادامه دارند. در سال ۱۹۷۹ برای اولین بار در این جزایر دولت تشکیل شد و نظام حکومتی با اتکا به ساکنان جزیره پا گرفت.

تولید ناخالص داخلی در این کشور ۱۱۵ میلیون دلار است. ۱۴ هزار و ۶۸۰ نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند. ۲۱ درصد از نیروی کار جزایر مارشال در بخش کشاورزی،۲۱ درصد در بخش صنعت و بقیه در بخش خدمات مشغول به کار هستند. نرخ بیکاری در این کشور ۳۱ درصد است. محصولات صادراتی این کشور شامل مغز نارگیل، روغن نارگیل، صنایع دستی و ماهی است که به کشورهای آمریکا، ژاپن، استرالیا و چین صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل مواد غذایی، ماشینآلات و تجهیزات، سوخت، نوشیدنی و تنباکو است که از کشورهای آمریکا، ژاپن، استرالیا، نیوزیلند، سنگاپور، فیجی، چین و فیلیپین وارد میشود. جمعیت این کشور حدود ۶۳ هزار نفر با میانگین سنی ۲۱ سال است. ۵۵ درصد از مردم این کشور پروتستان هستند. زبانهای رسمی در این کشور مارشالی و انگلیسی است. واحد پول جزایر مارشال، دلار آمریکا با واحد جزء (سنت) نام دارد. از مهمترین شهرهای جزایر مارشال میتوان، ابیه، لورا ، آجلتا و انه وتاک را نام برد. جزایر مارشال از اتحادیهٔ کشورهای مستعمرهٔ آمریکا در قارهٔ اقیانوسیهاست. جزایر مارشال از دو جزیرهٔ عمده به نامهای بیکینی و انواتک تشکیل شدهاست.
جزیره Bikini Atoll از زیباترین جزیره های جزایر مارشال که بزرگترین آن ها نیز هست و به دلیل آزمایشات هسته ای که در گذشته داخل آن انجام شد بسیار شناخته شده می باشد. بیکینی آتول گونههای دریایی بسیار زیبا و منحصربهفردی را در خود جای داده است و یکی از شگفتانگیزترین نقاط دنیا برای غواصی بهشمار میرود. از طرف دیگر آبهای پیرامون جزیره محل تجمع کوسهها است. علاوه بر آن، سطح تابش رادیو اکتیو در این جزیره بالا گزارش شده است. این جزیره از دهه ۴۰ تا ۶۰ میلادی محل آزمایشهای اتمی ایالات متحده بود و بین سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۵۸، حدود ۲۵ انفجار هستهای در داخل صخرههای مرجانی، روی سطح جزیره و در داخل آبهای آن صورت گرفت. بنابراین اگرچه این جزیره امروزه بهعنوان ناحیهای امن اعلام شده است، اما حضور در آن بهدلیل میزان بالای تابشهای رادیواکتیو میتواند خطرناک باشد. شهر ماجورو Majuro بزرگترین شهر و پایتخت جزایر مارشال است. در ماجورو بندر، مراکز خرید، انواع اقامتگاه و هتل ها، فرودگاه بین المللی و ... موجود است که می تواند هر گردشگری را جذب کند.

جزیره زیبای ایبای (Ebeye) معروفترین جزیره Kwajalein Atoll است که در آن میتوانید علاوه بر سواحل منحصر به فرد با فرهنگ مردم مارشال نیز آشنا شوید. جزیره مرجانی آرنوو آتول در اقیانوس آرام شکل گرفته است که در منطقه قانونی راتاک در جزایر مارشال قرار دارد. جزیره آرنوو آتول 13 کیلومتر مربع مساحت دارد و بین سه دریاچه مختلف قرار دارد. این جزیره مرجانی در فاصله 20 کیلومتری پایتخت جزایر مارشال قرار دارد و در جزیره آرنوو آتول حدود 2000 نفر زندگی میکنند. در این جزیره مردم روغن نارگیل را از میوهی آن جدا میکنند و هرکدام را به صورت جداگونه به فروش میرسانند، که این کار به مردم جزیره مرجانی آرنوو آتول شهرت داد. از دیگر محصولات معروف مردم این جزیره تولید کیسه کیلی و کیفهای دستی سنتی را میتوان نام برد. مردم جزیره مرجانی آرنوو آتول به حدی مهربان هستند که گمان میرود در این جزیره مدرسه عشق وجود داشته باشد.
بر اساس قانون اساسی این کشور که در سال ۱۹۷۹ تصویب شد رئیس جمهور در این کشور هم رئیس حکومت است و هم رئیس دولت. هیات دولت را رئیس جمهور از میان اعضای مجلس قانونگذاری انتخاب میکند. رئیس جمهور هر چهار سال یک بار با رای اعضای مجلس انتخاب میشود. مجلس قانونگذاری این کشور ۳۳ کرسی دارد که نمایندگان آن با رای مردم برای دورهای چهار ساله انتخاب میشوند.
فکت های جزایر مارشال
1- روز یکم مارس روز مخصوص یادبود بازماندگان هسته ای در این کشور می باشد.
2- محصولات زراعی تجاری که در [جزایر مارشال تولید می شوند شامل نارگیل ، گوجه فرنگی ، خربزه و میوه نان است.
3- 800 گونه ماهی و 160 گونه مرجان در این کشور وجود دارند.
4- از سال 2014 ، تقریباً یک سوم از جمعیت جزایر مارشال به ایالات متحده مهاجرت کرده اند که عمده دلیل آنها به علت عدم وجود فرصت های اقتصادی و اشتغال در این جزایر بوده است.
5- ایالات متحده آمریکا در سال 2017 مبلغ 6.5 میلیون دلار کمک مالی برای بهبود زیرساخت های بجزایر مارشال جهت تعمیر مدارس ، بیمارستان ها ، اسکله ها ، امکانات تفریحی و سیستم های توزیع آب به این کشور ارائه کرده است.
6- تقریبا 59 درصد از جمعیت این کشور به برق دسترسی دارند که بیشتر در مناطق شهری یافت می شود.
7- از سال 2009 ، مردم مارشالی توانسته اند از طریق کابل فیبر نوری با سرعت فوق العاده بین المللی به اینترنت دسترسی پیدا کنند.
8- بیشتر مردم این جزیره به زبان بومی خودشان که مارشالی نامیده می شود صحبت می کنند.
...............................................
آشنایی با کشورها (176) : اتریش
آشنایی با کشورها (175) : کنگو برازویل
آرشیو مطالب