بوتان با نام رسمی پادشاهی بوتان کشوری است در جنوب آسیا. پایتخت آن تیمفو است. زبان رسمی این کشور دزونگخا نام دارد كه البته بيشتر بومي شمال غرب اين كشور است و در ديگر مناطق اين كشور، چينى، هندى، نپالى، بنگالى، شارچوب و ... رايج است. واحد پول بوتان نگولتروم بوتان است البته روپیه هند نیز در این کشور رایج است. جمعیت بوتان ۸۰۰ هزار نفر و دین اكثر مردم آیین بودا و همچنين هندو است. انزوای این کشور از جهان باعث شدهاست فرهنگ غنی و محیط زیست آن دست نخورده بماند. حفظ شیوه زندگی مردم در این سالها یک اولویت بسیار با اهمیت بودهاست. محدود کردن ورود گردشگران یکی از راههای حفاظت در مقابل تأثیرات خارجی بهشمار میرفت. تاریخ اولین گردشگری که از بوتان دیدن کرد، به سال ۱۹۷۴ بازمیگردد. در آن سال تنها ۳۰۰ گردشگر از این کشور دیدن کردند. پس از سالها انزوا، برای اولین بار، پادشاهی بوتان تصمیم گرفت که تغییرات سیاسی و اجتماعی بزرگی را ایجاد کند. با تغییر از پادشاهی مطلق به دموکراسی پارلمانی، اولین انتخابات این کشور در سال ۲۰۰۸ برگزار شد. بوتان به علت نداشتن موقعیت استراتژیک، همچنین کوهستانی و سختگذر بودن منطقه هرگز مورد توجه استعمارگران قرار نگرفت و حکومت همواره در اختیار پادشاهان محلی بودهاست. در قرن ۱۷ به علت همجواری بوتان با منطقهٔ تبت و شهر لهاسا مرکز بوداییان، بوتان به تدریج تحت تأثیر افکار بودایی قرار گرفت، و در این کشور حکومت بودایی شکل گرفت. بوتان حکومت مذهبی بودایی دارد و معابد بوداییان از اماکن مرکز قدرت سیاسی محسوب میشود.
در سال ۱۹۷۲ جیگمه سینگیه وانگچوک پادشاه شد و بر تخت سلطنت تکیه زد. در سال ۲۰۰۵ نیز لیونپو سانگای نگدوپ نخستوزیر بوتان شد. در این کشور هیچ حزب سیاسی وجود ندارد. اگرچه بوتان کشوری مستقل است ولی به دلیل عدم تحصیلات به خصوص در حوزهٔ امور خارجه بیشتر از هند راهنمایی و هدایت میطلبد. در این کشور همیشه کشاکشها و درگیریهای قومی و نژادی بین اکثریت دروکپا و اقلیت جامعهٔ نپالی منشأ آشفتگی داخلی بودهاست. پارلمان کشور بوتان نوپا است و از سال ۲۰۰۸ با دو پارلمان به فعالیت خود ادامه میدهد، که یک پارلمان شورای محلی و یک پارلمان ملی است، که کمیسیونها و احزاب مختلفی در این پارلمانها فعالیت میکنند. پارلمان شورای محلی ۱۱ کمیسیون دارد که کمیسیون سیاست خارجی، محیط زیست، بودجه، اقتصادی و… از جمله این کمیسیونها است.
مساحت این کشور ۴۷۰۰۰ کیلومتر مربع است که از نظر وسعت صد و سی و پنجمین کشور جهان محسوب میشود. بوتان در ارتفاعات هیمالیا و در بین کشورهای چین و هند قرار دارد. میزان بارندگی در این کشور بیش از ۳۰۰ سانتیمتر در سال میباشد، و درجه حرارت آن به ۲۷ درجه سانتی گراد در جنگلهای جنوبی میرسد. کوههای هیمالیا بیشتر کشور را در بر میگیرد. درههای مرکز بوتان فراخ و حاصلخیز است. جلگه باریک دورارز که جنگلی نیمه استوایی است، در امتداد مرز هند جای دارد. شهرهای مهم این کشور فونتشولینگ، پارودز، یاتونگ هستند. قله جومولهاری با ارتفاع ۷۳۲۶ متر بلندترین قله این کشور در مرز مشترک با تبت است. دوکلم منطقهای در خاک بوتان است که چین نسبت به آن ادعای ارضی دارد. تنش مرزی بین چین، هند و بوتان که در سال ۲۰۱۷ میلادی، پس از آغاز ساخت جاده مرزی توسط ارتش چین در خاک بوتان و ورود نیروهای هندی به خاک چین افزایش یافته بود پس از عقبنشینی نیروهای دو کشور از دوکلم پایان یافت. چین ورود کاروانی از نیروهای هندی به همراه تانک و کامیون به منطقه مرزی سیکیم را خلاف توافقات دو کشور میداند. هند نیز میگوید چین با احداث جاده در دوکلم عامل اصلی تنش در مرزهای دو کشور است.صومعه کنام ببر یکی از معروفترین صومعههای بودائیان بوتان است که در دهکدهٔ پارو در غرب بوتان واقع شده. این معبد بر بالای یک پرتگاه به ارتفاع ۹۰۰ متر بر فراز دهکده قرار گرفتهاست.
واحد پول بوتان نگولترم با واحد جزء (چتروم) میباشد. صادرات بوتان را نیز سیمان، مواد معدنی، الوار، هل و زنجبیل و سایر ادویه جات تشکیل میدهد. اين كشور به كشور هند كفش صادر مي كند. در سال ۱۹۸۰ بوتان تنها کشور جهان بود که تلفن نداشت. در بوتان تنها از سال ۱۹۹۹ به این سو است که اینترنت در دسترس همگان قرار گرفتهاست. جمعیت این کشور در سال ۲۰۱۱ حدود ۷۰۸٬۴۲۷ نفر بودهاست و از نظر جمعیتی صد و شصت و پنجمین کشور جهان محسوب میشود. زبان رسمی مردم بوتان (دزونگخا) (نوعی زبان تبتی) است، این زبان یکی از ۵۸ زبان خانواده زبانی تبتی است. همچنین گویش نپالی نیز در این کشور متداول است. مردم بوتان عمدتاً شامل انگالوپها و شارچوپها که به ترتیب بوتانیها غربی و بوتانیهای شرقی نامیده میشوند، هستند.کشور بوتان از سال ۲۰۰۴ هرگونه خرید و فروش دخانیات و محصولات تنباکو را ممنوع کردهاست.هيچ بوتانى جز خانواده سلطنتى فاميلى ندارد! همچنين از اسامى كه براي بوتانى ها انتخاب مى شود، نمى توان به جنسيت شخص پى برد! اسامى كودكان توسط راهبان و يا بزرگان فاميل انتخاب مي شود.
دین رسمی بوتان بودایی است. پیش از پادشاهی، کشور تحت حکومت روحانیون اداره میشد. در حدود ۷۵٪ از مردم پیرو آیین بودایی اند، بقیه عمدتاً پیرو مذهب هندو میباشند که در بخشهای جنوبی کشور زندگی میکنند هر دو آیین با صلح و حمایت برابر دولت همزیستی دارند.
حقایق جالب درباره بوتان
1. بوتان یکی از کوچک ترین کشورهای جهان است: بوتان، یکی از کشورهای محصور در خشکی و یکی از کوچک ترین کشورهای جهان است، هند 86 برابر بزرگ تر و ایالات متحده 256 برابر بزرگ تر از این کشور است!
2. بوتان، موطن بلند ترین کوه غیر کوهنوردی در جهان است: بوتان 18 تا 20 عدد از مرتفع ترین کوه های هیمالیا را دارد، اما برخلاف نپال که پیاده روی در آنجا تقریباً زیاد است، بوتان افراد را به کوهنوردی تشویق نمی کند و فقط تا 6 هزار متر کوهنوردی انجام می شود. از این رو، بلندترین قله در بوتان و چهلمین قله در جهان است.
3. سیگار کشیدن در بوتان غیر قانونی است - ممکن است زندانی شوید! بوتان تنها کشور جهان است که استعمال دخانیات را ممنوع کرده و اگر در مناطق ممنوعه سیگار بکشید، ممکن است زندانی شوید. البته برخی مناطق تعیین شده برای سیگار کشیدن وجود دارد.
4. تنها 8 خلبان مجاز به پرواز در تنها فرودگاه بوتان هستند: پرواز به بوتان یکی از بهترین راه ها برای سفر به این کشور است، اما فرودگاه پارو، تنها فرودگاه بین المللی بوتان به لطف دامنه رشته کوه های هیمالیا و راه فرار بسیار کوچک، در فهرست خطرناک ترین فرودگاه های جهان قرار دارد .
5. تیمفو تنها پایتخت بدون چراغ های راهنمایی است: تیمفو ترافیک کمی دارد و شهر به چراغ های راهنمایی نیاز ندارد و هیچ روشنایی خودکار ترافیکی نیز وجود ندارد که آن را تنها پایتخت جهان بدون سیگنال های ترافیکی می سازد، بخش سرگرمی نمناک اشاره کرده است که شما یک پلیس راهنمایی را در حین انجام وظیفه به صورت دستی و هدایت وسایل نقلیه در خیابان اصلی را خواهید دید و او بسیار مشهور است چون توریست ها هرگز این قسمت را از دست نمی دهند.
6. بوتان تنها کشوری است که دی اکسید کربن بیشتری نسبت به تولیدش جذب می کند: قانون در بوتان می گوید که حداقل 60 درصد از کشور باید با جنگل ها پوشانده شود (نرخ کنونی اش 71 درصد است)، و ثابت کرده است که بوتان تنها کشور تولید کننده منفی کربن است.
7. مراقبت های بهداشتی و آموزش همه جا رایگان است: اگرچه این کشور هنوز در حال توسعه است و در بین ثروتمندان نیست، اما مراقبت های بهداشتی و آموزش در کل کشورهای بوتان رایگان است، همچنین خدمات درمانی برای بازدیدکنندگان هم رایگان است.
8. پلاستیک نیز ممنوع است: از دهه 1990، پادشاه بوتان یک پروانه قوی از نه به پلاستیک را تصویب کرده و از این رو استفاده از پلاستیک از آن زمان ممنوع شده است.
9. شادی یک چیز جدی است! بحث های زیادی در مورد این مورد وجود دارد، اما بوتانی ها یکی از دلسوز و خوشحال ترین مردم آسیا و جهان هستند، این شادترین شهرستان در جهان نیست زیرا بسیاری از پارامترها در محاسبه رتبه بندی در نظر گرفته می شوند، با جدا شدنش از جهان، وجود زیبایی فراوان باعث خوشحالی مردم در بوتان می شود.
10. بوتان مرموزترین کشور آسیا است: تنها در سال 1974 بود که سازمان ملل بوتان را یک کشور دانست و به این معنی است که پیش از آن سرزمین خارج از دسترس گردشگران خارجی بود، به این ترتیب، اسراری در مورد فرهنگ، سنت، مردم و صدها افسانه پیرامون مذهب اصلی بوتان، مذهب بودا وجود دارد.
11. بوتان هرگز مستعمره نشده است: بوتان به لیست یکی از چند کشور جهان تعلق دارد که هرگز مستعمره نبوده است، این یک واقعیت شگفت انگیز است که با توجه به همسایگانش مانند هند و چین، تاریخ بزرگی از استعمار داشته است. جغرافیای سخت و سیاست هوشمند به خوبی کشور را مورد توجه قرار داده اند!
موضوعات مرتبط قبلی
آشنایی با کشورها(1) : سیشل